BERNARD LEFEBRE - 1e Nat. Souillac 4637 jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Zulte – In Zulte hadden we afgelopen weekend duivensport van de bovenste plank. Bernard Lefebre (52), zoon van de bekende tandem Lefebre-Dhaenens, won voor het eerst in zijn carrière de 1e nationaal. Een emotioneel moment mogen we gerust zeggen, maar ook een gelukkig moment. Bernard runt een dierenspeciaalzaak met uiteraard duivenbenodigdheden en duivenvoeder. Hij is pas duivenmelker sinds 2016 en nu al aan de top!

Bernard ging van start met duiven van vader Roger. Daar kwamen nog duiven bij van Willy Baert, Waregem; Eric De Clercq, Nevele, Johan De Meulemeester, Zulte en Willy Raes, Zulte. Met meesterhand formeerde hij een kolonie die de kaas niet van zijn brood laat eten.
Bernard had 15 oude en 15 jaarlingen in de korf voor Souillac en het is de 12e getekende jaarling die de nationale overwinning voor zijn rekening nam. Het is een duif die al wat bewezen heeft in zijn carrière maar op Brive dit seizoen had hij de goede trein gemist en hij werd wat naar achter geschoven op de poelbrief. Het werd 1, 55, 181, 312, 515 enz. (8/15) bij de jaarlingen en 8, 100, 115, 248, 489 enz. (9/15) bij de oude duiven.
Bernard komt aan de start van het seizoen met een ploeg van 38 weduwnaars die op het klassiek weduwschap gespeeld worden. De weduwnaars hebben in het vroeg een koppel jongen groot getrokken en er volgde geen tweede koppeling. Bij het opleren van de weduwnaars worden de duivinnen halfbak gezet om de doffers vlot te laten binnenlopen. Zes duiven worden op een nestje gespeeld op het hok van de jonge duiven. Daarbij komt ook nog een ploeg van 70 jonge duiven. 

B21-4077075 “Tielo”De nationale winnaar is de B21-4077075 “Tielo”. Hij werd geklokt om 17.08.57 u voor een afstand van 684,426 km en aan 1224,8430 m en werd daarmee de nationale winnaar tegen 4637 jaarlingen en was tevens de snelste van 9.113 duiven. Hij won ook 262e Orléans 3049 d. en als jonge duif won hij 5 prijzen op wedstrijden boven Parijs.
Het is een vuilblauwe doffer die momenteel twee pennen gestoten heeft. Het is echter een nerveuze doffer uit de kleine middelmaat die niet echt een goede binnenloper is. Bij de thuiskomst van Souillac kwam hij op zijn hok afgestormd maar een vreemde duif in zijn spoor was er de oorzaak van dat hij nog drie grote toeren rond het hok maakte vooraleer door de spoetnik binnen te wippen. Uiteindelijk, na een zenuwslopende apotheose met twee gelijke snelheden bij de aanmeldingen, kon “Tielo” nog nipt als Nationaal winnaar afgevlagd worden met amper 1 seconde (0,034 m/m) voorsprong!

Als voorbereidende wedstrijden werd het Arras, 2x Clermont, Orléans, Bourges, Chateauroux, Tulle, Brive vooraleer hij de mand in ging voor Souillac. Bij de inkorving worden de duivinnen halfbak gezet en de doffers komen dan voor 15 minuten op het hok. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners samen tot zondagvoormiddag. Vanaf twee nachten mand trainen de weduwnaars tweemaal daags gedurende 50 minuten. Van de oude en jaarse duiven wordt verwacht dat ze meerdere keren per 10-tal vliegen.
De weduwnaars worden om de veertien dagen gespeeld en bij aankomst van een wedstrijd wordt er tot zondagmiddag sportmengeling van eigen makelij gevoederd. Daarna wordt er overgeschakeld op een lichte eiwitarme mengeling gedurende vijf dagen. Daarna volgt er opnieuw sportmengeling tot aan de volgende inkorving. Bij inkorving en thuiskomst gaan er elektrolyten in het drinkwater. Tijdens de winter krijgen de duiven veel vitamines. Tijdens het seizoen om de veertien gedurende twee dagen.
De medische begeleiding wordt eerder beperkt gehouden. Dit seizoen werd er eenmaal behandeld tegen luchtweginfecties. Verder wordt er “Trio Mix” (Red Animals) verstrekt en er worden regelmatig gele druppels toegediend.

Met de vakantie voor de deur wordt dit wellicht de laatste wedstrijd waarop er voluit gegaan wordt. Misschien wordt er nog een beperkt aantal duiven ingekorfd op Bourges en Tulle. In elk geval beleefde Bernard een fantastisch duivenweekend en kan hij tevreden op vakantie vertrekken.


B21-4077075 “Tielo”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.