Liefhebber:
Onderwerp:
De duiven hebben het dit jaar nog niet cadeau gekregen. Dat is het minste wat we kunnen zeggen. Ook het voorbije weekend was zeer stevig. Een staalblauwe hemel, de oostenwind en de warme temperaturen maakten er een heroïsche strijd van.
Door de onweersdreigingen besliste men bij de KBDB alle nationale vluchten een dagje te vervroegen. Niet iedereen staat hiervoor te springen, maar soms moeten er nu eenmaal beslissingen genomen worden. Achteraf blijkt het voor de duiven ook de enige juiste beslissing. Alleen al het niet kunnen lossen in Orleans en diverse Nederlandse vluchten op zaterdag en zondag tonen dit aan.
‘Lilou’, de nationale winnares Argenton
Heroïsche omstandigheden zorgen voor heroïsche winnaars. Christophe Nottebaert viel deze eer te beurt op Argenton. Niet alleen haalde hij met ‘Lilou’ de nationale zegepalm naar Templeuve, hij tekende ook voor de snelste duif van het hele pak. Het bont witpen duivinnetje werkte de afstand van 467 kilometer af aan een snelheid van 1258 meter per minuut. Christophe zag het duifje als een bezetene naar het hok stormen. Hij krijgt nog altijd kippenvel als hij erover spreekt. De afstamming van het duifje brengt ons langs moeders zijde naar het hart van de kolonie Nottebaert. Zo zien we ‘L’Argenton’ als overgrootvader verschijnen. Zelf vloog hij een schitterend palmares bij elkaar met als kers op de taart de 2e nationaal Argenton. Nadien ontpopte hij zich tot de stamkweker van de kolonie. Verder in de pedigree van de moeder vinden we vooral duiven die afstammen uit de oude lijnen van Casaert-Sénéchal. De vader van ‘Lilou’ werd aangekocht op een verkoop van AT Breeding Loft en luistert naar de naam ‘Noël’. In zijn afstamming zien we met ‘Den Ad’ en ‘Leeuw’ twee absolute topduiven bij Marcel Wouters. Het edele bloed van de kolonie Geerinckx doorspekt eveneens de genen van ‘Noël’. ‘Lilou’ toonde ook al flitsen van haar klasse op voorgaande vluchten. Zo lukte ze reeds een 2e Toury 173 d., 4e Toury 158 d. naast nog enkele andere mooie noteringen op Ecouen en Pont.
Totaal weduwschap
Hoe worden de duiven gespeeld te Templeuve? Hiervoor kiest Christophe voor het totaal weduwschap. Het principe van de schuifdeur wordt gehanteerd. Dit jaar vlogen de duivinnetjes na een voorbereiding op de snelheid achtereenvolgens 2x Orleans, Bourges, Pont en Argenton. De doffers kregen hetzelfde parcours voor de kiezen, met uitzondering van de vlucht uit Pont. Om dit tempo aan vluchten de baas te kunnen, wordt er stevig doorgevoederd. Hiervoor wordt het gamma van Columbi gebruikt ontwikkeld door vriend Frédéric Leclercq. Bij thuiskomst krijgen de duiven twee dagen ‘Récupération fond prestige’. Daarna wordt overgeschakeld naar ‘Léger prestige’, een iets lichter verteerbare mengeling. Twee tot drie dagen voor het inmanden kiest Christophe voor ‘Veuvage prestige’, een stevige sportmengeling. De dag van inkorven worden ‘Energie prestige’ gevoederd. Het gamma van Columbi wordt eveneens aangewend voor de ondersteunende producten. Zo krijgen de duiven na thuiskomst twee dagen ‘Top récup’ in het water, daarna wordt overgeschakeld naar ‘Top clean’, ‘Top forme’ en ‘Top biotike’. Een gelijkaardige manier van spelen zien we trouwens ook bij de jonge duiven. Deze worden evenwel verduisterd om ook in augustus nog competitief te zijn.
De kolonie
In totaal herbergt het vlieghok van Christophe een 40-tal oude, 80 jaarlingen en 160 jonge duiven. Hiermee wordt vooral de zware halve fond gespeeld. Sporadisch gaan er ook een aantal mee op de fond, maar dit wordt evenwel nog niet gespeeld met de betere duiven. Opvallend is dat de duiven zeer sterk presteren bij uiterst zware omstandigheden. Heldere hemel en warme omstandigheden zorgen voor absolute topprestaties te Templeuve. Hiervoor creëerde Christophe een stam die voornamelijk gebaseerd is op de oude lijnen van Casaert-Sénéchal. Dat deze strategie niet voor windeieren zorgt, mag duidelijk zijn. Zo werd al 5x afgevlagd op de poulidorplaats op een nationale vlucht. In het jaar 2021 kon op Chateauroux een eerste maal victorie gekraaid worden. En met deze Argenton komt daar een tweede prestigieuze overwinning bij.
Topduiven
Naast ‘Lilou’ zitten er zeker nog andere kleppers onder de pannen die ook de komende weken nog kunnen schitteren. Een eerste topper is ‘De 923’. Deze driejarige doffer lukte dit jaar op de eerste twee nationale vluchten een topnotering met 92e Nat. Bourges 21.075 d. en 34e Nat. Argenton 13.103 d. Voorheen had hij ook al een 25e Nat. Gueret op zijn palmares gezet. ‘De 923’ is met andere woorden in de running voor een plaats in de ranking van nationale asduiven. Zijn afstamming is eveneens om van te watertanden. Zijn moeder is een dochter van ‘Divock’, de supervlieger en superkweker van Adrien Mirabelle. De vader is afkomstig van het hok Bernard Bonte. We zien ook enkele nakomelingen van ‘L’Argenton’ het mooie weer maken. Zo vliegt jaarling ‘De 824’ dit jaar reeds naar een 60e Nat. Bourges en als jong de 176e Nat. Argenton. ‘De 824’ is een kleinzoon van ‘L’ Argenton’. Dat is evenwel lang niet de enige. De volle zus van ‘De 824’ lukte in het verleden al een 17e Nat. Bourges en 77e Nat. Chateauroux. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
De toekomst
Duiven zijn een passie en doorgedreven hobby te Templeuve. Christophe is evenwel nog voltijds aan de slag als boekhouder bij Aide & Soins à Domicile of de Waalse variant van het Wit-Gele Kruis. We hoeven niet geleerd te zijn om te beseffen dat hulp bij de duifjes meer dan welkom is. Hiervoor kan hij rekenen op zijn vrouw Vinciane en zijn twee kinderen Lilou en Lucas. Zij helpen met het trainen en het voederen van de duiven. Christophe is ze hiervoor zeer dankbaar.
Is met de nationale overwinning uit Argenton de honger gestild? Zeker niet! Uiteraard hopen ze er te Templeuve nog een aantal toppers bij te lappen. Maar dit is er toch alvast eentje die ze niet meer kunnen afpakken. Proficiat Christophe, Vinciane, Lilou en Lucas!
Auteur: