Jos en Jan Loobuyck

Adres: 

Weibroekdreef 105
Ommegangstraat 65
9880 Aalter
België
0473603855

Beste duivenliefhebbers, 

Wij zijn Jos en Jan Loobuyck, een vader en zoon tandem. Jos woont in de Weibroekdreef 105 te Aalter en ik, Jan, woon in Bellem, een deelgemeente van Aalter. Wij spelen hoofdzakelijk fondvluchten en behaalden dit jaar de 1e nationaal Montauban en de 1e Asduif fond KBDB! Foto's van deze duiven vind je hieronder.

Meer info vind je hier: Loobuyck Jos en Jan.

De duiven – 30 oude en 30 jaarlingen- werden allen voor het seizoen gekuurd tegen de gekende ziekten. Ook tegen paratyphus (met enting). Medisch volgen we het advies van dierenarts Ruben Lanckriet, maar we proberen tijdens het seizoen zo weinig mogelijk medicatie te geven! Wel wordt er gebruik gemaakt van de gele druppels en ingegrepen indien nodig.

Territoriumdrang van de duiven lijkt ons  heel belangrijk! En dit voornamelijk door de uitbreiding van het territorium! Zo speelden we in 1998 de 1e nationaal Perigueux doordat hij kort daarvoor een tweede plaats kreeg om te bewaken. (Een extra kapelletje)
Ook dit jaar werd op het hok van de Spirit een duif weggenomen omdat hij niet presteerde. De bak ging natuurlijk dicht, maar voor de bak was er nog een plankje dat we eerlijk gezegd vergeten waren om weg te nemen (het zijn uitschuifbare plankjes). Kort daarna, begin juli, had de Spirit zich baas gemaakt van dat plankje. Zo kon hij zijn bak op de tweede rij verdedigen en het plankje op de bovenste rij. Voor de inkorving van Tulle, werd de bak ook open gezet. Hij was toen nog maar een viertal dagen thuis van Brive. Toeval wil dat er net voor de inkorving een andere duif in die bak kwam. Was dit zijn grote motivatie om voor de derde maal op drie weken te stunten? Normaal korven wij nooit een duif 2x op één week in, maar omdat hij drie jaar was en twee topprijzen vloog, mocht hij nog eens mee op Tulle om eventueel ergens gerangschikt te staan in de asduif-kampioenschappen. Groot was onze verbazing dat hij wederom als  eerst zijn hok bereikte op 30 juli! Even later kregen we telefoon dat hij de eerste asduif fond KBDB 2016 zou worden! En toen begon de drukte, die we op 19 juni ook al beleefden na het behalen van de eerste nationaal Montauban. Toen zorgde ‘de Jan’ voor de grote verrassing! Hij was het jaar voordien als enige oude duif overgebleven op zijn hok. Tussen allemaal jaarlingen voelde hij zich blijkbaar prima in zijn sas en bezorgde ons de nationale overwinning op een heel moeilijke vlucht, waar een superbroer van hem jammer genoeg verloren ging. Leuk detail is ook dat ‘de Jan’ als jonge duif in Bellem enkel driemaal Arras vloog. Daarna werd hij overgewend naar de hokken in Aalter.

De rassen… Wij lukten zeer goed met ons eigen opgebouwd ras van ‘de Perigueux’. Deze dubbele nationale winnaar werd niet verkocht en bezorgde ons een hele reeks goeie nakomelingen, vooral in tweede en derde lijn!
Verder lukten we zeer goed met rechtstreekse Chris Hebberecht duiven. Zij werden ingekruist tegen onze stam. 
Een duivin van Van Damme-Boddaert van 2004 is onze stammoeder. Langs moederskant is het een Aelbrechtduivin en langs vaderskant een dochter van hun 20. Zij is een halfzus van de Warrior (asduif fond KBDB 2015) van team De Jaeger! Tot op heden is zij nog steeds productief.
Van Hendrik Mortier bekwamen we ook twee goeie kweekduivinnen; een zus en een dochter van zijn nationale Castres winnaar.
Ook met duiven van Marnick de Neve lukken we. (1e en 3e Limoges 2016 waren ingekruiste duiven van zijn soort – 7e en 21e nationaal)
Verder kruisen onze duiven ook prima met die van John Meurysse. Onze drie rode duiven komen uit zijn 001 duivin. Het waren drie goeie jaarlingen en beloven voor de toekomst.  John speelde ook de 2e asduif fond 2014 met Dieudonné die uit een duivin van onze hokken stamt, nl. de Vaillant, dochter Fantoom-2e provinciale asduif fond!
De vader van ‘de Jan’, de Fonne,  kochten we op de totale verkoop van wijlen Alfons Hoste. Hij won o.a. zelf de 1e lokaal Narbonne in Eeklo (40e nationaal). Het werd hier een superkweker, samen met de kleindochter van de nationale overwinnaar uit Perigueux! Hij is van het ras van Gaby Vandenabeele uit een zoon Senna. Zij zorgden voor een hele reeks superduiven en zijn nu volop geïntegreerd in de stam.                                                                                                                                      We kweekten ook nog samen met Rik Bral, Etienne Meirlaen, Frederik Leliaert, Luc Vermeerbergen, Sjaak en Sjaak Jr Van de Velde, maar dit is nog te recent om hiervan al resultaten te kunnen voorleggen.

Stambomen: In bijna iedere goede duif op onze hokken is onze nationale winnaar Perigueux terug te vinden. Zo is hij twee maal de overgrootvader van de Spirit (de overgrootmoeder is de Panda duivin van Chris Hebberecht), maar ook van 'de Jan' is hij de overgrootvader langs moederszijde. Van de morele nationale winnaar Bordeaux 2011, de vader van Spirit, is hij dan weer de grootvader (de gummi werd toen te laat geconstateerd) Hij is dus duidelijk een prima vererver… Voor ons blijft de Bordeaux een nationale overwinnaar, ook al staat hij niet eerste op papier, hij haalde wel de hoogste snelheid. De halfbroer van de Spirit, de Bunga Bordeaux, is ook een achterkleinzoon van de nationale overwinnaar Perigueux. De Bunga Bordeaux won ook 3x in de 100 eerste nationaal, maar zit nu op het kweekhok! Hij stamt nog uit onze stammoeder van Van Damme-Boddaert!

Jonge duiven. Onze jonge duiven worden enkel goed opgeleerd. Zo deed het gros van onze jonge duiven 2016  2x Arras en 4x Clermont voor reiskosten. Zij hadden zelfs nog geen electronische chipring aan en groeiden op in een open volière. Ze worden enkel geselecteerd volgens model en afkomst. Zo blijven er ruim 20 over om volgend jaar als jaarling te presteren.
Slechts 8 duivers van de eerste ronde vlogen een nationale vlucht!

Taakverdeling: De vliegers (+-60) en jonge duiven (+-100) huizen bij Jos, de kwekers (12 basiskweekkoppels en wat reserve) + jongen voor de kweek bij Jan. Ieder springt bij waar nodig. Ook Jens is in het weekend vaak van de partij om een handje toe te steken of om de duiven te zien komen. Hij heeft zijn duivenhart nog steeds niet verloren, maar het is moeilijk combineerbaar met zijn beroep!
De vliegers kweken niet voor het seizoen. Rond begin februari worden ze gekoppeld en broeden dan 10 dagen. Begin april worden ze nog enkele dagen samen gezet om opgeleerd te worden. Ze mogen niet meer leggen! Het echte spel begint voor ons vanaf Limoges, ook al hadden we dit jaar een 1e Arras, 1e Clermont, 2e Fontenay. De conditie komt meestal in juli. Zeker op de gemetselde hokken. Als het niet meer koud is ’s morgens, trainen de weduwnaars tweemaal. In april komt er ook bonenstro op de hokken om het gezelliger te maken. Na de brand in 2010, waarbij alle weduwduivinnen en jongen in opgingen, wordt er geen gebruik meer gemaakt van verwarmingsplaten e.d. De oorzaak van de brand was een kortsluiting in zo’n verwarmingsplaat.

Realist: We hadden een super seizoen met een nationale overwinning en een nationale asduif, maar toch verspeelden we net als vele anderen een reeks goeie duiven. Ook de zware fond, waar we met een kleine mand aan meedoen,  viel dit jaar wat tegen.
Volgend jaar zal het moeilijk worden, omdat verschillende goede duiven nu van het vlieghok verdwenen zijn! (Enkele werden verkocht, maar een zestal verhuisde naar het kweekhok! )
Maar we blijven optimist en hebben een goed oog in nieuwe ontdekkingen tussen de oude en  jl!

Jos en Jan Loobuyck

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.