LEOPOLD GORIS - SNELSTE INTERPROV. CHATEAUROUX 17.447 d.

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Koersel - En ook Limburg aan de eer op Chateauroux voor jaarlingen ! En die eer ging deze keer naar Leopold Goris (67) uit Koersel. Zijn "Kleine Blauwe" B11/5129522 schoot zaterdag iets na de middag als een raket naar de klep... zo hard dat hij zelfs de antenne van het elektronisch constateersysteem miste. Leopold moest zelf een handje toesteken om hem te helpen klokken. Het kostte hem een volle minuut tijdsverlies... en gelukkig niet de Interprovinciale zege. Het werd dus de interprovinciale overwinning tegen 8.594 jaarlingen maar ook de snelste van alle 17.447 Chateaurouxvliegers !
Leopold is duivenmelker van huis uit ... vader had geen duiven maar zijn broer wel. Toen broer er de brui aan gaf nam vader hem mee naar het duivenlokaal... leerde hem een poule brief invullen...en hij is nu toch al wel 60 jaar duivenmelker.
De kolonie is gebaseerd op duiven van Valère Maghiels, Koersel ... René Haegdorens, Koersel ... Jos Hendrickx & Zn, Bolderberg... Henk van Nieuwenhuyze, Goirle... en Veulemans-Perilleux, Vissenaken. De "Kleine Blauwe" sproot uit een combinatie Veulemans-Perilleux x "Zuster Beer". De "Beer" was indertijd een klepper van formaat en 5 eerste prijzen per seizoen was normaal tarief !
Leopold pakt het seizoen aan met 30 weduwnaars... 70 jonge duiven... en 18 koppels kwekers als achterban. Begin maart worden de weduwnaars gekoppeld voor een broedperiode van 5 dagen maar trekken nooit jongen op voor aanvang van het vliegseizoen.
Als voorbereiding stond er Chimay... Vervins... Nanteuil ... en Bourges op het programma. Boven de 500 km worden de weduwnaars slechts om de veertien dagen gespeeld. Eens opgeleerd staan er geen midweekse opleervluchtjes meer op het programma. Aan huis wordt er tweemaal daags getraind.
Het hele jaar rond wordt er kweekmengeling van twee handelsmerken gevoederd aan jong en oud. In het begin wordt er wat krapper gevoederd... en de laatste 3 dagen voor de inkorving wordt het 's avonds "volle bak". Gaan rusten met het buikje rond... zo ziet Leopold het graag. Bij het binnenlopen ligt er altijd wat snoepzaad op de flyers te wachten.
Voor aanvang van het vliegseizoen worden de duiven vrij gezet van trichomonas (5 d)... en tijdens het seizoen wordt er telkens na thuiskomst van een wedstrijd (om de 14 dagen) gedurende twee dagen behandeld tegen tricho. Tegen luchtwegeninfecties werd er nog niks ondernomen. Verder brouwt Leopold nog een eigen thee met aluin... look ... en kruiden. Tijdens de wintermaanden gaat er drie maanden aan één stuk van dit brouwsel in het drinkwater. Tijdens het vliegseizoen ook nog één keer per maand.
Er nog bij vertellen dat Leopold nog een van die echte "no nonsens" melkers is ! De jonge duiven worden zonder tussenstation meteen op 130 km ingekorfd... kwestie van natuurlijke selectie. Zo'n 13 stuks vonden de veilige haven niet terug... maar daar wordt helemaal niet om getreurd. De goeie hebben zo meteen iets meer ruimte.
En de "Kleine Blauwe" is een duif uit de middelmaat...één pen gestoten... goed gespierd met een mooie vleugel... kortom een duif met "alles er op en er aan" ! Het is een nerveuze ... een vurige duif... die vooral weet waar de prijzen gedeeld worden ... en dat is nog altijd aan de meet !

B11-5129522 - pedigree
1e INTERPROV. CHATEAUROUX 8594 jaarse
 SNELSTE VAN 17.447 d.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.