BOSMANS-LEEKENS - 1e Nat. Gueret 12.888 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Beverlo –  Beverlo staat vooral onder het mannelijke deel van onze bevolking bekend om zijn militaire “kamp van Beverlo”. Duivenminnend België kent dit anders rustige, Limburgse dorpje vooral dankzij de aanwezigheid van het hok Bosmans-Leekens. Producer Dirk Leekens en regisseur Marc Bosmans draaien al jaren samen met hun getalenteerde, gevleugelde cast een Limburgse succesfilm.

Sinds hun vruchtbare samenwerking begon in 2013 behaalden ze zaterdag hun derde nationale titel, de scalpen van Chateautoux en Argenton hebben ze al aan hun gordel hangen. Met een snelheid van 1274,78 m. was hun B19-5037186 “Triple Bas” de snelste van 12.888 jaarlingen en won zo de nationale Gueret.
Mooi verhaal ook, dat van deze prijsdoffer. Vorig seizoen kwam hij thuis van een vlucht met twee gebroken pootjes. Hij had echter tot dan niet onaardig gepresteerd en Dirk en Marc geloofden in dit duifje. Met veel zorg en liefde werd er terug een atleet van hem gekneed met deze overwinning als voorlopig hoogtepunt.
De naam van de victor, “Triple Bas” verwijst enerzijds naar zijn grootvader langs vaders kant, de legendarische B11-5143219 “Olympic Triple Ace” van Etienne Stassen Olympiadeduif Nitra 2013 en 1e Asduif KBDB 2012, en anderzijds naar grootmoeder NL14-1059627 “Fire Eyes” van Bas en Gerard Verkerk Olympiadeduif Brussel 2017.
Hier stopt het echter niet. De vader van “Triple Bas” is een volle broer van “Olympic Triple Nena”, Olympiadeduif Brussel 2017 en de moeder is een kleindochter van NL07-1817923 “Olympic Solange” van Verkerk Olympiadeduif Dortmund 2009. Zoveel klasse in één duif, succes komt zelden uit de lucht vallen.
De vliegploeg van de heren Bosmans-Leekens bestaat uit 24 doffers en 70 duivinnen. Ieder jaar worden er een 200 jongen gekweekt waarvan na selectie ongeveer de helft overblijft. Normaal worden de jongen na 22 dagen gespeend maar in de winterperiode als de dagen kort en koud zijn kan dit al eens oplopen tot 30 dagen.
Zowel duivers als duivinnen worden op klassiek weduwschap gespeeld. Voor het seizoen wordt er gereden met de jongen, eens het vliegseizoen in gang gezet wordt er enkel nog dagelijks van thuis uit gevlogen.

Wat voeding en medische begeleiding betreft vertrouwen Marc en Dirk volledig op het voer en de bijproducten van Vanrobaeys en Ferdi Vandersanden. Zo wordt er onder andere bij thuiskomst van een vlucht Cédé Eivoer gegeven. De duiven worden als echte atleten behandeld en bij de minste twijfel over de gezondheid van een duif wordt onmiddellijk dierenarts Ferdi geraadpleegd.
“We mogen hem zelfs zondagvoormiddag lasten vallen en dan krijgen we er nog spek met eieren bovenop,” grapt goedlachse Dirk. “We vertrouwen blindelings op Ferdi en zijn nog nooit bedrogen uitgekomen,” vervolledigt Marc.
Gezien al de coronaperikelen was dit natuurlijk geen jaar als een ander. Zo werd er dit jaar voor het eerst verduisterd. Tussen 18u en 8u ging het licht uit voor de doffers tot 16 mei, voor de duivinnen tot 26 mei en voor de jongen tot 12 juni. In plaats van ons te focussen op het negatieve proberen we te leren uit dit ongewone jaar, wijze woorden van Dirk.

Dubbel succes dit weekend!

Trots als een pauw, meer dan volkomen terecht, meldt Marc op het einde van ons gesprek dat ze voorlopig ook de snelste hebben op de prestigieuze 53e Horta-HBvL-Orléans Derbyvlucht die, met de nodige perikelen, gelost werd in Fay-aux-Loges. Deze uitslag zou zo blijven en de Limburgse toppers pakken zo weer een eerste prijs. Hun B20-5091422 “Fay” was de snelste van de hele lossing van 12.026 duiven.
Deze blauwe duivin is langs vaders kant een kleindochter van hun legendarische B97-5201920 “Lucky Luke” en wederom van de “Olympic Triple Ace” langs moeders kant. De grootmoeder langs vaders kant werd dan weer gekweekt door Rik Hermans uit zijn B10-6284987 “Athena” gekoppeld aan de B09-6323224 “Blauwe Bosua”.
Met zulke duiven, zoveel vakkennis en zoveel inzet is het niet meer dan normaal dat de naam Bosmans-Leekens elk jaar opnieuw opduikt aan de top. 

 


B19-5037186 "Triple Bas"


B20-5091422 "Fay"

"Fay" B20-5091422

Download pedigree "Fay"

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.