Liefhebber:
Onderwerp:
Rumbeke – Rumbeke is een dorp in West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Roeselare. Door nieuwe woonwijken en bedrijfsterreinen is het centrum vergroeid geraakt met de agglomeratie Roeselare. De grens in het oosten wordt gevormd door de snelweg E403.
De schoenenspeciaalzaak Vanluechene is daar al tachtig jaar oud en in binnen- en buitenland bekend voor kleine en grote maten van schoenen. De klanten komen van heel ver. Kurt Platteeuw is er zaakvoerder maar hij is tevens een blikvanger in de Belgische duivensport. In een blitzcarrière hebben hij en vader Raf zomaar eventjes negen nationale overwinningen op hun actief en ze grossieren in nationale kampioenschappen.
Een knap seizoen 2022 werd bekroond met de titel van 1e Nationale Asduif allround oude en jaarlingen, in de wacht gesleept door wonderduif “Melissa”.
De basis
De kolonie van Kurt en Raf Platteeuw is ontstaan uit een mengelmoes van verschillende “rassen” en door een keiharde selectie doorheen de jaren. Het wekelijks meegeven van alle duiven, jaar in jaar uit, betekent een keiharde selectie van de vliegploeg. Er wordt ook jaarlijks gekweekt uit alle vliegduiven. Vooraleer ze naar het kweekhok gaan moeten de kwekers als vliegduif reeds drie kampioenen gekweekt hebben. Bij het kweken kiezen de duiven zelf hun partner of de vrije liefde.
In 2018 behaalde Team Platteeuw maar liefst 7 van de 10 nationale asduiven in de allround categorie. In dat jaar hadden Raf en Kurt 10 nationale asduiven, 4 doffers en 6 duivinnen en die zaten op een groot hok van 100 duiven. Het werd vrij paren en 4 nationale asdoffers paarden met 4 nationale asduivinnen, geen toeval. Constant nieuwe relaties met nieuwe partners laten gebeuren en de natuur zijn werk laten doen.
Verder wordt er geprobeerd tien nationale vluchten met dezelfde oude en jaarse duiven te spelen. De ervaring van de duiven staat garant voor groot succes.
Totaal weduwschap
Er wordt het totaal weduwschap gespeeld met 120 duivinnen en 80 doffers. Alle duiven worden gekoppeld in december. Ze zetten de deur open en de partners moeten maar uitzoeken wie ze willen. Het is hier de vrije liefde! De oude en de jaarse duiven worden bijgelicht van 15 juli tot einde van het seizoen.
Alle duiven moeten een koppel jongen grootbrengen, maar alle duiven die op het moment van het kippen nog geen nest hebben worden van het hok gehaald om de rust op het hok te bewaren.
De ideale situatie is 60% duivinnen en 40% doffers omdat er dan jaloezie is en er nieuwe liefdes kunnen gecreëerd worden in een systeem van meer duivinnen dan doffers.
Geraakt een duivin haar doffer kwijt dan zoekt ze een andere doffer en het is bingo. Ook als ze hun oude doffer laten staan voor een andere partner en een nieuw liefde vinden is er vuurwerk in het verschiet.
Er wordt op maandag-, dinsdag- en woensdagmorgen eenmaal getraind, zo’n 50 minuten per beurt.
Op zaterdag, de dag van de wedstrijd, staat er extra eten klaar tot maandagmorgen. Niemand komt er op de hokken en alleen de achtergebleven duivinnen die thuiskomen van een wedstrijd worden terug bij de duivinnen gezet.
De volledige nationale kalender wordt gespeeld en de oude en de jaarse duiven vliegen allemaal zo’n 7000 km per jaar. Alle duiven worden ook op dezelfde wedstrijd ingekorfd. Bij de inkorving komen de partners zo’n vijf uur samen.
Het opleren van de duiven gebeurt vrij snel. Ze worden driemaal met de wagen weggevoerd tot 30 km en gaan dan rechtstreeks naar Clermont. Het liefst gaan de duiven rechtstreeks naar 200 à 300 km want daar lopen ze het minste risico. De lossing in Arras is te massaal voor een dergelijke korte afstand. Wekelijks op de dag van de inkorving worden de duiven weggevoerd tot 10 km en worden altijd op dezelfde plaats gelost. Daarna blijven ze nog vier à vijf uur samen.
De duiven halen hun motivatie bij hun partner en uit de chaosmethode. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin samen tot ’s avonds.
Soms wordt er na het vliegseizoen een ronde late jongen gekweekt.
Jongen met ervaring
De ploeg van 200 jonge duiven wordt gekweekt uit kwekers en vliegers. Het spenen van de jongen gebeurt wanneer de pluimen onder de vleugels dicht gegroeid zijn. De jongen worden verduisterd van 21 maart tot 21 juni. Daarna worden ze bijgelicht voor de laatste twee nationale wedstrijden. De jonge duiven worden gespeeld op alle nationale wedstrijden.
De jongen worden op dezelfde manier opgeleerd als de oude duiven. Ze worden 3 x met de wagen weggevoerd en gaan dan rechtstreeks naar 200 km.
De schuifdeur wordt ingevoerd van zodra er wedstrijden met twee nachten mand gespeeld worden. De jongen komen vier uur samen bij de inkorving en er komen geen kartonnen dozen op de hokken.
In West-Vlaanderen legt men zich niet toe op de nationale wedstrijden voor jonge duiven. Van de laatste 63 nationale vluchten tijdens de laatste 12 à 13 jaar zijn er slechts drie in West-Vlaanderen gewonnen (waarvan één door Team Platteeuw). Ervaring opdoen is belangrijker dan succes.
“Melissa”
“Melissa” B19-3119219 is de 1e Nationale Asduif allround oude en jaarse. Het is een duivin uit de middelmaat en het is de mooiste en zachtste duivin uit heel onze carrière, zegt Kurt Platteeuw. Ze is goed gesloten en het is een rustige duif. Het is de perfecte duif op alle gebied en er werd een recordbedrag voor betaald.
Ze behaalde deze asduiftitel met 1e nat. Bourges 7610 d. (snelste van 41.816 d), 7e nat. Argenton 20.467 d., 13e nat. Limoges 17.356 d., 25e nat. Tulle 9367 d. en 100e prov. Orléans 14.198 d. Zij totaliseerde daarbij 1,09% over vijf wedstrijden. Ze won ook nog de 10e nat. Limoges 9756 d. en 73e nat. Chateauroux 24.617 d. Ze heeft in haar carrière drie provinciale overwinningen behaald en vloog 5 x in de eerste 4 provinciaal. Ze had ook de beste coëfficiënt over 3, 4, 5 en 6 nationale wedstrijden in haar carrière.
Eigen mengeling
Alle duiven krijgen dezelfde voeding voor het gemak en worden samen in een etensbak gevoederd. Het is een eigen mengeling die door de firma Vanrobaeys gemaakt wordt. Het is vooral een eiwitrijke voeding. Er wordt tweemaal per dag gevoederd op het gevoel. Na twee weken deze voeding krijgen alle duiven vetplekken op de pennen en de duiven trainen ook veel beter.
Voeding is enorm belangrijk en wordt op veel plaatsen onderschat. De laatste twee maaltijden wordt er een portie sportmengeling aan de Platteeuw-mengeling toegevoegd. De laatste dag worden er ook wat cribbs maïs en pinda’s verstrekt. Er wordt ook veel grit verstrekt aan de duiven en dat is eveneens zeer belangrijk. Verder zijn alle voedseladditieven goed maar in Rumbeke gebruiken ze veel oliën. En wat voedseladditieven betreft. zo baat het niet dan schaadt het niet.
Gouden regel is doe nooit iets aan producten in het drinkwater maar steeds over het voeder. Ook de vitamines gaan over het voeder.
De Platteeuw-mengeling bestaat uit 2% quinoa, 24% kleine Cribbs maïs, 5% Cribbs maïs Bordeaux, 24% dari wit, 14% paddy rijst, 15% cardy, 5% zonnepit gepeld, 2% gepelde haver, 2% tarwe, 2% katja idjoe, 2% boekweit, 1% lijnzaad, 1% raapzaad, 1% kempzaad. Het is een mengeling voorzien van de nodige eiwitten, vetten en koolhydraten om de duiven te spelen van snelheid tot fond.
Medische begeleiding
De medische begeleiding beperkt zich tot twee inentingen per jaar tegen paramyxo. De jongen worden tweemaal met paramyxo-rota gevaccineerd en de oude duiven tweemaal met Colombovac. De duiven worden ook gevaccineerd tegen paratyfus. Medische begeleiding bestaat hier uitsluitend uit vaccinatie en natuurproducten.
Het wekelijks meegeven selecteert automatisch de duiven. Duiven die van origines komen waarvan ouders/grootouders op een systematische manier medisch begeleid worden kunnen dit spelsysteem niet aan. Een duif is veel sterker zonder gebruik van antibiotica!
Ventilatie overroepen
Er wordt gespeeld op 50 meter vlieghokken die in alle richtingen gebouwd zijn. Wat betreft de ventilatie, dat wordt overroepen zegt Kurt Platteeuw. Een winddichte volière voor de hokken is zeker belangrijk. Het zijn geen geïsoleerde hokken. Het Team Platteeuw is geen grote poetser op de hokken. Er wordt geen grote kuis gedaan, de hokken worden niet uitgerookt en er wordt geen stofzuiger gebruikt. Er zit weinig glas in het hok. In de volières zitten alle duiven op roosters en ook een aantal duiven op de vlieghokken zitten op roosters.
Ieder jaar worden er afwisselend oude en jonge duiven op de hokken ondergebracht.
Jaarlijks topduiven geven
De kwekers worden begin december gekoppeld en de duiven worden niet herkoppeld. Familiekweek gebeurt door het “vrij paren” van de duiven.
Alleen prestatieduiven gaan naar het kweekhok en deze selectie is zeer streng. Een kweekduif moet jaarlijks topduiven geven of vertrekken.
Er is geen licht op het kweekhok. De Platteeuw-duif doet 7000 km per jaar en wordt op die manier automatisch geselecteerd.
De zes topkwekers worden gekoppeld met meerdere duivinnen in boxen en de rest moet zijn plan trekken en kan vrij paren. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan en er wordt ook niet bijgelicht.
Selectie
“De mand is de enige keurmeester en prijzen per 10-tal zeggen me niks,” aldus Kurt Platteeuw. “Enkel nationale kopprijzen en nationale overwinningen worden naar waarde geschat. Het model van een duif zegt me weinig maar mijn voorkeur gaat naar een duif die niet te groot van stuk is en een zachte pluim heeft.”
Sportieve ambities
Het Team Platteeuw heeft nog sportieve ambities voor de toekomst.
1) 25 nationale overwinningen op hun palmares schrijven.
2) Alle records breken: bepaalde zijn al behaald zoals o.a. 10 nationale asduiven in 1 jaar, 144 top-honderd-duiven in 1 jaar...
3) “Goat” worden ofwel: the Greatest of All Times.
Enkele toppers
- B18-3118070 “Manolo Star” met 9e nat. Limoges 10.783 d., 20e nat. Souillac 4056 d., 24e Aurillac 3586 d., 55e Libourne 3317 d., 105e nat. Argenton 20.467 d., 127e nat. Limoges 15.979 d., 128e nat. Brive 3755 d., 204e nat. Aurillac 1573 d., 273e Tulle 7155 d., 296e Argenton 22.826 d. Werd 17e Nat. Asduif KBDB Fond en 18e Nat. Asduif KBDB Allround 2019. Ook nog 2e Asduif KBDB Fond West-Vlaanderen
- B20-3022088 “Dominique” met 12e nat. Tulle 9736 d., 62e nat. Bourges 25.106 d., 86e nat. Limoges 17.356 d. Vliegt 3 eerste prijzen en 10 maal top 10 club van de nationale wedstrijden.
- B21-3016416 “Janne” met 8e nat. Tulle 6842 d., 22e nat. Brive 5885 d. Werd 4e Beste jaarling van België over 2 nat. wedstrijden, 2e Asduif KBDB West-Vlaanderen.
Downloads:
Auteur: