SABAN SAATDÜZEN – 1e, 2e, 4e Prov. Gien 2744 jaarse in Limburg

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Tessenderlo – We zouden zeker een open deur intrappen, wanneer we aan de lezer  Saban Saatdüzen zouden willen voorstellen... De sympathieke Turk uit de ‘neus van Limburg’ is voor het grote duivenliefhebberspubliek immers al verschillende jaren geen onbekende meer. 

Nadat deze voormalige kanariekweker in 1998 gestart was als duivensporter, heeft hij toch wel van meet af aan indruk gemaakt, zowel op zijn vrienden als ook op zijn concurrenten.
Hij begon indertijd met enkele duiven van zijn vriend en fietsenmaker Jean Gastmans... Hierbij schafte hij een aantal duiven aan op de verkoop van wijlen Karel Voorts uit Pulle. Later kwamen daar ook nog 3 duiven bij van op de totale verkoop van Jean Meulemans, Affligem. Verder nog enkele van Mark Vandaele, Oostrozebeke (Vandenabeele-duiven) en van Leo Heremans, Vorselaar. Het is hoofdzakelijk met deze rassen dat Saban zijn kolonie samenstelde. Regelmatig wordt er nog wel iets bijgehaald, zegt hij. “Ze moeten daarom niet beter zijn dan mijn eigen duiven, maar ze moeten ze wel kunnen volgen. Zo niet gaan ze rap weer weg.”

Nadat Saban in 2013 de 1e nat. uit Bourges en in 2014 de 1e nat. uit Argenton won, wist niet alleen hij dat er zeer goede duiven bij hem op de hokken zaten... En in het voorjaar van 2015, volgde er een verkoop van een groot aantal bewezen vliegers en kweekduiven. Dat het daarna met het duivenspel weer meteen de goede kant op ging, was dan toch niet zo voor de hand liggend. “Ge krijgt daar altijd ene weerslag van en ergens moet ge dat altijd bekopen,” weet hij. “Maar achteraf bekeken vind ik dat ik zeker niet mag klagen.” Er zijn hele goede duiven naar een nieuwe eigenaar gegaan, maar gelukkig niet allemaal... Zoals ‘Simsek’ (Turks voor ‘Bliksem’) B11-5035414, de nationale winnares van Bourges ’13. Dat op het kweekhok bij Saban duiven zitten, die hun kwaliteiten makkelijk doorgeven, kan niet anders. Doch qua verervingskracht is ‘Simsek’ momenteel wellicht ‘het beste’ in de duivenkolonie van Saban. Afstammelingen van haar vlogen samen al 13 x de 1e prijs en 11 x de 2e prijs, en dit zonder dubbelingen. 
Alles wordt nog duidelijker als we de lezer meenemen naar de 2e provinciale vlucht van het seizoen, deze uit Gien van 21 mei... Met de plaatsen 1, 2 en 4 heeft Saban een schitterende uitslag neer gezet, en we kunnen gerust spreken van een ‘Simsek’-dynastie. De provinciale palm werd gewonnen met B15-2157651 (dochter Simsek), een prachtige duivin die al op 7 mei vanuit Melun de lokale ereprijs van 170 duiven (4e in samenspel Hageland van 1179 duiven) won. Slechts één seconde later werd de 2e prov. afgeklokt door B15-2157611 (kleindochter Simsek)... Op de 4e stek vinden we de B15-2157703 (kleinzoon Simsek), volgens Saban misschien wel de beste van de drie. Hij vloog dit jaar al meerdere keren per 10-tal, waaronder 1e op Soissons (02/07) en de 1e op Nanteuil (09/07). 
De vader van de provinciale winnares, B15-2157651, is de B12-5061559, en hij mag er ook best wezen. Zelf won hij als jaarling lokale ereprijzen op Chateauroux en Bourges, de 2e lok. op La Souterraine en stond hij op elke nationale uitslag hoog in de ranking. Deze duiver gaf ook al meerdere goede vliegers waaronder de B15-2157687, volgens Saban de beste jaarling op zijn hok. 

Totaal weduwschap is nog steeds het systeem dat Saban hanteert. Zo zal hij volgend jaar starten met een 28-tal koppels. Op een ander hok zitten ook nog een aantal laatjes, die pas later op het seizoen in het strijdperk gegooid zullen worden. De jongen worden gewoon gespeeld, maar hier schenkt Saban niet zo veel aandacht aan. “Ik laat de jongen te weinig meevliegen, waardoor ze als jaarling soms tekort komen. Bij moeilijke vluchten geraak ik al eens gemakkelijk van die onervaren beestjes kwijt. Langs de andere kant kan ik dan ook weer starten met een grote groep jaarlingen, waaruit ik streng maar rechtvaardig kan selecteren.” 

Dat we volgend jaar terdege rekening moeten houden met Saban zal wel niemand in twijfel trekken... Hij bezit immers een zeer evenwichtig uitgebouwde duivenkolonie, die tegen een stootje kan... Of zoals hij zelf zegt: “Het is geen rimram van rassen, maar gebaseerd op enkele soorten die goed bij elkaar passen.” En voor Saban is er maar één belangrijke pijler van zijn succes... “Goede duiven moet ge hebben, al de rest is natuurlijk ook belangrijk... Maar zonder ‘goei’ duiven gaat het niet.” Tot daar deze immer sympathieke liefhebber. Nog een welgemeende proficiat, en tot de volgende keer.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.