VIKTOR DAENEN - 1e Nat. Bourges 20.328 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Velm – Voor de tweede maal in één week tijd wordt er in dit vreedzame Haspengouws dorp een nationale duivenwedstrijd gewonnen. Wellicht vallen we in herhaling, maar we kunnen niet anders want net zoals vorige week is het een jonge belofte die de oppergaai van deze nationale jonge duivenvlucht tot de zijne weet te maken. Opnieuw een jeugdig duivenliefhebber wiens droom vrij vlug in vervulling is mogen gaan.

Eveneens voor herhaling zorgden de weersomstandigheden, immers voor de derde week op rij moesten de duiven op de geplande dag van lossing in de korven blijven en werd de invrijheidstelling van het gehele konvooi met een dagje uitgesteld. Ook nu weer een goede beslissing, zo bleek achteraf. Met op zondag een rustiger weertype en minder krachtige wind zat er mogelijk een neutralere wedstrijd aan te komen, met meer gelijke kansen voor iedereen. Uiteindelijk bleek dat laatste valse hoop te zijn, want opnieuw kregen de duiven uit de westelijke provincies een figurantenrol toebedeeld.
De mooie en verdienstelijke winnaar met de jonge duiven van Bourges III werd Viktor Daenen (22), zoon van een vetmester en samen met zijn vader verantwoordelijk voor het wel en wee van plusminus 1000 runderen.

Begin toch ook

Het was dierenarts Raf Herbots, die op de boerderij instaat voor de gezondheid van de koebeesten, die Viktor meermaals had aangemoedigd om zelf ook een duivenhokje neer te zetten. En zo geschiedde. In 2017 kwamen via Raf de eerste pluimenbollen het hokje van Viktor bevolken. Ondertussen was Viktor gedurende een jaar tewerkgesteld bij Jo en Raf Herbots en stond hij in voor de verzorging van de ‘commerce’ duiven. Momenteel is hij samen met zijn vader enkel nog werkzaam op het eigen bedrijf, waar steeds redelijk lange dagen worden gedraaid. De weinige tijd die er overschiet gebruikt hij voor de verzorging van zijn duiven en nu het seizoen met de oude beëindigd is, valt dat best mee. Viktor: “Tijdens het duivenseizoen zijn de dagen soms wel heel lang, van 6u00 ’s morgens tot ’s avonds laat als het werk gedaan is. Op dit moment, nu dat ik enkel met de jongen speel, valt alles veel beter te combineren. De jonge meute traint tweemaal daags, zolang dat het enige is, valt het best mee.”
Naast de duiven van Jo en Raf Herbots kwamen er ook van Danny en Bjorn Knaepen (Nieuwerkerken), Kumpen-Schepers (Kortenaken), Frank Neven (Ulbeek) en natuurlijk dorpsgenoot Jefke Reynaerts. Daarnaast werden er wat spaarcenten aangesproken en een duif uit de soort Hattrick (Van Rompaey) aangekocht.

B23-2056968Belgische driekleur

Voor deze vlucht uit Bourges had Viktor heel zijn jonge bende (40 stuks) ingekorfd. Vorige week gingen ze nog mee op de provinciale KOTK vlucht uit Nanteuil. Zo waren ze dus al van zaterdagnamiddag thuis, waardoor ze met voldoende rust op donderdag de mand ingingen naar Bourges. De jonge doffer, B23-2056968, had nest noch partner maar bleek voldoende gemotiveerd om met deze stunt uit te pakken. Hij vloog aan een snelheid van 1572 m/min, toch wel enkele meters sneller dan de jonge duif van Team Hooymans (1564 m/min) uit Mol. De vader van de nationale winnaar werd gekweekt uit een doffer van Kobe en Kato Herbots (Velm), de moeder is de eerder genoemde duivin, aangekocht via Pipa.

Resultaten

Viktor mag zeker niet klagen wat de behaalde resultaten betreft. Vorig seizoen had hij, ook al op Pipa, bij de jonge duiven de 5e beste jonge duif op 3 nationale vluchten. Dit seizoen werd aangevat met iets meer dan 40 duivinnen en duivers op totaal weduwschap. Deze hebben super gepresteerd en voor heel wat spelvreugde gezorgd. De beste resultaten werden behaald met de oude duiven op de fond, doch Viktor is niet zo gek van de heel verre afstandsvluchten. Het liefst speelt hij immers de halve tot zware halve fond. Daarnaast beschikt hij over een 12-tal kweekkoppels, waaruit samen met enkele vliegduiven plusminus 75 jongen werden gekweekt. Het zijn degenen wat hiervan overschieten die ingekorfd werden op Bourges.

Sprookje

Wat het voeder betreft is het steeds Vanrobaeys Revolution, Aidi en Beyers wat de duiven van jong tot oud op het hok van Viktor voorgeschoteld krijgen. De bijproducten en extra’s komen met het gamma van Herbovet uiteraard via Raf Herbots.
Dit alles in beschouwing genomen lijkt de start van een duivenmelkers loopbaan, voor de tweede week op rij, wel op een sprookje. Dit is echter niet altijd zo, want wanneer jonge liefhebbers met de duivensport willen beginnen is dat soms in bepaalde opzichten geen opperbeste keuze. Makkelijk is immers anders en de moeilijkheidsgraad van onze sport is soms zeer hoog. Doch wanneer een jong of pas beginnend liefhebber zulk een succeservaring als deze mag meemaken, ziet de toekomst er toch wel veelbelovend uit. Ten slotte, hierbij nogmaals een super vette proficiat voor Viktor met deze ongelooflijke en briljante zege.


B23-2056968

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.