YVO & WIVINA VERKOEYEN - Nationaal Kampioen Rhonevallei 2020

Liefhebber: 

Mol-Millegem – Nationaal Kampioen Rhônevallei 2020? Een nieuw kampioenschap ingericht door ons aller KBDB en hier in Mol al direct “bingo”! Velen zullen waarschijnlijk een beetje verrast zijn door dit kampioenschap en het minste wat we kunnen vertellen is dat het ook voor de winnaar een “aangename” verrassing was. Yvo wist bij het spelen van deze vluchten niet eens dat er daar een kampioenschap aan vast hing. Dus er gericht voor spelen, helemaal niet!

Yvo is in de duivensport gerold zoals zovelen van ons, via “familie”. Dat verhaal is in 2010 reeds uitvoerig aan bod geweest op de voorpagina van ons aller “De Duif”. Op deze plaats mogen staan is alleen voor de grootsten weggelegd. Yvo zelf weet niet eens meer welke gelegenheid of prestatie hem toen op de voorpagina gebracht heeft. In alle geval, “hok Verkoeyen” werd toen in geuren en kleuren aan de lezers van “De Duif” voorgesteld. Toch willen we, na een dikke 10 jaar, dit tophok nog wel eens proberen door te lichten. 

In 2010 blokletterde “De Duif”: “Verkoeyen toont dat het ook gaat zonder medicatie”, en dat kunnen we nu, zoveel jaar later, nog steeds beamen. Tot 2020 is Yvo een echte weduwschapsspeler gebleven en dan alleen met duivers. Om zo te zeggen is er hier nog nooit écht met duivinnen gespeeld en ook de jonge garde is hier zeker “bijkomstig”. De jongsters worden wel terdege opgeleerd, maar een paar Momignies of Soissons volstaan in hun geboortejaar. Deze lichting wordt meestal in de hand gekeurd en natuurlijk wordt er serieus gekeken naar de afstamming. 
Tot voor een paar jaar was de grote hafo (Bourges, Argenton...) hét terrein van de Verkoeyen-duiven maar sinds 2019 wordt er ook “sporadisch” iets verder gespeeld. Zeker met deze nationale titel in de kast, staat het vizier voor 2021 wat meer op de eendaagse fond gericht. 
Kampioen Rhônevallei is vooral te danken aan één familie van duiven. 6045129/18 en 6045108/18, twee duivers uit hetzelfde koppel, vlogen beide Valence én Montélimar en brachten de titel naar Mol. We hebben ook even een paar resultaten van 2020 opgezocht en ik zou zeggen, oordeel zelf, ik weet in alle geval dat hok Verkoeyen aan een geweldig prijzenpercentage komt.
In de MFC vonden we Brive 5-6 en centen met een 2/3, Souillac 3-12 en 2/2, Agen 1 (45’ los!) 1e get. en 3/3, Montélimar 2-10 en 3/3, Argenton jaarlingen 4/5, Valence 2-3 en 3/3 en Bourges jaarlingen 3/5 dit maakt samen 20/24, met andere woorden ruim boven de 80% prijs.
Voor 2021 zal het hoofddoel dan ook de fond worden, van Limoges over Valence tot Cahors enz. Ook op de internationale vluchten gaat er een summiere poging ondernomen worden. Voor deze vluchten wordt er gesteund op de eigen soort gekoppeld aan de duiven van Simonne en Carlo Binnemans-Vandeweyer. Hij gaat proberen met 7 nestkoppels z’n man te staan op Agen en Narbonne. De dames worden dus voor het eerst getest. 

Yvo & Wivina VerkoeyenOok de naam van Marc Vlaeminck (Ramsel) valt regelmatig. Eigenlijk gaat hier een “klein” verhaal aan vooraf. Een 10-tal jaren geleden speelde Marc een paar seizoenen fond in de MFC en na een vlucht uit Limoges was het “klagen aan alle kanten”. Verkoeyen geen prijs en Marc (volgens eigen zeggen, maar hij is niet vlug tevreden) ook heel slecht. Marc ging dan proberen om Yvo en Wivina een beetje te helpen en er werden een aantal eieren richting Mol gegeven. Daaruit kwamen inderdaad meer dan bruikbare duiven en nog steeds dragen vele Verkoeyen-duiven “Vlaeminck-bloed” in hun aderen. Hoe een dubbeltje rollen kan... bij een Duveltje of 2-3?
Voor de rest steunt Yvo nog op een enkele (of een paar) duiven van Janssens-Boen, Hooyberghs en echtgenote en Luc Van Arwegen. Geen actieve leden meer maar deze duiven bewijzen nog steeds hun nut hier. Op de totale verkoop van Jan (Ludo) Dams werden er ook een paar duiven aangeschaft en met succes. Comb. Faes-Wils heeft intussen ook z’n inbreng en één duivin van Fons Aerts (Tessenderlo) brengt ook ieder jaar waardevolle elementen voort. Aan deze duivin is een merkwaardig verhaal verbonden. Yvo wilde graag “enkele” duiven van Fons en ze spraken af om eens te komen kijken. Op het duivenhok gaf Fons deze duivin in Yvo’s handen met de vraag of die hem aanstond. Yvo vond het een prachtbeestje en daarmee was de kous af. Yvo kreeg deze duivin zomaar mee, maar een 2e duif vastnemen of wat dan ook is er nooit van gekomen. Kenners? Geluk? Wie gaat het vertellen!

Voor de kweek zitten er een 14-tal koppels die voor het overgrote deel moeten zorgen voor een 60-tal jonge duiven uit twee rondes. Met de allerbeste wordt er dan nog een derde ronde gekweekt. 
Voor de veearts moet je ten huize Verkoeyen ook niet zijn. Jaarlijkse inenting, tot daar toe en moest er echt iets niet in de haak zijn, ook dan ja, maar voor de rest ver van alle medicijnen afblijven. 
Ook qua voeding wordt er echt niks speciaals ondernomen. Het ganse seizoen door dezelfde mengeling en in de winter pure zuivering en we hebben het gehad. 
Gevraagd naar de ultieme wens, krijgen we een eerlijk maar o zo moeilijk te verwezenlijken doel als antwoord... “Eens een nationale overwinning zou ons écht wel deugd doen!” Waar horen we dat nog vertellen? Op vele plaatsen, zeker weten! Maar die nationale winnaars lopen zo dun!

We zouden u nog de absolute toppers uit het kweekhok onthouden, dus hierna enkele ringnummers van écht goede verervers. 
6030557/13 (15e Nat. Asduif grote hafo) gekoppeld aan 6185435/17 of 6101532/14, beide duivinnen van eigen soort. Jaarlijks bruikbare duiven. Jaarlijks? Waar vind je die nog? Uit de duiver komen rechtstreeks die 108/18 en de 129/18 de prijswinnaars voor het nat. kampioenschap maar toen gekoppeld aan 6154712/07... Die duiven van 2018 waren de laatste jongen van dit koppel.
Dan onthouden we nog 6095050/12 (veel ras Marc Vlaeminck), gekoppeld aan die éne duivin van Fons Aerts. Uit dit koppel kwamen alvast 126/18 en 445/17 die prima vlogen en heel vaak top 5 vlogen in de MFC. 

Als afsluiter misschien nog enkele kampioenschappen in de MFC, want ook daar staat hok Verkoeyen meer dan zijn mannetje. 

  • Grote fond 2e plaats 
  • Alg. Kamp. Grote fond en Marathon 6e
  • 108/18 3e Asduif GF slechts 3 keer mee (1e en 2e plaats 5 keer mee)
  • 126/18 8e Asduif GF

En dit alles in 2020! Proficiat Yvo en Wivina.
We waren op bezoek bij een gezin waar duivensport nog hoog in het vaandel gedragen wordt en waar er met passie gesproken wordt over alles wat met duiven te maken heeft. En qua ontvangst kon het tellen: patisserie à volonté, en daar bovenop lekkere koffie met... Yvo en Wivina, bedankt voor de ontvangst en hou je gezond!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.