Duivensportsector gered - Uitzondering voor sportduiven in Animal Health Law

Onderwerp: 

Animal Health LawBrussel – In de landbouwcommissie van het Europees Parlement kwam vandaag de bevestiging dat de duivensector een uitzondering krijgt in de nieuwe Animal Health Law. Hilde Vautmans, die de laatste maanden verschillende keren met de duivensector samenzat en bij de Commissie aandrong op het schrappen van de bepaling, is verheugd met dit goede nieuws.

Europees Parlementslid en lid van de landbouwcommissie Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe):De duivensector kan opgelucht ademhalen. In haar oorspronkelijk voorstel voor de nieuwe Animal Health Law wou de Commissie een nieuwe regel invoeren waarbij sportduiven voortaan 21 dagen in quarantaine moeten voor vertrek. Dat is onwerkbaar en zou het einde van de duivensport betekenen. Ik heb de voorbije maanden op verschillende manieren bij de Commissie aangedrongen op een uitzondering voor sportduiven: zo schreef ik 2 brieven aan bevoegd Commissaris Kyriakides, stelde ik een schriftelijke vraag, en drong ik via het secretariaat van de landbouwcommissie aan op een uitzondering én debat. Vandaag kwam eindelijk de bevestiging dat die er effectief komt. De bepaling[1] die een residentieperiode van 21 dagen voor sportduiven oplegt, wordt geschrapt. Dit wil zeggen dat er dus geen verblijfsperiode nodig is en sportduiven vrij kunnen bewegen. Daarnaast wordt ook het dierengezondheidscertificaat voor sportduiven geschrapt, wat wil zeggen dat de sector zo’n certificaten niet zal moeten voorleggen. Sportduiven zullen op dezelfde manier als nu kunnen worden begeleid, met een zelfverklarend document van hun eigenaar of begeleider.”
 
De amendementen die deze wijzigingen voor sportduiven voorzien, moeten eerst nog worden goedgekeurd door de lidstaten tijdens een vergadering van de deskundige groep. Die vergadering vindt plaats op 9 maart.

 

[1] Artikel 59 uit Gedelegeerde Verordening (EU) 2020/688

Bron: Hildevautmans.eu

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.