DOUWE & PETER SOEPBOER – 1e Nat. Chateauroux (NL) 44.332 d. / 1e Sector 4

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Burgum – Op de enige nationale dagfondvlucht die Nederland rijk is ontspon zich afgelopen zaterdag een scenario dat vooraf als zeer onwaarschijnlijk werd bestempeld. Dat helemaal in het noorden van het land, met ruim 200 kilometer overvlucht, in de provincie Friesland de eerste gewonnen zou worden zal niemand voorspeld hebben. Maar het werd toch waarheid.

De omstandigheden moeten dan niet tegen zitten uiteraard maar je hebt ook echte superklasse nodig om dat voor elkaar te krijgen. En een melker uit duizend, want dat is zo klaar als een klontje. De hele puzzel viel op zijn plek deze dag bij Douwe en Peter Soepboer, met een superduivin die zeker niet aan haar proefstuk was. En met melkers die je gerust specialisten op de dagfond kunt noemen. Ze vertegenwoordigden Nederland in 2015 op de dagfond op de Olympiade met ‘Olympic Toe’.  En ze spelen bovendien bijna altijd met de kleine korf.

Acht minuten voor vier (15.52.14 op 772 kilometer en 1451 m.p.m.) viel ‘Postwoman’ ‘als een streep uit de lucht’ en bleef daarmee Gerard en Bas Verkerk en Willem de Bruijn een kleine vier meter per minuut voor. Het was juist een klein beetje begonnen met sputteren, maar in feite bleef ze de regen net voor. De regen die meteen daarna doorzette en die het voor het Noorden nog tot een lastig concours maakte. ‘We waren nog niet zo lang aan het letten toen ze al viel. Dat tijdstip verraste ons nogal maar dat zij het was niet. Het was pas haar vierde dagfondvlucht, maar ze liet daarop eerder al flitsen zien van haar bijzondere kwaliteiten. We speelden haar als jaarling voor het eerst op de dagfond op de Chateauroux van vorig jaar. Ze won daarop de 11e in afdeling 11 tegen 2809 d. . Dit jaar werd ze opnieuw ingezet op dagfond. Ze startte met de 12e NPO Nanteuil 8.552 d.  Ook van dichterbij kan ze goed uit de voeten, dat bewees ze met een 1e op Sittard 1064 d. We speelden haar dit jaar elke week en van een verregende Chateaudun (25-06) kwam ze pas de andere dag naar huis. Dit tot onze grote opluchting want het is een zeer bijzonder duifje. Ze herstelde rap en vorig weekeinde was ze alweer onze vierde duif en op tijd. Voor Chateauroux vertrok ze als tweede getekende met dit prachtige resultaat. We geloven het zelf nog steeds amper maar het wordt wel steeds meer waarheid.’
Douwe en Peter verkregen ‘Postwoman’ op een bon samen met haar nestzuster. Ze werden gekweekt door Hendrik Postma, Zwaagwesteinde. De vader is een kruising M. van Zon en Djoerd van der Veen. De moeder is een rechtstreekse van Pieter en Jelle Atema, Noardburgum uit ‘Wondere 62 Nouws‘ x ‘Super Elfje’ (dochter van Olympiadeduif Allround ‘Super 53’). ’Postwoman’ presteerde als jong niet bijzonder maar werd toch doorgehouden. Ook omdat haar nestzuster wel uitstekend vloog als jonge duif maar achterbleef op de vijfde vlucht.

De totale vliegploeg bij Soepboer bestaat uit 24 weduwnaars op klassiek weduwschap en 16 duivinnen waarvan de partners ook thuisblijven. De doffers zitten op een zolderhok en de duivinnen worden gespeeld op een tuinhok. Was het in 2013 en 2014 een doffer (‘Olympic Toe’) die het mooie weer maakte, in 2015 en 2016 zijn het twee duivinnen die zorgen voor heel wat successen. ‘Alles draait om de kwaliteit van de duiven,’ aldus Douwe.
De duivinnen zitten gewoon op schapjes op hun eigen hok (niet in een volière) en trainen een keer per dag. Om drie uur ’s middags gaan ze eruit en vertrekken dan meteen uit zicht. De training duurt in het begin van seizoen wat langer maar meestal houden ze het ongeveer een uur vol. Na de vlucht mogen ze vanaf de eerste vluchtjes in april tot ’s nachts bij hun doffer blijven. Ze moeten absoluut goed gepaard blijven. Dit jaar werden op deze manier tot nu toe nog geen eieren geraapt. De duivinnen krijgen tweemaal per dag een volle bak voer gedurende vijf minuten waarna het wordt weggenomen. Daarna een handje grit en wat Beute bak. Eenmaal per week, op maandag , krijgen de duiven conditiepoeder van dierenarts Marien over het voer. De duiven worden ook regelmatig gecontroleerd door Fernand Marien en er wordt naar zijn advies gehandeld. Dat betekent alleen ingrijpen als het echt nodig is en geen blinde kuren. ‘Het moet komen vanuit natuurlijke gezondheid, daar ben ik van overtuigd. En natuurlijk gaat het alleen met de echt goede, en die zijn zeldzaam,’ aldus Douwe Soepboer. Zeker nog vermeldenswaardig is de pijnlijke zuiverheid op de hokken die consequent zonder schoeisel en alleen op sokken worden betreden. En ook dat er nog een zeer bijzondere duivin huist aan de Westersingel in Burgum. Maar daarover een andere keer.

Een dikke proficiat voor een buitengewone prestatie!!
Foppe

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.