FREDDY VINCK - 1e INTERPROV. VIERZON JAARSE

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Emblem - Freddy Vinck werd in een echt duivennest geboren... want vader Stanneke Vinck was een vitesser buiten categorie. Freddy ging in 1975 op eigen vleugels vliegen... behaalde datzelfde jaar reeds de titel van 3e Nat. Asduif vitesse... trok in 1976 naar de halve fond en werd laureaat jonge duiven van de gerenommeerde competitie "Sport 10". Hij speelde verder prima halve fond tot 1984... en toen werden wegens beroepsbezigheden alle duiven verkocht ... min 10 duiven in bis.
De tweede episode van zijn duivencarrière nam een aanvang in 2000... en deze keer zou hij de fondtoer opgaan.
Hij haalde duiven bij Chris Hebberecht, Evergem (zeer tevreden)... Gebr. Van Laer, Pulle ... Janssens-Hausoul (Nl)... en samen met zijn "oud soort" (10 duiven in bis) moesten ze de basis vormen van zijn nieuwe fondkolonie.
Met 19 oude duiven en 8 oude duivinnen (nestspel) wordt de fond aangepakt... bij voorkeur de dagfond ... maar ook enkele duiven op Perpignan en Barcelona. En de winnaar op Vierzon was "Drogba" B11/6286005 ... een jaarling in opleiding die meteen ook de eerste prijs uit zijn carrière won ! Een woordje uitleg...
Er worden jaarlijks zo'n 80 jonge duiven gefokt uit kwekers en vliegers. Deze vliegen tijdens hun geboortejaar 1 of 2 keer Quiévrain voor de port. Het moet gezegd... vanaf 2012 zal de opleiding toch wat anders aangepakt worden en zullen de piepers ook Bourges voor de kiezen krijgen.
Van de jonge bende blijven er zo'n 25 jaarse doffers en 15 jaarse duivinnen over. Zij worden dan terdege opgeleerd en moeten hun kunnen demonstreren op een paar wedstrijden uit het gamma Limoges... Narbonne ... Tulle ... Libourne. Als tweejaarse worden ze dan serieus het vuur aan de schenen gelegd en gaan mee tot Perpignan en Barcelona.

De 23 jaarlingen (in opleiding) waren eigenlijk niet voorbestemd om Vierzon te vliegen... maar mede door de slechte start van het halve fondseizoen kwamen ze toch in die korven terecht. Toen de Antwerpse duiven van Melun teruggebracht werden vlogen zij een aartsmoeilijke Noyon. Ze moesten daarna een beetje recupereren en werden niet ingekorfd op Melun van de week nadien... en moesten nu eigenlijk de mand in voor Angerville.
 Maar Freddy heeft een grondige hekel aan 300 km-vluchten die op vrijdagavond ingekorfd worden... en dus ook aan Angerville. Hotsen en botsen op de camions... er werd bovendien slecht weer voorspeld... en duiven die moeten overzitten op Angerville komen als wrakken naar huis. Daarom maar een "beetje" risico genomen en de 23 jaarlingen ingekorfd voor Vierzon... en ze zijn allemaal thuis ! Het zou dus best kunnen dat Freddy van de hele bende jaarlingen maar 1 prijs gewonnen heeft... maar het was dan wel de eerste prijs !
 Freddy is na al die jaren een "no nonsens" duivenmelker geworden ! Hij voedert een goede mengeling van Van Robaeys... de laatste vier dagen voor de inkorving een vetrijke mengeling ... en verder geen prutsen. Medisch... hij gaat zo'n vier keer per seizoen op consultatie bij dierenarts Cottenie... en speelt zelf geen doktertje.
 Het leven heeft hem geleerd dat plezier hebben in de duivensport het allerbelangrijkste is ! En tussen fondspelers lijkt dat beter te lukken dan ergens anders. Duivensport als echte hobby maar toch willen winnen is de echte boodschap.
 Na zijn operatie kwam Mathieu Jacobs hem thuis bezoeken... en hij had een jong van zijn "Marseille" en een jong van de zuster van zijn "Primus Inter Pares" als geschenk mee in een mandje. Dat zijn zaken die Freddy naar het hart grijpen... zo wil hij met duiven spelen !
 En "Drogba"... een zwarte doffer ... een atleet met een machtige carrière in het verschiet... de Champions League werd voor hem uitgevonden ! Als onervaren macho nam hij de massa Vierzonvliegers op sleeptouw en zegevierde niet alleen tegen 3410 jaarlingen maar was ook nog eens de snelste van het totale contingent van 10.110 deelnemers ! Zeker zo mooi als de beker met de "grote oren" !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.