STIJN & JEROEN RANS - 1e Nat. Kampioen Fond Jaarse en 2e Nat. Kampioen Grote Fond Oude

Liefhebber: 

Wijgmaal – 2020 Was een moeilijk jaar door het uitstel van het seizoen door het coronavirus en het steeds weer door de KBDB gewijzigd vluchtprogramma doorheen het seizoen, maar voor ons werd het uiteindelijk een goed jaar, zegde Jeroen Rans. Voor de vuist weg een paar hoogtepunten opnoemen doe ik met plezier. We hadden de eerste drie provinciaal Vlaams-Brabant uit Aurillac. We speelden 10 duiven in de eerste honderd nationaal jaarse en 2 duiven in de top 100 nationaal oude duiven uit Narbonne. En ook 1e Nat. Kampioen Fond Jaarse (voorlopig) en 2e Nat. Kampioen Grote Fond Oude (voorlopig) zijn twee vermeldingen die niet te versmaden zijn. Dus alleen lachende gezichten aan de Wakkerzeelsebaan in Wijgmaal.

Het team achter deze succesvolle fondkolonie wordt gevormd door Stijn (37) die dierenarts is, Jeroen (39) is bedrijfsrevisor en vader Rudy is zo wat het manusje van alles. Wijgmaal is nog maar acht duivenmelkers rijk die voornamelijk de halve fond spelen. Stijn en Jeroen Rans zijn de laatste jaren de rijzende sterren aan het nationaal en internationaal fondfirmament. 
Vader was geen duivenliefhebber maar grootvader Frans Rans en nonkel Alex Rans waren gehaaide duivenmelkers. Trouwens Alex Rans is de peter van Jeroen Rans en via deze bloedband hebben de twee jonge duivenmelkers de duivenmicrobe opgedaan.

Nationaal top 10 (2017-2019)
1e Internat. Barcelona 15.981 d. (1083 km) ’19
1e Internationaal Pau hens ’17
1e Nat. Perpignan 4620 d. (935 km) ’17
1e Nat. Pau 2135 d. (873 km) ’17
1e Interprov. Bergerac 1054 d. (745 km) ’18
2e Nat. Valence 7682 d. (667 km) ’18
3e Nat. Aurillac 3584 d. (690 km) ’19
4e Nat. Perpignan 4620 d. (873 km) ’17
8e Nat. Barcelona 7438 d. (1083 km) ’18
8e Nat. Narbonne 4120 d. (875 km) ’20
10e Interprov. Bergerac 1179 d. (745 km) ’18

De “Barcelonaduivin”

Vader Rudy had kanarievogels en Stijn en Jeroen hadden tortelduiven in dezelfde volière gezet. Dat was voor de jonge snaken de eerste stap naar de duivensport. Maar in 1990 nam dat een andere wending toen nonkel Alex Rans een duivenhok kocht voor Stijn en Jeroen. Bovendien zorgden Frans en Alex Rans voor de eerste fondduiven op hun hok. Een hokje van 4 m met 10 duiven was de start van een fondkolonie die het zou maken op de fond en de grote fond.
De eerste twee jaar werd er matig gepresteerd maar in 1992 hadden ze twee vroege jongen op Bourges. Later kwamen daar nog duiven bij van Jos Verstappen, Haasrode die een collega was van vader Rudy. Ook duiven van Jos Creten, Herent – zijn zoon zat bij Jeroen in de klas – zorgden voor versterking. Er kwamen ook nog duiven bij van Willy Behets, Herent die knap presteerde op de fond. Met deze basis werd er behoorlijk goed gespeeld.
Stijn studeerde in Gent voor dierenarts en verbleef vier jaar in het buitenland en dat liet zijn sporen na. Maar in 2010 werd hij terug volop duivenmelker.
Vanaf 2008 liet de “Barcelonaduivin” van zich spreken. Zij won in 2009 de 51e nat. Barcelona en werd 6 x ingekorfd voor de Spanjevlucht en werd internationaal de beste duif over 6 jaar. Zij mag als de stammoeder van de kolonie beschouwd worden.
Later kregen ze een aantal duiven van Stef Swinnen, Herent. Op “De verkoping van de Fondvrienden”, waar de liefhebbers 1 duif schenken uit hun beste ten voordele van de club, werden in de loop der jaren een aantal duiven gekocht. Zo werden er duiven bijgehaald van ondere andere Hok Rommelaere, Herent; Thierry Thumas, Nossegem, René Van Aerschot, Rillaar en Eddy Fabré, Diest. Bij de tandem Declercq-Vervaeren, Rillaar werd de “Ed” gehaald die zich ontpopte tot de stamvader van de kolonie Rans. Van Jacques Versonnen, Wijgmaal kregen ze een aantal duiven toen die stopte met de duivensport.

De hokken van  Stijn en Jeroen Rans in Wijgmaal.Basis van de kolonie

Op de keper beschouwd kunnen we zeggen dat de “Barcelonaduivin” in de pedigree voorkomt van 50% van de kolonie Stijn en Jeroen Rans. Ook de “Montauban” ontpopte zich tot een stamdoffer en hij tekende voor 30% van de kolonie.
De vedetten van het ogenblik zijn “Ed” en zijn zoon “Frans”. “Frans” won de 1e Nat. Perpignan (“Ed” x “Barcelonaduivin”). “De 116” werd de moeder van “Jef” die de 1e internat. Barcelona won. Veel broers, zussen en kinderen van “Jef” werden naar het kweekhok getransfereerd. 

Het nestspel op de grote fond

Op de grote fond wordt het nestspel gespeeld met 72 koppels (oude + jaarse). Zowel doffer als duivin van een koppel worden tijdens hetzelfde weekend gespeeld.
De duiven werden een eerste maal gekoppeld op 20 april en bleven dan voor de rest van het seizoen samen. Er werden geen jongen gekweekt. Voor de eerste fondvlucht werden de duiven ingekorfd op 10 dagen broeden. De eieren werden telkens weggenomen zodat ze verder ingekorfd werden op 10 dagen broeden. Dat was althans de bedoeling maar dat lukte niet altijd perfect.
De duiven voor de grote fond worden verdeeld in ploegen. Zo is er voor de oude duiven de ploeg Valence-Barcelona- Perpignan; Limoges-Pau-Marseille; Limoges-Agen-Narbonne en Cahors-St-Vincent-Perpignan. De laatste wedstrijd van het seizoen is Perpignan.
Voor de jaarlingen is er dan Agen- Narbonne; Montélimar-Narbonne en Montélimar-Aurillac.
De schuifdeuren tussen de verschillende hokken worden in de loop van het seizoen open gezet. De duiven kunnen overal binnen lopen en op die manier wordt er chaos gecreëerd en wordt het territoriumbezit aangewakkerd. Er worden ook woonbakken bijgezet en kapelletjes opgehangen. Gaat er een doffer verloren dan gaat de woonbak dicht en de duivin moet maar een andere doffer zoeken.
Alle oude en jaarse vliegduiven worden verduisterd van 1 maart tot begin mei van 18 u tot 8 u ’s morgens. Er wordt bijgelicht vanaf de langste dag tot einde seizoen van 5 u ’s morgens en tot 23 u ’s avonds.

Het totaal weduwschap op de fond

In 2020 werden voor de eerste maal 15 koppels op het totaal weduwschap gespeeld op de fond. Zij worden gekoppeld en trekken jongen groot. De duivinnen verblijven in de volière en de doffers op het hok. Bij het inkorven komen de partners niet bij elkaar. Ze zien hun partner alleen bij thuiskomst van een wedstrijd. Na aankomst van een wedstrijd zitten doffers en duivinnen los op het hok en dat brengt leven in de brouwerij. In het begin van het seizoen blijven doffers en duivinnen 2 u samen en dat kan naarmate het seizoen vordert oplopen tot ’s anderendaags.
Toch zullen Stijn en Jeroen niet verder gaan met dit systeem en zullen de fondduiven gespeeld worden volgens het systeem van de grote fond.

Jonge duiven

Er worden 120 jonge duiven gekweekt en die worden goed opgeleerd en vliegen ook twee nationale wedstrijden. Doffers en duivinnen blijven bij elkaar, worden niet verduisterd en ook niet bijgelicht. Al wie naar huis komt mag blijven is de stelregel. De jongen worden niet geselecteerd op prestatie en bouw. Het is wel zo dat wanneer een koppel onvoldoende goede kweek geeft het er samen met de jongen uitgeselecteerd wordt.

Zonaal top 10 (2016-2019)
1e Nat. zone B Aurillac 950 d. (690 km) ’19
1e Nat. zone B Valence 2411 d. (667 km) ’18
4e Nat. zone B Angouleme 749 d. (688 km) ’18
5e Nat. zone B Tulle 1833 d. (637 km) ’17
5e Nat. zone B Montauban 2106 d. (808 km) ’16
5e Nat. zone B Aurillac 690 d. (645 km) ’20
6e Nat. zone B Montauban 1129 d. (808 km) ’19
8e Nat. zone B Montelimar 952 d. (711 km)  ’16
8e Nat. zone B Aurillac 690 d. (645 km) ’20
9e Nat. zone B Angouleme 763 d. (688 km) ’18
10e Nat. zone B Aurillac 690 d. (645 km) ’20

Een basismengeling

De duiven op de grote fond worden in principe om de drie weken gespeeld. Bij aankomst van een wedstrijd wordt er eerst “Paloma Power Mix” verstrekt. Na twee uur wordt er “Premium Kweek” gevoederd.
In het drinkwater zijn er elektrolyten en Lugol. Dan wordt er een basismengeling van 50% sportmengeling + 50% lichte mengeling gans het seizoen gevoederd. De duiven die moeten ingekorfd worden krijgen de laatste vier dagen een vetrijke mengeling in hun nestvak gevoederd. Ook worden er snoep en pinda’s verstrekt.
Als bijproducten gaan er 3x per week Omegaolie + Amino Strike over het voeder. Verder wordt nog 2x per week Giachol en 2x per week Respi verstrekt. Alle vliegduiven krijgen iedere week op zondag gele druppels over het voeder.
De duiven die op de fond gespeeld worden volgen dezelfde voedermethode als de duiven van de grote fond met dien verstande dat ze slechts 2 dagen vetrijk voeder krijgen.
Grit, roodsteen en Power Mix zijn zeer belangrijk en de duiven krijgen hiervan iedere dag een snuifje. 

Op het hok van de fondduiven is men volop aan de kweek bezig.Weinig last van jongeduivenziekten

Voor het vliegseizoen wordt er 5 à 7 dagen behandeld met Cocci-Tricho. Voor de grote fond worden er bij het vertrek telkens twee 
Cocci-Trichopillen per duif opgestoken. Tegen luchtweginfecties werd er in de loop van het seizoen 3 à 5 dagen behandeld met “Orni DT”.
De jonge duiven worden bij het spenen ingeënt met “Paramyxo”. Bij elke inenting wordt er Col-immunity Boost van Giantel in de krop ingespoten. Drie weken later wordt er ingeënt met “Paramyxo Rota” en nog eens drie weken later wordt er ingespoten tegen de pokken. Wie het op die manier doet zal bij zijn duiven weinig last hebben van jonge duivenziekten als Adeno en Coli. Nadat de jongen 1 week gespeend zijn krijgen ze een behandeling van 5 à 7 dagen met Cocci-Tricho.
De oude duiven worden begin februari ingeënt tegen paramixo en eind februari ingespoten tegen de pokken. Na het seizoen worden alle vliegduiven behandeld en ingeënt tegen paratyfus.

Een goede verluchting

Stijn en Jeroen Rans spelen op 20 m vlieghokken, hebben 15 m volière en 15 kweekboxen. De vlieghokken staan de ganse winter leeg. Alle vliegduiven zitten in de volière en komen niet los van oktober tot begin februari.
De verluchting gebeurt via het plafond boven de gang voor de hokken die normaal slechts 10 cm open staat. Tijdens de voorbije hittegolf stond de verluchting volledig open. Onder de spoetnik is er ook een verluchtingsrooster van 60 cm x 40 cm dat ook kan afgesloten worden.
De vliegduiven hebben een hok met een plankenvloer met stro wat het hok zeer gezellig maakt. Tijdens het seizoen worden alleen de woonbakken gereinigd maar de bodem niet. In de winter worden alle woonbakken van het hok gehaald en ontsmet met “Virkon S”. Tijdens het seizoen worden de woonbakken 1x per week geschroeid. Tijdens het seizoen worden de drinkpotten regelmatig uitgeschrobd.

Selectie bij de oude duiven

Zoals hoger gezegd worden de jonge duiven niet geselecteerd. Wie naar huis komt mag blijven. Alle jaarlingen die thuiskomen van Agen en Narbonne mogen ook blijven. De oude duiven moeten op 2 grote fondvluchten 1x een kopprijs winnen of 2 x een goeie prijs.

De kwekers zijn ondergebracht in 15 kweekboxen.Regelmatig herkoppelen

De kwekers krijgen de tijd om te bewijzen wat ze in hun mars hebben en zij worden regelmatig herkoppeld. Ouders van de jongen die kopvliegen mogen blijven. Duiven die “gewoon” goede jongen geven gaan voor 1 jaar in de wachtkamer en er wordt gekeken of er nog goede nakweek is. Goed betekent meermaals per 10-tal ! De kweekduiven zitten in boxen en er wordt gewerkt met onderlegkoppels. De kwekers worden samen gezet met Kerstmis.
Er wordt ook aan inteelt gedaan en vader x dochter en broer x zuster moeten kunnen. Uiteraard wordt er uitgekeken naar versterking en die wordt gehaald bij melkers die minstens evengoed of beter presteren dan zijzelf. De voorkeur gaat uit naar samenkweek met een goed hok.

Kleinere duiven voor grote fond

De voorkeur gaat uit naar een duif met een zachte pluim, een soepele vleugel en die vooral goed gespierd is. Maar de prestaties zijn natuurlijk het allerbelangrijkste. De grote fond is de laatste jaren veel sneller geworden. Ook de duiven voor de grote fond zijn veranderd. Ze zijn kleiner dan 15 à 20 jaar geleden.

Enkele toppers

  • B18/2010994 met 49e nat. Rieux-Minervois 2643 d, 170e nat. Pau 2919 d, 186e nat. Libourne 4354 d.
  • B19/2027349 met 39e nat. Aurillac 3004 d, 327e nat. Donzère 2832 d.
  • B19/2027318 “Krista” met 16e nat. Narbonne 4120 d.
  • B18/2010968 “Stan” met 258e nat. Narbonne 4454 d, 11e nat. Marseille 2102 d, 116e nat. Narbonne 3580 d, 256e nat. Agen 4644 d, 137e B.U. Salbris 2420 d.
  • B19/2027215 met 600e nat. Tulle 4451 , 171e nat. Limoges 9756 d, 88e B.U. Salbris 3350 d, 148e B.U. Fay-Aux-Loges 1475 d.
  • B19/2027351 met 37e nat. Aurillac 3004 d, 314e nat. Donzère 2832 d.
  • B18/2010997 “Robina” met 209e Narbonne 4454 d, 45e nat. Agen 5140 d, 717e nat. Aurillac 3584 d.
  • B19/2027257 met 276e nat. Souillac 7514 d, 291e nat. Limoges 9756 d, 242e B.U. Salbris 3350 d, 1453e nat. Chateauroux 33833 d.
  • B19/2027282 “Aurillie” met 32e nat. Aurillac 3004 d, 648e B.U. Salbris 3350 d. *B17/2023591 “Ruud” met 170e nat. Narbonne 4454 d, 57e nat. Marseille 2102 d, 290e nat. Perpignan 3915 d, 307e nat. St-Vincent 2949 d, 451e nat. Jarnac 4940 d.
  • B19/2027258 met 709e nat. Brive 4238 d, 286e nat. Souillac 7514 d, 669e nat. Limoges 9756 d
  • B19/2027269 “John Doe” met 95e nat. Narbonne 4120 d, 89e nat. Agen 5955 d.
  • B18/2146302 “Special Frans” met 25e nat. Narbonne 4454 d, 1530e nat. Limoges 10319 d, 3291 nat. Bourges 23195 d.
  • B16/2051063 “Jef” met 1e nat. Barcelona 7301 d/1e internat. 15981 d, 35e nat. Perpîgnan 3966 d, 761e nat. Valence 7974 d, 287e nat. Jarnac 5117 d, 81e nat. St-Vincent 2758 d, 391e nat. Cahors 6356 d.

Kampioenschappen 2020

  • 1e Nationaal kampioen Fond Jaarse KBDB 2020 (voorlopige eindstand)
  • 2e Nationaal kampioen Zware fond oude KBDB 2020 (voorlopige eindstand)
  • 6e Nationaal kampioen Rhonevallei oude KBDB 2020 (voorlopige eindstand)

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.