Liefhebber:
Onderwerp:
Damme – Damme ligt in West-Vlaanderen en is een toeristische trekpleister met mooie wandelroutes en een prachtige natuur. Het is een authentiek dorp met veel restaurants die garant staan voor veel culinaire hoogtepunten. Groot Damme telt nog zo’n 30 duivenmelkers.
Davy (46) en dochter Amber vormen een vader-dochtertandem. Davy is havenarbeider en krijgt hulp van zijn dochter die bijspringt in de verzorging van de duiven. Corona had een negatieve invloed op de duivensport en samenkomen met duivenvrienden is heel beperkt en de horeca is gesloten. Maar we trekken zo goed mogelijk ons plan, zeggen Davy en Amber in koor. Ze spelen voornamelijk de grote halve fond, de fond en de grote fond. Er wordt ingekorfd in Fondclub Steenbrugge in Oostkamp.
Voor Davy en Amber was het seizoen 2020 een echte meevaller en aan het einde van de rit werden ze Algemeen Kampioen van de Belgische Verstandhouding.
B17-3026944 “De Nieuwe Pol” 1e Blois Lok 1061 d., 3e interprov. 8991 d. |
B16-3012363 “Vincent” 1e St. Vincent Lok 79 d., 21e nat. 3038 d. |
B16-3053128 “De Perdaan” 1e La Souterraine Lok 89 d., 14e prov. 1484 d. |
B18-3023079 “De Willy” 1e Aurillac Lok 71 d., 10e nat. 2849 d. |
B19-3062633 “De Brigang” 1e Brive Lok 80 jl., 118e nat. 4238 jl. |
Wittoeck-Cocquyt
“Vader was absoluut geen duivenmelker maar toen ik een jaar of 12 was heb ik interesse gekregen in de duivensport omdat mijn opa en mijn twee jaar oudere nonkel samen met de duiven speelden. Ik had ook nog een oudere nonkel die met de duiven speelde samen met zijn schoonvader. Ik ben ook in contact gekomen met de duivensport door de succestandem Wittoeck-Cocquyt.
Ik kon mijn mannetje staan als 12/14-jarige jongen in het duivenlokaal van Middelburg. Daar werden de snelheidsvluchten gespeeld en toentertijd werd de grote halve fond gespeeld in Fondclub Eeklo.
Toen ik ouder werd en rond de leeftijd van 18 jaar verloor ik mijn interesse in de duivensport en stopte ik met duiven. In 2001 trouwde ik en kwam terug in contact met de duivensport via Wittoeck-Cocquyt. Pol Cocquyt was een neef van mijn oma die in die tijd nog alleen over bleef van die tandem.
Toen ben ik terug interesse beginnen tonen in de duivensport en zo is de tandem Cocquyt-Verleije in Moerkerke ontstaan. We konden goed ons mannetje staan in de Fondclub Steenbrugge.
Ik speel nu op mijn nieuw adres in Damme sinds 2011. Ik ben toen begonnen met jonge duiven op naam van mijn dochter omdat ik toen het laatste jaar in Moerkerke met de weduwnaars speelde op de tandemnaam.
In 2011 is er uit onverwachte hoek hulp gekomen van Wilfried Rotsaert die vroeg of hij mocht komen helpen met de duiven en of ik de kwekers bij hem zou plaatsen. Hij kwam ook iedere dag helpen met de weduwnaars. Er wordt nu gespeeld met weduwnaars op het klassiek weduwschap”.
Samenkweek met Wilfried Rotsaert
“Ik ben begonnen in 2011 met een ronde jongen van Cocquyt-Verleije, Moerkerke en een ronde late jongen die Wilfried Rotsaert gekweekt heeft en daar kwam de nationale winnaar La Soutteraine 2013 oude duiven uit.
Er werden duiven bijgehaald van Cocquyt-Verleije, Moerkerke; Wilfried Rotsaert, Brugge; De Buck-Baele, Assebroek; Rik Cools, Ruiselede; Filip en Nicolas Norman, Knokke-Heist; Luc Van Hoecke, Oedelem; Gino Clicque, Wevelgem; W,M,J,F Boddaert, Oostkamp; Lannoo-Ballegeer, Moerkerke en nog anderen.
Met deze duiven was ik heel succesvol. De nationale winnaar is een rechtstreekse Wilfried Rotsaert. Een heel goede kweeklijn is de “Norma” van Rik Cools, direct Filip en Nicolas Norman. Ook het soort van Gino Clique geeft eerste prijsvliegers en een duivin van Lannoo-Ballegeer ligt aan de basis van de “Brive” en de “Vechter”. Ik heb vooral aan samenkweek gedaan met Wilfried Rotsaert”.
1e Nat. La Souterraine 2013 Prestaties van kinderen en kleinkinderen: 1e Nat. Jarnac 2017 bij Jos en Jan Loobuyck 5134 d. 1e Arras 1031 d. 1e Clermont 980 d. 1e Blois/Montoire 1061 d. 1e Brive oude lok. 86 d. – 6e nat. 3755 d. 1e Aurillac lok. 71 d. – 10e nat. 2849 d. 2e Clermont 1391 d. 4e Chateauroux 292 d. 8e Internat. St-Vincent 11.534 d. 7e Clermont 1048 d. 8e Clermont 775 d. 9e Fontenay 723 d. |
Klassiek weduwschap
“Ik kwam aan de start van het seizoen 2020 met 102 doffers die op het klassiek weduwschap gespeeld werden. Door corona kwamen die 8 dagen samen op het hok zonder nestschotels om opgeleerd te worden en daarna werden die terug gescheiden. In drie etappes gingen die tot Moeskroen (55 km). Er werden geen jongen groot getrokken.
Het trainen hangt nauw samen met mijn werkschema. Liefst heb ik dat de weduwnaars tweemaal daags trainen maar de in de praktijk was dat meestal maar eenmaal daags. Doffers en duivinnen komen altijd samen bij de inkorving (3/4 tot 1 u). De weduwnaars worden gespeeld op de wedstrijden van 500 tot 850 km.
Vanaf de fond probeer ik de duiven hok per hok te spelen en zo kunnen doffers en duivinnen samen blijven tot de volgende ochtend. In 2020 werden de weduwnaars bijgelicht door corona en het “verlaten” van het vliegseizoen”.
Nestspel met duivinnen
“Vorig jaar werden 6 jaarse duivinnen gespeeld tussen de jonge duiven. Toen de jonge doffers begonnen te jagen kwamen ze in nest met de jaarling duivinnen en ze trokken jongen groot. Ze hebben de grote halve fond gevlogen op twee nestjes.
De jaarse duivinnen trainden mee met de jonge duiven gedurende ongeveer 1 u”.
Schuifdeur vanaf kleine halve fond
“Er werden een 90-tal jonge duiven gefokt. Na 16 à 17 dagen worden die alleen met de kweekdoffers op de grond geplaatst.
De bovenkant van het hok wordt verduisterd met schuiven en er komen houten platen in de ramen. We verduisteren rond 18:30 ‘s avonds tot 8:30 ’s ochtends. Dit is grotendeels het werk van de dochter Amber.
In een 7-tal etappes worden de jongen opgeleerd met de wagen tot Moeskroen. Later tijdens het seizoen durf ik de jongen tussendoor nog eens wegvoeren. Ze worden dan 1 à 2 keer met de wagen weggevoerd tot 25 km.
De jongen trainen, wanneer mijn werkschema dat toelaat, ’s morgens na de weduwnaars. De schuifdeur wordt ingevoerd van zodra de jongen naar de kleine halve fond gaan. Dat is met twee nachten mand in West-Vlaanderen.
Bij de inkorving komen jonge doffers en duivinnen 1u samen vooraleer ze in de mand gezet worden. Er worden kartonnen dozen en wegkruipbakjes gebruikt op de hokken om de jongen wat extra te motiveren. De jongen worden gespeeld van 100 tot 600 km”.
Zwarte maïs om op te voederen
“Vanaf de eerste wedstrijd (Arras) maak ik zelf een mengeling van “Gerry Plus I.C. Plus”, “Gerry Plus I.C. Plus Black Label”, “Van Robbays 29” en “Superconditie” van Mariman. Dit kregen ze gans het seizoen en de laatste 5 voederbeurten voor inkorving worden ze opgevoederd met “Champion” en “Superstar” van Versele-Laga. Er wordt ook gebruik gemaakt van de zwarte maïs van Versele-Laga om op te voederen.
Als ik thuis ben van mijn werk wordt er tweemaal daags gevoederd. In het andere geval wordt er 1x gevoederd voor de ganse dag. Bij het binnenlopen na de training krijgen de duiven snoep gevoederd. Er worden pindanoten aan de snoep toegevoegd. Bij het inkorven mogen de duiven naar hartenlust pinda’s eten. Voor het vertrek naar een wedstrijd is er altijd Belgasol (Belgica-de Weerd) in het drinkwater. Bij thuiskomst is het altijd Colombine Thee met honing en de tweede dag zijn er elektrolyten met “Recupboost” (Vanhee) in het drinkwater”.
