DR. DIRK MOENS - 1e Nat. Bourges 13.570 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Grimbergen - Voor de nationale winnaar Bourges tegen 13.570 jaarlingen ging het richting Grimbergen. “Miro” B12/2124186, zo genoemd naar de eerste twee letters van de naam van de zoontjes Milan en Robbe, van dierenarts Dirk Moens (45) werd met 1153,37 m niet alleen nationaal winnaar bij de jaarduiven maar toonde zich ook de snelste van het totale contingent van 33.229 Bourges-vliegers.
Grootvader... en vader Moens die o. a. 1e nat. Pau won... waren excellente duivenmelkers en van daar de duivenmicrobe die Dirk Moens stevig in haar greep heeft. Hij begon in 1995 voor eigen rekening... eerst op de snelheid... later op de grote halve fond... maar de echte bedoeling is ook de ééndaagse fond te spelen.
De basis voor de halve fond werd gehaald bij J. en J. Engels, Putte en J-L-N Houben, Itegem. De laatste jaren werd er versterking gehaald bij René en Patrick Vervloesem, Rijmenam en Benny Steveninck, Hamme.
Voor de ééndaagse fond werden er duiven ingehaald van Louis Van den Eynde, Brussegem (Aelbrecht-soort)... Paul Delmotte (Limbourg-duiven)... en afstammelingen van nationale toppers zoals o.a. een zoon van de Nationale Asduif 2012 van Etienne Devos, Deerlijk.
Dirk Moens kwam aan de start van het seizoen 2013 met een ploeg van 32 koppels op het totaal weduwschap... 120 jonge duiven... en 30 koppels kwekers. De duivinnen van de ploeg op het totaal weduwschap vlogen nog La Souterraine en Guéret 2012 op een nestje en daarna werden doffers en duivinnen gescheiden. Na de rui volgde dan een behandeling met Dicural (een breedspectrum antibioticum) tegen paratyfus en coli.

De eerste koppeling vond plaats rond Kerstmis en oude en jaarlingen trokken allemaal twee jongen groot. De tweede koppeling van 4 dagen had plaats begin april en in die periode werd de ploeg van het totaal weduwschap opgeleerd tot 50 km... zelfs tweemaal per dag. Daarna volgde 2x Quiévrain... 2x Noyon... het ene deel van de ploeg vloog Angerville en Vierzon... het andere deel tweemaal Angerville. Een deel van de ploeg die Vierzon vloog moet de mand in voor Limoges van komend weekend. Nationaal winnaar “Miro” vloog tijdens zijn voorbereiding tweemaal Angerville.
In de aanloop naar Bourges... en vooral met het minder goede weer van de laatste weken... is de voorbereiding zeer belangrijk. Ondanks de drukke beroepsbezigheden werd er gepoogd de voorbereidende vluchten af te haspelen zonder brokken te maken. Vooral de duiven vertrouwen bijbrengen is in de beginfase zeer belangrijk. Het verdere programma ziet er uit als volgt... de duivinnen vliegen iedere week zware halve fond soms afgewisseld met Angerville (halve fond)... de doffers gaan twee weken mee op de zware halve fond en krijgen dan een week rust.
Medisch wordt er uiteraard naar het bord gekeken ! Na de eerste Noyon kregen doffers en duivinnen een Belgamagix door de strot geduwd. Na de eerste Angerville werd er drie dagen behandeld tegen luchtwegeninfecties met een combinatiepreparaat Trichomonas + een antibioticum voor de luchtwegen. Voor en na elke wedstrijd krijgt de vliegploeg oog- en neusdruppels toegediend (op basis van een antibioticum).
Daar waar dr. Moens vroeger meer voorstander was van korte behandelingen voor de hele ploeg verwedt hij nu zijn kansen eerder op individuele behandelingen. Maar oog- en neusdruppels vind hij zeer belangrijk om zwaardere ingrepen te vermijden.
“Miro” werd gefokt uit twee zomerjongen. Hij is een kleine geblokte doffer... een geeloger... goed gespierd... met eerder kleine vleugel... de typische duif voor de zware halve fond.
Dirk had ook duiven mee op Angerville... hij opteert voor de chaos bij thuiskomst en de duiven worden niet opgesloten wanneer ze thuis zijn. In het vooruitzicht van de aankomst van Bourges was Dirk bezig alle duiven in hun woonbak op te sluiten... toen “Miro” plots zijn opwachting maakte. In een eerste verwarring dacht hij aan een laatkomer van Angerville... of misschien nog een achtergebleven jonge duif ? Maar het was zijn eerste duif van Bourges... keivroeg en nationale winnaar bij de jaarduiven !

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.