MATHIAS PUTMAN - 1e Nationaal Kampioen zware fond jaarse 2023

Liefhebber: 

‘Het is gebeurd!’ Meestal worden deze gevleugelde woorden gebruikt door Erik Van Looy. Nu gaat Mathias Putman met deze quote aan de haal. Deze 34-jarige leerkracht fysica piloteerde zijn kolonie naar de titel van nationaal kampioen zware fond jaarlingen. 

Deze schitterende titel binnenhalen, dat is geen sinecure. Velen zouden onmiddellijk zijn plaats willen innemen. Maar ja, er is elk jaar slechts plaats voor één winnaar in deze categorie. Maar we zijn de kwaadste niet. We geven u graag de ingrediënten van deze titel. Misschien werkt het inspirerend. 

Titel van de vriendschap

Vriendschap is één van de sleutelwoorden. Een aantal jonge gasten (en een iets oudere soldaat) beleven de duivensport als echte kameraden. Melvin Tempelaere, Dries Benoit en Pierre De Waele zijn samen met Mathias Putman acht handen op een buik. Samen beoefenen zij de duivensport, samen trekken ze elkaar naar een hoger niveau. Duiven uitwisselen is een van de aspecten. Maar veel meer dan dat, ondersteunen en inspireren ze elkaar in het beoefenen van de duivensport. Als dat allemaal nog niet genoeg is, zijn zij ook drijvende krachten achter de ‘Nieuwe Kortrijkse Vereniging’. Deze duivenvereniging bloeit als nooit tevoren mede dankzij hun inzet, maar zeker ook dankzij de inzet van alle andere bestuursleden en vrijwilligers. We mogen het gerust beschrijven als duivensport op zijn schoonst!

Het hok van de doffers.Titel van de zuurstof

Mathias woont samen met Stien te Zwevegem op de ouderlijke boerderij. Hier kan Mathias zijn hart ophalen. Naast zijn job als leerkracht is Mathias geïnspireerd door het boerderijleven. Op kleine schaal natuurlijk, want er zijn de duiven. En zoals overal, die vragen verdomd wat tijd. Gelukkig kan hij hiervoor rekenen op papa Filip. Hij woont een 500-tal meter verder. Samen verdelen ze de taken, samen beleven ze de duivensport. Filip is ook niet de eerste de beste. In het jaar 1992 won Filip de titel van Nat. kampioen jonge duiven (op de nationale vluchten). Daarnaast mag hij twintig jaar als soigneur bij Roger Vereecke op zijn cv bijschrijven. Filip kent met andere woorden het klappen van de zweep. 
Het wonen op een boerderij heeft in het duivenspel wel wat voordelen. Zo vind je op bijna elke boerderij schuren met boomse pannen. Allé, toch op de schuren die er al een tijdje staan, nu moet alles winddicht en geïsoleerd zijn natuurlijk. Maar die oude schuren hebben een wezenlijk voordeel, namelijk de verluchting. De kieren en de spleten zorgen voor een continue aanvoer aan zuurstof. Mathias optimaliseerde dit met het creëren van een hok in een hok. Dit zorgt voor zeer aangename hokken, zonder tocht. In de winter krijgen de duiven nog een extra portie zuurstof. Hiervoor gaan de vliegduiven in de volières. 

Titel van de eenvoud

Leerkracht als beroep, de boerderij, de bestuursfunctie... Op den duur schiet er natuurlijk niet veel tijd over. Duivensport wordt dan ook simpel gehouden. De papa ontfermt zich over de jonge duiven. De eerste ronde wordt verduisterd tot eind juni. Dit heeft als doel om ze toch met de nationaals te laten kennis maken. De volgende rondes werken enkel wat snelheidsvluchten af. Daarnaast is Mathias grote fan van (zeer) late jonge duiven. Deze worden in hun geboortejaar dan wel niet geleerd. 
Hun echte carrière start als jaarling en oude duif. Het codewoord is hier klassiek weduwschap. Om de jaarlingen bakvast te maken, broeden deze in de maand december. De oude duiven blijven op dat moment nog in de volière. 

Het seizoen wordt aangevat met een 30-tal doffers met thuiszittende partner. In het begin van het seizoen gaat er steevast een eiwitarme mengeling in de eetbak. De duiven worden trouwens individueel gevoederd, waarbij de overschotten telkens na de maaltijd worden weggegoten. De porties zijn samengesteld uit mengelingen van verschillende merken. Daarnaast krijgen de duiven dagelijks een overvloed aan grit en piksteen. Het voorjaar wordt gebruikt om de duiven de nodige entingen te geven. Voor aanvang van het seizoen ondergaan de duiven nog een medische check-up en daarna kan het seizoen beginnen. Mathias blijft trouw aan zijn systeem en structuur. De doffers trainen tweemaal per dag. Na elke training staat hun portie eten klaar. Hierbij wordt overwegend licht gevoederd. In aanloop naar het zwaardere werk komen de betere sportmengelingen op de voederplank. Eenmaal ze thuis zijn schakelt Mathias na 1 à 2 dagen het rantsoen terug naar eiwitarm. De doffers gaan niet wekelijks in de mand, maar vliegen doorgaans om de twee weken. Ter ondersteuning krijgen de duiven Belgasol in het water. Trichomonas wordt door de vader- en zooncombinatie nauwlettend in de gaten gehouden. En voor de rest zijn er niet veel franjes, daar is geen tijd voor!

Te Zwevegem speelt de tandem eveneens met een beperkt ploegje duivinnen. Deze zitten gehuisvest tussen het ploegje late duiven. De duivinnen vliegen dagelijks eenmaal ’s morgens na de oude en jaarlingen. De spelwijze is eenvoudig, de schuifdeur. Sommige duivinnen paren evenwel onderling en worden dan op nest gespeeld. 

Titel van ‘Annie’ (3017870/22) en ‘Remi’ (3017462/22)

Nu focussen we even op de tenoren van de kolonie. ‘Annie’ en ‘Remi’ vlogen de nationale titel naar Zwevegem. Daarnaast zorgden ze met hun prestaties voor de titels 5e en 6e nat. asduif zware fond jaarlingen KBDB 2023. 

De vijfde nationale asduif zware fond jaarlingen luistert naar ‘Annie’. Dit duivinnetje werd gekweekt door vriend Melvin Tempelaere. De vader is afkomstig van andere vriend Pierre De Waele. In zijn afstamming zien we een halfbroer van ‘Napoleon’, die 1e nationaal Montauban vloog bij Eric Vermandere. Hij werd gekoppeld op een dochter van de 1e nationaal Souillac van Erik Denijs. De moeder van ‘Annie’ werd gekweekt uit een doffer van Pierre De Waele, namelijk een kleinzoon van ‘Rudy’ van Gaby Vandenabeele. Hij zat toen gekoppeld op duivin van Ivan Verhaeghe. 

De zesde nationale asduif zware fond jaarlingen luistert naar ‘Remi’. Deze doffer werd gekweekt uit een doffer van Pierre De Waele. Zijn vader is een zoon van de 1e provinciaal Marseille van Nico Fourneau. In zijn afstamming bulkt het van het zware fondbloed van Joost De Smeyter. Zijn moeder stamt af uit de 1e provinciaal Narbonne van Pierre. Hij zat toen gekoppeld tegen zus ‘Cor’ van Etienne Meirlaen. De moeder van Remi is afkomstig van het hok Nico Fourneau. Zij heeft in haar aderen het bloed van Marc en Franky Vandewalle, gekruist op de toplijnen van Joost De Smeyter. 

Het hok van de duivinnen.Titel van het beetje geluk

Nu onze hoofdactoren gekend zijn, stappen we over naar de vluchten waarop het diende te gebeuren, namelijk Agen en Narbonne. Bij de jaarlingen is het altijd moeilijk om te bepalen wie eerste en tweede afgegevene worden. Het is namelijk de eerste keer dat ze internationaal vliegen.  Voor de eerste afgegevene twijfelde Mathias niet. ‘Annie’ was zijn primus. Zij had op de kortere vluchten al een paar keer haar kunnen getoond. Het vertrouwen in haar was groot. Voor de tweede afgegevene was er wat twijfel. ‘Remi’ was zijn persoonlijke favoriet, maar die had nog niets getoond. Hij arriveerde van de verschillende concoursen evenwel op een kwieke manier. Na lang twijfelen werden hij als tweede uit de mand gehaald. Is hier een beetje geluk mee gemoeid? Uiteraard! Maar dat hoort er natuurlijk bij. Agen bracht het grote gelijk. Lokaal vlogen ‘Annie’ en ‘Remi’ zich naar de eerste twee plaatsen. Dat resulteerde in 59e en 107e nationaal van 6.667 duiven. 

Een paar weken later stond Narbonne op het programma. Dat zorgde voor de nodige stress. ‘Annie’ had zich laten verleiden door een ander duivinnetje en zat te broeden. Zij bleef de primus van de groep. ‘Remi’ werd opnieuw als tweede uit de mand gehaald. Het wachten op de duiven gebeurde in mineur. De regen viel met bakken uit de lucht. Bij de oude had er zich al een krijger naar huis geworsteld, goed voor de 74e nationaal. Toch keken Mathias en Filip vooral uit naar ‘Annie’ en ‘Remi’. Veel hoop was er niet… Iets na negen stormden twee duiven vanuit verschillende richtingen naar het hok. Op enkele seconden lieten ze zich klokken. De familie Putman kon het niet geloven. Hun twee toppers ‘Annie’ en ‘Remi’ zorgden opnieuw voor een grandioze prestatie. Met een 18e en 19e plaats van 1.129 duiven op de provinciale uitslag, zorgden zij voor een bijzonder scherp coëfficiënt. Hiermee kroonde Mathias Putman zich tot 1e nationaal kampioen zware fond jaarlingen KBDB 2023.

Titel van de consistentie

Je hebt uitzonderlijke kampioenen nodig om dit soort titels binnen te rijven, maar die komen er ook niet zomaar. Je hebt vooral een stevige kolonie nodig die het klappen van de zweep kent. Dat tonen de provinciale resultaten die neergezet worden te Zwevegem in 2023.
Valence 634 oude : 18, 20... (4/4)
Cahors 944 oude : 47, 71... (3/4)
Agen 1.665 jaarse : 8, 16, 100, 155... (6/11)
Bergerac 809 oude : 36, 57, 62... (4/4)
Aurillac 840 jaarse : 21... (3/6)
Sint-Vincent 757 oude : 57... (2/2)
Libourne 891 oude : 12... (2/3)
Bourges 1.276 jaarse : 10, 80... (3/3)
Souillac 903 jaarse : 57 (1/2)
Narbonne 938 oude : 4... (3/4)
Narbonne 1.129 jaarse : 18, 19... (4/5)
Perpignan 1078 oude : 96... (5/7)
Valence 269 oude : 24 (1/2)
Bourges 2.657 jonge : 8, 63, 93... (9/25)
Argenton 4.149 jonge : 47, 111, 386... (13/18)
Mathias kijkt met veel plezier terug op het seizoen 2023. Zijn ‘Annie’ en ‘Remi’ zorgden voor het summum dat je als duivenliefhebber kunt meemaken. Maar naast deze twee toppers huizen er nog wel serieuze kleppers.

‘Casper’ (3010859/21)

Deze geschelpte atleet kreeg als tweejarige de kans om zich te bewijzen. Als jaarling kon hij geen adelbrieven voorleggen. Maar het geloof in hem was dermate groot, dat hij een herkansing kreeg. Hij beschaamde allerminst en bedankte met volgende resultaten:
65e Nat. Cahors 4.155 d.
98e Nat. Bergerac 3.838 d.
603e Nat. Tulle 6.842 d.
Daarnaast vloog hij nog per tiental op Clermont en Chateauroux. In zijn afstamming zien we naast de eigen lijnen ook de rassen van Roger Vereecke, P&D Houfflijn en Johan De Meulemeester. 

De zolderhokken.‘Miss Valence’ (3123844/21)

Deze duivin heeft in haar aderen het edele bloed van Jos Joosen en Germain Imbrecht lopen. Deze gouden afkomst bewees ze met enkel zeer knappe resultaten. 
67e Nat. Valence 6.089 d.
52e Prov. Fontenay 4.352 d.
183e Nat. Valence 3.655 d.
57e Prov. Sint-Vincent 757 d.

Titel van de bescheidenheid

Een titel als deze winnen is uniek. Dat beseft Mathias ten volle. Hij geniet er dan ook van met volle teugen. Maar Mathias mag zich samen met papa Filip op de borst kloppen. Zij brachten hun duiven aan de start in een topconditie. Zij stippelden de weg uit naar glorie. Zij geloofden dat dit de weg was om te winnen. En jawel, dat is zo! Zij maakten de juiste keuze en dat maakt van hen terechte winnaars en grote kampioenen! 
Gaan we dit Mathias ooit kunnen wijs maken? Dat denk ik niet. De bescheidenheid siert hem. Hij is de werker die altijd maar verder doet. Hij is de duivenliefhebber die geniet van zijn hobby. Hij is de duivenliefhebber die samen met vrienden zijn hobby beleeft. Dit maakt het voor mij meer dan een schoolvoorbeeld van hoe duivensport moet beleefd worden. Willen winnen, maar vooral willen plezier beleven aan onze schone hobby. En dat, wel dat maakt Mathias voor mij een nog grotere kampioen!

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.