ANTHONY MAES - 1e Nat. Kampioen Grote halve fond oude en jaarse 2021

Liefhebber: 

Waregem – Waregem is een stad op de grens van Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. De paardenrenbaan van Waregem is een van de weinige die in België nog in gebruik zijn. De belangrijkste wedstrijd die daar plaatsvindt is de “Waregem Koerse” en die dag kan men rekenen op 40.000 bezoekers. Het is dan ook “the place to be” voor de dames die pronken met extravagante hoeden.

Ook de voetbalploeg Zulte Waregem, die zijn wedstrijden speelt in het Regenboogstadion, is een vaste klant in de nationale competitie. Waregem vergaarde ook heel wat faam in het wielrennen. In 1957 werd er het WK wielrennen georganiseerd met aankomst in het Regenboogstadion. Rik Van Steenbergen werd er toen wereldkampioen.
Vroeger was Waregem en omstreken een echt duivennest maar de laatste decennia is dat heel wat minder.
Wij zochten en vonden er de 1e Nat. Kampioen Grote halve fond oude en jaarse KBDB in de Industrielaan in Waregem. Antony Maes (51), fiere bezitter van een riante villa, heeft er een reeks prima duivenhokken neergezet. Hij heeft een groothandel in fruit en verzorgt ook de import en export met Frankrijk. Hij heeft wat gezondheidsproblemen en moet eigenlijk zo weinig mogelijk op de duivenhokken komen. Maar zijn echtgenote Chantal soigneert met vrouwenhand de duiven en Anthony verzorgt de administratie.

Het hok van de duiven op het totaal weduwschap met ook nog een afdeling voor de jonge duiven.“Bonte Provinciaal”

Vader Noël Maes was ook duivenmelker, maar in zijn tijd ging de arbeid voor op de duivensport. Maar toch heeft Anthony de duivenmicrobe bij zijn vader opgedaan. Hij is in 1995 met duiven begonnen in Roeselare en is in 2007 met duiven gestart op de huidige locatie.
In 2005, toen nog in Roeselare, won hij de 1e prov. Chateauroux van meer dan 7000 duiven. Het was de “Provinciaal” die deze keiharde wedstrijd op zijn naam schreef en Anthony heeft vier late jongen van hem mee genomen bij de overstap naar Waregem. Een van die vier late jongen, B05/3072806, werd in 2006 vader van de B06/3143261 “Bonte Provinciaal” en die werd de stamvader van het hok. Die oude knar heeft in 2021 nog jongen gegeven. In 60 à 70 procent van de duiven vinden we nog zijn naam terug.
Anthony kruiste zijn basis met duiven van Gaby Vandenabeele. Hij haalde er jongen van de “Rudy”. Hij deed ook aan samenkweek met de kampioen uit Dentergem met zijn toppers “Serosero” en “Papillon”. Verder kocht hij er nog jongen uit “King Kong” met “Claudia” (dochter van “Royal Blue”).
Er werden nog duiven gehaald bij Patrick en Dimitri Houflijn, Wortegem; Chris Debacker, Beveren-Leie; Jacques Catteeuw, Deerlijk; Roger en Jurgen Vervaecke, Deerlijk en Marc Medart, Sint-Truiden. Links en rechts werd er nog een enkeling bijgehaald en Anthony wil zeker geen mensen vergeten. Hij is er als de kippen bij als hij ergens een goede duif weet zitten om die aan te schaffen.
De basis van de kolonie wordt gevormd met een ingeteelde stam rond “Bonte Provinciaal” gekruist met kinderen en kleinkinderen van “Serosero” en “Papillon”. Recent ook met kinderen van de “Bonte Crack” die 1e Nat. Asduif Fond werd in 2019.

HOOGTEPUNTEN UIT DE CARRIERE

2016
1e Nationaal Argenton 9.255 oude

2019
1e Nat. Asduif KBDB Fond Oude
1e Algemeen Provinciaal Kampioen West-Vlaanderen

2020
2e Algemeen Provinciaal Kampioen West-Vlaanderen
1e Provinciale Asduif Grote Halve Fond Oude
1e en 2e Provinciale Asduif Grote Halve Fond Jaarse
2e Provinciale Asduif Halve Fond Oude en Jaarse
2e Provinciale Asduif “All Round” Oude en Jaarse

In de periode 2007-2021 werden er 43 provinciale overwinningen behaald.

Eerst recupereren

Met 30 doffers en 32 duivinnen wordt het totaal weduwschap gespeeld. De oude doffers en duivinnen hebben vroeg gekweekt. De jaarlingen hebben niet gekweekt en kwamen alleen maar drie dagen samen.
De duivinnen trainen eenmaal daags om 6 u en de doffers ook eenmaal daags om 7 u. Zowel doffers als duivinnen worden gespeeld op de wedstrijden van 400 tot 600 km. Bij de inkorving worden de duiven zo van het hok genomen en in de mand gezet zonder dat ze hun partner zien. Wanneer er ingekorfd wordt op donderdag komen de partners op woensdag 1 u samen.
Wanneer de duiven thuiskomen van een zware wedstrijd komen ze niet meteen samen. Ze krijgen eerst eten en drinken en recupereren eerst vooraleer ze de volgende dag hun partner zien. Bij een normaal verlopen wedstrijd krijgen ze eerst eten en drinken en recupereren wat en komen dan samen met hun partner in de late namiddag. Doffers en duivinnen komen na aankomst van een wedstrijd nooit meteen samen.
Het opleren is een snelle klus. De oude duiven en de jaarlingen worden tweemaal weggevoerd en gaan daarna direct de mand in voor Arras.
Bij de oude en jaarse duiven wordt er niet gezocht naar extra motivatie. De duiven behouden langer de conditie zonder die extra motivatie aldus Anthony.
Van de vliegduiven worden geen late jongen gekweekt. Er zijn weinig problemen met het onderling paren van de duivinnen. De beste van de twee duivinnen blijft zitten en de andere duivin wordt van het hok verwijderd.
Het totaal weduwschap is niet het beste systeem maar het is het meest arbeidsvriendelijke aldus Anthony Maes.

Het hok van de jonge duiven.Alleen de schuifdeur

Normaal wordt de eerste ronde van de jonge duiven verkocht maar in 2021 werd die behouden en de jongen werden gespeeld. Er werden 110 jongen gekweekt uit de kwekers en de oude vliegduiven. Ze worden gespeend aan de leeftijd van 23 dagen.
Er wordt verduisterd vanaf half maart tot 21 juni vanaf 17 u tot 7 u ’s morgens. Na het opheffen van de verduistering wordt er niet meer bijgelicht.
De jongen trainen om 8 u ’s morgens. Er zijn heel veel problemen met de roofvogels en Anthony of Chantal moeten de wacht houden wanneer de jongen trainen. Wanneer er een roofvogel in de buurt is worden de jongen snel binnen geroepen.
Bij het opleren worden de jongen een 8-tal keren weggevoerd tot 25 km en daarna gaan ze direct de mand in voor Arras. Van zodra de halve fond er aan komt wordt de schuifdeur ingevoerd. Alleen de schuifdeur wordt gehanteerd zonder bijkomende motivatie van nestschotels of kartonnen dozen. Bij de inkorving komen de jonge doffers en duivinnen 1 u samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende morgen. Eens opgeleerd worden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd.
Het spel met de oude duiven primeert. Er worden ook geen jonge duiven met oude partners gepaard. Vroeg rijp is vroeg rot zegt Anthony.

Eenvoudig voederschema

“Wij halen onze granen bij een particuliere handelaar die zijn eigen mengeling samenstelt met granen van Versele-Laga. In het begin van de week wordt het zuivering en dieet. Naar het einde van de week wordt er opgevoederd met sportmengeling.
Alle bijproducten komen van Röhnfried zoals Avidress, Usnegano, Heksenbier, Avipharm en Rotasol.
Alle producten worden verstrekt via het drinkwater en nooit op het eten. Producten op het voeder zouden een rem kunnen zijn op de eetlust van de duiven.
Op het hok staat een zeer geavanceerde gritmengeling die dagelijks ververst wordt en waarop de duiven verzot zijn.”

De beste duiven zijn altijd in orde

De inentingen tegen paramyxo, pokken en rotavirus gebeuren door dierenarts Pascal Lanneau. Verder gaat men niet op consultatie en het reilen en zeilen op het duivenhok wordt door de melker nauwlettend zelf  in de gaten gehouden.
Tegen trichomonas wordt er om de drie à vier weken een trichopil opgestoken of een behandeling van drie dagen in het drinken. De “gele druppels” worden soms verstrekt maar in principe heel weinig omdat het te arbeidsintensief is. Tegen luchtweginfecties wordt er nooit behandeld. De beste duiven zijn altijd in orde aldus Anthony.
Voor aanvang van het seizoen wordt er vijf dagen behandeld met Parastop van Belgica-de Weerd maar er volgt geen inenting.
Ieder jaar zijn er problemen met adeno bij de duiven. In 2021 werd er ingeënt met Rota-virus en er waren weinig problemen met adeno.

Verluchting via gang voor de hokken

Er zijn 22 m vlieghokken met afzonderlijk nog 15 m volières. Deze zijn onderverdeeld in 6 m voor de duivinnen, 6 m voor de doffers en 10 m voor de jonge duiven.
De hokken zijn 3 m diep met een gang van 1 m voor de hokken en een gang van 3 m achter de hokken. De verluchting gebeurt via de gang met een plafond van latwerk.
Er zijn geen volières voor de hokken. Duiven die in de volière en in de zon zitten krijgen gemakkelijk oogontstekingen. Het gemetste hok is geïsoleerd maar de tuinhokken niet.
De hokken worden 1x daags grondig gereinigd door Chantal en de hygiëne is perfect. Ieder jaar wordt er ook grote kuis gedaan. De duiven zitten allemaal op een plankenvloer. Er zit ook weinig glas in de hokken.

B18-3132777 “SEVEN”

1e Prov. Asduif grote halve fond oude KBDB 2021
2e Nat. Asduif grote halve fond oude KBDB 2021

1e Prov. Argenton 2898 d.
2e Nat. Zone La Souterraine 1183 d.
9e Prov. Chateauroux 4688 d.
159e Nat. Bourges 34.311 d.

Vader: 16-642 “Blue White Sero Sero”
Uit “Sero Sero” x “Sproetje Provinciaal” (dochter “Bonten Provinciaal”).

Moeder: 11-847 “Beauty 847”
Moeder “Papillon” (1e Prov. Bourges 2365 d. en 1e Prov. Chateauroux 3076 d.)
Dochter “Bonten Provinciaal” x “Pootie”.

Late jongen naar het kweekhok

De kwekers worden eind november gekoppeld en er gebeurt geen herkoppeling. Er wordt wel aan dichte familiekweek gedaan. De beste vliegduiven worden later meestal de beste kwekers.
Ieder jaar worden er wat late jongen gefokt uit de beste kwekers waaruit er 3 à 4 geselecteerd worden voor de kweek.
De laatste jaren worden er nog weinig duiven bijgehaald doch vroeger werd er serieus geïnvesteerd in duiven. Er wordt wel aan compensatie koppeling gedaan.
Acht dagen voor de koppeling krijgen de kweekduiven licht. De koppeling gebeurt hier goed x goed. Een duif krijgt 2 jaar de kans om kweker te worden of niet. Er wordt niet voorgekoppeld. Tijdens de kweek krijgen de kwekers ’s morgens een paar uur licht maar ’s avonds niet.

Binnenzicht van het hok van de jonge duiven.Bij voorkeur kopprijzen

Anthony: “Als jonge duif kan er nog iets door de vingers gezien worden maar oude duiven en jaarlingen worden geselecteerd op de uitslagen. Er wordt geoordeeld op de prijzen per 10-tal maar de echte kopprijzen zijn de kers op de taart.
Ik ken mijn soort en ik weet welke jonge duif ik een tweede kans moet geven. Het model is heel belangrijk bij de selectie. Bij het keuren van een duif zijn de eerste tien seconden bepalend.”

Hoe was 2021?

“De laatste 4 à 5 jaar zijn we zeer goed bezig. Onze kolonie is gebaseerd op enorm goede bloedlijnen zoals de “Serosero”, de “Bonte Provinciaal”, “Papillon” en nu de “Bonte Crack”. Ook de kampioenschappen van 2021 mogen gezien worden met:
1e Nat. Kampioen KBDB Grote Halve Fond Oude en Jaarse.
2e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond oude.
1e Prov. Asduif Grote Halve Fond Oude.
2e, 3e, 4e Prov. Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen.”

Een topkweker

“De Crack” 3006002/14 was zelf een topvlieger en is vader van :

  • 3122084/16 “Argentonneke” met 1e prov. Argenton 4595d.
  • 3033516/17 “Bonte Crack” werd 1e nationale asduif KBDB fond oude 2019 met 2e Nat. Limoges 9661 d., 12e Nat. Limoges 13.569 d. en 13e Nat. Libourne 4605 d.
  • 3073753/18 “Avici” werd 7e provinciale asduif KBDB 2019
  • 3010293/20 werd 5e provinciale asduif KBDB. Won o.a. 22e nat. Chateauroux II 7674  d, 15e  prov. Blois 5474 d, 48e prov. Blois 6042 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.