JOHN CREHAN - TEAM HOOYMANS UK - Gouden Duif-winnaar VK en Ierland

Onderwerp: 

Déjà vu

De term “déjà vu” betekent letterlijk “reeds gezien”. Dat gevoel zal zeker de lezers van onze reportage over de Engelse Gouden Duif-winnaar 2018 bekruipen, aangezien het winnend team 2019 uit dezelfde partners bestaat. Team Hooymans UK wordt gevormd door John Crehan, loftmanager en verantwoordelijk voor de dagelijkse verzorging, en Jan Hooymans, die de jonge duiven levert en ervoor zorgt dat het kleine elitekweekbestand bij Johns huis op peil blijft.
John Crehan woont met zijn gezin in de stad Salford, westelijk van Manchester, vroeger een centrum voor de katoen en zijde-industrie en gelegen in een bocht van de rivier de Irwell. Het dankt zijn bekendheid aan de schilderijen van de beroemde schilder L.S. Lowry uit de 20e eeuw en aan het nummer “Dirty old town” geschreven door Ewan Mc Coll (1949) en later vertolkt door vele andere artiesten waaronder “The Pogues”. In de eerste twee coupletten wordt het industriële stadslandschap tot leven gebracht:

Found my love by the gaswork croft
Dreamed a dream by the old canal
Kissed my girl by the factory wall
Dirty old town, dirty old town

I heard a siren from the dock
Saw a train set the night on fire
Smelled the spring on the sulphured wind
Dirty old town, whoa oh, dirty old town

Bij het uitspreken van de naam Manchester zal iedere voetbalfan onmiddellijk de Premiership-teams M. United en M. City noemen. Ofschoon er geen derde premier league team bestaat in Manchester zou het eerlijk zijn Team Hooymans UK (Crehan & O’Connor) na het winnen van de Gouden Duif in 2018 en 2019 te bestempelen als het meest succesvolle van de drie teams in 2019!
Hoewel gespeeld wordt onder de partnernaam van Crehan & O’Connor, beheert slechts één man de hokken en de duiven, John Crehan (42). Zijn voormalige partner Andy O’Connor heeft het team ongeveer 11 jaar geleden verlaten, maar de naam staat er nog altijd bij.
John en Lisa (zijn grootste supporter) hebben twee dochters, Lily en Lois, en allemaal helpen ze John indien nodig.

ZO WONNEN ZIJ DE GOUDEN DUIF
Cat. 1 (60-225 miles)
3e Wollaston 543 d. 1 duif mee
3e Frome 4259 d. 5 duiven mee
Cat. 2 (225-425 miles)
9e Messac 4909 d. 2 duiven mee
7e Fougeres 554 d. 2 duiven mee
Cat. 3 (+ 425 miles)
3e Cholet 280 d. 1 duif mee
Cat. 4 (young birds +60 miles)
1e Carentan 2002 d. 11 duiven mee
1e Hullavington 1954 d. 10 duiven mee
Totaalcoëfficiënt: 5,93

Vroeger

Als jonge gast vloog John met zijn overleden vader Tommy en tot op de dag van vandaag koestert John zijn eerste kleine trofee als een souvenir van zijn eerste seizoen, maar nog belangrijker is hij als herinnering aan zijn vader die helaas drie jaar geleden is overleden.
John is in 2003 opnieuw begonnen in de sport en volgde het advies van de lokale legendes Wall, Lunt en Green. Hij investeerde in directe import van Peter van de Merwe die onmiddellijk impact had, het Golden Pair kweekte 10 winnaars, waaronder 4 x 1e federatie in hun eerste seizoen.
Deze werden aangevuld met introducties direct van het beste van Alwin Petrie, Gerard Koopman, Syndicate Lofts (Peter Fox), de Eijerkamp-familie (uit Ché, Jackpot enz.), Danny Van Dyck (kinderen Kanon, Den 11 etc.), Leo Heremans (uit de Jan, Nieuwe Olympiade, Nieuwe Rossi x Eenoogske, enz.) En “Olympic Wolverine” een op de Kannibaal (Dirk Van Dyck) gebaseerde duivin die de 1e Engelse olympiadeduif jaarlingen Poznan 2011 was en 4e beste van de wereld! 

Jan Hooymans (l) en John Crehan (r).De grote sprong voorwaarts

Een van de introducties van Peter Fox, Syndicate Lofts, was een geschelpte duivin die in het raceteam werd geplaatst. Een supervliegster en vervolgens een nog betere kweekster zodra ze op het kweekhok geplaatst werd. We mogen stellen dat deze ene duivin de naam Crehan & O’Connor internationaal erkenning bracht, maar nog belangrijker, ze tilde het hok naar een hoger niveau.
Deze superduivin die de naam “Mystique” kreeg, won zelf 7 x 1e tegen 4316 d., 3801 d., 1558 d., 570 d., 318 d., 117 d. en 45 d. en dat tussen 147 en 322 km. zonder dubbelingen! 
Ze bleek een superkweekster te zijn, zowel voor John als anderen. Op John’s eigen hok in combinatie met “Clean Slate” kweekte ze de nestmaten “Vitali” 1e RPRA Noord-West Regio All Round Asduif (1.800 hokken), 1e Nationale Asduif All Round (28.000 hokken) 2013 en 2e RPRA North West Region Asduifsprint (1.800 leden) achter zijn nestgenoot “Vladimir” de 1e RPRA Noord-Westregio (1.800 leden) Sprint en 3e RPRA Nationale Asduif sprint (28.000 hokken) 2013.
 Ze is ook moeder van Combine-winnaars tegen 3046 d., 2947 d. en diverse winnaars van de 1e prijs op federatie- en clubniveau. Daarnaast vlogen directe kinderen 6x eerste Engelse duif in de One Loft Races in Zuid-Afrika (Million Dollar Race) en Portugal (Golden Algarve).

Een nieuwe start, een nieuwe samenwerking 

Het was tijdens de Zuid-Afrikaanse Million Dollar Pigeon Race in januari 2014 dat Thomas 
Gyselbrecht John Crehan introduceerde bij Jan Hooymans en vermeldde dat John zijn totale kolonie eind 2014 in veiling zou brengen, inclusief de uitzonderlijke duivin “Mystique” en haar kinderen die 1e en 3e Nat. Asduif werden. 
Het klikte tussen John en Jan en na de nodige “duivenpraat” gepaard gaande met een fles wijn (of twee) werd aan het einde van de avond een voorlopige afspraak gemaakt om “Mystique” naar Kerkdriel te brengen om te paren met “Harry” en “James Bond”. 
Jan zou haar dan nadien samen met enkele kinderen terug naar Salford brengen, samen met een nieuw “kweekteam” en een aantal jonge duiven om te spelen op John’s hok in 2014. 
Dit resulteerde in overwinningen in de club, Federation en Combine vanaf het eerste seizoen en er werd afgesproken dat de duiven ook als jaarlingen in Salford zouden vliegen, en dat er weer een ploeg jonge duiven 2015 uit Kerkdriel zouden worden geleverd. 
Opnieuw was dit een succes en nu wordt het hele raceteam door Jan gefokt en gespeeld door John.
Het huidige team van Crehan en O’Connor bestaat uit hun eigen ‘Mystique’-lijn toen ze werd gekoppeld aan’ Harry ‘en’ James Bond ‘, aangevuld met het beste dat Jan elk jaar kan sturen.

Prestaties

Het doel is top presteren met de oude duiven op alle vluchten tot 400 mijl (640 km) en met de jonge duiven op de vluchten tot 200 mijl (320 km). Omdat voor de Gouden Duif ook een uitslag van een vlucht boven 425 mijl (680 km) verplicht is, moest John ook hiervoor enkele duiven inschakelen.
Sinds 2004 worden jaarlijks minstens 20 eerste prijzen gewonnen tegen een deelname oplopend tot 6000 duiven op Combine-niveau. De resultaten worden behaald in twee locale clubs, één federatie en één combine en voor de nationale vluchten via de Midlands National Flying Club, de British International Championship Club en de National Flying Club.
De huidige vliegploeg won tot nu toe 7 RPRA North West Region Asduiven, 2 Olympiadeduiven (Brussel 2017), 2e Nat. Asduif RPRA Fond 2018 en talrijke 1e asduiftitels in de club, federatie en combine.
Tijdens het seizoen 2019 won John 36 eerste prijzen inclusief de 1e Nationaal tegen 2002 jonge duiven (201 deelnemers) van Carentan in Frankrijk (290 mijl). En dat in de Mindlands National Flying Club.

Hokken

Het hok voor de oude duiven is 9,6 m lang en 1,8 m diep en telt 4 afdelingen (3 voor doffers en 1 voor duivinnen). Het vorige winter gebouwde hok voor de jonge duiven is 4,8 m x 1,8 m en bestaat uit twee afdelingen, hetgeen John toestaat de jongen eerst op nest te spelen en later – zodra ze voldoende mandervaring hebben opgedaan – op het systeem met de schuifdeur. Dat het hok goed is bleek al snel met topprestaties in de Combine, NWGNFC en de 1e Nationaal Carentan met ‘Lily Bear’ in 2019.
Het kweekhok meet 3 m x 1,8 m met twee afdelingen en voor iedere afdeling een kleine half hoge volière.

Spelsysteem

Het oudeduiventeam bestaat uit 30 koppels op totaal weduwschap. Deze worden wekelijks verdeeld over de twee clubs en naarmate de afstanden toenemen worden bepaalde duiven ingehouden voor bepaalde vluchten. Duiven die goed presteren op 400 km zullen die afstanden blijven vliegen, duiven die goed presteren op 600 km worden naar die vluchten gestuurd. 
Ofschoon slechts met een klein ploegje wordt deelgenomen aan de wedstrijden uit Frankrijk waarbij Het Kanaal moet worden overgestoken, heeft John van de laatste 7 wedstrijden uit Frankrijk 1e RPRA N.W. Region Open 
Carentan 4500 d., 1e Nat. (NFC) Ancennis 5514 d. en 1e Nat. (MNFC) Carentan 2002 d. gewonnen en bovendien van alle 7 vluchten de 1e in de Club.
Zo’n 80 jonge duiven arriveren omstreeks maart uit Kerkdriel en worden vanaf aankomst verduisterd tot 21 juni. Ze worden vervolgens wekelijks gespeeld op vluchten van 201 mijl (323 km) en worden verdeeld tussen de twee clubs. 
Een ploegje van 11 duiven werd ingekorfd voor de “Young Bird National” uit Carentan (290 mijl; 464 km). John en Jan wonnen op deze 1e jonge duiven-vlucht vanuit Frankrijk meteen de 1e Nationaal van 2002 jongen ingekorfd door 201 deelnemers.

Voeding en supplementen

De laatste seizoenen gebruikt John de mengelingen van Vanrobaeys omdat ze dichtbij verkrijgbaar zijn en omdat ze kwalitatief goed zijn. Er worden drie verschillende mengelingen gevoerd, “Dieet”, “Depurative” en “Super Weduwschap”. Wanneer en hoe hangt af van het weer, de dag van de week, de zwaarte van de voorgaande vlucht en de verwachte omstandigheden tijdens de volgende vlucht. De genoemde mengelingen worden zowel voor jonge als oude duiven gebruikt, aangevuld met Matrix, grit, Gemthepax en andere supplementen van de Engelse firma FEM.

Medische begeleiding

Los van de verplichte jaarlijkse inenting tegen PMV speelt John medisch kort op de bal. Als hij een probleem bemerkt grijpt hij onmiddellijk in om te voorkomen dat de problemen verergeren en de prestaties teruglopen.
Er wordt enkel behandeld als de trainingen aan huis verslechteren of er slecht gepresteerd wordt op een vlucht. Voornaamste zaken om op te letten zijn tricho en kopziekten en als John iets zelf niet kan oplossen wordt Henk de Weerd geconsulteerd. Er zijn seizoenen dat nauwelijks ingegrepen hoeft te worden en vrijwel steeds zijn dat de beste seizoenen. John is van mening dat veel liefhebbers onnodig veel geven en dat daardoor de conditie eerder vermindert dan verbetert.

De toekomst

Na de renovatie en uitbreiding van de woning in juli en augustus 2019 kijkt John optimistisch vooruit naar het nieuwe seizoen met minder verstoring door de bouwwerkzaamheden.
Hij is van plan om nog in twee andere nationale organisaties mee te gaan doen, de BICC en de BBC. Dat naast zijn deelname in twee plaatselijke clubs en de nationals van de NFC en de MNFC. Dat alles in een poging om zijn 3e nationale overwinning te behalen voor “Team Hooymans UK”.
Proficiat John en Jan met jullie prachtige “dubbel” en succes voor 2020!

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.