Liefhebber:
Onderwerp:
Hundelgem – Hundelgem vormt met elf deelgemeenten de gemeente Zwalm en vandaar de twaalf sterren in de vlag van de fusiegemeente. Zwalm ligt in het zuiden van Oost-Vlaanderen in de glooiende Vlaamse Ardennen.
Hundelgem zelf heeft amper 300 inwoners, telt nog vijf duivenmelkers en moet het stellen zonder duivenlokaal. Team De Ridder wordt gevormd door Geert De Ridder (51), Dirk De Ridder (48) en Gunter De Backer (39). Dit trio sloeg in 2008 de handen in elkaar maar pas in 2018 werd er gespeeld onder de naam Team De Ridder. In 2019 wisten zij de titel van 1e Algemeen Nationaal Kampioen weg te kapen.
Een sterk trio
Vader Albert De Ridder was een gehaaide Quiévrainspeler. Vader speelde vanaf 1980 samen met zijn schoonbroer Jean tot hij in 1988 kwam te overlijden. Dirk en Gerdy, twee zonen van Albert, zijn dan met de duiven verder gegaan tot ze in 1996 gestopt zijn.
In 2008 zijn Geert, Gunter en Dirk met duiven begonnen eerst onder de naam Geert De Ridder, daarna als De Ridder-De Backer en in 2018 onder de naam Team De Ridder.
In 2008 werd een nieuwe start genomen met andere duiven aan de basis. Er werden duiven gehaald bij Daniël Van Herzele, Zottegem; Gebr. Van Lierde, Asper; Germain D’Hondt, Anzegem; David Vermassen, Gavere en Michel en Filip D’Hondt, Etikhove. Daarbij kwamen nog twee goede duiven van Stefan Mertens, Onkerzele. De duiven voor de zware fond kwamen van Daniël Van Herzele en Germain D’Hondt.
“Toerke” B18/4075060 (Stefan Mertens x David Vermassen), “Libourneken” B16/4042461 (Daniël Van Herzele x Michel & Filip D’Hondt) en “Tina” B18/4075081 (Germain D’Hondt x Daniël Van Herzele) zijn de drie sterkhouders van de kolonie. Zij hebben ook een groot aandeel gehad in het behalen van het Algemeen Nationaal Kampioenschap. Er wordt ingekorfd in het lokaal “Verbroedering Elst” in Brakel waar de concurrentie bikkelhard is.
Van Noyon tot Barcelona
Team De Ridder kwam aan de start van het seizoen 2019 met een ploeg van 30 weduwnaars, 10 duivinnen op het weduwschap (+ 10 op nest), 90 jonge duiven en 20 kweekkoppels.
De weduwnaars verblijven tot 1 april in de volière want de kweekduiven trekken eerst twee rondes jongen groot op de vlieghokken van de weduwnaars. Op 1 april worden de weduwnaars gekoppeld en broeden 8 dagen en de jaarlingen worden op die manier bakvast gemaakt. In die periode worden de doffers ook opgeleerd en in 6 à 7 etappes gaan ze tot 35 km.
Voor 1 mei wordt er alleen ‘s morgens getraind en daarna wordt er tweemaal daags getraind. De training is uiteraard de graadmeter van de conditie en wordt goed in het oog gehouden. Bij de inkorving voor de kortere vluchten krijgen de doffers alleen de nestschotel in hun woonbak. Pas vanaf de nationale wedstrijden komen doffers en duivinnen bij de inkorving samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze een paar uur samen. Wanneer de prestaties verminderen wordt er gezocht naar extra motivatie. Een extra woonbak wordt open gezet, er worden enkele schabjes opgehangen en er komt al eens een vreemde duif op het hok. Op de internationale wedstrijden worden 10 doffers op het weduwschap gespeeld.
Team De Ridder speelt de wedstrijden van Noyon tot Barcelona maar fond en grote fond zijn hun belangrijkste vluchten. Ze spelen ook de wedstrijden van 500 km want anders zouden het saaie zaterdagen worden zegt het team in koor.
Met duivinnen op de grote fond
De ploeg van 20 duivinnen is onderverdeeld in twee ploegen van 10 duiven. Tien duivinnen vliegen iedere week de grote halve fond en komen op het einde van het seizoen op een nestje.
De andere 10 duivinnen gaan naar de grote fond en komen na de eerste Bourges op een nestje.
Zo wordt er ingekorfd voor Agen op einde broeden, voor Barcelona op kleine jongen en Perpignan opnieuw op kleine jongen.
De duivinnen trainen na de weduwnaars. Voor 1 mei één maal daags en daarna tweemaal daags. Wanneer de duivinnen een nestje hebben trainen ze samen met de jonge duiven.
In 6 à 7 etappes worden ook de dametjes opgeleerd tot 35 km. Tussendoor worden ze nog eens samen weggevoerd met de jonge duiven. Bij de inkorving komen de duivinnen die op het weduwschap gespeeld worden 15 minuten samen met hun doffer. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze een paar uur samen. Het onderling paren is geen probleem want de duivinnen zitten in kleine duivinnenbakken en de bodem bestaat uit een traliewerk waar het niet makkelijk zitten is.
Jonge doffers worden gespaard
De 90 jonge duiven worden in twee rondes gekweekt uit de kwekers. In de garage staan er nog 6 kweekboxen en die duiven kweken nog een derde ronde. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 26 dagen. Ze worden verduisterd van begin maart tot 21 juni en daarna wordt er niet meer bijgelicht.
Het hok van de jonge duiven bestaat uit twee afdelingen die met een schuifdeur gescheiden zijn en 1e en 2e ronde gaan afzonderlijk op elk een afdeling. Wanneer beide rondes goed vliegen gaat de schuifdeur open en de twee rondes komen bij elkaar. De schuifdeur blijft open want er wordt niet gespeeld met gescheiden geslachten en de jongen kunnen met een nestje komen.
Van het opleren van de jongen wordt er degelijk werk gemaakt. In zo’n 20 etappes worden de jongen weggevoerd tot 35 km. Ze worden daarna tussendoor ook nog wel eens weggebracht. De jonge doffers vliegen in principe slechts één nationale wedstrijd en van zodra zij goed presteren worden ze gestopt. De duivinnetjes vliegen alle nationale wedstrijden. In het vooruitzicht van de nationale wedstrijden wordt er aan de motivatie gesleuteld. Er komen kartonnen dozen, wegkruipbakjes en soms een paar oude doffers op het hok.
|
“Gerry Plus” en sportmengeling
Weduwnaars die ingezet worden op de nationale vluchten van de grote halve fond worden in principe om de 14 dagen gespeeld. Na aankomst van een wedstrijd moet er een uur gewacht vooraleer ze gevoederd worden. Op zaterdag en zondag wordt er sportmengeling verstrekt. Op zaterdag zijn er elektrolyten in het drinkwater en op zondag Naturamine. Van maandag van de eerste week tot maandag van de tweede week wordt het Gerry Plus. Op maandag gaat er kruidenthee in de drinkpot en op dinsdag vitamines.
Op dinsdag (2e week) wordt het 50% Gerry Plus + 50% sportmengeling en krijgen de duiven voor de tweede keer vitamines in het drinken. Op woensdag en donderdag wordt het 100% sportmengeling en op woensdag gaat er Belgasol in het drinken.
Duiven voor de grote fond worden hier in principe om de drie weken gespeeld. Op zaterdag en zondag wordt er sportmengeling gevoederd. Op zaterdag zijn er elektrolyten in het drinkwater en op zondag Naturamine. Op maandag wordt er 50% Sportmengeling + 50% Gerry Plus met kruidenthee in de drinkpot. Vanaf dinsdag van de eerste week tot donderdag van de tweede week gaat er Gerry Plus in de voederbak. Vrijdag wordt het dan 50% Gerry Plus + 50% Sportmengeling. Zaterdag, zondag en maandag wordt het 100% sportmengeling. In die periode gaat er ook lookolie + biergist en ook lecithine olie over het voeder. Boost X 5 en Probac Energy worden ook regelmatig verstrekt.
Medisch bij de zaak
In de stille periode worden alle duiven 5 dagen behandeld met Theraprim tegen paratyfus maar ze worden niet ingeënt. Tijdens het seizoen controleert de dierenarts regelmatig meststalen van de duiven.
Voor aanvang van het vliegseizoen worden de duiven vrij gezet van trichomonas via een 5-daagse behandeling met Trichoplus. Verder in de loop van het vliegseizoen krijgen de duiven bij aankomst van een wedstrijd een gele druppel in de bek. Bij de inkorving worden de oogdruppels Lysocur toegediend. Tegen luchtweginfecties wordt er iedere maand één dag behandeld met Soludox.
De laatste jaren waren er minder problemen maar in 2019 was er toch een uitbraak van adeno. In die periode werd het drinken verzuurd met appelazijn en werd er minder gevoederd. Deze aanpak gaf een bevredigend resultaat. De duiven kwamen tijdens de behandeling wel iedere dag los.
Tuinhokken
De weduwnaars zitten op een hok van 5 m (3x 10 woonbakken), de duivinnen op een hok van 2 m (2 afdelingen) en de jongen op een hok van 5 m (2 afdelingen). Het zijn niet geïsoleerde tuinhokken met roosters in de voorzijde en het volledig plafond voor de woonbakken bestaat uit traliewerk. De verluchting gebeurt via de openingen tussen de dakpannen die niet echt goed aaneensluiten.
Strenge Selectie
Van de 30 weduwnaars waren er dit seizoen slechts 15 overblijvers en van de 20 duivinnen kwamen er slechts 5 door de selectie. Van een strenge schifting gesproken! Van de oude duiven worden top tien prijzen en prijzen per tiental verwacht. Van de 90 jongen bleven er slechts 35 over. Ook hier zijn prijzen per tiental belangrijk. Afstamming speelt hier geen rol en alleen resultaten zijn belangrijk.
Goede vliegers naar het kweekhok
De kweekduiven worden op 22 november gekoppeld. Het zijn vooral goede vliegers die naar het kweekhok verhuizen en die leveren doorgaans de betere duiven. Kwekers voor de grote fond moeten binnen de 3 jaar bruikbare afstammelingen op de wereld zetten. Kwekers voor de grote halve fond moeten dat binnen de 2 jaar doen anders mogen ze vertrekken.
Op het kweekhok wordt er niet aan compensatiekoppeling gedaan. Er wordt trouwens weinig naar het model gekeken. Tot op heden werd er niet aan inteeltkoppeling gedaan alhoewel het de bedoeling is om dat in de toekomst wel te gaan doen.
De kwekers krijgen wel licht in het vooruitzicht van de koppeling maar er wordt niet voor gekoppeld.
Goed kweekkoppel
Een goed kweekkoppel is “Stefan” B12/4137893 x “Kelly” B15/4080505. Zij werden de ouders van:
- “Toerke” B18/4075060 met 12e Noyon 371 d, 14e Noyon 549 d, 139e nat. zone Bourges 5694 d, 10e Noyon 227 d, 7e Chevrainvilliers 248 d, 381e nat. Bourges 17969 d, 41e nat. Montlucon 14104 d, 161e nat Issoudun 11465 d, 423e nat. Bourges 10401 d, 33e nat. zone Chateauroux 1104 d
- “Sanne” B16/4042429 met 4e Blois 124 d, 12e Chateauroux 277 d, 18e Chateauroux 199 d, 20e Bourges 326 d
- “Hazard” B19/4000022 met 14e Chateauroux 582 d, 72e Bourges 683 d, 3e Chevrainvilliers 248 d.
- “Eric” B18/4075061 met 1e Noyon 439 d, 25e Brières 251 d, 23e Chevrainvilliers 248 d, 573e nat. zone Issoudun 2780 d.
Downloads:
Auteur: