GUNTHER CEULEMANS - 1e Internat. Agen jaarse

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Emblem – Gunther is een hardwerkende zelfstandige timmerman van 45 jaar. Duivensport is zijn hobby en passie. De gouden constatatie van “Robinne” op Agen is de kroon op het werk.

B20-6212958 “Robinne”Gunther: “Ik begon dit jaar met een ploeg van 80 vliegers (duivers en duivinnen). Tijdens de invliegvluchten tot einde mei (Bourges) zitten ze op weduwschap. Dit is voor mij de drukste periode.
Na Bourges werden alle duiven gekoppeld. Dit zorgt voor goede neststanden voor de eerste belangrijke vluchten. Voor mij zijn dit Pau 25 juni (12 dagen broeden), Agen 2 juli (platte jongskes) en – met rood onderlijnd – Barcelona 9 juli (graanjong van 9 dagen).
Dit is niet het gemakkelijkste seizoen. Pau was hier geen groot succes. Met nog drie Pauvliegers niet thuis twijfelde ik op de dag van de inkorving van Agen. Ik belde met Frans Bungeneers om te overleggen. Frans is mijn mentor. Twee volle manden jaarlingen zaten vertrekkensklaar maar na overleg met Frans liet ik de helft van mijn Agenploeg thuis. Deels om de nesten gaaf te houden maar het risico op een slechte vlucht was te groot. Een rampvlucht met alle jaarlingen betekent immers een verloren kweekjaar.

Iedere dag om half zes ben ik bij de duiven. Ik woon vijftig meter verder maar de duiven zitten in de tuin bij moeder. Mijn moeder is een belangrijke hulp. Duiven binnen of buiten laten of drinken geven, door mijn drukke job maakt het een immens verschil. 
De aankomstdag van Agen was een drukke dag. Op het werk en met de duiven. Mijn vriendin Tina reed naar Ittre met de Barcelonaploeg. Lossing duif per duif met één minuut verschil. Bij de lossing werd het ringnummer en de tijd van de duif opgeschreven, thuis stond het elektronisch op. Het was de laatste training voor mijn lievelingsvlucht.
Rond 17:00 kreeg ik bericht van Frans Bungeneers. De eerste duif van Agen was gevallen in Dadizele. Frans houdt dit in de gaten voor mij. Door mijn werk heb ik hier zelf geen tijd voor. Ik was hoopvol. Mijn 16 jaarlingen stonden me wel aan. In 2020 had ik speciaal met het oog op Agen 2021 vroeger gekweekt en de jonge duiven opgeleerd tot Orleans. 
B20-6212958 “Robinne”En toen was zij daar. Mijn donkere duivin 6212958-20. De klok wees 17:48. Een hele vroege duif . Nog even moesten we wachten op de achtervlucht maar na een half uur waren we zeker. Het was de eerste nationaal. Deze prestatie raakt mij diep. Het duivinneke kreeg de naam van mijn dochter van 17 jaar. Robinne wordt 18 in september en is pas ingeschreven aan de universiteit in Leuven (faculteit rechten). Mijn duivinneke “Robinne” is een rank model met slimme kop. Een zwaluwtype maar goed gespierd. Nu de uitslag bekend is, is het gemakkelijk maar “Robinne” was op en top gemotiveerd. Zij legde twee eitjes en werd toen in de steek gelaten door haar duiver. De liefde voor haar nest was enorm. Robinne bleef twee weken alleen op de eieren zitten en kreeg toen een plat jong gestoken. Zo is ze naar Agen vertrokken. Bij thuiskomst spoedde ze zich als een weerlicht naar haar nest. Ik ben intens gelukkig dat ik dit als duivenliefhebber mag meemaken.” 

Een beetje geschiedenis

“Vroeger met vader lag de focus op grote halve fond. Helaas is mijn vader veel te vroeg gestorven in 2003. Hij was amper 56 jaar. Daar zijn geen woorden voor. We waren altijd samen. Overdag tijdens het werk en ’s avonds op het duivenhok. In ons beste seizoen werden we 1e kampioen in Fondclub Antwerpen, Union Antwerpen en Kempische Fondclub. Onze beste duif was “Elias” (4e nat. Limoges 11574 d. en 6e nat. Bourges 13188 d.).
Toen vader gestorven was, moest ik hem ook opvolgen als zaakvoerder. Ik was amper 27 jaar. Voor de duiven had ik geen tijd meer toen. Ik hield enkele zomerjongen maar de bewezen duiven vertrokken naar Amerika en Japan. En ook een paar naar vrienden. Frans Bungeneers zag hier een duiver die hem fel aanstond. Hij werd vader van zijn Icarus (4e nat. Barcelona 2009 + winnaar Gouden Vleugel). Een andere duiver van ons hok is vader 1e nat Montauban bij Jos Van Olmen.”

Beste van Bungeneers

“Door tijdsgebrek leg ik “in mijn tweede leven als duivenmelker” de focus volledig op de zware fond. Door mijn werk is het onmogelijk om er alle weken tegenaan te gaan. Mijn basisduiven komen van Frans Bungeneers. Uit zijn absolute top. Iedereen kent de Barcelonaprestaties van Frans maar als goede vriend weet ik ook hoeveel Frans heeft afgezien van de diefstal van zijn duiven.
Bungeneersduiven presteren overal. Pakkende voorbeelden zijn Gerard Schalkwijk en Van Schijndel uit Geffen. Wat een prestaties doen die mannen. Bijna altijd met gekruiste Bungeneers. Om mijn Bungeneerssoort te kruisen zocht ik versterking bij Barcelonatoppers als Cees Van Der Laan, Leon Roks en Ysbrand Kaptein. Mijn maat de Frans gaat altijd mee om te proberen de beste uit te zoeken.
Ik heb geen lange boekhouding van duivenprestaties. De onvergetelijke momenten zitten in mijn hoofd. Barcelona 2014 was zo’n moment met een duif van Barcelona op de eerste dag (22:58). Goed voor 10e nat. Barcelona en de Zilveren Vleugel. Ook mooie momenten waren Pau 2017 (9e nat.), Sint Vincent 2016 (16e nat.) en Pau 2020 (2e prov.).” 

De prestatie van “Robinne” is de kroon op het werk.

B20-6212958 “Robinne”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.