GRINWIS-VAN ALPHEN - 1e Nat. Sector 2 Pontoise 8068 d.

Liefhebber: 

Ouddorp –  is zo ongeveer het meest zuidwestelijke puntje van de provincie Zuid-Holland, gelegen op de kop van het eiland Goerree-Overflakkee, waar de Grevelingen van de Noordzee wordt afgesloten door de Brouwersdam. Het is ook de woonplaats van Huib en Lia Grinwis-Van Alphen. Met regelmaat van de klok prijkt hun naam bovenaan of in de top van Afdelings-/NPO-uitslagen, maar het valt niet altijd mee om op hun locatie tegen de “megahokken” op te boksen. 

Afgelopen zaterdag prijkte de naam van Huib en Lia van begin af aan bovenaan de meldlijsten van Pontoise. 
Huib: “Op de voorkant is het lang wachten natuurlijk, eerst zaten we voor Van de Merwe, daarna was het wachten op De Bruijn en Verkerk, en daarna moest Afdeling 6 nog beginnen. Om 17u sloegen we de klokken af en deden we in het lokaal een biertje, daarna ben ik met mijn vrouw en dochter een hapje gaan eten en toen we om 22u30 thuis kwamen en de computer aanzetten, stonden we nog altijd bovenaan!
We hebben hier 50 oude duiven om mee te vliegen, en spelen alles t/m de dagfond, die oude duiven gaan zeker 20x mee dus letterlijk van begin tot eind. De kwekers worden gekoppeld rond kerst, en de jongen van de 1e en 3e ronde worden behouden, zo’n 70-80 in totaal. 
Ze worden verduisterd en later bijgelicht, de langste dag blijft de langste dag en we lichten bij van 5u tot 8u30 en van 18u tot 22u15, ook de oude. Na de tweede vlucht worden alle jongen gescheiden, en ze vliegen in principe het hele jonge duivenprogramma. 
Voor het seizoen worden de jongen een keer of 7 opgeleerd, tijdens het seizoen niet meer, daar heb ik de tijd niet voor. Ik werk op een scheepswerf in het droogdok. Dat zijn lange dagen van 10 uur, en dat van maandag tot vrijdag, ik ben van huis van 6 tot 6. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn vrouw en dochter die nog thuiswoont, we doen het met zijn allen!
De jongen trainen een uur, 1x per dag en vanaf het moment dat ze gescheiden zitten, trainen ze samen met de oude duiven. Ik doe de verzorging om 5u ‘s ochtends, en Lia laat alle duiven ‘s middags los. 
Voor de vlucht komen de jongen samen van 14 tot 18u, en als ik dan thuiskom beginnen we ze te pakken en gaan inkorven. 
Voor Pontoise werden 34 jongen ingekorfd en plots kwam er eentje uit de goeie hoek, het kon niet beter, ze kwam heel hard en ging tik op de klep, piep en binnen, ze had geen seconde vertukt. Binnen 8 minuten werden nog 5 duiven geklokt, goed voor 1-2-3-5-7e tegen 518 d. in samenpsel Z-H Eilanden en 18/34. 
In sector 2 werd uiteindelijk begonnen met 1-29-124-170-176 tegen 8068 d. !
De winnende duivin draag ringnummer 19-1626308 en vloog voordien al prijs van Pont st. Max (2x), Fontenay en Pontoise. Ze komt uit de “Henk” (Henk Kleijn, won o.a. 1e St. Quentin 1560 d. en 7e Blois 1148 d. en komt uit de soort van Koen en Willem Minderhoud) x 18-967 (via Arie Bustraan uit 16-079 Koen Minderhoud (uit “Halfbroer Geeloger” x “Dochter 522”) x 17-947 (uit “Ultimate Harry” Jan Hooymans x “Dochter Geeloger” Koen Minderhoud)).
Het is een mooie duivin, middelmatig van grootte, een blauwbandje. Ze werd zoals gezegd op de deur gespeeld en had een vaste partner, maar toen ik van het werk thuiskwam en ze wilde gaan inmanden, zag ik dat ze een andere liefde gevonden had, ze was gewisseld van partner... en met succes zo blijkt!”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.