Liefhebber:
Onderwerp:
Vlissegem - Na twee dagen uitstel, te wijten aan de Franse nationale feestdag en aan de nukkige weergoden, kwamen de 13.085 oude duiven van de internationale wedstrijd uit St. Vincent maandag om 7 u uit de korven. Ofschoon het maandag boven onze contreien bijna de hele dag regende kende de wedstrijd toch een behoorlijk verloop. Het betere weer ten zuiden van Parijs zal ongetwijfeld het verloop van deze fondklassieker gunstig beïnvloed hebben.
Internationaal winnaar werd Gilbert Coolsaet uit Vlissegem met een duif om 17.37 u en aan 1427,26 m voor 909,167 km. Voor Nederland ging de nationale overwinning naar Martin de Poorter, Sluis (1409,57 m) ... voor Frankrijk naar Jean-Marie Crépin, Bethune ( 1398,9 m)... voor Duitsland naar Devers Detlef, Wesel 1 (1398,131 m)... voor Groot-Brittanië naar D. Abott, Basildon.
Gilbert Coolsaet, bediende met pensioen bij de RMT of de lijn Oostende-Dover, werd in een echt duivennest geboren. Vader Kamiel was in zijn tijd een gehaaide duivenmelker waarmee het kwaad kersen eten was op vitesse en halve fond. Gilbert zat toen op de "maalboot" en bracht zo'n vier keer per week een bezoek aan vader en zijn duiventil.
In 1985 ging hij voor eigen rekening van start en zijn kolonie werd gegrondvest op namen als Gaston Devooght, De Haan... Etienne Decherf, De Haan ... Martin Vanhaeren, Wenduine ... Edmond Galliaert, Roksem ... en een duivin van Laurent Crombez, Houtave.
Gilbert heeft zijn duivenspel steeds beperkt gehouden... en zo kwam hij begin 2012 aan de start met 13 weduwnaars (oude + jaarse)... 25 jonge duiven... en welgeteld 2 koppels kwekers. De weduwnaars werden half februari voor de eerste keer gekoppeld en trokken 1 of 2 jongen groot. Daarna volgde geen echte koppeling meer... doffers en duivinnen kwamen 4 dagen samen en vertrokken daarna op het weduwschap. Ze werden een 4-tal keren met de wagen weggevoerd... en gingen met grote sprongen of Arras ... Clermont... L'Aigle... Tours... Limoges (3 weken thuis)... naar St. Vincent.
De wedstrijden Tours... Poitiers... Limoges en St Vincent als grootste afstand vormen het zwaartepunt van het vluchtprogramma. Gilbert springt zorgzaam om met zijn kleine ploeg weduwnaars... en mede daarom wordt rust voor de fondvliegers hoog in het vaandel gevoerd. Vanaf 600 km is drie weken rust normaal tarief ! De oude weduwnaars worden tijdens de rustperiode niet zelf weggevoerd en krijgen ook geen korte tussenvlucht. De jaarlingen worden wel tussendoor ingezet op een vitessevluchtje.
Voeding is ook een belangrijk item voor de fondvliegers. Met een rustperiode van drie weken wordt er op zaterdag en zondag na thuiskomst rui- of kweekmengeling gevoederd... daarna volgen 10 dagen een "dieetmengeling" ( Casaert - Van Robaeys + Vandenabeele - Beyers)... daarna 1/2 sport + 1/2 dieet tot 4 dagen voor inkorven... en vervolgens "volle bak" sportmengeling en na een 1/2 u het voeder wegnemen. Bij het binnenlopen na de training wordt er een snuifje snoepzaad of kanariezaad verstrekt.
Zou dit het grote geheim zijn ? Om de twee weken gaat er 2 dagen "solferbloem" over het voeder. Vader heeft het hem indertijd geleerd... en Gilbert houdt dit gebruik in ere.
Tijdens deze 3 weken rust wordt er ook 1x vitamines (Natural) verstrekt... gaat er 2 à 3 dagen biergist over het voerder... bij thuiskomst 2 dagen elektrolyten... en wanneer er fond op het programma staat wordt de dag voor en de dag van de inkorving zelf elektrolyten verstrekt.
Het medisch plaatje ziet er verder uit als volgt... 6 weken voor de eerste koppeling gaat Gilbert met zijn flyers op bezoek bij de dierenarts (in 2012 weinig of geen problemen)... na de eerste wedstrijd met twee nachten mand werd er twee dagen behandeld tegen trichomonas... en na Limoges werd er nogmaals twee dagen behandeld tegen tricho en twee dagen tegen luchtwegeninfecties met Soludox.
De winnaar luistert naar de naam "Robin" B09/3076060. Het is een doffer uit de middelmaat ... met iets te brede pennen om perfect te zijn... een echte karakterduif... en een baasmaker op het hok. Maar een klepper die in de conditie van zijn leven verkeerde ... en dat liet hij merken ! Tijdens de training verliet hij de groep... en ging minuten alleen vliegen !
Gilbert heeft de eindrush van zijn internationale winnaar niet gezien... maar een elektrische bel verraadde wat er aan het gebeuren was. Vrij snel werd duidelijk dat de nationale overwinning binnen was... maar naarmate de tijd vorderde bleek dat ook de internationale zege binnen handbereik kwam ! Knappe zege voor een kleine melker aan de kust !
Auteur: