Liefhebber:
Onderwerp:
Marc en Geert Pollin, een portie duivennostalgie. Zo herinner ik mij een anekdote ergens in de jaren ’90. Als klein manneke stond ik in het inkorflokaal om de klok binnen te brengen na een zware Tours. Jawel, ik spreek over het stenen tijdperk met gummi’s en eindeloos bellen met de vaste telefoon om de duiven aan te melden.
Het is trouwens ook het tijdperk waar Tours toch wel een serieuze tocht was voor de duiven. Ik stond daar best wel trots de klok af te slaan. We hadden dan wel niet de eerste, maar we waren er goed bij. Mijn mond viel evenwel open toen de winnaar van de eerste prijs zijn klok binnenbracht en ondertussen recht naar de inkorftafel voor Arras doorliep. In zijn hand had hij één duifje, de winnares van Tours. Op zo’n moment sta je als omstaander vooral verbaasd te kijken. Mijn verbazing werd ’s anderdaags nog groter. Wie won de vlucht uit Arras? De familie Pollin!
Waarom vertel ik deze anekdote? Wel, ze is toch wel tekenend voor de resultaten die door de jaren heen te Snellegem werden behaald. Grenzen werden verlegd, huzarenstukjes werden neergezet. En dit in een periode van meer dan 50 jaar. Marc groeide op tussen de duiven. Na het huwelijk met Diana volgde er al snel een eerste eigen hok. Zoon Geert heeft nooit iets anders gekend dan duiven en ook echtgenote Samran werd nadien geïntroduceerd. In een periode van 50 jaar zal bij de familie Pollin alles gewonnen worden wat er in duivensport te winnen valt. Olympiadeduiven, check! Nationale asduiven, check! Nationale kampioenschappen, check! One loft races winnen, check! Nationale winnaars, niet meer te tellen! Tel daar nog eens de vele topduiven op andere hokken bij en je beseft dat het te veel is om alles op te noemen. We waren dan ook niet verrast om Marc en Geert opnieuw bij de winnaars van 2022 te zien.
Het kweekhok.
Keep it simple!
Ondanks de indrukwekkende waslijst aan resultaten, bleef het West-Vlaamse boerenverstand door de jaren heen zijn werk doen met een spelsysteem dat uitblinkt in eenvoud. Qua voeding worden de mengelingen van Versele-Laga gebruikt. Kweek, sport en rui van het Traditional-gamma maken de kost uit, samen met Gerry Plus. De duiven vinden op het hok altijd eten in de voederbakken. In het drinken vormt ‘Kaucabam’ de basis. Elke drie dagen gaat er een scheut in het water. De twee dagen nadien wordt er gewoon water bijgevuld. Op de vierde dag wordt alles opnieuw ververst. Medisch geven Marc en Geert alle vertrouwen aan Wim Boddaert. O ja, nog één iets. Op het duivenhok is Marc de baas! Hij bepaalt het reilen en zeilen op de hokken, Geert doet al de rest. En zo scheert deze vader-zooncombinatie al jaren hoge toppen.
Wat bracht 2022?
Het seizoen 2022 werd te Snellegem aangevat met 85 oude en jaarling doffers. Deze werden gespeeld op klassiek weduwschap. Het is een bewuste keuze om enkel de doffers te spelen. ‘Die 85 speelduiven, daar kruipt al meer dan genoeg werk in’, dixit Marc. Het is ook een bewezen recept, al meer dan 50 jaar. Het toont dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden in de hedendaagse duivensport.
De basis start altijd bij hetzelfde: ‘Goeie duiven, en al de rest is larie!’ Dit laatste is trouwens de reden waarom er nooit topvliegers verkocht worden ten huize Pollin. Allé nooit is ook niet waar, in het wonderjaar met liefst 4 nationale winnaars werd hun ‘New Belgian Pride’ verkocht aan de familie Herbots. Dat is de enige uitzondering op de regel.
Maar goed, we waren dus aanbeland bij de start van het seizoen 2022. En zoals elk jaar startte dit ongeveer in het derde weekend van april. Was de topconditie dan al aanwezig? Bij lange niet! De focus lag op juni en juli waar het fond en zware fond seizoen begon. Een belangrijke rol is hiervoor weggelegd bij hun houten duivenhokken. In het voorjaar voelen deze nogal kil en klam aan. Eenmaal de zon zijn werk begint te doen, zorgen zij voor de nodige warmte en gezelligheid. Laat dit nu net het moment zijn waarop ten huize Pollin de resultaten verwacht worden. Dus na de nodige oefenvluchten was het moment aangebroken om te knallen. Marc had zijn vliegploeg gepiloteerd naar een topconditie voor aanvang van de fondkalender. Op de zware fond zou met de kleine mand gestreden worden om de hoogste eer.
Rock you like a hurricane op de fond
En knallen deden ze te Snellegem. Marc en Geert waren ook in 2022 alomtegenwoordig. Vooral de jaarlingen zorgden met enkele knalprestaties voor de kers op de taart. We geven een bloemlezing van de nationale uitslagen:
Limoges oude (17.356 d.): 75, 82, 89, 109, 286... (15/20)
Tulle oude (9.763 d.): 90, 108... (5/8)
Tulle jaarlingen (6.842 d.): 5, 75... (5/10)
Brive oude (6.117 d.): 180, 253, 348 (3/4)
Brive jaarlingen (5.885 d.): 164, 355, 418 (3/3)
Souillac oude (4.476 d.): 234... (3/7)
Souillac jaarlingen (4.637 d.): 146, 253, 282 (3/6)
Tulle II oude (4.185 d.): 99, 189, 245, 362... (6/8)
Tulle II jaarlingen (4.993 d.): 194, 238... (3/5)
Libourne jaarlingen (2.992 d.): 59... (3/6)
Zoals gezegd trokken de jaarlingen alle aandacht naar zich toe. 5 van hen zorgden ervoor dat het nationaal kampioenschap jaarlingen fond KBDB naar Snellegem verhuisde. We stellen de hoofdtenoren graag aan jullie voor. Allen kregen trouwens de naam van één van de bandleden van De Scorpions, de favoriete band van Geert.
B21-3052100 ‘Klaus’
De eerste cowinnaar van het nationaal kampioenschap fond jaarlingen luistert naar ‘Klaus’, de ‘lead’-zanger van de groep. Deze topper lukte:
164e Nat. Brive 5885 d.
3e Nat. Zone Tulle 277 d.
Hij was de enige van de 5 die voor 2 topprijzen zorgde. Zijn afstamming is om van te watertanden. Vader van ‘Klaus’ is de befaamde ‘Joe’ ofwel de 1ste nationaal Libourne ten huize Pollin. ‘Joe’ is trouwens een kleinzoon van één van de stamduiven, namelijk ‘Dortmunder’. Langs moeders zijde zien we een kleindochter van ‘New Belgian Pride’. Deze virtuoos lukte zowel een 1ste nationaal Libourne als de 1ste nationale asduif grote fond jaarlingen in 2015. Een ware topduif die ook zijn genen goed verderzet. In de pedigree van de moeder is ook de ‘Black Roger’ van Willems A&E te bespeuren. Deze topper vloog eveneens een 10de nationaal op Souillac.
De hokken voor de jonge duiven.
B21-3052039 ‘Rudolf’ en B21-3052040 ‘Matthias’
Tweede en derde co-winnaar luisteren naar de artiestennamen ‘Rudolf’ en ‘Matthias’, de twee gitaristen van de band. Waarom nemen we deze samen? Wel het is een broederpaar dat fenomenaal uithaalde op Tulle:
5e en 75e Nat. Tulle 6842 d.
Dit broederpaar stamt af uit het hart van de kolonie Pollin. De vader is ‘Limo 301’, een volle broer van ‘New Belgian Pride’. Deze topper vloog zelf ook de 3de nationaal op die legendarische Libourne waar Marc en Geert iedereen naar huis speelden. Aan de ‘Limo 301’ hangt ook wel een verhaal vast. Het jaar nadien ging hij verloren op één van de eerste vluchten. De verbazing was groot toen een kleine maand later de telefoon rinkelde. De ‘Limo 301’ werd aangemeld. In een vliegende vaart sprong Geert in de auto met een hartslag richting maximum. Daar aangekomen trof hij de duif aan in een doos met stukjes brood. De duif was terecht, maar was er evenwel belabberd aan toe. Het heeft ruim een jaar gekost om hem op krachten te krijgen. Maar nadien ontpopte hij zich tot een fantastisch kweker. Daar zijn ‘Rudolf’ en ‘Matthias’ alvast het bewijs van. De moeder van deze twee broers is een halfzus van ‘Joe’ en komt dus opnieuw uit de ‘Dortmunder’-lijn. De vader van ‘Joe’ was toen gekoppeld op een dochter van ‘Orion’ van Boudewijn Jonckheere.
B21-3052026 ‘Mikkey’
Vierde in het rijtje co-winnaars luistert naar de naam ‘Mikkey’, de drummer van dienst. Hij stamt opnieuw af uit de lijn ‘Joe’, namelijk uit zijn nestbroer. Het toont duidelijk de gouden genen. De Moeder is een dochter van ‘Duyvertje’ van Denduyver F&K. ‘Duyvertje’ is een steengoede vlieger op de zware halve fond. Hij lukte onder meer de 1ste provinciale asduif zware halve fond als jong en deed dit nog eens over met een 2de plaats in 2020. ‘Mikkey’ had het van geen vreemden en toonde zich al op de halve fond vooraleer te schitteren op Tulle:
7e Nat. Zone Tulle 277 d.
8e Prov. Fontenay 2501 d.
12e Prov. Fontenay 4207 d.
B21-3052098 ‘Pawel’
De vijfde en laatste in het rijtje is de basgitarist ‘Pawel’. Deze klepper is een kleinzoon van ‘Nai’, toen gekoppeld op een dochter van ‘Mortifer’ of twee iconische duiven op het hok Pollin. Zij vormen nog altijd de basis van de huidige successen. Deze kleinzoon had als partner een dochter van ‘New Belgian Pride’ gekoppeld op de 2de nationaal Barcelona van Vergaerde-Denolf. ‘Pawel’ toonde op verschillende vluchten zijn klasse:
156e Nat. Argenton 12.936 d.
58e Nat. Zone Chateauroux 1154 d.
418e Nat. Brive 5885 d.
Always somewhere op de zware fond
Marc en Geert haspelden een schitterend seizoen af op de fond met een ultieme bekroning. Maar daar stopte het verhaal 2022 niet! Ze hadden nog een bis-nummer in huis. Met een kransje duiven trekken ze te Snellegem namelijk ook naar de zware fond. En jawel ook daar was het bingo! Het begon met een fenomenale uitslag op Pau. ‘Roger Pau’ en ‘Den 204’ waren de tenoren. Als we naar hun pedigrees kijken is dit trouwens ook niet zo vreemd. ‘Roger Pau’ is een zoon van ‘Black Roger’ of de grootvader van ‘Klaus’. ‘Den 204’ stamt af uit de vader van ‘Joe’ gekoppeld op ‘Daughter Orion’. Twee klasseduiven met een bijzonder rijkelijk palmares. Op Pau toonden ze opnieuw hun kunnen. De twee duiven hadden mekaar van geen vin gelost en werden geklokt op 1 minuut tijd:
Pau Nat. (3734 d.): 15, 20 (2/2)
Daarna trokken Marc en Geert met 5 jaarlingen en 2 oude duiven naar Agen. Bij de jaarlingen was het bijna bingo voor de oppergaai. Op de meet werden ze geklopt voor de nationale overwinning. Hun ‘Michiel’ vloog naar de poulidorplaats. Hij stamt af uit ‘Roi’, een zeer goed vlieger op het hok Pollin. Maar hij toont ook een uitstekend vererver te zijn. Hij zette nog maar 4 jongen op de wereld en alle 4 toonden ze hun klasse. ‘Roi’ is een kleinzoon van ‘Mortifer’. De moeder van ‘Michiel’ is een prima dochter van ‘Blue Barcelona’ van Van Haeken-Petré. ‘Michiel’ zorgde met andere woorden bijna voor een delirium. Gelukkig presteerden ook de andere duiven op niveau. Zo werden opnieuw 2 punten weggeritst voor het nationaal kampioenschap zware fond oude.
Agen Nat. oude (6657 d.): 40, 661 (2/2)
Agen Nat. jaarse (7331 d.): 2, 63, 285... (5/5)
Om te scoren op het nationaal kampioenschap oude was nog een derde topresultaat nodig. Op Sint-Vincent hoopten ze te Snellegem op de verhoopte puntjes. Het werd uiteindelijke een zeer harde dobber gezien de temperaturen. Ook de lossingsplaats schoof nog op naar Tarbes. De toppers van Marc en Geert lieten zich niet kisten. Vooral Céderic maakte indruk met een 10de nationaal.
Tarbes Nat. (2899 d.): 10, 339 (2/2)
Met deze drie vluchten werd een zeer strak coëfficiënt genoteerd. Uiteindelijk werd de vader-zoon combinatie slechts op de meet geklopt. Toch is ook de 2de plaats een felbegeerd trapje om te bestijgen op de nationale kampioenschappen. Hiermee kon de streep getrokken worden onder een fantastisch jaar.
B16-3025388 ‘Brutus’
Dat een fantastisch jaar zou worden in 2022, dat stond in de sterren geschreven. Daarvoor had ‘Brutus’ de prelude gegeven als 1ste olympiadeduif op categorie E, de marathon. In 2019 en 2020 legde ‘Brutus’ hiervoor de basis:
30e Nat. Agen 2020 5140 d.
119e Nat. Narbonne 2020 4454 d.
5e Nat. Agen 2019 3938 d.
42e Nat. Narbonne 2019 3873 d.
Door coronaperikelen was de olympiade in Roemenië opgeschoven naar de zomer van 2022. Zo kon ‘Brutus’ finaal toch de eer opstrijken die hij verdiende. Deze ‘Brutus’ heeft het als volle broer ‘Montauban II’, de nationale winnaar uit Montauban. Beide broers zijn kleinkinderen van ‘Mortifer’ gekoppeld op een zus van ‘Nai’. Je leest het goed. Opnieuw dezelfde basislijnen zorgen voor grote successen.
Op naar 2023
Ondertussen staan we aan het begin van een nieuw seizoen. De focus bij Marc en Geert om er opnieuw in te vliegen is duidelijk aanwezig. Met 85 weduwnaars hopen ze hier en daar terug de duivenwereld te verbazen. Ze kennen het klappen van de zweep en weten wat nodig is om te scoren.
Gaan ze ook in 2023 stunten? Moesten we dat vooraf kunnen voorspellen... Wat we wel weten is dat de goesting nog altijd heel hard aanwezig is te Snellegem. We wensen ze alvast heel veel succes in hun hunker naar nieuwe knaluitslagen!
Auteur: