A. HOUMES & ZN. - 1e Nat. S1 Orleans 10.333 d.

Liefhebber: 

Middelburg – Adrie, zoon Erwin en kleinzoon Joachim sluiten een uitstekend seizoen in stijl af met de eerste prijs in Sector 1 van Orleans. Het seizoen kon eigenlijk al niet meer stuk met de vele prima uitslagen maar bv. ook door het winnen van NPO La Souterraine in Afdeling Zeeland tegen 2449 duiven. 

Hun kolonie bestaat uit twintig koppels vliegduiven, veertien koppels kwekers en ongeveer vijfenzestig jonge duiven. Met een deel van de koppels wordt dubbel weduwschap gespeeld. Echter als bepaalde duiven het niet goed doen worden die al snel ingehouden zo dat de wel presterende duif bij thuiskomst zijn partner aantreft. De nadruk ligt toch meest op het klassiek weduwschap met de doffers. Doffers en duivinnen trainen overigens slechts een maal daags, einde van de middag en evt. op donderdagmorgen waarna ze ook nog een bad krijgen. Voor elke vlucht komen bij het inkorven doffer en duivin bij elkaar. 
De beste lijnen in het hok zijn uit duiven van Koen Minderhoud en de rode soort van vriend Jan-Jaap Bolier. Op het kweekhok ook een prima doffer van Hans Daane en recentelijk werden bv. ook nog de ouders van de tweede Asduif Midfond van Afdeling Zeeland van fam. Antheunisse overgenomen.
In dit stuk gaan we verder eens kijken hoe het spel met de jonge duiven gaat.
Totaal zijn er dus ongeveer zestig gekweekt met daarbij ook nog wat aanwas van bonnen e.d.
De eerste komen uit een koppeling van rond de Kerstdagen en omdat van die eerste ronde van de kwekers de eitjes verlegd worden is het leeftijdsverschil tussen eerste en tweede ronde minimaal. Die kwamen dan ook samen op een ruim hok. Van 60 waren er 48 winterjongen waarvan er nu nog een kleine 30 over zijn.
Door die verliezen was er wat minder ‘sfeer’ op het hok maar naarmate er meer koppeltjes werden gevormd ging dat beter en kwam de vorm ook terug. De jonge duiven werden dus niet gescheiden gespeeld, maar werden vooral later zoveel mogelijk vanaf een neststand gespeeld. 
De jonge duiven werden verduisterd in april en mei en een deel van juni waarin de tijd van de verduistering wordt afgebouwd. In de laatste fase van het seizoen werden ze twee maanden bijgelicht, met ledlampen tot 22 u. ’s avonds. 
Met het opleren werd al vroeg begonnen en dan vanuit alle richtingen op Walcheren. Ook van het opleer programma van de vereniging in Westkapelle werd gebruik gemaakt. Ook werd getracht de jonge duiven z.s.m. over de Westerschelde te brengen. Dat ging in het begin vaak gepaard met wat extra verliezen. Thuis trainden de jonge duiven een maal daags. Adrie’s echtgenote liet ze eind van de morgen los en Erwin haalde ze in zijn middagpauze weer binnen. Dat werd gedaan tot aan de Natoerperiode dan trainden ze eind van de middag samen met de oude duivinnen en de Natoerjongen (later geboren jongen) zodat er een grote groep was om te trainen, wat extra motiveerde.
Verder werden er geen extra dingen gedaan om de motivatie aan te wakkeren. De jonge duiven werden tussen de wedvluchten door ook niet weggebracht. Alleen de laatste twee weken werden er met het lappen van de Natoerduivinnen enkele op nest zittende jonge duivinnen toegevoegd waaronder ook de Orleans winnares. 
Voeren werd gedaan na de training en op ‘gevoel’. Naar de inkorving toe werd er wat ‘opgevoerd’. Maar als er jongen in het nest zijn krijgen ze eigenlijk volle bak. Met dien verstande dat ‘s avonds het voer wel op is. Verder de gebruikelijke mineralen, grit/roodsteen altijd vers en voor de inkorving de “gele druppels”. 

De winnende duif is de NL19-3905337 “Soraya” een blauwe duivin.
Ze zat twee weken op broeden en was erg fel op haar nest. Bij thuiskomst van de lapvluchtjes stoof ze naar binnen naar haar nest. Er werd nog een extra eitje onder gelegd en zo was ze klaar voor de wedstrijd. Als een van de favorieten werd ze als tweede getekende ingekorfd en maakte het vertrouwen dus volledig waar. 
Haar vader is de NL15-1761234 “Nibali” . Komt van Hans Daane uit West Souburg en is een volle broer van diens crack ‘Super 127’ de 1e Asduif Midfond SS7 in 2011.
Komt uit NL08-1626122 (Daane/Gilles de Nooijer) een uitstekende vlieger x NL08-3812260 (Daane/Ko Marteyn) eveneens met een prachtige erelijst. 
“Nibali” is o.a. vader van 1e Gouden Crack FZN 2018 en van de 3e resp. 5e Asduif Dagfond in SS West en Afdeling Zeeland. 
Haar moeder is de NL13-3351910 “Liz” rechtstreeks van Koen Minderhoud. Uit topduif NL11-3014608 “Late Turbo 608” de 1e Asduif Dagfond Afd. Zld. in 2013. (uit Blauwen 170 x Dagfond duifje 041) x NL05-0508670 ‘Dtr 522’. Die uitstekende kweekster (uit “Blauwe 522” x ‘Barney 742’).
“Liz” is o.a. moeder van de 2e prijs La Souterraine in Sector 1, 8600 d. , NPO Issoudun 4564-3, Chateauroux Sector 1, 11922 d. - 91, Pontoise 2295-3, Arras 2922-9 enz.
NL19-337 ‘Soraya” was heel het seizoen al een van de favorieten van Adrie en Erwin. Ze won al eerder: Fontenay 3050-18, Roye 1447-20, Roye 2196-61, Peronne 3032-100, Quievrain 2127-251, Melun 3882-472. Goede melkers met goede duiven zien hier hun inspanningen beloond met deze prachtige zege. Proficiat. 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.