THEO WEYTJENS - 1e Nat. Bourges 28.551 jonge

Liefhebber: 

Onderwerp: 

In Zutendaal, verscholen in het groen verzonken in de Limburgse rust, vinden we de prachtige “White Pigeon Loft” van Theo Weytjens. Theo won zaterdag de (voor de jongen uitgestelde) populaire jonge-duivenklassieker Bourges.

Samen met echtgenote Annie Vangronsvelt baatte hij jarenlang een tuincenter uit in Zutendaal. Het koppel heeft twee zonen, Wim en Gert. In 2006 hingen ze de hoveniersschort aan de haak en bouwden ze hun droomhuis temidden hun eigen aards paradijsje, omringd door duiven, herten en koi’s. Vanaf nu kon er dus ook meer tijd geïnvesteerd worden in het duivenspel.

Investeren loont! Afgelopen weekend wachtte hen de absolute beloning. Een zuidwestenwind bracht hun “Victory” B20-5077506 als eerste thuis om 12u33. De 484,539 km. tussen Bourges en Zutendaal werden afgelegd met een gemiddelde snelheid van 1770,87 m/m.

Duiven zitten in de genen. Theo is dan wel in de duivensport gerold via een buurman, maar hoewel Theo zijn vader nooit heeft weten spelen, was ook die duivenmelker. Er zijn meerdere melkers in de familie en met achterneef Danny Weytjens wordt zelfs samengekweekt. Ook de winnende duif is het resultaat van deze samenwerking.
Zoon Gert heeft helpt bij de verzorging en heeft dus ook de microbe te pakken. Niet moeilijk, want ook langs moederskant zitten heel wat melkers in de familie. Theo heeft maar liefst drie schoonbroers die ook met duiven spelen, Albert Vangronsvelt uit Beverst won in 2009 zelfs nationaal Barcelona.
Theo was oorspronkelijk ook een Barcelonaman. Vrouw Annie, die zich ook zeer actief mee inzet voor het duivenspel, had echter wel eens interesse in het halve fondspel. In 2012 werd er een hoop nieuw bloed gehaald bij Gaby Vandenabeele met als eerste mooi resultaat in 2015 een provinciale overwinning op Orléans.

De winnende duif was dus het resultaat van samenkweek met neef Danny wiens duif tegen een Vandenabeele-duif werd gezet. Ook de naam Rik Cools duikt op in de pedigree.

Dit jaar zijn er een 200 jongen gekweekt en momenteel blijven er daar nog ca. 90 van over.  Dit weekend waren er 75 mee naar Bourges. De vliegers van Theo bestaan voor ongeveer de helft uit doffers en de helft uit duivinnen die op de schuifdeur worden gespeeld. In het begin van het seizoen zitten ze allemaal samen, bij aanvang van het zwaardere werk worden ze gescheiden.
Iedere dag wordt er een uur aan thuis getraind. Elk weekend wordt er een wedstrijd gevlogen en ook tijdens het seizoen wordt er tweemaal per week gereden door vrouw Annie, woensdag 70 km en donderdag 35 km.
Anders dan andere jaren werden naast de jonge duiven tijdens hun opleerperiode ook de fondduiven vanaf 15 maart verduisterd. Theo ging er gezien de coronaperikelen van uit dat de seizoenstart zou opgeschoven worden. Een helaas terecht gebleken gok.

In het begin van het seizoen, als de vluchten nog korter zijn, voert Theo “Gerry Plus” van Versele-Laga. Wanneer de vluchten zwaarder worden wordt er overgeschakeld naar Paloma Championline. De medische zorg is in handen van de duivendierenarts dr. Schroeder die, al dan niet telefonisch, wordt geraadpleegd indien nodig.
Zowel wat voeding, bijproducten als medische verzorging betreft zijn ze op het hok in Zutendaal grote voorstanders van een vast stramien. Het ene jaar werkt het, het andere jaar niet, maar vasthouden aan je systeem is belangrijk, aldus Theo.

Theo benadrukt dat de overwinning en het succes met de duiven het resultaat zijn van het werk van vele mensen. Alleen kan je zoiets niet en daarom wil hij verschillende mensen bedanken. Echtgenote Annie en zoon Gert werden reeds eerder terecht bewierookt, neef Danny met wie prettig wordt samengewerkt ook. Mochten zeker ook niet ontbreken: duivenvrienden Johan en Freddy en vaste “letter” Johny die altijd trouw op post is!


B20-5077506 “Victory”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.