FRANKY APPELMANS - 1e Nat. Gueret 14.940 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Neerpelt – Neerpelt was “the place to be” afgelopen weekeinde want zowel de nationale winnaar oude duiven als de nationale winnaar jaarduiven wonen beide in Neerpelt. Straffer nog... hun hokken staan nog geen 200 m van elkaar verwijderd. Nationaal winnaar tegen 14.940 jaarlingen en snelste van het totale lot van 27.542 Guéret-vliegers was Franky Appelmans !

Franky baat een krantenwinkel uit in Tienen en de haan kraait iedere morgen om 3.30 u want hij moet 70 km rijden vooraleer hij om 5u zijn rolluik kan optrekken ! Gelukkig maar dat zijn vrouw Monique een handje toesteekt bij de verzorging wanneer het echt druk wordt op het hok.
Hij leerde de duivenstiel van vader en heeft ook nog met hem samengespeeld.
Hij startte de eerste keer met duiven in Roosdaal (1990)... heeft nog 2 jaar samengespeeld met Jo Rosyn... en verhuisde naar Hannuit waar hij in de periode 2002- 2008 nog 6x 1e provinciaal wist te winnen. Hij heeft daarna nog drie jaar samengespeeld met Paul Malcorps, Landen. In 2012 werden de eerste jongen op de hokken gezet in Neerpelt en het seizoen 2013 werd aangevat met 30 koppel jaarse op totaal weduwschap en 150 jonge duiven.

Het merendeel van de jaarlingen had in zijn geboortejaar slechts 4x Chimay gevlogen. Ze werden niet vroeg gekoppeld en hebben in april slechts 4 dagen gebroed. Tijdens die korte broedperiode werden de jaarlingen 3x met de wagen opgeleerd en via Chimay... Laon... Vervins... Melun... en Montlucon gingen ze naar Guéret. In principe worden zowel doffers als duivinnen iedere week gespeeld op de grote halve fond. Alleen degene die niet goed gerecupereerd is na een zware wedstrijd kan een weekje rusten.
Zaterdag bij thuiskomst wordt er volle bak “Super Weduwschap” + een beetje “Brilliant” gevoederd. Van zondag tot dinsdagavond wordt het 1/3 dieetmengeling + 2/3 “Super Weduwschap”. Woensdag en donderdag wordt het volle bak “Super Weduwschap” + “Brilliant”. De laatste dag wordt er wat extra maïs bijgevoederd... en iedere dag bij het binnenlopen van de training krijgt de vliegploeg een handvol snoepzaad na het verorberen van de hoofdmaaltijd. Als bijproducten wordt er “Schapenvet” en “Bio Duif” van de firma Herbots verstrekt.
De medische verzorging is in handen van dierenarts Raf Herbots. Uit de controle voor aanvang van het vliegseizoen bleek dat alles in orde was. In de loop van het seizoen wordt er de ene week behandeld tegen trichomonas... de andere week tegen de luchtwegeninfecties. Na elke vlucht krijgen de duiven de oogdruppels van Raf Herbots toegediend.
De winnares luistert naar de naam “Monique” B09/2015947. Ze stond als 4e getekende op de poulebrief omdat ze uit Montlucon pas als vierde duif op de plank neerstreek... en omdat er drie doffers blijk gaven van een uitstekende conditie. Maar op Guéret zette ze met een schitterende prestatie de puntjes op de “i” !
Het is een zeer mooie duivin met een schitterend oog en een zachte pluim. Het zijn de twee kenmerken waarop Franky zijn duiven selecteert ! Hij verwedt zijn kansen op een goed gepigmenteerd oog met een volledige verbandcirkel. En een duif met een goed oog en een zachte pluim zal vast en zeker ook de goede spieren hebben. “Monique” heeft nog steeds geen enkele pen gestoten.
Zaterdag bij de aankomst van Guéret scheerde ze rakelings over het dak... raakte maar eventjes de klep... het was alsof de duivel haar op de hielen zat. Franky had op internet gezien dat de snelste duiven 1800 mpm haalden en er moest voor 12.48 u geklokt worden om ook die snelheid te halen. Maar toen de klok biepte stond er 12.41.14 te lezen en dat betekende dat dit wel een keivroege duif was. En dat was het sein voor een echte hectische avond. En vroeg Franky met aandrang... graag een woord van dank aan de tandem Van Hertem-Schuurmans... Jo Rosyn... Paul Malcorps... en Danny Roggen. Zonder die mensen zou ik zeker niet staan waar ik nu sta !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.