Liefhebber:
Dit seizoen staat "Pigeon Fever" geheel in het teken van Ad Schaerlaeckens en zijn stam duiven. Het eerste deel kunt u hier online lezen. Wilt u de rest ook lezen? Neem dan nu een abonnement op De Duif!
Neem nu een abonnement.
Ad Schaerlaeckens uit Baarle-Nassau (NL) is een fenomeen in de duivensport. Als schrijver en speler verwierf hij wereldwijde faam en bekendheid. In deze uitgebreide serie, welke speciaal voor sportblad De Duif is geschreven, gaan we terug in de tijd tot het heden, om de aanloop en op- en uitbouw van zijn kleine doch indrukwekkende kolonie te beschrijven.
Samen met Ad Schaerlaeckens als passagier rij ik via typische Belgische binnenwegen, omzoomd met gevaarlijk stevige bomen, richting Westmalle, o.a. bekend van de abdij van de Trappisten. De plaats waar, volgens kenners, een van de beste Belgische biertjes wordt gebrouwen. Ad vertelt onder het rijden net zoals hij schrijft, boeiend en leerzaam, en wijst me op oude vervallen hokken uit de glorietijd van de Belgische duivensport. Maar ook op hokinstallaties die de tand des tijds wél doorstaan hebben en de wereldnaam die de Belgische rasduiven hebben, hoog houden. Die nu nog duivensport bedrijven op het hoogste niveau.
Nostalgie
We rijden het gebied binnen wat het domein is van de vedettes van weleer maar ook van de huidige vaandeldragers van de Belgische duivensport. Namen die iedereen kent en ik wil er niet een noemen op dit moment, bang om de prachtige duivensfeer die in dat gebied hangt, te bederven. Bijna ieder gehucht dat we passeren is wel verbonden aan een grote naam uit de duivensport. Ad kent ze op zijn duimpje, net als hun beroemdste duiven en schudt er zo een stel uit zijn mouw evenals hun beste prestaties. Prestaties waar iedereen destijds – en nu nog – over sprak.
Via wat wegopbrekingen en omleidingen komen we uiteindelijk aan bij het huis waar we naartoe wilden en wat bewoond wordt door Marcel Wouters en zijn lieve vrouw Gerda. Bekeken door mijn Nederlandse bril lijkt Marcel het prototype van een Belgische duiventopper. Vaak niet groot van lengte, erg vriendelijk, bescheiden en op duivengebied een enorme vakman. Duivenmelkers pur sang die zichzelf met hun Belgische collegae de eer mogen toekennen een leidende rol te hebben gespeeld in de ontwikkeling van de moderne en razendsnelle postduif. Overal ter wereld wordt het gros van de successen immers nog steeds geboekt met duiven van Belgische oorsprong.
Concurrentie
Door de enorme concurrentie blijft het peil ook hoog en stuwen de toppers elkaar naar grote hoogte. Ook zie je dat er ondanks dat er veel duiven naar het buitenland worden verkocht, veel goede duiven en hun afstammelingen in de kern van het gebied achterblijven. Als je de stambomen van de supers ontleedt kom je toch vaak terecht bij duiven van melkers uit de omgeving. Staat er ergens in de streek een nieuwe super op zie je direct dat de vedettes elkaar opzoeken en duiven uitwisselen, samen kweken etc., vaak met gesloten beurs. Je komt ook veel dezelfde duiven tegen in de stambomen van de hedendaagse toppers. Degene die een nieuwe, echte, topper weet te kweken staat dan weer een tijdje in de spotlights van de internationale duivensport. De tijdsduur van de internationale interesse loopt dan meestal synchroon aan de kweekwaarde van de desbetreffende duif.
De reden van ons bezoek aan Marcel Wouters
is simpel. We zijn samen met Ad Schaer-laeckens gekomen om een ander fenomeen met nagenoeg dezelfde naam voor deze serie artikelen vast te leggen. Een wellicht historische foto die in de kern alles in zich heeft waar deze serie over gaat. De onvoorstelbare kweekwaarde van de bloedlijnen die A.S. in de afgelopen decennia op zijn hokken bij elkaar bracht en tot op de dag van vandaag supers blijft geven. We beginnen met “Den Ad” (B10-6251541) die in 2013 (!) 1e Belgische Olympiadeduif Halve Fond was.
Geen toeval want in 2012 werd hij al 1e nationale asduif kleine halve fond KBDB 2012, 1e Provinciaal Asduif kleine halve fond KBDB 2012 en als jaarling 1e asduif Z.A.V.
Top
Kortom, de beste halve fondduif van België word je niet zomaar, dan moet je wel van adellijke bloede zijn. En geen papieren pedigree, maar bewezen lijnen en dát klopt ook aan alle kanten. Vader van Den Ad was de inmiddels wereldberoemde Leeuw van Marcel Wouters, die zelf al liet zien wat kopvliegen is en o.a. 1e asduif van de Union Antwerpen werd. Een ware crack als vlieger, maar inmiddels ook als kweker. Er werden al heel wat nationale kopprijzen en zelfs overwinningen geboekt met nazaten van deze superduif. Het enige probleem van een superduif is vaak om er iets tegenaan te kunnen zetten dat die eigenschappen minimaal kan vasthouden of zelfs verbeteren. Marcel is daar cum laude in geslaagd want hij strikte de NL08-683 van Ad Schaerlaeckens als partner voor de Leeuw. Het gevolg is is inmiddels bekend met de geboorte van Den Ad die het tot de beste halve fondduif van België zou schoppen...
(wordt vervolgd)
Auteur: