Liefhebber:
Onderwerp:
Herent – Zijn uitslagen zijn masterclass. Albert is fier maar relativeert.
“Het zijn uiteindelijk maar duiven. Als je ziet hoe corona inhakt op de wereld, dat is wat anders. Ik begin de jaren te voelen. Mijn geboortedatum is veertien augustus 1951, dan ben je de jongste niet meer. Met ouder te worden ben ik een beetje trager geworden. Het wordt moeilijker om alles op te brengen. Francine en ik zijn 49 jaar getrouwd. We hebben een geweldig leven gehad en alles gedaan wat we graag deden. Gefeest en van het leven geprofiteerd maar ook gewerkt tot ons pensioen. Francine op het ministerie van huisvesting. Zij spreekt vlot vier talen. Dat komt van pas met duivenmelkers. Mijn werk was in het Heilig Hart ziekenhuis. Op de kamers hoor je wel iets. Ook mensen met heel veel geld die tot het besef komen “het is in feite niets...”
“Duiven zijn voor mij belangrijk. Vaak lig ik in bed te denken hoe het nog beter kan. Motivatie is het toverwoord. Ik wil altijd winnen met alles. Kruisboogschieten (Belgisch kampioen), vissen, biljart en duiven. Maar ik ben dus ‘gemakkelijker’ geworden. Ik voeder één keer per dag. De mensen zeggen: “Dan zal hem niet lang spelen.” Maar de mensen zeggen zo veel. Ze zeggen ook: “Van den Beire mag je niks geloven.”
Velen denken ook dat ik heel den dag op mijn kot zit. Het tegendeel is waar. Zo weinig mogelijk. Want wat gaat een melker op zijn kot doen? Zeg dat nu eens eerlijk.
Voor een duivinnenspeler is het vergif. Niet vergeten: die duivinnen zijn ook een beetje met mij gepaard. Als ik op het kot kom beginnen ze te draaien. Als ik tegen hen praat beginnen ze te paren. Dat gaat niet. Mijn duivinnen zitten los op het hok. Om die reden heb ik twee speelhokken. Een hok voor negen duivinnen en een ander hok voor twaalf. Als ze beginnen te paren kan ik switchen en als het te erg wordt verdwijnen ze in de loketkast, want eieren mogen er niet komen.
Het spel met de duivinnekes is mijn grootste plezier. Dat zijn zo’n goeie duivinnen. Maar het is het gevoel. Ik ga dat woord vandaag nog een paar keer gebruiken. Voederen is ook gevoel. Ik ben iedere dag een andere melker.
Maar ik geef toe: als het niet zou marcheren bij mij zou ik anders klappen. Nu durf ik hardop zeggen: We doen allemaal veel te veel.
Negenennegentig procent van de melkers is fier als hun duiven hard trainen. Ik ben die ene die er anders over peinst. Twee keer anderhalf uur per dag, ik mag er niet aan denken. Dan ben je drie uur kwijt per dag met de oude en dan moeten de jonge nog buiten. Mijn duivinnen trainen per dag twee keer 10 tot 15 minuten. Voor het seizoen natuurlijk meer maar eens ze op hun duiver peinzen zijn ze verloren. Voor mij geen probleem als ze zaterdags goed vliegen.”
1e get. | 2e get. | ||
27-06 Bourges | 23.195 oude | 58 | 83 |
04-07 Chateauroux | 20.800 oude | 66 | 188 |
18-07 Issoudun | 10.603 oude | 6 | 63 |
25-07 La Souterraine | 9469 oude | 4 | 2 |
Mijn grote leermeester
“In 1976 ben ik begonnen met duiven van Thomas Paris uit Kessel Lo. Thomas was mijn grote leermeester. Als je heel den dag gaat werken is het onmogelijk om met oude en jonge te spelen, maakte Thomas mij duidelijk.
Zo werd ik een jonge duivenspeler. Wij verzorgden onze duifkes goed. Jonge weduwnaars met open venster was het ‘geheim’. Een geheim dat er natuurlijk geen was.
