STIJN & JEROEN RANS - 1e Internat. Barcelona 16.051 oude

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Wijgmaal – Voor het grote fondwerk moesten we afgelopen weekend bij Stijn (35) en Jeroen Rans (37) zijn in Wijgmaal. Stijn is dierenarts en Jeroen is bedrijfsrevisor en beiden zijn gepassioneerde duivenmelkers.

Barcelona stond op de affiche en dan komt het broederduo met geslepen messen aan de start. Met een duif zaterdag om 11.06.59 voor een afstand van 1083,451 km en aan 944,61 m worden ze met brio de internationale winnaar tegen 16.051 oude duiven. De 1e internationaal Barcelona is ongetwijfeld een magnifiek orgelpunt van een nog jonge carrière nadat ze eerder al de 1e nat. Pau en de 1e nat. Perpignan wonnen in 2017.

In het vlieghok.De basis van de kolonie wordt gevormd met duiven van nonkel Alex Rans, Herent. Later kwamen daar nog duiven bij van Jos Creten, Herent; Jos Vanderstappen, Kessel-Lo; Jacques Versonnen, Wijgmaal; Remi Speltdoorn, Winksele; Eddy Fabré, Diest en met Luc Wils, Roosdaal werd er aan samenkweek gedaan. Met meesterhand werd met dit klasse materiaal een stam gevormd die zich met de besten kan meten op de zware fond.

Stijn en Jeroen stuurden 16 duiven, 8 doffers en 8 duivinnen, naar de Costa Brava en het is de 3e getekende doffer die de internationale palm voor zijn rekening nam.
De broers komen met 75 koppels aan de start van het seizoen en er wordt een planning opgesteld waar men zich in de loop van het seizoen strikt aan houdt. Doorgaans worden de fondkleppers hok per hok gespeeld.
Op 20 april worden de fondduiven een eerste keer gekoppeld en dan blijven de duiven een heel seizoen bij elkaar. Ze komen wel met eieren maar trekken geen jongen groot. Het nestje wordt bij thuiskomst van een wedstrijd afgebroken en de nieuwe koppeling wordt gepland zodat ze voor de volgende fondklassieker opnieuw op 10 dagen broeden kunnen ingekorfd worden.

B16-2051063 “Ace 063”De internationale winnaar is de “Ace 63” B16/2051063. Het is een geschelpte witpen doffer uit de middelmaat die momenteel 2 pennen gestoten heeft. Het is een duif met een sterk karakter. Het is een slimme duif die op het hok zeer alert is. Stijn heeft de internationale winnaar zien thuiskomen en die had een serieuze voorsprong bijeen gevleugeld op zijn naaste achtervolgers. Hij won eerder al in zijn korte carrière de 35e nat. Perpignan ‘18 3.966 d, de 81e nat. St.Vincent ‘18 2.750 d, de 391e nat. Cahors 6.356 d, de 287e nat. Jarnac ‘17 5.117 d en de 214e Interprov. Aurillac ‘17 1.797 d. Als voorbereidende wedstrijden werd er Vierzon, 2x Soissons, Valence, Soissons en dan Barcelona gevlogen.
“Ace 63” is een zoon van “Eddy” B14/2324365 - Eddy Fabré (“Geschelpte Barcelona” B03/2307472 x B11/2072731) x “Kleindochter Montauban” B10/2822116 (“Laatste Zoon Montauban” B08/2018115 x “Moeder 116/10” B09/2287825).

De fondduiven worden om de 4 weken gespeeld op een fondklassieker en hun programma bestaat uit 1 fondvlucht en 2 internationale wedstrijden. Ze krijgen steeds “volle bak” eten en worden driemaal per dag gevoederd. Bij aankomst van een wedstrijd zijn er elektrolyten in het drinkwater en er worden tijdens de voorbereidingsperiode ook vitamines verstrekt.
Voor aanvang van het seizoen werd er 7 dagen behandeld tegen trichomonas. Telkens voor het vertrek op een fondklassieker wordt een tricho/cocci pilletje opgestoken. Tegen de luchtweginfecties werd er na Valence 5 dagen behandeld met Orni DS. De volgende opdracht van deze vliegploeg wordt Perpignan.
Van een goede fondvlieger wordt hier verwacht dat op de gewone fondvlucht en op de twee internationale wedstrijden prijs gevlogen wordt. Op de internationale wedstrijden pieken betekent natuurlijk heel wat goede punten.

Een motivatiebak.De lelijke nestbak!

Jeroen Rans : “Met fondduiven moet je veel geduld hebben gaat het in fondmiddens, maar dat geduld is uiteraard niet onbeperkt. Het basisprincipe is veel kweken, de duiven een goede kans geven op de afstand waarvoor ze in de wieg gelegd zijn en daarna uiteraard streng selecteren.
Een jonge duif wordt goed opgeleerd en krijgt 1 à 2 grote halve fondvluchten op haar bord. Als jaarse duif vliegt ze tweemaal de kleine fond en dit seizoen ging de helft van de jaarlingen (30) mee naar Agen. Een tweejaarse duif vliegt 1x kleine fond en twee internationale wedstrijden. Een driejaarse duif gaat mee naar Barcelona en sommige tweejaarse duiven gaan ook al mee op deze Spanjevlucht.
Als je grote fond wil spelen moet je eerst de echte fondduiven zoeken en dat is natuurlijk rapper gezegd dan gedaan. Het gebeurt met vallen en opstaan. Als melker moet je ook “bezig” zijn met je duiven. Je moet het trainen van de vliegduiven goed in de gaten houden. En ook de medisch begeleiding moet op punt staan. Mijn broer de dierenarts is hier uiteraard voor verantwoordelijk.
Ik heb mijn idee over “de” fondduif. Ze moet gespierd zijn, stevig aanvoelen, een soepele vleugel en een zachte pluim hebben. Maar onder alle soorten duiven, groot en klein, kun je goede duiven hebben. Het zit in het kopje en dat kunnen we spijtig genoeg niet zien.
De motivatie van een duif is zeer belangrijk! Kijk nu naar de “Ace 63” en zijn topprestatie op Barcelona 2019. Wij timmerden een woonbak met wat houtafval en plaatsten die in het midden van het hok. “Ace 63” maakte zich baas van die “lelijke woonbak” en ging er ook in nestelen. Het bezorgde hem motivatie om bergen te verzetten en die verzette hij ook op Barcelona van afgelopen weekend.”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.