ANDRE ROODHOOFT - 14 x koning en 7 x keizer in Union

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Pulderbos – Union Antwerpen... sinds mensenheugenis geroemd als de “Hogeschool van de duivensport”... had decennialang een record van 11 Koningstitels op de tabellen staan. Maar ook dit pronkstuk van de Antwerpse duivensport is al enkele jaren geschiedenis. André Roodhooft (67) haalde vorig seizoen zijn 14e koningstitel binnen en hij schreef meteen ook zijn 7e keizerstitel op de Uniontabellen. Ieder jaar wordt de lat een stuk hoger gelegd en de melker die dit record op zijn naam wil brengen moet waarschijnlijk nog geboren worden.

Super 2013 !

André Roodhooft vatte het seizoen 2013 aan met 40 weduwnaars... 20 duivinnen op weduwschap... 140 jonge duiven... en 30 kweekkoppels. Het seizoen 2012 was al een super seizoen... en toen het beste uit de carrière. André houdt niet van grootspraak maar het seizoen 2013 was nog beter... en dit werd dan het beste uit gans de carrière !
De vraag die op ieders lippen brandt is... wat doet een door de wol geverfde melker om zo’n spetterend seizoen op de tabellen te zetten ?
André Roodhooft : “Ik dacht dat ik het seizoen 2012 nooit zou kunnen evenaren maar 2013 is mijn beste seizoen ooit. Vraag me niet waarom ik in 2013 een superjaar kende... ik heb er geen verklaring voor. Alles ging beter dan anders... alles ging als vanzelf. De duiven trainden als vanzelf... ik had veel minder de vlag nodig... en de conditie kwam sneller en bleef het ganse seizoen. Ik heb er geen flauw idee van waarom het zo vlot verlopen is.
Er wordt zo weinig mogelijk medicatie gebruikt maar wanneer er iets hapert heb ik het rap gezien. Het is in feite heel simpel... coccidiose en wormen mogen gewoon niet op een goed hok. Paratyfus is beheersbaar... na het seizoen wordt er gekuurd... en dan volgt er al dan niet een inenting. Trichomonas hebben de meeste melkers onder controle. Wanneer er iets hapert dan is het bijna altijd kopziekten of luchtwegeninfecties.
Ik heb van ieder seizoen uit mijn carrière een dagboek bijgehouden met de kleine en grote gebeurtenissen op mijn hok. Het ligt voor de hand dat je als melker van je beste seizoenen een kopie probeert te maken maar dat lukt bij mij nooit. Soms valt het succes zo uit de lucht op momenten dat je er helemaal niet aan dacht. Zo makkelijk... of zo moeilijk is duivensport !
De grote fout die veel melkers maken is na een minder goed weekend naar de dierenarts hollen en hun systeem van verzorging geheel of gedeeltelijk op zijn kop te zetten. Wanneer er geen sprake is van “ziekte” is gewoon verder doen zoals voorheen de boodschap. Heel dikwijls brengt deze manier van handelen de oplossing.
Observatie op het duivenhok is van levensbelang ! Heel mijn leven lang waren duiven alles voor mij... mijn job... mijn hobby... ik stond op en ging slapen met duiven. Ik moet u niet vertellen dat het observeren van duiven in het Kweekstation, met in het verleden 5500 kweekkoppels, een zeer belangrijke opgave was. Die ervaring pas ik nu toe op mijn eigen hok. Gisteren gezien hebben wat er vandaag gaat gebeuren. Ik ben geen voorstander van blind kuren... en ik weet dat hoe minder antibiotica je aan je duiven geeft hoe beter je gaat spelen maar als melker je ogen open houden is een dwingende opgave. Bij mindere conditie grijp ik onmiddellijk in... 2 dagen antibiotica... en als er iets hapert dan kun je er bijna donder op zeggen dat het een luchtwegeninfectie is.”

KAMPIOENSCHAPPEN UNION ANTWERPEN

2007 -  2008 – 2009 – 2010 – 2011 – 2012 - 2013
Keizer Union Antwerpen 2013

Koning 1983 – 1988 – 1992 – 2000 – 2002 – 2005 – 2006 – 2007 – 2008 – 2009 – 2010 – 2011 – 2012 - 2013
Koning Union Antwerpen 2013

Algemeen kampioen halve fond Union Antwerpen
Algemeen kampioen halve fond Union-ZAV
Kampioen oude duiven halve fond Union-ZAV
Kampioen jonge duiven halve fond Union-ZAV
Kampioen oude duiven halve fond Union Antwerpen
Kampioen jonge duiven halve fond Union Antwerpen
Kampioen oude duiven kleine fond Union Antwerpen
Kampioen oude duiven kleine fond Fond 2001-Sint-Job
Kampioen oude duiven halve fond “De Snelle Vlucht” Zoersel
Kampioen jonge duiven halve fond “De Snelle Vlucht” Zoersel
Algemeen kampioen halve fond “De Snelle Vlucht” Zoersel
1e Asduif halve fond oude duiven 6100173-10
1e Asduif halve fond jonge duiven 6165049-13

Het weduwschap

“Ik startte het nieuwe seizoen met een 40-tal weduwnaars... en hoe sneller er een deel van verdwijnt hoe liever ik het heb. De mindere goden maken plaats voor de betere duiven en dat komt de hele vliegploeg ten goede. Na afloop van het seizoen... begin augustus... mogen de weduwnaars een nestje afwerken en daarna worden ze gescheiden tot april volgend jaar. In die periode kan er gerecupereerd worden van een stresserend seizoen. Er wordt dan royaal ruimengeling gevoederd met veel biergist... look olie... Naturaline en appelazijn.
Vroeger werden de weduwnaars eind november gekoppeld en brachten twee jongen groot. Er was ook een tweede koppeling en na een broedperiode van 5 à 6 dagen werd aan het weduwschap begonnen. Maar dat is grondig veranderd. Vanaf 2005... en sindsdien altijd... starten de weduwnaars zonder vroege koppeling en ze worden alleen gekoppeld begin april met 4 dagen broeden. Dat is veel moeite en energie gespaard voor de melker.
Mijn weduwnaarshok bestaat uit 4 afdelingen waarvan de schuifdeuren altijd open staan. Tijdens het vliegseizoen worden de weduwnaars individueel in hun nestvak gevoederd. Na afloop van het vliegseizoen worden ze weer gevoederd in een gezamenlijke voederbak.
Er worden wekelijks een viertal oude duiven (steeds dezelfde) gespeeld op de kleine halve fond. De rest van de vliegploeg wordt om de twee weken op de kleine fond (500 à 700 km) gespeeld. Bij de inkorving voor de kleine fond wordt nooit de duivin getoond. Er komt wel een nestschotel in hun nestvak om de duiven die de mand in moeten beter te kunnen pakken.
De kleine halve fond wordt op vrijdagavond ingekorfd en dan wordt de duivin wel getoond. Het weekend dat de duiven voor de kleine fond thuis blijven worden die in hun nestvak opgesloten tijdens het inkorven van de halve fondduiven. Ze zijn dan wel een beetje zenuwachtig maar wanneer de duivinnen terug naar de volière zijn keert de rust vrij snel terug.
Na aankomst van een wedstrijd en nadat de duivinnen en de nestschotels weggenomen zijn en de weduwnaars los op het hok zitten krijgen ze een bad. Ze krijgen slechts eenmaal per week een bad en gaan vrij gretig op het aanbod in.
Tijdens het vliegseizoen blijven de weduwnaars op zaterdagavond en zondagmorgen binnen. Zondagavond komen ze voor de eerste keer los en ik hou ze dan 15 à 20 minuten in de lucht. Vanaf maandagmorgen tot donderdagavond wordt er tweemaal daags getraind.”

4 Rondes jonge duiven

Met 4 rondes van de kweekduiven worden er in totaal 140 jongen gekweekt. Ze worden vrij jong gespeend en gaan aan de ouderdom van 20 à 21 dagen naar het hok van de jonge duiven. Vanaf het spenen drinken de jongen nooit meer zuiver water want er is steeds een soeplepel Naturaline + appelazijn in het drinkwater. Het verzuren van het drinkwater werpt een dam op tegen trichomonas. Eenmaal per jaar (1 - 10 januari) worden de kwekers behandeld tegen trichomonas en ook de jongen in de nestschotel worden dus mee behandeld. Vanaf de 2e ronde krijgen de jongen bij het spenen een tablet van 125 mg Metrodinazole opgestoken. Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er 5 à 6 dagen behandeld tegen tricho. Tijdens het vliegseizoen wordt er dan om de 2 à 3 weken anderhalve dag behandeld tegen trichomonas... in het begin van de week.
De jongen worden verduisterd van 1 maart tot einde mei. Er wordt bijgelicht van eind juni tot de laatste wedstrijd uit Guéret... vanaf 6 u tot 22.30 u.
De jonge doffers en duivinnen worden begin juni gescheiden en worden op de schuifdeur gespeeld. Op het jonge duivenhok zijn er “wegkruipbakjes” geïnstalleerd en bij de inkorving komen er nestschotels in de nestvakken. Doffers en duivinnen komen zo’n 2 u samen maar dan kan variëren in de loop van het seizoen. Na aankomst van een wedstrijd blijft het jonge volkje tot ‘s anderendaags samen.
Al meer dan 40 jaar wordt dezelfde mengeling gevoederd. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er 4 delen dieet + 2 delen sport + 1 deel Nutripower + biergist en lookolie gevoederd. Van zondagavond tot aan de inkorving wordt er 5 delen sport + 3/4 deel Nutripower + 1/6 deel pinda’s + 1/8 deel klein zaad gevoederd.
Nutripower is zeer goed bij recuperatie na geleverde inspanningen. Verder gelooft André Roodhooft rotsvast in verse look... en die wordt op woensdag verstrekt samen met appelazijn en Naturaline. Verder wordt ook nog... maar zonder vast stramien... Blitz... probiotica... en Sedochol verstrekt.
Medisch wordt het beperkt gehouden. Bij aankomst van een wedstrijd zijn er elektrolyten in het drinkwater. Bij heel warm weer gaat er op de dag van de inkorving Belgasol in het drinkwater. Tegen de luchtwegeninfecties wordt er Belgatai en Ornisol gebruikt.
Er wordt tweemaal daags aan huis getraind met de vlag. ‘s Morgens een half uur tot 50 minuten... ‘s avonds ruim een half uur. De jonge doffers trainen met de weduwnaars... de jonge duivinnen met de vliegduivinnen. Bij heel warm weer wordt er ‘s morgens verplicht 1u getraind en ‘s avonds zonder vlag (meestal 10 minuten).
Het opleren van de jongen gebeurt in heel kleine stappen... beginnend met 1 km, 3 km, 5 km... en in wel 15 à 20 etappes tot 30 km. Alleen wanneer de jongen voor de baas thuis komen gaat men een stapje verder. Wanneer de jongen heel goed aan huis trainen worden er tussendoor nog weinig “lapvluchten” ingelast. Naar een bepaalde wedstrijd toe kan het gebeuren dat de jongen die week 3 à 4 keer op 30 km gelost worden. Het inlassen van opleervluchtjes is ideaal en eens de jongen dit onder de knie hebben vertrekken ze vrijwel meteen op de lossingplaats. En hoe meer “lapvluchtjes” hoe sneller het vertrek.
Wanneer er enkele koppels eieren in de nestschotel krijgen dan blijven deze paartjes samen... ofwel op het hok van de jonge doffers of op dat van de jonge duivinnen. Zij worden dan verder op een nestje gespeeld.

Geheimen in de duivensport

“Geheimen en wonderen zijn twee zaken die niet bestaan in de duivensport ! Veel melkers denken dat ze een groot geheim bezitten en dat wordt aan niemand verder verteld. Wanneer het gesprek die richting uit gaat dan wordt er zonder scrupules het tegenovergestelde beweerd. Doorgaans gaat het om een onschuldig product dat de duiven niet schaadt maar hen evenmin naar topresultaten brengt.
Sommigen verwedden hun kansen op het toedienen van antibiotica. Wanneer het zonder overdrijving gebeurt kan dat de resultaten in gunstige zin beïnvloeden maar wie te royaal met antibiotica omspringt schiet in eigen voet.
Veel melkers denken dat de topmelkers van vandaag nog een veel groter geheim bewaren. Het grote geheim in de duivensport is dat er geen geheimen zijn ! Succesvolle duivensport is eerder gestoeld op een gezond en luchtig hok... een goede spelmethode... een goede medische begeleiding... en vooral een bikkelharde selectie.
Persoonlijk heb ik geen geheimen en ik geloof er ook niet in. Iedereen mag gerust weten hoe ik mijn duiven verzorg en begeleid. Mijn medicijnkastje bevat Naturaline... appelazijn... biergist... look... en probiotica. Maar ook iets tegen adeno... trichomonas... en luchtwegeninfecties.
Met antibiotica spring ik heel voorzichtig om en die worden alleen gebruikt wanneer ik een daling in de conditie zie of vermoed. Een dierenarts kan een antibiogram laten maken en een product voor schrijven waartegen de bacteriën niet resistent zijn.”

Het kweekhok

“De kweekduiven krijgen onderdak in een ruime volière met metalen roosters op 60 cm boven de bodem. De voorzijde is volledig in draad. Na de kweek gaan de nestbakken dicht en zitten de duiven op latten. Half oktober gaan de duiven uit de volière en wordt deze grondig gereinigd met de hogedrukreiniger.
Begin november wordt er “voorgekoppeld”... na 4 à 5 dagen kennen doffers en duivinnen hun nestvak. Daarna gaan de duivinnen van het hok tot de eigenlijke koppeling eind november.
Voorkoppelen heeft zo zijn voordelen... een koppel dat niet wil paren gaat enkele dagen samen op een leeg hok en dan lukt het wel. Voorkoppelen voorkomt vechtpartijen en gebroken eieren.
Een goede vlieger wordt nooit verkocht... en het kweekhok is opgebouwd met de beste vliegers en enkele zomerjongen uit de beste kweekkoppels.
Koppels die bruikbare jongen geven blijven samen... koppels waarvan aan het einde van het seizoen geen jongen worden teruggevonden worden herkoppeld. Krijgen ze tijdens het tweede kweekjaar opnieuw nul op het rekest dan wordt er minstens een partner opgeruimd. De overblijver moet tijdens zijn derde kweekjaar heel goede papieren voorleggen anders gaat hij dezelfde weg op.
Ieder jaar worden 1 of 2 duiven bijgehaald voor de kweek. Deze worden gekoppeld aan een partner die al bewezen heeft op het kweekhok. De tweede ronde eieren wordt verlegd onder een stopkoppel zodat er minstens met zes jongen kan gespeeld worden. Blijkt aan het einde van het jaar dat de jongen niet evenwaardig zijn aan het eigen soort dan worden jongen en aangekochte duif opgeruimd. Uit mijn notities blijkt dat slechts één op de twaalf bijgehaalde duiven lukt. Denk dus niet te snel dat je bedrogen bent want goede duiven zijn witte raven.
Belangrijk kweekkoppel is o.a. “Tom” B04/335 x “B03/923”... maar ook met andere duivinnen geeft “Tom” regelmatig goede duiven. Het koppel “B07/141” x “B09/118” zijn ook de ouders van meerdere goede vliegers waaronder de 3e nat. Bourges. Het koppel “B05/329” x “B11/145” werden o.a. de ouders van “B13/049” of de 1e Asduif Union Oost 2013 (zou bij opgave als eerste geëindigd zijn in het klassement Nat. Asduif Kleine Halve Fond Jonge duiven 2013). Goed spelen met de duiven is André zijn eerste betrachting en hij maakt ieder jaar het voornemen om in te sturen voor de kampioenschappen. Maar wanneer hij zelf de resultaten moet insturen komt het er niet van. Ook “B08/166” x “B11/448” is een kweekkoppel dat uit het goede hout gesneden is.”

Een droog hok

“Het hok staat zuidoost gericht en is droog en goed verlucht. Een goede verluchting is trouwens een eerste vereiste om een gezond en droog hok te creëren. Er werden ventilatoren geplaatst om bij grote hitte de zuurstof op peil te houden. Er staan dag en nacht horren met windbreekgaas in alle ramen. Achteraan... over de volledige lengte van het hok... is er een gang van ruim 1 meter breed. ‘s Morgens schijnt de zon door de betrekkelijk grote ramen tot in de nestbakken. Een halve meter boven de bodem liggen er houten roosters. Na iedere grote kuis wordt een laagje vloerdekkorrel op de bodem gestrooid en dat maakt de mest kurkdroog zo dat die kan blijven liggen tot de volgende jaarlijkse kuisbeurt.”

Keiharde selectie

Een bikkelharde selectie is wel de kortste weg naar het succes. André gelooft niet in namen en rassen maar des te meer in een familie waar regelmatig een goede vlieger uit geboren wordt. Met een mooie... goed gebouwde duif uit een goede lijn heeft men meer kans maar ook nooit absolute zekerheid. Een zomerjong uit een goed koppel kan ook rechtstreeks op de kweek gezet worden.
De handkeuring zegt hem ook niet veel als de achtergrond van de duif niet gekend is. Een mooie duif kent iedereen maar er zijn veel duiven mooi in de hand die geen pijp tabak waard zijn.
Op eigen hok gebeurt de selectie reeds van in de nestschotel ! In jongen die niet goed opgroeien wordt er geen Latijn gestoken. Jonge duiven worden duchtig op de rooster gelegd en iedere week verwisselt er wel eentje het tijdelijke met het eeuwige.
Ook de weduwnaars krijgen het niet onder de markt. Na 5 normale vluchten wordt er een evaluatie opgemaakt en wie niet voldoet krijgt ook een ticket Eeuwige Jachtvelden. De selectie duurt tot de laatste vlucht en een duif die te weinig kop vliegt kan onmogelijk de valbijl ontwijken.
Dat de weduwnaars hun motivatie verliezen wanneer er duiven van het hok genomen worden is een fabeltje. Na enkele wedstrijden staan er heel wat woonbakken leeg en hoe minder duiven op het hok hoe beter ze kunnen opgevolgd worden.

 

UITSLAGEN 2013
11.5 Angerville Union-ZAV  3222 jl 14, 26, 43, 49, 86, 89, 97, 188, 257, 365,... (26/17)
18.5 Angerville Union-ZAV    2568 jl 7, 28, 36, 49, 71, 72, 80, 104, 112, 117, 130 (27/22)
Regio Mech. 721 jl 5, 8, 30, 46, 50, 51, 53, 57, 65, 68, 81, 131 (21/14)
Union Oost 425 o  4, 6, 8, 9, 12, 13, 16, 22, 39, 54, 55, 92 (14/12)
Regio Mech.  525 o 17, 55, 71, 72, 73 (6/5)
25.5 Angerville Union Oost 303 o 14, 23, 46 (4/3)
25.5 Bourges Fond 2001  519 o 3, 6, 110 (6/3)
Nat.    19.665 o 120, 210, 4143 (6/3)
01.6 Chateauroux Fond 2001   188 o 4, 39 (4/2)
01.6 Dourdan Union Oost   304 o 10, 43, 34 (7/3)
15.6 Montlucon Fond 2001 313 o 2, 23, 31, 32, 53, 54, 64, 104 (11/8)
22.6 Melun Regio Mech.  659 jo 5, 12, 16, 25, 34, 35, 46, 47, 51, 52, 73, 74, 75 (64/34)
30.6 Argenton Fond 2001  226 o 7, 14, 18, 39, 51, 66 (8/6)
 Nat.   16.325 o 131, 248, 316, 645, 827, 1225 (8/6)
06.7 Dourdan Union-ZAV   2729 jo 25, 56, 58, 77, 172, 184, 217, 418, 611,... (12/10)
06.7 La Souterraine Fond 2001 135 o 3, 5, 14 (4/3)
Nat. Z B2 1783 o 18, 47, 129 (4/3)
13.7 Noyon 135 o 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 19, 20, 21, 24, 25 (29/22)
13.7 Orleans Union Oost  195 o 4, 6, 16, 26, 35, 37, 38 (12/7)
20.7 Dourdan Union Oost   340 jo 5, 6, 7, 13, 17, 21, 29, 36 (10/8)
28.7 Bourges Fond 2001 198 o 3, 5, 8, 21, 31, 38 (11/6)
Prov.    1217 o 4, 8, 22, 54, 114, 130 (11/6)
Uniondub. 255 o 2, 3, 9, 20, 41, 47 (11/6)
Nat.    9639 o  40, 65, 116, 227, 461, 521, 1941, 2254 (11/8)
Nat. ZB   2119 o 6, 10, 24, 50, 115, 135 (11/6)
10.8 Argenton Fond 2001  134 o 3, 7, 15, 30, 34, 37 (9/6)
17.8 Dourdan Union- ZAV 2433 jo  3, 35, 51, 59, 99, 172, 194, 273, 311, 561,... (17/14)
31.8 Nevers Fond 2001  423 jo 2, 11, 12, 18, 26, 34, 48, 59, 61, 65, 66, 69, 74 (22/17)
Nat. 11.579 jo 15, 187, 208, 397, 643, 819, 1131, 1450,... (22/14)
07.9 Gueret Nat. 11.894 jo 72, 85, 115, 221, 402, 466, 487, 490, 559,... (29/16)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.