VAN LOOCK-DE LAET - 1e Nat. Asduif Kleine halve fond jaarse

Liefhebber: 

Houtem – Vilvoorde is een stad ten noorden van Brussel en ligt aan de Zenne en het Zeekanaal Brussel-Schelde. In het noordoosten van Vilvoorde ligt het landelijke Houtem. Vilvoorde is bekend door "het viaduct van Vilvoorde" op de ring rond Brussel waar het verkeer dagelijks in de knoop geraakt. Het viaduct is 30 m hoog boven het Zeekanaal Brussel-Schelde. Kris De Bruyne zong in 1975 de stad Vilvoorde de bekendheid in met zijn song “Vilvoorde City”. Hij was niet bepaald lief voor de wijk de “Far West” die hij “Jij ellendig nest” noemde. De Vilvoordenaars worden ook spottend de “Pjeirefretters” (paardenvreters) genoemd omdat paardenbiefstuk een specialiteit van Vilvoorde is en het in alle restaurants op het menu staat.

De twee tophokken Paul Driessens & Zoon en Van den Wijngaert & Zoon hebben jarenlang het duivenmelkersheir aangevoerd in Houtem en omstreken. Nu heeft de tandem Van Loock-De Laet de fakkel overgenomen en na een knap seizoen 2017 hadden zij de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond KBDB Jaarlingen.

Alleen met jonge duiven

De tandem Van Loock-De Laet staat voor Maurice Van Loock (64) en Juan De Laet (45). De vader van Maurice Van Loock was geen duivenmelker maar de oudere buurman Laurent Crabé speelde behoorlijk goed met duiven en Maurice was als klein manneke met hem bevriend. Toen hij 8 à 9 jaar oud was had hij reeds een klein hokje met duiven. Hij mocht van vader duiven houden en ze ook opleren maar met duiven spelen voor geld was hem ten strengste verboden. Maar toen hij naar het leger moest en de meisjes in zijn leven kwamen werd er een paar jaren niet meer gespeeld.
In 1983 werd er een hok gebouwd en is de duivenliefhebberij echt begonnen. Er werd alleen Noyon met jonge duiven gespeeld en het ging vrij goed met onze neofiet. Er werden duiven gehaald bij Raymond Bostoen, Houtem... Van den Wijngaert & Zoon... Driessens & Zoon, Jacques Heus, Schiplaken en Jef De Busschere, Houtem. In 1994 werd de autovlucht in de Verenigde Maatschappijen gewonnen en ieder jaar was Maurice vaste klant in de asduifkampioenschappen. 
Juan De Laet is in 1987 met duiven begonnen op de hokken van grootvader Leon, die de vader was van Maurice. Hij speelde met dezelfde basis als zijn oom Maurice en ook alleen maar met jonge duiven. Op de wedstrijden waren ze zelfs concurrenten... en dikwijls pakte Maurice de eerste prijs en stond Juan op nummer twee. Maar de ruimte op de hokken van grootvader was beperkt en in 1995 zijn Maurice, die ook zijn peter is, en Juan gaan samen spelen. In het startjaar 1995 speelden ze zich reeds lokaal kampioen met de jonge duiven. De hokken waarop nu gespeeld wordt staan achter de woning van Maurice Van Loock en Juan De Laet woont in Hofstade.

ZO WONNEN ZIJN NAT. ASDUIF
10.6 Chevrainvilliers 1657 d. 13
17.6 Chevrainvilliers 1489 d. 2
24.6 Chevrainvilliers 1387 d. 1
08.7 Chevrainvilliers 1033 d. 3
29.7 Chevrainvilliers 572 d. 1

Ook met weduwnaars

Bij de start van deze nieuwe tandem, die in het begin ook alleen met jonge duiven speelde, werd er uitgekeken naar versterking. De eerste nieuwe inbreng kwam er met één duif van Clement De Mesmaker, Sint-Ulriks-
Kapelle die zich tot een goede kweker ontpopte. Verder kwamen er nog duiven bij van Rudi Hendrikx, Maasmechelen (2 d) en Louis Geens, Berg (1d)). In 2008 werden er 10 duiven gehaald bij Francois Tobback, Hofstade waarmee zeer goed gelukt werd. Bij Saelens- De Boelpaep, Nederokkerzeel werden er in eerste instantie 3 duiven aangekocht maar later werden er daar nog meer duiven gehaald. 
Er werd ook aan samenkweek gedaan met Patrick Spinoy, Hofstade die veel duiven van Benny Steveninck, Hamme onder de pannen had. Op een veiling werden ook nog drie rechtstreekse duiven aangekocht van Benny Steveninck zelf (2017).
In 2003 hadden ze nog de 1e Prov. Asduif Grote Snelheid en in 2004 zijn Maurice en Juan met de weduwnaars gaan spelen. In het begin was het een beetje zoeken naar de rechte weg maar eens op het goede spoor werden er toch 15 à 20 eerste prijzen gewonnen per jaar (jongen en weduwnaars samen).

Met jaarlingen naar de kleine halve fond

Maurice en Juan treden jaarlijks aan met 24 weduwnaars, 70 jonge duiven en hebben 14 koppels kwekers als achterban.
De eerste koppeling van de weduwnaars heeft plaats op 25 november. Er worden twee jongen groot getrokken en wanneer de jongen 15 dagen oud zijn gaan doffer en duivin elk met één jong afzonderlijk. Er komt geen tweede koppeling meer want dat zou een rem betekenen op de conditie vindt Juan.
In 4 à 5 etappes worden de weduwnaars opgeleerd tot 70 km en in het begin van het seizoen worden ze ook nog eens tussendoor weggevoerd. Er wordt tweemaal daags getraind gedurende een vol uur. Het trainen van de weduwnaars wordt met argusogen in de gaten gehouden want weduwnaars die niet trainen hebben geen conditie. Wegtrekken... de ploeg die openspat... en duiven die alleen vliegen dan is alles in orde.
In het begin van het vliegseizoen krijgen de weduwnaars bij de inkorving alleen de nestschotel in hun nestvak. Later komen doffers en duivinnen zo’n 10 minuten samen en treden mag. Ze doen het zelfs beter na seks met hun duivin weet men in Houtem. Om wat extra motivatie te bekomen wordt er een schabje opgehangen of ook een lege woonbak opengezet.
Bij aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen een uur samen. Naarmate het seizoen vordert wordt de periode van samenzijn ook langer.
Maurice en Juan :” Wij houden van een duif met een zachte pluim die goed gesloten is. Andere goede eigenschappen zijn een stevige rug, een vleugel die goed geventileerd is en een “straf” oog.
Bij de selectie is de uitslag bepalend en de duiven moeten goed uit hun pijp komen. Wij selecteren op prijzen per 20-tal en kopprijzen worden gewaardeerd. Tien keer zetten en 5 keer een kopprijs is hier het tarief. Van de 24 weduwnaars bleven er einde seizoen maar 8 over. De uitslag is bepalend, de pedigree is maar papier... maar een goed model kan in sommige gevallen nog de redding betekenen. 
In 2017 vlogen er 16 jaarlingen in de weduwnaarsploeg. De conditie was van in het begin van het seizoen aanwezig en ze presteerden reeds goed op Noyon. Daarna gingen er voor de eerste keer 7 jaarlingen naar Chevrainvilliers met de Nationale Asduif Kleine Halve Fond Jaarse in hun rangen.”

Speedy B16-2026247

“Speedy” B16-2026247, 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Jaarlingen, was in 2017 de blikvanger van de kolonie Van Loock- De Laet. Het is een genopte doffer die goed gesloten is en hij heeft een mooie vleugel. Het is een witoger van het iets diepere type maar hij is wel niet overdreven diep.
Op het hok zit hij in de bovenste bak rechts. Het is een baasmaker die altijd te vinden is voor een robbertje vuist vechten. Het is een tamme, plezante duif die altijd vlot binnenloopt. Hij vloog 8 maal Chevrainvilliers en lukte 7 kopprijzen. Als jonge duif heeft hij een 1e en 2e gevlogen op Noyon.
Hij schitterde met 1e Chevrainvilliers 1387 jl (1e vs 1015 o.); 2e Chevrainvilliers 1489 jl; 1e Chevrainvilliers 572 jl (1e vs 483 o.); 1e Noyon 394 d; 3e Chevrainvilliers 1033 jl (3e vs 810 o.); 2e Noyon 316 d; 13e Chevrainvilliers 1657 d; 15e Chevrainvilliers 862 d (19e vs 629 o.); enz. Hij won 13 prijzen per 10-tal... 10 in de eerste tien... 5x 1e, 2x 2e, 2x 3e en in totaal 26 prijzen !

Jonge duiven niet verduisterd

De 70 jonge duiven worden gespeend aan de leeftijd van 24 dagen. De jonge doffers en duivinnen gaan samen op één hok en worden op de schuifdeur gespeeld na de eerste Noyon. De jongen worden niet verduisterd noch bijgelicht. Op de hokken hangen witte gordijnen om het straatlicht buiten te houden want anders worden er te rap pennen gestoten. Met niet verduisterde jongen moet er op het einde van het seizoen wel gezocht worden om nog duiven te vinden met voldoende pluimen.
De jongen worden in 10 à 12 etappes opgeleerd tot 70 km. Nadien worden ze nog 1 à 2 keer per week tussendoor weggevoerd. Bij het inkorven komen doffers en duivinnen 1 u samen. Naarmate het seizoen vordert wordt de periode van samenzijn langer en kan oplopen tot 2 à 3 u. Om de motivatie wat aan te zwengelen komen er ook wat kartonnen dozen en hier en daar een schuin plankje op het hok. Van het jonge duivenhok een klein “hoerenkotje” maken leidt in de meeste gevallen naar succes.
Bij aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot ‘s avonds. Was het een slechte vlucht dan worden ze slechts op maandagmorgen gescheiden. Afgelopen seizoen vlogen de jongen alleen Noyon. Er worden plannen gemaakt om vanaf 2018 de jongen ook te spelen op de kleine halve fond.
Maar het seizoen 2017 is met de hartoperatie van Maurice een beetje in het honderd gelopen bij de jonge duiven. Maurice verzorgt de duiven vooral in de winter omdat Juan, die stookolie verdeelt, weinig tijd heeft voor de duiven. In de zomer springt hij dan bij en doet dan meer dan zijn deel van het werk. Na de selectie van de jonge duiven bleven er aan het einde van de rit 12 doffers en 4 duivinnen over.

Volle bak

De weduwnaars worden elke week gespeeld en Maurice en Juan voederen de duiven Matador. De weduwnaars worden in hun woonbak gevoederd... de jonge duiven eten uit een gezamenlijke voederbak.
Bij aankomst van een zware wedstrijd wordt er 100% sportmengeling gevoederd. Was het een lichte wedstrijd dan wordt het 50% sportmengeling + 50% Start (dieet). Dan zijn er ook elektrolyten in het drinkwater. Op zondag en maandag wordt er dan 100% Start verstrekt en is er respectievelijk kruidenthee en appelazijn in het drinkwater. Op dinsdag wordt er overgeschakeld op 50% Sport + 50% Start. Op woensdag wordt het 100% sportmengeling. Op donderdagmorgen wordt er 100% sportmengeling en op donderdagavond wordt er 100% Turbo gevoederd en gaan er vitamines over het voeder. Op vrijdag gaat er 100% Turbo in het voederbakje en zijn er elektrolyten in het drinkwater. Op dinsdag gaat er biergist over het voeder samen met lookolie of 4 Oliën. De duiven worden altijd “volle bak” gevoederd en de dag van de inkorving krijgt elke weduwnaar 10 à 15 pinda’s te verorberen.

Een combinatiepreparaat 

De medische begeleiding is in handen van dierenarts Dirk Moens uit Grimbergen. Voor de kweek en voor het vliegseizoen gaat men op controle bij de dierenarts. Doet er zich een probleem voor tijdens het vliegseizoen dan wordt er niet geaarzeld om het advies van de man in het wit in het winnen.
Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er 5 dagen behandeld met een combinatieproduct tegen trichomonas en tegen luchtweginfecties. Verder in de loop van het seizoen werd er nog twee keer behandeld met dit combinatiepreparaat... de eerste keer na 5 vluchten... de tweede keer half juli.

Tuinhokken

De weduwnaars vliegen op een tuinhok van 6 m dat 1 m van de grond gebouwd werd. De jonge duiven vliegen eveneens op een hok van 6 m dat 50 cm boven de grond opgetrokken werd. De kwekers krijgen onderdak op een zolderhok van 5 m. Het zijn dubbelwandige tuinhokken die niet geïsoleerd zijn. De zuurstofinstroom gebeurt via de golven van de golfplaten. Boven en voor de duiven is een verluchtingspleet van 1 m die regelbaar is met schuiven. De schuiven worden gebruikt naargelang de weersomstandigheden. Bij vochtige dagen in het voorjaar worden de verwarmingsplaten aangeknipt. De hokken worden dagelijks tweemaal gereinigd. De grote kuis gebeurt na de rui. Wat het drinkwater betreft wordt het systeem van twee drinkpotten gebruikt. Eentje staat op het hok terwijl de andere staat te drogen.

Twee kweekkoppels

Wij willen twee kweekkoppels eventjes toelichten.

  • B11-2121188 “Boere 188” x B15-2315564 “Spinoy Duivin”. Zij werden ondermeer de ouders van “Speedy” maar ook van B14-2208989 “Den Boere” met 1e Quiévrain 285 jl (4e vs 475 o.); 1e Noyon 189 d; 1e Noyon 154 d; 3e Noyon 458 d; 1e Noyon 119 d; 2e Noyon 68 jl (2e vs 156 o.); 1e Noyon 60 d; 2e Noyon 82 d; 3e Noyon 98 d; 5e Noyon 158 jl (10e vs 309 o.); 4e Noyon 115 d; enz. Ze werden ook de ouders van B14-2208990 die een uitstekende kweekduivin is en die moeder werd van “De Smurf”. 
  • B11-2121539 “De Manke” x B14-2209650 “Olivia”. Zij werden de ouders van B15-2067159 die als jaarling 7 x 1e regionaal won. Zij werden ook de ouders van B16-2026228 “Moussa” met 2e Noyon 240 jl (3e vs 380 o.); 1e Noyon 72 d (2e vs 111 o.); 2e Noyon 119 jl (5e vs 178 o.); 6e Noyon 316 d; 9e Noyon 394 d; 9e Noyon 281 d; 3e Noyon 88 jl (6e vs 155 o.); 15e Noyon 379 d; enz.

Enkele toppers

  • “Hans” B14-2209648 met 1e Noyon 458 d; 1e Noyon 159 d (1 vs 300 o); 1e Noyon 68 d (1e vs 156 o.); 3e Quiévrain 428 d; 2e Quiévrain 261 d; 1e Noyon 124 d; 1e Noyon 111 d; 3e Noyon 177 d (4e vs 361 o.); 1e Noyon 90 d; 2e Noyon 158 d; 2e Noyon 155 d. enz.
  • “Commandanté” B13-2135252 met 1e Noyon 309 d; 2e Noyon 329 d; 3e Noyon 309 d; 1e St. Quentin 99 d; 3e Quiévrain 261 d; 1e Noyon 77 d; 4e Noyon 300 d; 2e Noyon 149 d; 3e Noyon 210 d; 5e Noyon 338 d; 2e Noyon 135 d; 6e Noyon 340 d; 1e Noyon 55 d; 5e Noyon 257 d; 5e Noyon 231d; 4e Noyon 178 d; enz.
  • “De Professor” B12-2129145 met 2e Noyon 371 d; 1e Noyon 141 d; 2e Noyon 271 d; 3e Noyon 318 d; 1e Noyon 54 d (1e vs 55 o.); 1e Noyon 49 d; 2e Noyon 97 d; 1e Noyon 42; 3e Noyon 115 d; 1e Noyon 32 d; 1e Noyon 31 d; 4e Noyon 110 d; 2e Noyon 55 d; 1e Noyon 42 d (2e vs 52 d.); 6e Noyon 149 d; 6e Noyon 149; enz.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.