CHRIS DEBACKER - 1e Nat. Gueret 8493 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Beveren-Leie – Of Beveren aan de rivier de Leie, een deelgemeente van Waregem in het oosten van West-Vlaanderen. Woonplaats ook van Chris Debacker (53) die directeur is van de middelbare school “Guldensporen College” met afdelingen in Kortrijk, Harelbeke en Gullegem. 

Met 6 provinciale overwinningen alleen al in 2017, kende hij een superjaar en daarmee stond het totaal aantal op 23 na seizoen 2017. 

Chris: “We wisten afgelopen zaterdag perfect hoe laat we moesten pakken. Ineens was daar 17-323, omgedoopt tot “Cilleke”. Ze kwam recht van waar ze moest komen, perfect uit de richting. Ze ging direct binnen en verlette niets. Welk gevoel je dan krijgt is moeilijk te omschrijven. Eigenlijk had ik zoiets van eindelijk, ik ben er al zo vaak zo dicht bij geweest met 2x 2e, 2x 3e, 2x 4e nationaal en verder - vaak meermaals - alle nationale top 10 plaatsen. Natuurlijk was het nog even afwachten wat de overvlucht (Brabant, Antwerpen, Limburg) zou doen, maar met deze wind hoefden we daar voor één keer eens niet al teveel bang voor te hebben!
En dan zeggen dat ik eigenlijk een weduwnaarspeler ben. Ik heb een jaarlijks uitwisselingsproject met Rik Cools. Een twintigtal jonge duivinnen van mij verhuist naar Rik (die enkel duivinnen speelt) en een twintigtal doffers legt de omgekeerde weg af. We hebben er beide voordeel van, want eens de vliegcarrière beeindigd, verhuizen ze terug naar het oorspronkelijke hok. Het voordeel is dat ik dan ook goede duivinnen op het kweekhok krijg, en Rik doffers natuurlijk. 

“Cilleke” kwam als doffer naar Beveren-Leie, doch bleek uiteindelijk toch een duivin. Drie jaar geleden ben ik terug met wat duivinnen gaan spelen, en ik had er 10 om mee te spelen in 2018. Wel zeggen dat de weduwnaars nog altijd prioritair zijn hier, als ik zou moeten kiezen zouden het altijd de doffers zijn. 
Als jong vloog ze 2x 1e lokaal en ook een 2e provinciaal, maar van Bourges moest ik haar in Limburg terug gaan halen. Daarna is ze nog enkele keren meegegaan maar niets bijzonders. Echter, omdat ik toch niet veel duivinnen heb mocht ze blijven. 
De duivinnen werden in 2018 laat gekoppeld, en op nest opgeleerd. De week voor Bourges nationaal gingen ze pas op weduwschap en de vorm is de laatste weken aan het stijgen (85-139-243-251-269-336-429-484e Nat. Argenton 19.864 jaarse en 16/18 en 1-11-16-45-118-128-216-389e Nat. Gueret 8493 jaarse met 9/14). “Cilleke” is echt geen nestduif, en miste van Bourges. Van Chateauroux kwam ze te laat en daarna bleef ze een week thuis. Die rust zal haar goed gedaan hebben, want vorige week won ze 91e Prov. Argenton (429e Nat. 19.864 d.) en nu dus de 1e nationaal. Ze is nu wel heel nijg naar haar duiver. 
Het is een beetje een dieper type, goed gepluimd. Middelmatig van bouw, en zeker niet te groot. 

De duivinnen trainen aan huis niet veel. ‘s Morgens amper 5 minuten. Ik laat ze om 6u30 los maar de weduwnaars moeten ook nog trainen en ik moet om 7u15 gaan werken. ‘s Avonds wordt er nog eens getraind, en dan trainen de duivinnen verplicht zo’n half uur. 
De laatste 3 weken werd er voor inkorving getoond, en de laatste 2 vluchten hebben de duivinnen bij hun doffer mogen overnachten. Voor het seizoen werd er ingeënt voor paratyphus en paramyxo/pokken, na Bourges werd er een kuurtje gegeven met Soludox. Voor tricho krijgen ze wekelijks bij inkorving een gele druppel in de bek en dat is het hele medische plaatje. 

Als schooldirecteur heb ik veel zomerverlof. Het is deze week nog volle bak vergaderingen etc. en dan begint het verlof. Extra tijd ook voor de duiven, en we werken toe naar Jarnac en Tulle. Bourges zal afhangen van de wind, maar ook de jongen verdienen binnenkort wat extra aandacht natuurlijk al wonnen die afgelopen weekend al 1e Arras 107 d. en 1-2-3-4e Clermont 454 jonge. Wie weet kunnen we nog eens stunten, we zullen het alleszins proberen!”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.