GÜNTER PRANGE - Gouden Duif-winnaar Duitsland

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Gouden Duif-winnaar Duitsland
Superstar van het Jaar Snelheid Duitsland
Superstar van het Jaar Halve fond Duitsland

De kroon op het werk

Het is gelukt, eindelijk heeft hij zijn doel bereikt ! Welk doel zal de lezer zich af kunnen vragen. Insiders zullen het antwoord wel weten. Günter Prange wilde 6 keer de Gouden Duif winnen en dat doel heeft hij nu bereikt. Onze hartelijke gelukwensen voor deze grandioze prestatie. Zes vermeldingen en 33 punten waren zijn winnende score. Eigenlijk speelde hij in 2013 alleen maar om de “Gouden Duif”. En over hoe hij dit doel bereikte zullen wij u hierna uitvoerig informeren.

Een trip waard

Zodoende zetten we weer eens koers naar Meppen en ik moet zeggen... met plezier. Want met Günter Prange over duiven praten is steeds iets heel bijzonders.
Kent U Günter Prange ? Kent U zijn kwaliteiten en zijn kennis als kweker en speler ? Kent U zijn voortreffelijke thee ? Ik bedoel niet duiventhee maar de thee die hij zijn gasten serveert. Er is eigenlijk niet zo heel veel bekend over Günter Prange en waarom is dat zo ? Welnu, Günter Prange is erg terughoudend en wil helemaal niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan. Hij heeft geen eigen website en is maar moeilijk te bereiken. Probeer het maar eens per telefoon, weinig kans dat het lukt. Günter Prange produceert geen duiven aan de lopende band en wil niet per se duiven verkopen. Hij houdt echt duiven voor zijn plezier, uit passie ook. De Duitse kampioenschappen interesseren hem niet en zodoende hoeft hij ook niet aan iedere vlucht mee te doen. Hij gaat met vakantie als het hem uitkomt, zelfs tijdens het seizoen, en het is ook wel eens voorgekomen dat hij zich verslapen had en de duiven al thuis waren.
Als Günter Prange makkelijk bereikbaar zou zijn, zou Meppen ongetwijfeld het mekka voor duivenmelkers zijn en als het ware door fans overlopen worden, doch dat is niet het geval. Tot op de dag van vandaag is Günter de bescheiden melker gebleven die hij altijd geweest is. Een reuze vent waar ik heel graag op reportage ga.

Iets over het afgelopen seizoen

Ook het afgelopen seizoen heeft Günter niet aan alle vluchten meegedaan. Waarom ? Zoals gezegd interesseren hem nationale kampioenschappen noch asduiftitels. Hij wil gewoon plezier beleven aan het duivenspel en dat heeft hij ook als hij niet aan alle vluchten meedoet. Ik meen dat hij maar aan 8 oude duiven-vluchten heeft deelgenomen. Maar als hij meedeed, waren zijn resultaten gewoonweg verbluffend. Dat stel je vast bij het inzien van zijn uitslagen. Als Günter serieus met duiven speelt, is dat op het allerhoogste niveau. Er waren jaren dat hij niet met volle inzet speelde of zelfs helemaal paste. Zo herinner ik me een jaar, ik geloof 2002, dat hij na een paar vluchten op vakantie ging naar Zweden. Na terugkomst nam hij de draad weer op. Hij deed maar mee aan 9 van de 13 vluchten en toch scoorde hij geweldig.
Hoe kan men duivensport op een zo hoog niveau bedrijven ? Is het geluk ? Was en is het de kwaliteit van de duiven ? Is het het gevoel of talent van een heel bijzondere melker, een melker buiten categorie ?
Of ligt er nog heel iets anders aan de basis van het succes van Prange ?

Terug in de tijd

Tijdens ons bezoek hadden we het over oude duiven. Bij Günter mogen goede oude duiven blijven tot het einde van hun dagen. Zo vertelde hij ons over een 20-jarige doffer die nog zeer vitaal is. Natuurlijk bevrucht hij niet meer doch hij is nog perfect in orde.
Het betrof zijn oude kweker “959” van 1994 en toen we hem in de hand kregen verbaasden we onszelf over zijn gewicht, pluimen, oogkleur, kortom over zijn algehele conditie. Deze “959” (NL94-2227959) was gedurende vele jaren de absolute topkweker bij Günter. Hij haalde hem bij Cornelis en Gerard Koopman en hij is een zoon van de “Beatrixdoffer” met de “Sultana” (uit “Eric” x “Wonderduifje 065”). Deze “959” is vader, grootvader en overgrootvader van een hele rij asduiven. Bijzonder goed kweekte hij met de “Bellens-duivin 736”. De 02098-97-330, een zoon van dit koppel, vloog 8 eerste prijzen en hoorde ook bij de topverervers van de Meppense kolonie. In het seizoen 2001 vloog de “330” overigens 10 prijzen en haalde daarmede 968,01 van de mogelijke 1000 Asduif-punten.
Een andere zoon van de “959” was de zogenaamde “Ringlose”, die inmiddels de legende-status bereikte. Hij werd vader van talrijke buitengewone kweek- en vliegduiven. Zijn moeder was nog van het oude Delbar-soort van Günter. Een zoon van de “Ringlose”, de 02098-99-802 werd in 2001 1e Asdoffer van Duitsland en uit een dochter van de “Ringlose”, de 02098-99-704, kweekte de bekende tandem Bernhard Beumer-Theo Sandbothe de 05991-01-1011 die in 2002 1e Asdoffer van Duitsland werd.
Bijna was het in 2003 opnieuw zo dat een zoon van de “Ringlose” de asduiftitel behaalde. Dit keer weer bij Günter zelf. Het was 02098-01-1009 uit de “Ringlose” x NL94-2783577 (uit “Ons Louis” x “Zuster Eric”) van C. en G. Koopman. Hij strandde echter met 598,43 van 600 mogelijke punten op de 2e plaats en werd dus 2e Asdoffer van Duitsland. De resultaten van de kinderen van de “Ringlose” spreken dus voor zichzelf. Tot op de dag van vandaag, en we schrijven 2014, blijkt op vele plaatsen en op alle niveaus de weergaloze klasse van de “Ringlose”. Zo, dat was een blik terug in de tijd.
Feit is, dat de invloed van de “Ringlose” alom enorm is. Vele Duitse topduiven stammen van hem af. Op eigen hok deed Günter veel aan, zelfs zware, inteelt met zijn nakomelingen. En tegen deze inteeltproducten brengt hij regelmatig vers bloed. En daarmede behaalt hij grote successen. Eenvoudig gezegd komt het er op neer, dat al zijn vliegduiven via of de vader of de moeder aan elkaar verwant zijn.
Günter zegt daarover : “Kweken is een kwestie van geduld.”

Geheimen van het succes

Heel wat lezers zullen nu denken dat het behalen van succes kinderspel is als men over zulke kweekduiven beschikt. Kweken is een, spelen op hoog niveau is weer iets heel anders. Daarvoor moet men zijn vak in alle opzichten beheersen. En juist dat is het wat Günter Prange zo groot maakt. Zo groot, dat sommigen hem een als het ware mythische status toedichten. Hoe dat kan ? Eigenlijk heel eenvoudig. Men moet de gedragingen van Günter volgen, naar hem luisteren en vervolgens analyseren. Enkel op deze manier komt men achter zijn “geheimen”, die eigenlijk helemaal geen geheimen zijn. Het is Günter Prange zelf die met zijn fantastische duiven op zijn doelmatige hokken voor de successen zorgt.
Günter verblijft veel op zijn hokken, hij leeft praktisch met en voor zijn duiven. Hij observeert nauwgezet de gedragingen van zijn weduwnaars en kent hun sterke en zwakke punten. Hij herkent vormveranderingen bij ieder individu en begeleidt ze afzonderlijk. De duiven liggen hem na aan het hart, hij leeft en vecht voor hen. Günter ziet meer dan de doorsnee-melker.
En wie de kunst van het observeren werkelijk verstaat is de concurrentie meer dan een stap voor. Om dit doel te bereiken heeft men tijd nodig, veel tijd. Die tijd heeft Günter en hij gebruikt die ook. Daarbij komt dat hij over relatief weinig duiven beschikt en hij dus beter aan individuele begeleiding kan doen. Denk eens na.
Kent U al uw duiven precies ? Günter Prange zeker. Spijtig genoeg is het in de duivensport zo, dat renteniers, gepensioneerden en werklozen meer tijd voor de duiven beschikbaar hebben dan mensen die nog de hele dag moeten werken. Deze laatsten zouden er goed aan doen om wat minder duiven te houden waardoor het prestatie-niveau bijna zeker zal stijgen.
Günter Prange zal in 2014 met zijn weduwnaars niet aan wedvluchten deelnemen. Hij legt er de riem even af en wil zich ontspannen. Even afwachten of hij dat volhoudt ...
Günter is een man die duiven en duivensport tot in de kleinste details analyseert. Hij bestudeert zijn duiven, trekt zijn conclusies en handelt daarnaar. Dat alles gepaard aan zijn enorme vakkennis maakt hem zo buitengewoon succesrijk.
We waren nog maar eens te gast bij Günter Prange, een van de beste melkers van Duitsland. En het was andermaal fascinerend.

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.