Onderwerp:
Dinsdagochtend 16 april overleed Louis Janssen op de gezegende leeftijd van 100 jaar. Op 5 augustus 2013 zou hij 101 jaar oud geworden zijn. De begrafenis heeft plaats op maandag 22 april om 11 u in de O.L.V.-kerk van Arendonk.
Arendonk... Schoolstraat nummer 6... het is een Parijzenaar vragen waar de Eiffeltoren staat ! Geen naam ter wereld werd in de duivensport met meer ontzag uitgesproken dan die van de Gebroeders Janssen uit Arendonk. Duiven van deze eenvoudige sigarenmakers uit de Antwerpse Kempen veroverden de wereld. De ongeëvenaarde klasse van de Janssen-duif heeft ongetwijfeld zijn stempel gedrukt op de evolutie van de moderne postduif.
Henri Janssen... in de volksmond Driekske De Pauw... en zijn zonen Fons, Adriaan, Charel en Louis waren gek van duiven.
Adriaan is van jongs af het nauwst betrokken geweest bij het hele duivengebeuren en nam al die jaren het leeuwendeel van de verzorging van de duiven voor zijn rekening. Hij heeft zich nooit bezig gehouden met de "commerce" en zijn enige bedoeling was goede duiven fokken.
Zijn overlijden in 1981 betekende voor de duivenfamilie Janssen dan ook een geweldig verlies.
Ook Charel heeft zijn hele leven een passie voor duiven gekend en samen met Adriaan was hij de duivel-doet-al op de hokken. Na het overlijden van Adriaan in 1981 stond hij er alleen voor... en Louis hielp waar hij kon.
Louis heeft zich in feite nooit bemoeid met het reilen en zeilen op het duivenhok. Hoe er gekoppeld... gespeeld... en gepoeld werd dat waren de zaken van Adriaan en Charel. Hij was de man van de boekhouding en de administratie. Met sierlijk handschrift werd de afstamming van de duif eerst achterop het eigendomsbewijs geschreven... en later werd met evenveel gratie een beperkte afstammingskaart ingevuld. Louis was nog de enige overblijvende van een duivenmelkerfamilie die de duivensport ademde.
De Janssen-broers hebben altijd op eenvoudige hokken gespeeld en ook tijdens de succesjaren bleven ze op de eenvoudige toer verder gaan. Ze hadden vier hokjes op zolder en één hok in de tuin... allemaal onder de Boomse pannen. Bij de broers Janssen zaten de duiven altijd onder de blote pannen.
In Arendonk werden de voornaamste successen behaald via het nestspel... ofschoon het weduwschap aan een snelle opmars bezig was. Maar Adriaan en Charel waren zo'n begaafde melkers dat ze het met nestduiven succesvol opnamen tegen de weduwnaars.
Toppers van het Janssen-signatuur zijn onder andere :
* De "Bange van '51"... een doffer die als geen ander zijn stempel gedrukt heeft op de Janssen-kolonie.
* De "Bange van '59"... hij was de grootvader van de "Merckx" van '67
* De "Schouwman"... hij won verschillende eerste prijzen en zijn vader is een broer van de "019".
* De "019"... hij sierde zijn palmares met 18 eerste prijzen en was als vlieger schier onklopbaar.
* De "Chantilly"... hij won de wedstrijd België – Holland... en was een van de laatste boegbeelden van de Janssens.
Het mag gezegd... de eenvoudige sigarenmakers uit Arendonk moesten geen barnumreclame maken voor hun duiven... hun duiven maakten zelf reclame door hun uitzonderlijke vlieg- en kweekkwaliteiten !
Louis Janssen was de laatste overlevende van deze geweldige duivenmelkersfamilie en hij heeft Sportblad "De Duif" altijd een warm hart toegedragen. Hij was abonnee op "De Duif" vanaf de jaren '20 en enkele weken geleden kregen we nog een storting binnen voor het abonnementsgeld van Lodewijk Janssen, Arendonk. Ook heeft Sportblad "De Duif" in het verleden twee publieke verkopingen voor de Gebr. Janssen gedaan... en met groot succes.
Langs deze weg biedt Sportblad "De Duif" haar innige deelneming aan in de rouw die deze achtbare familie treft.
Auteur: