CASAERT-SENECHAL - 1e Nat. Asduif Grote halve fond Oude duiven

Liefhebber: 

Russeignies – Russeignies is een piepklein dorpje op de zuidflank van de Kluisberg... juist over de taalgrens en behoort tot de provincie Henegouwen. Voor de meeste duivenmelkers nobel maar onbekend maar op de kaart gezet door Sébastien Casaert (42) die daar van wal stak met duivensport van topniveau.

Sébastien verdiende reeds zijn strepen in de duivensport in Saint-Léger maar verhuisde in 2009 naar Russegnies waar hij vrij snel opnieuw aanknoopte met de successen van weleer. In zijn debuutjaar bracht hij een ploeg jaarlingen aan de start die schier onklopbaar was op de wedstrijden tot 700 km.
Eerder al in zijn carrière zorgde de jonge Casaert voor een uitschieter van formaat door het behalen van de titel van Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond Jonge Duiven 2007 ! De doorstart op de nieuwe locatie werd dus een succesnummer voor de zoon en kleinzoon van de legendarische wijlen Maurice Casaert.
Het seizoen 2011... met “Amalia” die de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond K.B.D.B. voor haar rekening nam... werd de eerste mijlpaal in de tweede episode van zijn schitterende carrière ! Maar deze Waalse kolonie, die barst van intrinsieke klasse, had nog veel meer in petto ! In 2013 behaalde “Nikolaas” niet alleen de titel van 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Oude Duiven K.B.D.B. maar ook de vermeldingen van 6e Nat. Kampioen Grote Halve Fond K.B.D.B. Oude Duiven... 6e Nat. Kampioen Fond Jaarlingen K.B.D.B... en Kampioen Cureghem Centre Jaarlingen gingen naar Sébastien en Hugo Casaert !

“Nikolaas” B11/9065429

In 2011 werd B10/9039333 “Amalia”de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond K.B.D.B. met o.a. 1e semi-nationaal Vierzon 6659 d en snelste van 17721 d. Dit is een van de meest prestigieuze titels van de nationale kampioenschappen. Moeder van deze superduivin is B09/6111726 “Palme D’Or” (Gaston Van de Wouwer).
In 2013 sleepte B11/9065429”Nikolaas” deze fel bevochten titel van 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Oude Duiven K.B.D.B. in de wacht. Moeder van deze superkampioen is opnieuw B09/6111726 “Palme D’Or”. Deze fantastische kweekduivin wordt binnenkort zes jaar oud. Dat ze de moeder is van twee nationale asduiven maakt haar werkelijk heel uniek.
Langs vaderszijde vinden we in haar pedigree B02/6183083 “Blauw Wit” die de grootvader is van de 1e Nat. La Souterraine ‘10 tegen 17005 jaarlingen. Hij is een rechtstreekse zoon van topkweker “Goldwin” x “Blauw 682”, dochter van de 1e prov. Blois.
Langs moederszijde vinden we B07/6033018 “Dochter Kaasboer”... een dochter van de legendarische B98/6335690 “Kaasboer” x B04/6307210 (dochter “Blauw 508”. “Blauw 508” is vader van de “Gaston”... Olympiadeduif “all round” 2009 Dortmund)
Als jonge duif (2011) vloog “Nikolaas” 2 à 3 keer 200 km. In 2012 liet hij merken dat hij uit het echte kampioenenhout gesneden was met 20e Nat. Bourges tegen 16859 d. Hij werd dat jaar in het “Klassement Pitts” de 7e jaarling op de wedstrijden Bourges - Chateauroux - Argenton - Montlucon.
In 2013 nam hij een flitsende start met 1e Angerville (4 mei) 246 d en werd Nationaal Kampioen Grote Halve Fond met 5e Zone Chateauroux 4390 d... 13e Zone Montlucon 3716 d... 1e La Souterraine EPR Hainaut-BW 1131 d... en 2e Zone Chateauroux 735 d.
“Nikolaas” is een middelmatige blauwe doffer... goed gesloten... bloednerveus... goed gespierd... met een zeer goede vleugel en dus een halfbroer van “Amalia”.

Een solide basis !

Uitblinken op de nationale vluchten voor jonge duiven was de eerste optie. Dit was op maat geknipt voor de duiven van vader Maurice Casaert... en er werden enkele rondes bij vader gehaald. Maar de duiven moesten meer power in de vleugels krijgen en daarom werden er ook duiven gehaald bij Gaby Vandenabeelde, Dentergem... Georges Bolle, Kortemark... en Eric Limbourg, Brussegem. Deze vier machtige bloedlijnen werden onderling gekruist en in 2003 kon Sébastien met een uitstekende lichting jonge duiven aan de inkorftafel verschijnen. In de jaren die volgden werd er knap gepresteerd en in 2007 werd een uitstekend seizoen bekroond met de nationale titel op de halve fond bij de jonge duiven.
In 2008 werden er nog enkele eieren aangekocht bij Erik Limbourg. In 2009 werden op de verkoping van Erik Limbourg... samen met enkele vrienden... opnieuw enkele duiven aangekocht waaronder “De Geert” die ondertussen al meerdere succesvolle jongen op de wereld zette. Verder ook nog duiven van Gaston Van de Wouwer, Berlaar... Geert & Clara Philips, Grimbergen... en Joost De Smeyter - Restiaen, Melden.
De B09/5110352 “Rodeo” is de vader van de 1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Oude Duiven K.B.D.B. 2013. Deze doffer heeft goed gepresteerd bij Pros Roosen en komt uit de lijn van “Freddy” en “Blauwe Prins”.
Goede duiven liggen uiteraard aan de basis van een succesvolle duivensport. Maar de melker moet een systeem uitwerken in functie van inzet en tijd die hij kan besteden aan zijn duiven. Hij moet zeer gemotiveerd zijn om goede resultaten te bereiken... en dit gedurende 365 dagen per jaar. Sinds de verhuis van Saint-Léger naar Russseignies is het spel met oude en jaarse duiven het belangrijkste geworden.

Totaal weduwschap vanaf 2012

In de periode van 2009 tot 2011 werd er zowel klassiek weduwschap als totaal weduwschap gespeeld. In 2012 werd de knoop doorgehakt en werd er voluit gegaan voor het totaal weduwschap.
In 2013 werd er gestart met 65 koppels op het totaal weduwschap. In functie van het spreiden van het werk en de piek in de conditie werden niet alle duiven op dezelfde datum gekoppeld. Eind november werden er 20 paren gekoppeld... 30 werden op 15 december samen gezet... en uiteindelijk 15 koppels nog op 5 januari.
De ploeg van eind november werd op 7 juli opnieuw gekoppeld. Ze werden gespeeld met eieren op Bourges II en met jongen van 8 dagen op Argenton. Deze ploeg op nest gespeeld zette met 1, 6, 27, 49, 192 (5/5) tegen 1036 jaarse en 12, 25, 62 (3/3) tegen 706 oude duiven een knappe prestatie op papier.
Het tweede weekend van april begint het seizoen... 4 à 5 opleervluchtjes... vervolgens Noyon... 2x Ecouen... Angerville... en verder het nationaal programma. De duivinnen en doffers worden iedere week gespeeld op de halve fond. Staat de grote halve fond op het programma dan worden de doffers om de veertien dagen gespeeld en de duivinnen elke week.
Voor 2014 is het de bedoeling in te korven voor de grotere afstanden of de ééndaagse fond. De wedstrijden van Chateauroux tot Libourne krijgen dan de voorkeur. Dat de duiven deze afstand aankunnen bewees B12/9032115 “Divine” die zich in de Pipa en Herbots Ranking als 1e Nationaal Beste Jaarlingen op 3 nationale vluchten Fond klasseerde.
Een woord van dank aan vriend-helper Bernard Henry is hier zeker op zijn plaats. Hij neemt heel wat administratieve zaken voor zijn rekening en staat altijd klaar om de duiven in te korven... hij komt de duiven “letten”... en springt bij in de verzorging.

DE 10 GEBODEN VAN SEBASTIEN CASAERT
1. De goede duif ! Een heel leven lang op zoek naar de beste duiven is de dwingende
   opgave van iedere duivenmelker.
2. Een heel jaar duivenmelker zijn ! Winter en zomer niets aan het toeval overlaten.
3. Melker en duif moeten zeer goed gemotiveerd zijn. Het ene lukt niet zonder de andere !
4. Spelen voor welbepaalde objectieven maar in functie van je mogelijkheden.
5. Luisteren naar melkers die goed spelen. Ik heb enorm veel geleerd in “De Duif”.
6. Bijproducten en voeding... alles in het teken van een snelle recuperatie van de
   duiven.
7. Een nederlaag en een overwinning nuchter analyseren. Als melker zichzelf iedere week
   in vraag stellen.
8. De conditie voor het seizoen is belangrijk ! Starten met duiven in een uitstekende
   conditie.
9. Doorzetten om uw doel te bereiken. Vanaf mijn 14 jaar ben ik begonnen met duiven.
   Ik reed kilometers op mijn fiets om de duiven van Francois Senechal te verzorgen.
   Dat ik een bepaald niveau bereikt heb stemt me tevreden.
10. Duivensport is een “sport”... er wordt van u sportiviteit verwacht !

Het 3-mengelingen-systeem

Sébastien Casaert vindt de voedermethode van zijn vliegploeg een uitermate belangrijk item in de race naar succes. Hij verwedt sedert 2005 zijn kansen op het 3-mengelingen systeem van Beyers Elite Modern System... Recup (dieet/zuivering/eiwitarm)... Opbouw (proteïnerijk)... en Energie (energierijk/vet).
Wanneer de duiven wekelijks gespeeld worden dan krijgen ze meteen na aankomst “Recup”... en ‘s avonds wanneer ze gescheiden worden nog een portie “Opbouw” (meerdere porties voederen). In het drinkwater gaan er dan elektrolyten. Op zondagmorgen wordt het “Recup”... en op zondagavond wordt het 50 % Recup + 50 % Opbouw... op maandagmorgen Recup en op maandagavond “Opbouw”... op dinsdagmorgen 100 % Opbouw en op dinsdagavond 50 % Opbouw + 50 % Energie + 5 % Koopman Goldcorn... op woensdag tweemaal 100 % Energie + Goldcorn... op donderdag (inkorvingsdag) 100 % Energie + Goldcorn + Super Energy.
Wanneer de duiven om de twee weken gespeeld worden dan wordt er op zaterdag, zondag en maandag gevoederd zoals hierboven vermeld... op dinsdag 100 % Recup... op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag... ‘s morgens 100 % Recup en ‘s avonds 50 % Recup + 50 % Opbouw. Op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag hetzelfde systeem als de duiven die wekelijks gespeeld worden.
Sébastien is er rotsvast van overtuigd dat deze uitgekiende voedermethode bijdraagt in de successen van de laatste jaren. Duiven zijn atleten... en de voeding en voedingssupplementen spelen hoe langer hoe meer een belangrijke rol bij het leveren van topprestaties. Als voedingssupplementen worden regelmatig de producten van Beyers... Probac... en Vincent Schroeder gebruikt.

Jonge duiven

Voor het seizoen 2013 werd een ploeg van 200 jonge duiven op de been gebracht die normaal aan de ouderdom van 25 dagen gespeend werd. Bij de jonge duiven van de vroege ronde werden de geslachten eind juni gescheiden... de jongen van de tweede ronde bleven gans de zomer samen.
De jonge bende werd verduisterd van begin maart tot begin juni... van 17 u tot het ‘s morgens licht werd. Vanaf 21 juni werd er bijgelicht van 20 u tot 22.30 u. Begin mei... bij goed weer uiteraard... wordt er gestart met opleren... 4 à 5 keer met de wagen op pad... maar vrij snel ging de jonge bende met de “grote mand” op stap. Dit is belangrijk want het is de enige manier waardoor de jongen snel bijleren. Daarna werd het 2x St. Quentin... 2x Noyon... 2x Ecouen... de halve fond... en zo op naar het einde seizoen met Guéret.
Dat was aanvankelijk de bedoeling maar door problemen met de gezondheid van zoon Hugo werden de jongen slechts voor 1 nationale wedstrijd ingekorfd.
In het begin werden de jongen kweekmengeling gevoederd... van 15 maart tot 15 juni werd het Opbouw... na 20 juni (halve fond) werd hetzelfde voedersysteem in acht genomen zoals bij de oude duiven.

Beperkt medisch

Na afloop van het vliegseizoen worden er in principe geen geneesmiddelen meer aan de duiven verstrekt. Wel wordt er 10 dagen behandeld tegen paratyfus en begin maart wordt er dan ingeënt tegen paratyfus
In de aanloop naar de eerste koppeling eind november / december werd er helemaal niet behandeld. Pas eind maart... met het vliegseizoen voor de deur... werd er een eerste maal 7 dagen behandeld tegen trichomonas (product Schroeder /de Weerd). Verder in de loop van het seizoen werden de flyers regelmatig gecontroleerd op trichomonas (om de twee weken door dierenarts Pascal Lanneau) en er werd nog 1 à 2 keer een Belgamagix opgestoken. Tegen luchtwegeninfecties werd er 5 dagen behandeld in de maand april en daarna niet meer.

Functionele hokken

Sébastien Casaert... die de professionele toer op gaat in de duivensport... speelt op 55 meter uitstekende hokken. Voor meer dan de helft van de hokken staat er een volière. De hokken staan oost gericht en waardoor er volop van de ochtendzon kan geprofiteerd worden. Het zijn droge hokken met een traditionele planken vloer... en een verluchtingspleet van 50 cm in het plafond voor de duiven zorgt voor een adequate verluchting. Er is nergens verwarming op de hokken.
Nu er totaal weduwschap gespeeld wordt verblijven de doffers op de hokken terwijl de duivinnen voor 80 % van de tijd in de volières verblijven. Ze worden wel vanuit het hok gelost... komen binnen op het hok (doffers doorgeschoven)... krijgen daar eten en drinken... en gaan terug naar de volière. Bij aankomst van een wedstrijd lopen ze binnen op het hok van de doffers. Wanneer doffer en duivin gespeeld worden komen ze voor de inkorving in het begin 5 minuten samen en later soms wel een uur. Wordt de duivin alleen gespeeld dan wordt die rechtstreeks vanuit de volière ingekorfd zonder haar doffer te zien. Wanneer de doffer niet gespeeld werd dan blijven doffer en duivin bij aankomst van een wedstrijd slechts 1 u samen. Wanneer beiden gespeeld werden dan blijven ze tot ‘s avonds samen. Wanneer er ingekorfd wordt voor de grotere afstand dan worden doffer en duivin meestal op dezelfde wedstrijd ingekorfd.

Het kweekhok

Er zijn 13 boxen waarin er gekweekt wordt en nog eens 15 kweekparen op het kweekhok. In totaal zijn er 28 doffers en 40 duivinnen... en de doffers krijgen regelmatig een andere duivin.
De lijn van de “Stan” is een belangrijke bloedlijn. De B04/9134039 “Stan” won de 2e s/nat. Chateauroux in 2006. Hij is ondermeer vader van “Slim” met 1e s/nat. Chateauroux en de “New Stan” met 3e nat. Bourges 2013 tegen 9639 oude duiven. De meeste duiven die in de boxen kweken zijn aan hem verwant.
Uiteraard hebben we dan de B09/6111726 “Palme d’Or” en zij werd moeder van twee nationale asduiven... “Amalia” en “Nikolaas”.
Dan ook nog de lijn van B07/9023814 “Staaf”... die een kleinzoon is van de “Stan”... en reeds vader is van B10/9039208 “Sydney” met 8e Nat. Bourges 12607 d en 15e Nat. Bourges 20589 d.
“Staaf” is ook nog vader van B08/9044263 “Stecy” met 6e Nat. Asduif Grote Halve Fond 2009. Hij is ook nog vader van B09/9058966 “Sam” die vader is van 1e Prov. Brive 2013 / 35e nat. 64842 d en 1e CFW Tulle 2179 d / 12e nat. 6817 d.
De B11/9065428 “Maurice” (broer “Nikolaas”) is vader van “Kate” met 1e Bourges 1259 d / 2e Zone 2377 d / 27e nat. 13588 d... en 4e Chateauroux 1015 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.