Gans seizoen gele druppels
“In 2020 is het er door corona niet van gekomen dat de dierenarts nog langs kwam buiten de verplichte inentingen.
Eind maart wordt alles “gekuurd” tegen trichomonas met het product van dierenarts Wim Boddaert en daarna wordt alles het ganse seizoen onder controle gehouden met de gele druppels. Ik gebruik altijd de gele druppels bij inkorving en in ieder neusgat gaat er een druppel.
In 2020 is er eenmaal gekuurd tegen luchtweginfecties met doxycycline. Daarna nog eenmaal met “ornitose special extra” van Belgica-de Weerd. Oogdruppels worden niet gebruikt.
Wanneer adeno opduikt wordt het drinken zuur gemaakt en we laten de duiven uitzieken.
We hebben al 3 jaar niet meer ingeënt tegen paratyfus. In 2019 werd er wel behandeld met Trimazine.
Tegen “one eye cold” laten we in de eerste plaats de duiven uitzieken en sporadisch wordt er oogzalf gebruikt. Alle duiven worden ieder jaar ingeënt tegen paramyxo.
Er wordt ook wekelijks een bad gegeven met “Vanisanbad 6500” en voor de luchtwegen “Vanasept Nature 12500” van Vanhee Products”.
Hokken redelijk dicht houden
“Er wordt gespeeld op 35 lopende meter hokken. Deze zijn verdeeld in 7 aparte compartimenten voor weduwnaars en 1 hok met schuifdeur en volière ervoor voor de eerste ronde van de jonge duiven. Alle duiven zitten op een plankenvloer en die wordt dagelijks gekuist.
In de nok van het hok is er een verluchtingsstrook en voor de rest hou ik in de loop van het seizoen alles redelijk dicht. Voor de hokken van de weduwnaars is er een kleine volière om de weduwnaars wekelijks een bad te geven.
Wij handhaven een redelijk strenge hygiëne. De drinkpotten worden dagelijks gereinigd en uitgedroogd. De hokken worden dagelijks gereinigd en bij de weduwnaars die tweemaal uitvliegen worden de hokken tweemaal daags gepoetst”.
Algemeen Kampioen Belgische Verstandhouding 2020 1e Kampioen Fond Oude FC Steenbrugge |
Familiekweek met nationale winnaar
“De kwekers worden rond eind november gekoppeld en kweken twee rondes. De kwekers krijgen meestal 3 à 4 jaar om zich te bewijzen en dit met meerdere duivinnen. Tegenwoordig worden er nog weinig duiven bijgehaald.
Familiekweek kan en zeker met de “Broere Bond 008/11” die gekoppeld wordt met zijn dochters en met zijn nichten.
Ieder jaar hou ik de basiskoppels samen en de andere koppels worden herkoppeld”.
De mand is de beste selecteur
“De selectie gebeurt hier uitsluitend op de behaalde resultaten. De mand is inderdaad de beste selecteur. Op het model wordt er niet echt geselecteerd. Topduif “Brive” heeft geen sterke rug en is niet goed gesloten maar op de wedstrijden was hij super ! De goede eigenschap van een goede fondduif is uiteraard vroeg vliegen. En de afstamming is inderdaad belangrijk. De nationale winnaar “Broere Bond 008/11” komt in de afstamming van bijna alle topduiven voor”.
Enkele toppers
- “Vincent” B16/3012363 met 21e nat. St.-Vincent 3.038 d.
- “De Willy” B18/3023079 met 10e nat. Aurillac 2.849 d.
- “De Brigang” B19/3062633 met 118e nat. Brive 4.238 jl.
- “Den Pau” B12/3045078 met 17e nat. Pau ‘14 1.910 d., 134e nat. Pau ‘15 1.980 d., 99e nat. Limoges 13.493 d., 64e nat. Cahors 6.164 d., 156e nat. Pau ’17 2.135 d., 5e nat. St. Vincent ’17 3.053 d./6e Internat. 11.515 d.
- “Magical Nr 009” B12/3045009 met 285e Brive ’13 6.842 d., 137e Brive ’14 5.286 d., 12e Brive ’15 1.604 d., 27e Limoges 18.390 d, 7e Fontenay 1048 d., 114e Tours 5.697 d., 68e Clermont 1364 d., 16e Clermont 320 d., 394e Cahors 7.140 d.;
- “Broere Bond 008/11” B11/3028008 met 25e Nat. Zone A1 Guéret 2.057 d., 1e nat. La Souterraine 9.548 d., 27e Bourges 277 d., 63e Limoges 390 d., 31e Arras 452 d., 14e Clermont 320 d.
Téléchargement:
Auteur: