XAVIER & MAXIM THONÉ – 1e Nationaal Kampioen Fond Jaarse

Liefhebber: 

Niel-bij-As – “Ere wie ere toekomt”... Met deze klinkende woorden gaat Jos Thoné dit interview van start. En hij doelt hiermee duidelijk op zijn moeder Anna, waaraan de uiteindelijke successen van het hok ‘Thoné X. & M.’ te danken zijn...

Alles begon toen Jos en Gaby Thoné, in 2008, er in slaagden om de woonst van hun overleden overbuur te kopen. In diezelfde periode groeide het verlangen bij wijlen Carlos Marquez Prats, om in België meer voet aan de grond te krijgen. De Spanjaard wilde immers erg graag in de toekomst aan de koninginnenvlucht uit Barcelona deelnemen... Het jaar daarop volgend, in 2009, kwam Jos zijn schoonvader, Thomas Peeters, te sterven. Hierna ging het vrij snel en het mooie tuinhok verhuisde van bij het ouderlijk huis van Peeters naar de ruime achtertuin van het in 2008 door Jos en Gaby aangekochte pand. Het oorspronkelijk doel was om op dat hok een ploeg zware fondvliegers onder te brengen, met het vizier op Barcelona. Bij aanvang van het seizoen 2010 was het dan zo ver en werd er met duiven gespeeld onder de tandemnaam ‘Thoné-Prats’, met aan het roer vader Gerard en moeder Anna Thoné. Wel dient er vermeld dat tijdens het vluchtseizoen gedurende een drietal maanden hulp kwam van hun Japanse vriend ‘Akagi’. Maar geheel onverwacht is Carlos Prats op 18 december van dat jaar gestorven, waardoor het verhaal plots een andere wending kreeg. Na overleg met de weduwe van Carlos werd er besloten om nog een jaar met de tandem verder te doen. En toen kwam de Prins van Qatar op bezoek... Bij Jos rijpte al langer het idee om op het nieuwe hok even goed en op alle fronten mee te doen. De interesse van de prins om op de hokken van Thoné-Prats eventueel in tandem te spelen, heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Van samenspelen met de prins kwam uiteindelijk wel niets in huis, maar Jos kreeg evengoed zijn zin.  Er werd dwars tegen het bestaande hok nog één hok bijgebouwd, waarop ondertussen de ‘midfond’-duiven gehuisvest werden.

Xavier en Maxim

Vanaf 2014 kregen de hokken hun uiteindelijke bestemming en werd er gespeeld op naam van Xavier en Maxim Thoné, Jos en Gaby’s beide zonen. De oudste, Xavier, die na zijn studies aan het werk ging bij Johnson & Johnson (een Amerikaans bedrijf dat wereldwijd actief is in de farmaceutische industrie), verblijft ten gevolge van zijn job in Zwitserland. Maxim daarentegen woont nog thuis, maar brengt het grootste deel van zijn tijd door in Leuven, alwaar hij aan de faculteit rechten studeert.

De hokken

Zoals eerder geschreven was het de bedoeling om op dit hok enkel de wedstrijden op de zware fond te betwisten. Maar iedereen die Jos een beetje kent, weet dat hij als geboren winnaar graag op alle fronten zijn graantje meepikt. Ook al is dat op naam van zijn kinderen. De drang om nog een hok bij te bouwen was zo groot dat het er dan ook moest komen. Maar hij zou via al zijn jarenlange opgedane ervaring het beste hok uit zijn carrière bouwen. En zie, Jos haalde zijn gelijk. Want twee jaar later wordt op dit hok het nationale fondkampioenschap bij de jaarduiven gewonnen.
Opvallend bij het betreden van het nieuwste hok is de aangename warmte die er heerst. De meeste hokken van dit type voelen in deze tijd van het jaar veel killer aan...
Maar ook in de zomer, tijdens de veel warmere dagen is het op dit hok veel aangenamer dan op de andere. In de winter is het de zon, die met haar stralen op de grote raampartijen het hok opwarmt, in de zomer kunnen al deze ramen opengezet worden. Hierbij komt dan het zeer hoge dak met dito zoldering, waardoor heel wat extra kubieke meters zuurstof ter beschikking staan. Tijdens de afgelopen maanden werden aan de eerder gebouwde hokken de nodige aanpassingen gedaan, om binnen afzienbare tijd met duiven op een nestje aan zware fond wedstrijden zoals Barcelona deel te kunnen nemen.

Management

Voorlopig zijn Xavier en Maxim maar zelden op de hokken te bespeuren. Maar al die tijd worden de beestjes meer dan degelijk verzorgd door grootmoeder Anna. Volgens Jos is zij het, die met al haar energie en ijver, er mede voor gezorgd heeft dat de successen op dit hok gerealiseerd konden worden. Vader Gerard is jammer genoeg niet meer zo goed te been, maar moeder Anna ziet er minstens 15 jaar jonger uit dan dat ze werkelijk is. Daarnaast was er enkele jaren terug, de Japanner ‘Akagi’, die drie jaar op rij, tijdens het vluchtseizoen is komen helpen… Vandaag de dag kan Jos Thoné steeds rekenen op een uitgebreid team… Zoals Pascal Leeman die helpt bij het inkorven... de grote kuis... en het verzorgen van de kwekers. Patrick Spee, Marcel Vierendeels en Guy Baerts die de papierwinkel voor hun rekening nemen en zorgen voor het insturen van de uitslagen voor de kampioenschappen. Maar er was toch nood aan iets meer dan gewone hulp op de hokken van Maxim en Xavier. Die hulp is ondertussen gekomen in de persoon van Marcel Vierendeels die meteen gepromoveerd werd tot hokmanager van Thoné X. en M. Ook Marcel zijn  vrouw, Margot, werd intussen ingeschakeld. Zij neemt de verzorging van de snelheidsduiven voor haar rekening.

Topduiven

In twee jaar tijd werden al redelijk wat successen op naam van Xavier en Maxim binnengehaald. De basis van het hok werd immers ook door Jos ‘himself’ gelegd… Met duiven die afstammen van het beste wat bij hem op de hokken zit of ooit gezeten heeft.
Zo is er ‘Armata’ B14-2022218, deze won o.m. de 6e plaats Nat. Asduif Fond Jaarse KBDB 2015. Ook was hij de 2e Prov. Asduif Fond Jaarse KBDB Limburg 2015, won hij de 3e nat. Montélimar van 1512 d. en de 216e nat. Limoges van 6272 Jaarse. ‘Armata’ is een kleinzoon van een broer van ‘Avril’, Olympiadeduif snelheid Oostende 2007. De grootmoeder van ‘Armata’ is een inteeltproduct naar superduif ‘Sedna I’, o.a. 1ste Internat. Narbonne.
Dan de ‘Guyliam’ B12-5030896, hij werd o.m. 2e Prov. Asduif Fond Oude KBDB Limburg 2015. In 2014 won hij al de 1e prov. van 722 o.d. uit Montauban. In 2015 was hij goed voor de 1e prov. van 517 o.d. uit Libourne, met maar liefst 27 m/min voorsprong op zijn naaste concurrent. De naam ‘Guyliam’ verwijst naar Guy Baerts, de kweker en goede vriend van Thoné. ‘Guyliam’ heeft als vader de ‘Guru’, die door Guy werd aangekocht op de totale verkoop van Jos Thoné in 2010. Deze duif speelde het klaar om in twee jaar tijd 19 prijzen te winnen van 140 tot 950 km met als afsluiter de 8e Internat. van een keiharde Soustons van 10.190 jaarse. De vader van de Guru is een superkweker uit de Poco Diego-lijn, of te wel de zware fondsoort. Als moeder van Guru vinden we een zus van de fabuleuze ‘Sedna’ terug.
Zo slagen X. en M. Thoné er in om in twee jaar tijd, 2 maal een 1e provinciaal te winnen… Maar dat is lang niet alles. Ook op de andere fronten speelden ze al een belangrijke rol. Slechts met een beperkt aantal jongen werd er vorig jaar sterk gepresteerd, waardoor de verwachtingen voor het nieuwe seizoen hoopvol zijn.

Tenslotte

Door zijn zonen Xavier en Maxim met duiven te laten spelen heeft Jos Thoné wellicht zijn pensioen veilig gesteld. De meer dan gewone basis van zijn uitgebreid duivenbestand heeft hij al jaren geleden gelegd. Doch na zijn verkoop in 2010, heeft hij zich wat duiven betreft, meer dan eens uitgekleed gevoeld. “Dit zal hem nu niet meer overkomen,” zegt hij. Als er iets met het ene hok gebeurt, is er nog altijd het andere. Tot daar het bondige verhaal van Xavier en Maxim Thoné.  Namen die we niet dienen te onthouden, want daar zorgen ze immers zelf wel voor. Desalniettemin een dikke proficiat voor zoveel professionalisme en veel succes! Tot de volgende.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.