HENK & DAVID SCHRIK - 1e NPO Troyes 6357 d. met fenomenale duivin

Liefhebber: 

Onderwerp: 

De gebroeders Henk en David Schrik.

Ter Apel – Henk en David Schrik beleefden maandag 6 juli een van de mooiste dagen in hun carrière. Na vier nachten mand, met een regenachtige vlieglijn en een harde westenwind versloeg topduivin 18-180 alle duiven van de gezamenlijke lossing van afdeling 10 en 11 op Troyes (14.202 d.). Vorig jaar won ze op Chateaudun in sector 4 ook al de 1e tegen 4511 d. en later nog de 7e Vierzon 3092 d. Van een echte crack gesproken!!

Zondag 5 juli won haar hokgenoot 1e Deurne 7620 d. (daarvoor won deze doffer al vijf eerste) en twee prijzen van twee mee. Het is werkelijk verbluffend maar het zat eraan te komen omdat de vorm na een prima voorseizoen al wekenlang stijgende was.

Beide broers zijn een week na de overwinning op Troyes nog maar nauwelijks bekomen van alle hectiek die de winnares van Troyes te weeg bracht. ‘We komen al dagen amper aan de normale verzorging van onze duiven toe. Iedereen weet schijnbaar dezelfde dag al precies wat er gebeurd is en dat geeft een hoop drukte, dat kan ik je verzekeren,’ geeft David aan. Maar ja, als je zo’n spectaculaire duif onder de pannen hebt, is dat wel iets wat niet alleen jezelf in vervoering brengt, maar waar ook veel andere liefhebbers warm voor lopen. Niet in de laatste plaats om haar in te lijven en een plekje op eigen hok te geven. 

NL18-4721180 “Blue Senna”Henk en David werkten de afgelopen 35 jaar consequent aan een eigen stam programmaduiven die ook de zwaardere opdrachten (600+ km) prima kunnen verteren. De basis werd gevormd door de Janssen-duiven van Boy Peters, Venlo die jarenlang nauwe contacten onderhield met de broers in Arendonk en er talloze duiven kocht waarmee ook andere melkers heel goed lukten. O.a de schaliedoffer van het legendarische “Koppel 17” van Marien Pieterse Wemeldinge was een directe van Boy Peters. En wat dat koppel destijds te weeg bracht is dan wel veertig jaar geleden maar daarom niet minder spectaculair.
De broers Schrik lukten geweldig met de duiven van Peters waarbij ze door de jaren steeds een enkele duif inbrachten wanneer ze dachten zich te kunnen verbeteren. Duiven die de gelederen kwamen versterken kwamen o.a. van Bert Berends, Nieuw Weerdinge, N.Bauerhuit, F. Meyer, H.P. van Wijngaarden, Luc De Laere en Adrie van de Rhee.
‘We halen vaak een duifje uit de streek van een hok dat we goed kennen of als we ergens een echt goede duif weten. Maar we doen, zoals vorig jaar met de 18-180, ook aan samenkweek.  Ieder twee duiven, beide liefhebbers blij en dat met gesloten beurs. Je hebt geduld nodig om een goed hok op te bouwen. Forceren helpt geen zier. Er moet een goede balans zijn: hok, duiven en melker. Alles moet passen en de cirkel moet rond zijn. Krijg je dat op orde dan kun je vertouwen op wat de duiven eerder al lieten zien en wat je als melker kunt bijsturen,’ aldus David die ook nog meegeeft dat een jaar als dit door de late start weer andere ongewisheid brengt. Sommigen hebben voor het eerst verduisterd en kennen de uitwerking  daarvan nog niet goed. Gebeurt dat bijvoorbeeld op de goede manier en welk effect heeft het ? Zelf temperden ze het licht dat door de glazen pannen naar binnen valt tot veertien dagen voor Troyes.

NL18-4721180 “Blue Senna”
NL18-4721180 “Blue Senna”. De pedigree vindt u onder deze reportage.

Er wordt dubbel weduwschap gespeeld met 25 koppels. Naar het einde van het seizoen toe worden er steeds minder duiven gespeeld want meestal zijn het een 20 a 25 tal die het goed doen. De beste daar weer van mogen blijven en ze houden alle jonge duiven aan die de vluchten goed hebben doorstaan.
‘Je weet het soms toch niet want we hebben al meerdere keren meegemaakt dat een twijfelaar die door het wegvallen van een duif later werd ingepast een van de beste werd.’ 
De duiven trainen twee keer per dag verplicht ongeveer drie kwartier tot een uur. De duivinnen gaan er al om zes uur ’s ochtends uit. In het begin van de week worden ze uit de hand gevoerd. Altijd genoeg maar de eerste dagen geen overschot. De laatste dagen voor zwaardere opdrachten krijgen ze volle bak Koopman All in One van Beyers waarbij ze een eerste kleinere portie helemaal op moeten eten waarna de bak vol wordt geschept. Ze hanteren een gemakkelijk voersysteem vinden ze zelf. Je moet de zaken niet nodeloos ingewikkeld maken, dat maakt de verzorging veel te gecompliceerd en dat is nergens voor nodig. 
Doffers blijven wel eens een weekje thuis en worden dan in een reismand gezet met alleen water waarna ze op zaterdagmorgen worden opgeleerd op 65 kilometer. Een beetje ‘afbreken’ noemen ze dat in onvervalst Gronings. Vriendelijk bedoeld natuurlijk maar daarna kun je ze weer beter naar de volgende vlucht brengen, vinden ze. De duiven worden overigens regelmatig gecontroleerd door Fernand Marien.
‘We zijn altijd aan het kijken of we ons nog kunnen verbeteren. Een melker is nooit uitgeleerd. Je ogen en oren goed de kost geven is belangrijk. Nooit denken dat je alles al weet. Duivensport ontwikkelt door en als melker mag je niet verslappen. Nooit. Belangrijkste is te genieten van je duiven. Dat doen wij vooral thuis. We wonen naast elkaar en hebben aan een half woord genoeg. Altijd bezig met de duiven en dan maar hopen dat het lukt want dat is in duivensport geen zekerheid. We spelen bovendien in een sterke en mooie club waar een tiental verschillende melkers een eerste kunnen winnen. Dat is mooi want dan trek je je aan elkaar op,’ zo besluit David.

Rechttoe rechtaan, zo kun je deze topmelkers het beste typeren! Nuchter ook. Geen poeha maar met een flinke reeks topduiven onder de pannen laten ze de resultaten voor zich spreken.

NL18-4721180 “Blue Senna”
Pedigree van NL18-4721180 “Blue Senna”.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.