Mededeling IVPA omtrent de vogelgriep en duiven

Onderwerp: 

IVPA dierenartsen BelgiumNaar aanleiding van verschillende foutieve berichten op sociale media betreffende de rol van de duif in de verspreiding van het vogelgriepvirus, heeft de KBDB ons gevraagd om meer duidelijkheid te verschaffen hieromtrent.
Vooreerst is het van belang voor de liefhebbers om te weten dat Vogelgriep en Newcastle disease volledig verschillende virussen zijn.
Newcastle disease wordt veroorzaakt door een paramyxovirus waartegen onze duiven verplicht gevaccineerd moeten worden om te kunnen deelnemen aan wedstrijden. Newcastle disease wordt soms ook pseudovogelgriep genoemd wat dikwijls een naamsverwarring veroorzaakt. Vaccinatie is nodig omdat de duif gevoelig is voor ziekte door paramyxovirussen.
Vogelgriep wordt veroorzaakt door een volledig verschillend virus nl. een influenza virus (zoals de echte griep bij de mens).
Tal van verschillende recente wetenschappelijke onderzoeken uit het binnen en buitenland, wijzen erop dat de duif een “dead-end host” is wat de vogelgriep betreft, wat onderschreven wordt door heel wat prominente virologen op gebied van aviaire influenza wereldwijd.
Dit wil zeggen dat de rol in de verspreiding van vogelgriep door duiven als nihil wordt beschouwd. Een duif kan het vogelgriepvirus niet doorgeven aan kippen, ganzen, zwanen of ander pluimvee. De duif is reeds van nature bijzonder ongevoelig voor influenzavirussen en als er onder experimentele omstandigheden dan toch uitzonderlijk een infectie kon worden veroorzaakt, dan ging de besmetting niet over naar kippen of ander pluimvee dat samen met deze duiven in dicht contact gehuisvest werd.
De huidige positieve gevallen van vogelgriep in ons land worden vooral veroorzaakt door wilde vogels die bezig zijn aan hun jaarlijkse trektocht tijdens deze periode, zij brengen het virus mee vanuit hun land van herkomst. Maar zoals eerder aangehaald, en gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen, zullen de reisduiven niet meehelpen aan de verspreiding hiervan.
Het huidig circulerende vogelgriepvirus is ongevaarlijk voor de mens, en alle mensen die in contact komen met duiven, zowel rechtstreeks als onrechtstreeks lopen geen enkel gevaar.
IVPA Belgium

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.