DANIEL BUCACIUC - 1e Nationaal Asduif Fond oude

Liefhebber: 

Dilbeek – Dilbeek is een gemeente in Vlaams-Brabant. Ze ligt in het Pajottenland en heeft banden met de Brusselse agglomeratie. De gemeente telt 40.000 inwoners wat haar tot de derde grootste gemeente maakt van Vlaams-Brabant.

De mensen uit Dilbeek worden ook de “konijnenfretters” genoemd. Toen Keizer Karel onverwacht Dilbeek wou bezoeken werd in restaurant “De Gouden Kroon” alles in gereedheid gebracht. De waard had de maaltijd over het hoofd gezien maar zette op de spijskaart “varken aan het spit” maar in werkelijkheid had de plaatselijke stroper zijn konijnenstroppen leeggehaald. De keizer genoot van een heerlijke maaltijd tot zijn hofmeester ontdekte dat de waard het keizerlijk gezelschap bij de neus genomen had. De waard moest met het schaamrood op de wangen het bedrog bekennen en vreesde voor zijn leven maar de keizer kende genade en verplichtte iedereen de waard en alle Dilbekenaars voortaan “konijnenfretters” te noemen. Deze legende werd door Robert Vonck in 1957 geschreven.

Maar Dilbeek werd ook op de duivenkaart gezet door ene Daniël Bucaciuc. Sympathieke Daniël is 42 jaar oud en is van Roemeense origine. Hij begon zijn duivencarrière in 2004 in België. Hij kocht zijn eerste duiven op de markt en gaf ze onderdak in de hangar van zijn werkgever waar hij er jongen uit fokte.
Deze jongen, waarvan er eentje een eerste prijs won uit Noyon, en andere jongen die hij bekwam van vrienden werden op een hokje gezet te midden de groentetuinen in Molenbeek. Vermits het hok in de groene zone stond moest het afgebroken worden omdat de overheid besloot deze locatie te saneren.
Vanaf 2009 speelde Daniël op de oude hokken van wijlen Philippe Maton maar ook dat mooie liedje kon niet blijven duren. Maar hij gaf de moed niet op en bouwde een nieuw huis en nieuwe hokken in Dilbeek waar hij de laatste jaren succes boekte. Nadat hij in 2013 de 10e Nat. Kampioen Fond Jaarse KBDB en in 2015 de 2e Nat. Agen 3524 d won, had hij in 2017 de 1e Nat. Asduif Fond Oude duiven KBDB op de kooi.

BE15-2016002 "Mr. Fantastic"
Werd 1e Nationale Asduif Fond oude KBDB 2017 met:
2e Zone Brive 2439 d.
3e Zone Limoges I 4158 d.
9e Nat. Limoges II 9162 d.

Een solide basis

Daniël had in Roemenië geen duiven maar had wel een neef die er duivenmelker was. Deze sommeerde Daniël om in het land dat de bakermat van de duivensport was ook met duiven te beginnen. En zo gebeurde...
In 2007 werd Daniël bevriend met Erik Limbourg, Brussegem, en kreeg er voornamelijk duiven met origine De Rauw-Sablon, Lebbeke. Later werden er ook duiven gehaald bij Marcel Aelbrecht met o.a. een zoon van “Michael” en een kleinzoon uit de “Marseille”.
In 2011 werd er ook een duivin B11/6113795 “La Super” gehaald bij Maurits Haesendonckx, Bouwel uit de “Witte Diamant” (Antoine Jacops) x “Dochter Kleine As”. Zij werd de moeder van de B15/2016078 (1e Nat. Asduif Snelheid Jaarse KBDB 2016) bij Michel Van Muylder, Beersel en de grootmoeder van B15/2016002 “Mr. Fantastic” of de 1e Nat. Asduif Fond Oude KBDB 2017.
In 2012 werd er ook een goede duivin gehaald bij De Smeyter-Restiaen, Melden uit “Boule de Berlin”.
Met “Mr Fantastic” werd er aan samenkweek gedaan met o.a. Gino Clicque, Waregem, Erik Limbourg, Brussegem en Team De Jaegher, 
Knesselare. De resultaten van deze samenkweek moeten nog afgewacht worden.

Daniel Bucaciuc loftsWeduwnaars

Daniël Bucaciuc startte het seizoen 2017 met een ploeg van 62 weduwnaars... 130 jonge duiven en 28 koppels kwekers. De eerste koppeling van de weduwnaars had plaats begin maart. Er werd toen 10 dagen gebroed en daarna ging het nestje weg. Tijdens die periode en bij goed weer werd er ook gestart met opleren en in 6 à 7 etappes ging het met de wagen tot 60 km.
In het begin van het seizoen werd er tweemaal daags getraind, 45 minuten in de voormiddag en 30 à 40 minuten in de namiddag. Na Bourges en Vierzon werd er nog slechts ‘s morgens getraind. De training van de weduwnaars wordt goed in de gaten gehouden want aan het gedrag van de doffers kun je het resultaat van het weekend voorspellen.
De weduwnaars zitten tijdens de week in het half open nestvak en bij de inkorving gaan de bakken open en ze krijgen dan zo’n 15 minuten hun nestschotel. Wanneer er 1 of 2 duiven extra gemotiveerd worden dan wordt de doffer halfbak opgesloten en hij krijgt zijn duivin gedurende 5 minuten met een andere doffer in de andere helft van de woonbak. De weduwnaars eten uit een gezamenlijke voederbak en drinken uit een gezamenlijke drinkpot.
De voornaamste wedstrijden voor de vliegploeg in Dilbeek zijn Bourges, Bordeaux (Agen) en Barcelona.
Aan het einde van de rit bleven er in 2017 van de 62 weduwnaars slechts 14 doffers over. Wie wil blijven moet 80% prijs vliegen en 3 à 4 keer missen kan nog net. Naast de uitslag is ook de familie van belang. Het model van de duif speelt ook nog een belangrijke rol maar is ondergeschikt aan de twee voorgaande voorwaarden.
Daniël heeft het voor een duif met een middelmatige tot kleine bouw. Een zachte pluim is een echte must. Een duif is bij voorkeur goed gesloten achteraan en moet lange spieren hebben. Duiven met lange spieren zouden sneller recupereren aldus Daniël. Alle kleuren van ogen zijn goed als het oog maar een kleine pupil heeft. Of een duif een sterk karakter heeft of van nature rustig hangt grotendeels af van de familie waaruit ze geboren werd.

“Mr. Fantastic”

“Mr Fantastic” B15/2016002 werd met veel bravoure de 1e Nat. Asduif Fond oude duiven KBDB 2017. Het is een blauwe doffer uit de middelmaat. Hij is achteraan goed gesloten en is bijzonder sterk gespierd. Hij is de onbetwiste meester van zijn woonbak en hij heeft een sterke band met de melker. Hij heeft bovendien de gewoonte om bij aankomst van een wedstrijd als een weerlicht binnen te wippen.
Maar bovenal heeft hij een schitterend palmares met 9e nat. Limoges 9073 d., 11e nat. Limoges 14.937 d., 42e nat. Brive 9.137 d
Michel Van Muylder, Beersel had met de B15/2016078 de 1e nat. Asduif Snelheid Jaarlingen KBDB 2016 op de kooi die later ook nog Belgische Olympiadeduif Jaarlingen Cat G Brussel 2017 en 1e Prov. Asduif Vlaams-Brabant 2016 zou worden. Deze geschelpte witpen doffer had hij gekregen van Daniël Bucaciuc. Hij had een bon van Daniël gekocht op de kampioenendag van Gooik. Toen hij de bon ging ophalen had hij twee jongen mogen kiezen uit de volledige tweede ronde. Daniël gaf hem ook nog een 3e jonge duif met de mededeling dat deze nog beter zou zijn. Hij had het niet beter kunnen zeggen want dat was de toekomstige laureaat. Hij verzamelde een schitterend palmares met 11 op 11 waaronder 5 eerste prijzen uit Noyon en 2 op 3 uit Souppes-sur-Loing.
“Mr. Fantastic” verhuisde inmiddels voor een astronomische som naar elders. Ongetwijfeld zal Daniël met zijn talent een waardige opvolger weten te ontdekken.

Daniel Bucaciuc lofts

Jonge duiven

Er worden twee rondes jonge duiven gefokt uit de kwekers. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en doffers en duivinnen gaan op hetzelfde hok maar worden niet verduisterd. Verduisterde jongen zijn meer vatbaar voor adeno zegt Daniël. Eind april, begin mei wordt er bij goed weer en wanneer de jongen goed wegtrekken gestart met opleren. In 7 à 8 etappes gaan ze naar 60 km. Eens opgeleerd worden de jongen tussendoor niet meer weggevoerd. De jonge duiven trainen éénmaal per dag. De jongen komen los en Daniël vertrekt naar zijn werk en de jongen komen vanzelf terug binnen. Vanaf juni worden ze op de schuifdeur gespeeld. Ze vliegen 2 x vitesse, 2x halve fond en 2 nationale vluchten. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een vol uur samen. De jongen worden niet extra gemotiveerd met wegkruipbakjes en kartonnen dozen. Ervaring opdoen voor de verdere carrière is de hoofdzaak.
De carrière van een fondvlieger ziet er uit als volgt. Van de 130 jongen blijven er aan het einde van de rit nog 30 à 40 over. De selectie gebeurt zoals bij de oude duiven op de uitslag, de familie, en deels ook op het model.
Als jaarling wordt er 3x vitesse gevlogen, 2x halve fond en 2x grote halve fond. De duiven die het zeer goed doen op de grote halve fond blijven op deze afstand. Duiven met een goede afstamming gaan door naar de wedstrijden Brive, Limoges, Agen, Narbonne, Souillac.
Als oude duif gaan er 5 duiven van de ploeg naar de grote halve fond en de rest gaat naar de fond.

Voeding

Er worden twee soorten basismengelingen gemengd voor de duiven die om de twee weken gespeeld worden. De eerste basismengeling omvat dieet + Gerry Plus + sportmengeling en wordt elke dag gevoederd. De tweede basismengeling omvat een sportmengeling van Versele... Mariman... en Beyers en wordt gebruikt om de duiven op te voederen.
Zaterdag bij aankomst van een wedstrijd wordt er sportmengeling gevoederd en is er een anti-trichomiddel in het drinken. Elektrolyten worden hier nooit verstrekt. Vanaf zondag wordt er dieet + Gerry Plus + sport gevoederd tot en met maandag van de tweede week. Op dinsdag wordt het dan 50% (dieet + Gerry Plus + sport) en 50% sportmengeling Versele-Mariman-Beyers. Op woensdag en donderdag wordt het dan 100% sportmengeling... dit voor de duiven die op de grote halve fond gespeeld worden. Voor de duiven die op de fond gespeeld worden wordt het op maandag 50% (dieet + Gerry Plus + sport) + 50% sportmengeling Versele-Mariman-Beyers en op dinsdag en woensdag wordt het dan 100% sportmengeling.
Na een lastige wedstrijd worden er op zondag en maandag vitamines verstrekt. Was het een normale wedstrijd dan wordt er twee dagen kruidenthee geschonken.

Medisch

De duiven worden tweemaal gevaccineerd tegen paramyxo. Er wordt ook 10 dagen behandeld tegen paratyfus en er wordt gezorgd dat de duiven éénmaal in hun leven ook gevaccineerd worden.
Wanneer de duiven thuiskomen van een wedvlucht krijgen ze op zaterdag een middel tegen trichomonas. Verder is er in de loop van het seizoen geen vast behandelingsschema tegen trichomonas. Is de conditie wat minder dan wordt er twee dagen tegen tricho behandeld voor de inkorving via het drinkwater of met een trichopilletje.
Voor Vierzon was er een algemene behandeling van 6 à 7 dagen tegen luchtweginfecties. Verder in de loop van het seizoen wordt er dan alleen nog behandeld op voorschrift van de dierenarts. Na een zware wedstrijd is rust nog altijd het beste medicijn.

Hokken

In Dilbeek wordt er gespeeld op 20 m vlieghokken voor oude en jonge duiven. Er is ook nog een afzonderlijk kweekhok van 6 m. Het zijn tuinhokken die in de schuin oplopende tuin van 15 cm tot 70 cm boven de grond gebouwd zijn. De hokken zijn niet geïsoleerd en het vriest er binnen even hard als buiten maar de duiven passen zich aan. 
De temperatuur is niet nefast voor de duiven maar vooral de vochtigheid is slecht voor het hokklimaat. Daarom wordt de bodem van het hok tweemaal per week geschroeid met de vlam.
Er zijn verluchtingsroosters voorzien in de voorzijde van het hok maar die blijven meestal dicht. Ook het plafond boven de duiven is volledig dicht. De verluchting gebeurt via een latwerk (70 cm breed) boven de gang voor de hokken. Deze verluchting is regelbaar met schuiven en die staan 40 cm open. 

Twee kweekkoppels

We stellen nog even deze twee kweekkoppels voor :

  • B12/2196704 “Best Off” (vader “Mr. Fantastic”) x B12/4239948 “Peny” en zij werden de ouders van B13/2021096 “Amos” met 1e Souppes-sur-Loing 712 d, 1e Bourges 232 d/68e nat. 19736 d, 1e Noyon 185 d, 5e Chateauroux 172 d. Zij werden ook de ouders van “102/15” met 17e Bourges 562 d, 3e Noyon 339 d, 11e Jarnac 122 d, 17e Brive 248 d, 18e Limoges 183 d, 9e Tulle 179 d, 9e Bourges 300 d.
  • B07/2131746 (78e Nat. Bourges 13354 d) x B11/2096968 “Marcela” (Marcel Aelbrecht) en zij werden de ouders van B12/2003981 “Kleine Duif” met 1e Brive 117 d/84e nat. 6842 d, 66e Nat. Cahors 6576 d, 1e Barcelona 315 d /14e nat. 7791 d en van B13/2188478 met 8e nat. Bordeaux 3180 jl, 14e Nat. Zone Brive 1223 d, 26e Nat. Zone Tulle 2037 de en hij werd 1e prov. Asduif Fond 2014.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.