DUMONCEAU-PAVONCELLI - 1e Nat. Montauban 6771 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Saint-Vaast – Het ziet er naar uit dat onze Waalse sportvrienden het ene succes na het andere op de ééndaagse fond binnenrijven. Na Nicolas Bascourt op Limoges... Francois Michaux op Montélimar... en Cédric Delbushaye op Cahors gaat nu de nationale overwinning op Montauban naar de tandem Dumonceau-Pavoncelli uit Saint-Vaast in de buurt van La Louvière.
Michel Dumonceau speelde in een ander leven onder de naam Dumonceau & Zoon. Maar de zoon ging op eigen vleugels vliegen... en zo speelt Michel nu in tandem met zijn vrouwtje onder de naam Dumonceau-Pavoncelli.
Michel Dumonceau stamt uit een duivenmelkerfamilie... leerde de knepen van het vak van vader Alfons en speelde ook een tijd met hem samen.
Hij begon in 1957 voor eigen rekening in Triviers en startte in 1982 op zijn huidig adres. Zijn duivenkolonie is gebaseerd op de namen Yvon Deneufbourg, Estinnes... Nanni Kubica, Boussoit... Henri Paternoster, Vellereilles... Navez-Vermeulen, Anderlues... en Norbert & Filip Norman, Westkapelle. De absolute stammoeder van de kolonie is de “Cerafina”... een rechtstreekse Norman-duivin.
Met een ploeg van 95 weduwnaars, gespeeld volgens het klassiek weduwschap, komt deze Waalse tandem jaarlijks aan de start van het nieuwe seizoen. Er werd niet in het vroeg gekweekt en de eerste koppeling vond plaats op 1 april. Er werd 5 à 6 dagen gebroed... het nestje werd afgebroken... de duivinnen gingen naar de volière en het weduwschap begon. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een 5-tal minuten samen. De weduwnaars worden niet met de wagen opgeleerd... ze gaan meteen de mand in voor Soissons. De ploeg die ingekorfd werd voor Montauban had ook Limoges gevlogen.

Een goed uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor een fondduif... en duiven die hard moeten werken moeten goed de kost krijgen is het motto van de tandem Dumonceau-Pavoncelli. Er wordt nooit zuivering gevoederd... in het begin een afgemeten portie sportmengeling... en de laatste drie dagen voor de inkorving wordt het “volle bak” sport. Bij aankomst van een wedstrijd zijn er elektrolyten in het drinkwater... er gaat met regelmaat lookolie over het voeder... en de laatste drie dagen voor de inkorving gaan er vitamines in het drinkwater. De weduwnaars trainen ‘s morgens en ‘s avonds telkens een vol uur.
Tegen trichomonas wordt er om de veertien dagen 2 à 3 dagen behandeld... en ook tegen luchtwegeninfecties wordt er om de veertien dagen twee dagen behandeld.
Winnares werd “La Montauban” B10/9003585... een schitterende duivin uit de middelmaat... goed gespierd... en met een sprekend oog. Haar aankomst van Montauban is er een die Michel altijd zal bijblijven ! Perfect uit de richting kwam ze heel hoog aanzetten en dook als een wervelwind naar de spoetnik. Dit was ook hard nodig zo bleek achteraf... want met amper 19 cm mpm hield ze de kopvlieger van Hendrik Mortier uit Brugge achter zich en kroonde zich tot nationale winnares tegen 6.771 oude duiven !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.