ALEX HEUTS - 1e Nat. Dax NL 9060 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Heerlen – Dax is in Nederland sinds een paar jaar weer een echte nationale vlucht, waar al de sectoren op hetzelfde moment op één losplaats lossen. 

Op vrijdag 12 juli klonk onder een lichtbewolkte hemel om 13.30 uur het lossingssignaal en de duiven vertrokken met een kalme westen- naar noordwest draaiende wind. De vlieglijn boven Frankrijk zag er prima uit, vanaf België hingen er soms felle buien, al of niet vergezeld van onweer. 

Alex Heuts met "Ollie", 1e Nationaal Dax.Voor de 70-jarige Alex Heuts uit Heerlen is Dax een vlucht met een afstand van 955 km. Evenals voorgaande marathonvluchten van 2019 werd ook deze uitvoering van nationaal Dax een pittige vlucht, waarbij de duiven op hun terugtocht met onberekenbare weergoden te maken kregen. Ook Alex zat in Heerlen al geruime te wachten. Zijn broer die achter hem woont had hem juist geïnformeerd dat er nog niets gemeld was, toen hij plotsklaps een duif aan zag komen stormen... Zonder ook maar een seconde te verspelen, belandde die op de klep en liep meteen binnen. In een flits herkende Alex de NL16-1763124, die als eerstgetekende van de vier ingekorfde duiven de mand in was gegaan. Enigszins bekomen van de emotie die bij het arriveren van deze Dax-ganger ontstond, liep hij naar het constateerapparaat dat een kloktijd van 9.55.03 aangaf. Na de melding verscheen de naam van Alex al snel als eerste op de nationale meldingslijst. Een plaats die hij niet meer af zou staan en uiteindelijk goed voor de eerste nationaal tegen 9.060 tegenstrevers. Tevens pakt hij de overwinning in Sector 1 van 4.596 d. Overigens liet broer Jo, die 6 m achter Alex woont zich ook niet onbetuigd. Hij klokt ruim 15 min later om 10.12.33 uur en wint de 3e nationaal en de 2e in sector 1. 

De nationale Dax-winnaar NL16/124 kreeg de naam “Rode Ollie” (genoemd naar een kleinzoon) en wordt gespeeld op het klassiek weduwschap. Op 21 maart werd hij met zijn hokgenoten gekoppeld en bracht samen met zijn eega één jong groot. Het andere ei werd verlegd. Als voorbereiding nam hij deel aan de tussenvluchten (op woensdag) van de Afdeling Limburg. Bij aanvang van het overnachtseizoen had hij ruim 1000 trainingskilometers op de teller staan. 
Eens de overnacht bezig trainen de weduwnaars bij goed weer dagelijks 2 keer een uur. Tussendoor worden ze om de motivatie vast te houden zelf wel eens weggebracht en de duivinnen getoond. 

De familie Heuts viert de overwinning.Vorig jaar toonde de huidige nationale winnaar “Rode Ollie” zijn klasse al met goede klasseringen op St. Vincent en Dax. Dit jaar vloog hij op Bordeaux de 420e Prov. van 2849 d.(1522e Nat. van 8815 d.). Hij werd gekweekt uit halfbroer x halfzus. Vader is de rode NL12-1898861, een zoon van de “Oude Scheck” x “Rood”, een dochter van “Zoon Rode” (direct H. Nijsten) x “Dochter Donkere Van Engelshoven x Van Vlimmeren duivin”. Moeder van “Rode Ollie” is de NL11-1026633 “Blauw Spikkel”, zij is dochter van “Oude Scheck” x “Oud Blauw”, een duivin van het eigen soort. 

Met deze 1e Nat. Dax is Alex niet aan zijn proefstuk toe. Van jongs af aan speelt hij al met duiven (60 jaar). Sinds hij overnacht speelt doet hij altijd goed mee en hij had er nu op Dax ook twee van de vier in de prijzen. In 1988 won hij de 1e provinciaal Dax, dat was al een hele belevenis. Maar die overwinning kan bij lange na niet op tegen deze nationale zege nu, aldus Alex zelf. 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.