Maar het was plezant. Je moet de duiven zo goed verzorgen dat ze zo goed in orde zijn dat sommige concurrenten die in feite betere duiven hebben niet kunnen volgen, dat was de gouden raad van Thomas Paris.
Het voordeel van jonge duivenspel is het hoge deelnemersaantal. In het lokaal hoorde ik dingen als ‘Dat hij het maar een keer met oude duiven bewijst’. Ik moet me al heel mijn duivenmelkersleven verantwoorden, maar ik geef de mensen altijd gelijk, anders stopt de discussie niet.”
Overzicht bewaren
“Begin december zet ik kwekers (18 koppels) en stopkoppels (5 koppels) samen. Die stopkoppels zijn handig. Iedere liefhebber heeft graag een paar jonge meer van de bewezen koppels. Met een paar reservekoppels is dat poepsimpel. Maar die stopkoppels zijn ook geen slechte duiven. Soms denk ik “die of die heeft ook goed gevlogen”. Het is al gebeurd dat ik er ook een jong uit ring. Heel veel verkoppelen is niet mijn ding. Ook in de zomer niet. Maar volgende zomer wil ik zeker “Invictus” (2013) en “Davinia” eens samen zetten.
De vliegduivinnen (6 oude, 15 jaarse) zet ik half januari samen. Dat komt overeen met de tweede ronde van de kwekers. Als de jonge van de kwekers tien dagen oud zijn koppel ik de vliegers.
Mijn vliegduivinnen zitten tegen duivers die het als jong goed gedaan hebben.
In 2020 vlogen mijn jonge keuppers meer eerste dan de duivinnen. Ook omdat ze beter binnen gingen. Soms kwamen de jonge met tien gelijk aan en dan stormden de keuppers binnen. Met 21 duivinnen op het vlieghok is de selectie heel gemakkelijk. Het is een luxeprobleem. Ik wil ook niet meer. Het overzicht bewaren is superbelangrijk. Alle respect voor mensen die met honderd of meer duiven spelen maar het ligt mij niet.”
“Een goede duif maakt de melker. Maradona speelde met een voddenbal. Er zijn mensen die denken dat ik iets heb. Wat ik totaal niet begrijp is dat sommige van die mensen die dat denken, vroeger zelf ook keihard hebben gespeeld. Dan kaats ik de vraag terug. Toen jij zo hard speelde, gaf je toen ook iets speciaal? Het antwoord is steevast “Ik gaf niks maar de tijden zijn veranderd.” Het gaat zelfs zo ver dat mensen bij wie het minder gaat hun kot beginnen af te breken. Ik begrijp dat niet. Mijn kotje, alles samen 13 meter, is van 1966.”
“Waar ik allergisch voor ben is mensen die zich beter voelen. Ik heb lang genoeg in het ziekenhuis gewerkt en schrijnende dingen gezien en gehoord. We hebben elkaar allemaal van doen. Waar ik het meest van geniet zijn echte vrienden als Yves Kempeneers en vrouw Tanja, mijn secretaris Frank De Winter en Mattias Coel, een crème van een jongere melker. Ik schonk Mattias de jonge duiven van “Davinia”. Als je merkt hoe blij die dan is, en zelfs de foto van de piepertjes op Facebook post, word ik gelukkig.”
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Gesloten of bijna gesloten beurs
“Ik heb al zo veel reportages gekregen. De mensen kennen wellicht mijn duiven wel. “Paulien” is zonder twijfel de bekendste. Door een duif als “Paulien” komen goede melkers over de vloer. Jan Hooymans kwam praten om samen te kweken met zijn “Harry”. Dat zag ik uiteraard wel zitten. Ik bracht “Paulien” persoonlijk naar Jan. Deze samenkweek is heel belangrijk voor mijn huidige stam. Ik ben geweldig geslaagd. De Harry’s zitten in mijn beste duiven.
Maar ook het oude soort is nog niet versleten. Er zit Vandenabeele in. Deels rechtstreeks maar ook onrechtstreeks. Ik haalde het eigen soort ook terug bij Koen Minderhoud (vader “Davinia”). “Ome Willem” (de vader van “Irissa”) is rechtstreeks Willem de Bruijn. “Ome Willem” kon bij mij ook hard vliegen (cowinnaar nationaal kampioenschap jaarlingen 2011). De vader van “Mon Amie” is rechtstreeks John en Jan Baeck. De jongste aanwinsten komen van Dirk Van Dyck en “Zoon Hurricane” van Willem de Bruijn (via Gijs Peeters).
Maar ik zeg ook welgemeend dank u tegen Soetewye en Zoon. Ik kocht hun bon in Wilsele en kreeg twee nestzussen in 2018. Dat is het verhaal van “Robby”. Gekocht om de club te steunen. Dat moet ook gebeuren.”
“Het ordewoord als je duiven bijhaalt is vertrouwen. Vertrouwen in de melker. Anders steek ik er geen energie in. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het allemaal goei kunnen zijn. Het beste voorbeeld krijg ik op eigen kot. In ’84 gaf een koppel in één nest twee buitensporig goede duiven. Nadien kweekte ik er niets fatsoenlijk meer uit. Dat is duivenspel.”
Derwa masterclass
“Soms krijg ik lastige vragen. Welke duif de favoriet van het hok is. Van de huidige vliegers is dit “Davinia”. Ik hoop een beetje dat dit mijn nieuwe “Paulien” wordt.
En natuurlijk het driegeslacht. Grootvader “Invictus” wint 1e nat Issoudun (16.615 jonge), dochter “Irina” wint 1e nat Argenton (3.322 jaarlingen) en kleindochter “”Irissa” wint ook 1e nat Argenton (4.606 oude / tevens snelste 27.892 duiven). Dan kom ik weer bij hetzelfde uit: MOTIVATIE.
Begin augustus breng ik de duivinnen op nest. Omdat Argenton II werd afgelast ging ik de duivinnen twee keer lappen op 40 km. “Irissa” was als een tijgerin op haar nest. Ik weet dat ik haar kan motiveren. In de loop van het seizoen stond bij de inkorving een tussendeur half open. Als de duivers op het hok komen is het moneytime. “Irissa” glipte door de tussendeur richting tussenhok (loketkast). Haar duiver ging natuurlijk mee. Met die stimulans vloog ze nationale kop. Het zal wel een goei zijn want op nest werd het eerste nationaal. We stonden te kijken... 1270 meter vloog de nationale top, en toen viel zij... 1308 meter. Voor een duivenliefhebber het mooiste wat er is.
Nestduivinnen mogen wel een extra zetje krijgen. Als de jonge graan krijgen zet ik de duivers de laatste twee dagen voor de inkorving van het kot. Ik heb graag twee jongskes in de nesten. Dan ruien de moeders trager. Duivinnen op nest trainen ook twee keer per dag. Als ze eten krijgen voor de training doe ik alle bakken dicht. Ik hang kapelletjes voor die bakken maar te hoog om de jonge te azen die komen bedelen. Als de moeders aan het trainen zijn komen de vaders een kwartier op het hok om hun kinderen te azen. Met dit systeem sparen de duivinnen krachten en gaan voller in de mand.
Op een duivenhok kom ik ogen tekort. Ik voel me goed als ik het vuur zie aanslaan bij de inkorving tijdens het seizoen als de duivers op het hok komen. Een nest zetten in een hoek van het kot kan ook werken, als een springveer vliegen duivinnen ernaartoe. Voor die momenten heb ik een doos waaronder het bijna donker is en het feest gewoon doorgaat. We weten niet hoe het komt dat ze vroeg naar huis komen maar het is wel voor iets.”
“Duivinnen is mijn lievelingsspel maar jonge duiven doet daar niet veel voor onder. Als de jonge goed vliegen worden eerste en tweede ronde samengelaten. Nadien worden ze wegwijs gemaakt. In 20 keer gaat het van 2 naar 30 km. Als ze vitesse vliegen worden de jonge tussen twee wedstrijden drie keer gelapt. Als ze Soissons gevlogen hebben worden de geslachten gescheiden (systeem schuifdeur).
Dit wordt haarfijn uitgelegd in het artikel in De Duif van 11 maart 2020.”
Uitmuntende duivers
“Hier komt al jaren geen oude of jaarse duiver in de mand. Een melker moet keuzes maken. Wie alles wil eindigt soms met niets. Maar ik ben overtuigd dat duivers ook hard kunnen vliegen.
Tien jaar geleden had ik ook weduwnaars. De kopmannen waren de “Primo” (2009) en de “Zoon” (2010). Beide broers (zonen “Paulien”) konden er wat van. Zes weken op een rij vlogen die twee de eerste van Soissons tot Chateauroux. Zij waren altijd binnen de dertig sec. thuis. Het commentaar van Juul Engels zal ik niet licht vergeten. Wat die twee doen is ongelooflijk, vond Juul.
Sommige melkers bestaan anders. Sommige kampioenen vinden (vonden) dat ik te weinig de nationaals speelde. Dat is in 2020 hopelijk rechtgezet. Misschien hebben ze gelijk. Zelfs in 2020 heb ik geen enkele jonge duif op de nationaals gespeeld. Voor hun latere carrière is dat in mijn ogen niet nodig én het weer was niet naar mijn goesting. Want niet vergeten, de lossers zijn niet altijd even voorzichtig. De week nadien moeten dezelfde duiven in de ogen van de inrichters immers terug mee. Dat wilde ik mijn jonge duiven niet aandoen.”
“Het spel met duivers is sowieso anders. Er ging geen dag voorbij of ik was met de “Primo” (Asduif Europese Landencup) en de “Zoon” (Olympiadeduif) in hun bak aan het ravotten. Met duivinnen is dit absoluut not done. Deze leggen zich onmiddellijk neer om getrapt te worden.”
Duiven zelf lappen
“Mijn broer Andre (1949) is een zeer gewaardeerde helper. Hij doet in feite de kwekers. Iedere dag van 10 tot 12 is hij bezig. Door de lockdown doe ik nu al anderhalve maand alles zelf. Dat kruipt in de knoken. Het zijn drieëntwintig trappen naar het kweekhok. In volle kweekperiode vier keer per dag. Dat kan tellen. Ik heb veel last van knie en voet. Allemaal het gevolg van een heel zwaar ongeval in 1981 op vakantie in Nederland. Het werd me dit jaar soms een beetje te veel maar ik vind dat ik geen recht heb om te klagen.
De duiven hebben goed gevlogen dit jaar maar mijn eigen moral was niet altijd top. Gelijk wij bezig waren in mei. De duiven wel meegeven maar geen uitslag maken. Toen dacht ik er het mijne van en zei tegen Francine “Ik vind het zo plezant niet meer”.
Want een melker moet er veel voor doen. Duiven lappen doe ik altijd zelf. We weten allemaal dat lappen een risico inhoudt. Ik rijd zelf en als er iets mis is kan ik dat alleen mezelf verwijten.”
Ik praat van geen duiven in het lokaal
Albert korft in in het lokaal in Heverlee met de toepasselijke naam Pigeon d’Or.
“We spelen met de duiven voor ons plezier. De inkorving vind ik plezantst. Iedereen is vol hoop en goedgemutst. Ik doe niets liever dan biljarten en mopkes vertellen. Als de muziek opstaat wordt er ook gedanst. Bij het binnenbrengen van de klok is de sfeer toch anders. Ik weet ook wanneer ik hard gepakt heb (of niet hard gepakt). Stoefen is aan mij totaal niet besteed. Wat ben je ermee? Van de toren blazen en op mindere vluchten met de staart tussen de benen naar het lokaal. Eerlijk is eerlijk, ik ben iedere week bang. Het kan rap gedaan zijn.
Mijn systeem werd begin dit jaar perfect uitgelegd door Hugo in De Duif van 11 maart. Ik weet niet of we dit moeten herhalen. Misschien de grote lijnen?
Als de jonge kroost is gespeend (begin maart) krijgen de vliegduivinnen een volledige maand gerst. Ze krijgen de inenting tegen paramyxo en tot voor twee jaar ook een kuur van een volledige week tegen paratyfus. Dat ging goed maar toch ben ik ervan afgestapt. Toch hebben de duiven goed gevlogen. Soms denken liefhebbers dat het niet anders kan. Never change a winning team weet je wel. In de lente worden de duiven ook zuiver gezet. Het is medisch gezien de drukste periode. Drie dagen Amin Forte wordt gevolgd door een behandeling van acht dagen met Tricho Groen, opnieuw drie dagen Amin Forte en nadien zeven tot tien dagen tegen luchtwegeninfecties (Soludox). Voor aanvang van de wedstrijden krijgen de duiven zeven dagen Blitz in het drinken.
Tijdens het seizoen geef ik in het begin van iedere maand drie dagen een kuur tegen tricho. Ik geef ook Hexenbier en immuunbooster, bij de jonge aangevuld met Entrobac. Drie tot vier keer per week strooi ik Stopmite op het hok. Een middel tegen luizen en voor de luchtwegen (Comed). Daarom ruikt het zo lekker op mijn hok. Maar dit komt ook wel omdat de hokken zo dun bevolkt zijn en de ramen bijna altijd open staan. Verse lucht is mijn allerbeste vriend. Het staat allemaal in het artikel van 11 maart. Geen drama als de krant niet bewaard is, het staat ook op internet.”
Gevoel kan je niet uitleggen
“In de zomer eten Francine en ik vaak buiten. De duivinnen zitten meestal in de ren. We kunnen heel gemakkelijk hun doen en laten volgen. Ik heb een keer gezien hoe één van de duivinnen aan haar kop krabde en niesde. Last van de kop zou je denken. Maar die duif presteerde top. Dan blijf ik er zeker met alles af.”
“Voederen doe ik maar één keer per dag. Ook de duiven van de grote halve fond. ’s Morgens na de training geef ik enkel grit, gepelde zonnepitten en kempzaad. Bij de duivinnen in een gemeenschappelijke voederbak. Op het jonge duivenhok wil ik geen voederbakken. Dan strooi ik alles over de vloer. Ze moeten ook weerstand opbouwen.
De enige maaltijd is ’s avonds, een half uur voor de training. Die training duurt maar een kwartier. Als het langer zou duren zou ik spijt hebben van het energieverlies. Dat kunnen ze beter bewaren voor de vluchtdag.
De rode draad in mijn voedersysteem is gerst, “Galaxy Light” en Gaby Vandenabeele-mengeling van Beyers. Het staat in detail in het artikel van 11 maart maar mijn voedersysteem evolueert iedere dag. Het is gevoel. Mag ik een grappige vergelijking maken? Als je met een meisje verkeert en je draagt handschoenen en wrijft over haar bil. Als je die handschoen nu zou uitdoen. Dat is een heel verschil. Dat is gevoel.”
Nooit duiven riskeren voor kampioenschappen
“Kampioenschappen staan schoon op een palmares. Ik win ze ook graag maar het moet vanzelf komen. Duiven riskeren om een beker te winnen zal ik nooit doen.
Er zijn voorbeelden genoeg. Het laatste weekend van de nationale kampioenschappen liet ik “Davinia” veilig thuis. Ze stond eerste in de nationale asduifranking. In mijn ogen was het risico te groot en de kans om de score te verbeteren te klein. Ze zat in orde en met een top tien nationaal-score kon ze haar coëfficiënt verbeteren, maar wie durft daar op rekenen? Uiteindelijk werd ze geklopt door een fantastische duif van Ronny Menten die het op het juiste moment waarmaakte.
Want het kan ook tegenvallen met duiven. Op de laatste nationaal verloor ik “Robby” en mijn vierde nat. Argenton, dochter “Mon Amie”.”
“Beetje tragere melker dan vroeger” voelt zich goed
“We doen allemaal veel te veel. Drinkpotten twee keer per dag uitwassen en te drogen hangen is voor niks nodig. Ik heb het allemaal gedaan maar die tijd is voorbij. En toch maakt mijn melkershart soms een vreugdesprongetje als ik zie hoe schoon mijn duiven zijn.”
14.6 Melun, Hafo Vlaams-Brabant 2769 oude & jaarse: 1, 2, 9, 28, 30, 56, 58, 133, 166, 266, 266, 344, 417, 430, 639,… (15/20) 20.6 Sermaises, Hafo Vlaams-Brabant 2692 oude & jaarse: 1, 2, 12, 13, 15, 17, 18, 126, 129, 206, 252, 290, 370, 420, 537, 724, 847 (17/20) 04.7 Chateauroux, Nationaal 20.800 oude: 24, 66, 188, 2744, 4920 (5/5) 33.833 jaarse: 5, 6, 63, 156, 406, 664, 929, 1042, 1832, 3139, 3552 (11/15) 11.7 Argenton, Nationaal 16.762 oude: 15, 143, 603, 1159 (4/5) 26.085 jaarse: 72, 83, 176, 267, 411, 791, 4132, 4458, 4612 (9/15) 11.7 Momignies, Zesverbond 2337 jonge: 1, 1, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 17, 22, 23, 24, 61, 66, 68, 89, 93, 94, 94, 97, 103, 109, 113, 116, 124, 155, 159, 198, 266... (40/68) 18.7 Issoudun, Demer & Dijle 429 oude: 1, 7, 15, 47 (4/5) 681 jaarse: 1, 2, 4, 5, 8, 19, 33, 90, 177, 197 (10/10) 18.7 Momignies, Zesverbond 2311 jonge: 2, 3, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 14, 18, 21, 22, 23, 42, 46, 50, 60, 64, 65, 68, 72, 121, 126, 131, 139, 140, 220, 224, 282, 290, 290, 290... (40/67) 25.7 La Souterraine, Nationaal 9469 oude: 2, 4, 53, 350 (4/5) 15.939 jaarse: 177, 225, 266, 282, 400, 527, 580, 1370, 2241, 2555, 4077 (11/11) 01.8 Soissons, Zesverbond 2808 jonge: 1, 2, 2, 2, 2, 6, 7, 7, 9, 25, 26, 44, 44, 46, 58, 69, 87, 102, 103, 105, 109, 110, 130, 134, 143, 143, 180, 216, 369... (45/68) 22.8 Sermaises, Brabant Sector 2 397 oude + jaarse: 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 19... (9/16) 22.8 Sermaises, Brabant Sector 2 1092 jonge: 3, 4, 5, 6, 12, 13, 15, 18, 27, 31, 33, 35, 41, 42, 88, 89, 140,… (24/59) 30.8 Soissons, Zesverbond 1358 jonge: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 12, 14, 15, 15, 15, 18, 19, 20, 22, 23, 32, 34, 34, 34, 37, 38, 39, 41, 42, 50, 57, 58, 64, 76, 79, 82, 86, 91... (50/61) 06.9 Argenton, Nationaal 4606 oude: 1, 4, 12, 14, 29, 48, 70, 72, 166, 218, 295, 338, 417, 495 (14/16) 12.9 Laon, Heverlee-Lubbeek 363 oude: 1, 1, 3, 4, 4, 6, 7, 8, 8, 10, 10, 12, 13, 15, 20, 21, 22, 23, 23, 25, 26,… (39/46) |
Auteur: