STICKERS-DONCKERS – Gouden Duif-winnaar België

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Lille – Gust Stickers en Dirk Donckers uit Lille spelen al enkele jaren op zeer hoog niveau. Niemand zal ons tegenspreken wanneer we stellen dat zij op nationaal vlak een van de meest gelauwerde snelheidsspelers van het ogenblik zijn.

Bijna als naar goede gewoonte werden zij in 2013 1e Algemeen Kampioen Quiévrain en hadden in alle reeksen de eerste asduif van Quiévrain en Noyon samen in het Tienverbond.
In de nationale kampioenschappen 2013 behoorden ze met 4e Nat. Asduif jongen Snelheid K.B.D.B... 5e Nat. Kampioen Jaarse Kleine Halve Fond K.B.D.B... 7e Nat. Kampioen Snelheid oude en jaarse K.B.D.B... 9e Nat. Kampioen Jonge Snelheid K.B.D.B... 9e en 20e Nationale Asduif Snelheid K.B.D.B... en 15e Nat. Asduif Jaarse Kleine Halve Fond K.B.D.B. tot de absolute uitblinkers.
Ook op internationaal vlak gooiden ze hoge ogen met 1e en 3e BRNO European Exhibition Tsjechië 2014 cat. F... 3e Olympiadeduif Jonge Nitra 2013... 3e BRNO European Exhibition Tsjechië 2014 cat. A.
In de trofeeënkast ontbrak er nog een trofee maar dat zou in 2013 opgelost worden ! Het was bovendien de droom van zoon Seppe om de Gouden Duif te winnen en deze droom kwam uit.
Gust... Dirk... en Seppe werden met veel bravoure Gouden Duif-winnaar België 2013. Op de Gouden Duif-viering zal een stormachtig applaus hen begeleiden naar het hoogste podium.

Tandem Stickers-Donckers

Gust Stickers (76) was een goede snelheidspeler. Het ging op een bepaald moment zo hard... de duiven kwamen zo “dik”... dat hij hulp zocht om op zondag zijn duiven geklokt te krijgen.
Dirk Donckers (43) had al met iemand anders samengespeeld maar was daarmee gestopt. Hij had al een jaar geen duiven meer en hij was de geknipte persoon om Gust uit de nood te helpen. In 1991 sloegen ze de handen in elkaar. Er werd verder gespeeld onder de naam Gust Stickers en pas tien jaar later werd de tandem Stickers-Donckers boven de doopvont gehouden. Er wordt nu nog altijd op de locatie van Gust Stickers gespeeld maar de hokken van toen zijn ondertussen allemaal vervangen door nieuwe.
Ondertussen werd de tandem uitgebreid met twee nieuwe krachten. Zoon Seppe is met hart en ziel verknocht aan de duiven en steekt een handje toe waar nodig. Cindy is de duivel-doet-al die niet alleen de hele papierwinkel voor haar rekening neemt maar ze is vaak ook de chauffeur die de duiven gaat “lappen”. Je kunt altijd op haar rekenen en in geval van ziekte neemt ze zelfs de volledige verzorging van de duiven voor haar rekening.

Stamopbouw

In eerste instantie werd er verder gespeeld met de duiven van Gust Stickers. Links en rechts werd er op een kampioenendag een bon gekocht van de lokale vedetten. Duiven van o.a. Jef Vervoort, Emiel Dries en Mathieu Vanmechelen zorgden voor de eerste versterking.
Vanaf 2003 werd er in het Tienverbond gespeeld. Leo Heremans was er de te kloppen man en begon wereldfaam te vergaren. In 2004 werden er 4 Heremans-jongen binnengehaald waarvan er eentje... “De Weerborstel”... zich tot een echte topkweker ontpopte.
De huidige stamvader “719/05” is een zoon van “De Weerborstel”.
Voor de tandem Stickers-Donckers begonnen de vette jaren en ze speelden zich in 2006... 2009... 2010... 2011... 2013 1e Algemeen Kampioen Quiévrain in het Tienverbond naast nog heel wat topvermeldingen in andere kampioenschappen.
In 2007 kochten ze een bon van Luc Van Mechelen, Oud-Turnhout en die verzilverden ze voor de moeder van de “Dortmund Duivin” (1e Westeuropese Asduif). Datzelfde jaar kochten ze een doffer bij Frans Maris, Itegem en die werd de vader van de “Dortmund Duivin”.
In 2013 werd 1 rechtstreekse en enkele zuivere Gaston Van de Wouwer-duiven aangeschaft. Via een bon werden er ook nog twee koppels eieren gehaald bij Fernand en Koen Mariën, Tielen. Bij Fons Van de Water, Olen werden ook nog twee jongen gehaald.
Op de publieke verkoop van Stickers-Donckers werd de “Dortmund Duivin” aangekocht door Dirk Van Dyck, Zandhoven. Nu werd voor een partner gezorgd voor de “Dortmund Duivin” en wordt er met Dirk Van Dyck aan samenkweek gedaan. Ondertussen kwamen al 2 kinderen uit “Zoon Kannibaal” x “Dortmund Duivin” naar Lille.
Een Duitse sportvriend had de eerste provinciale Asduif in Duitsland met een rechtstreekse duif van Stickers-Donckers en hij bracht hen een kind uit de combinatie “Kaasboer” x “Provinciale Asduif”. Van de aanwinsten in 2013 moet er uiteraard nog gewacht worden op de eerste resultaten.

Klassiek weduwschap

Stickers-Donckers kwam aan de start van het seizoen 2013 met een team van 40 weduwnaars (2 hokken voor Quiévrain, 2 hokken voor Noyon)... 40 duivinnen op weduwschap... 150 jonge duiven... en 40 kweekkoppels.
De weduwnaars bleven vanaf augustus vorig jaar samen met hun duivin... ze werden gespeeld op een nestje... en 3 wedstrijden per week was het minimum. In oktober werden ze gescheiden en gingen door de rui met een vliegmengeling en met veel verse grit en snoepzaad. Ze kwamen ook regelmatig los en kregen met regelmaat een bad. Ondertussen werden de nieuwe weduwnaars in het team ingepast.
De eerste koppeling vond plaats op 25 november en het merendeel van weduwnaars moest de jongen van de kwekers groot trekken. Alleen de echte toppers bij de weduwnaars mochten hun eigen jongen groot brengen. Aan de ouderdom van 20 tot 21 dagen bleef er een jong bij de doffer... het andere werd door de duivin verder gevoederd. De jongen werden gespeend aan de leeftijd van 25 dagen.
Er volgt geen tweede koppeling en na het spenen van de jongen komen de weduwnaars elke dag los. In het begin worden de zaken niet geforceerd... de duiven komen langzaam in hun vliegritme en zo worden de “scheefvliegers” vermeden. Na een dikke week wordt er 1 x 1u getraind met de vlag. Maar al vrij vlug kennen de weduwnaars de regels van het spel en mag de vlag opgeborgen worden.
Eind februari wordt er gestart met opleren. De opleersessie wordt hier ernstig genomen en de duiven worden wel 20 à 25 keer weggevoerd. Het seizoen start half maart en Gust en Dirk moeten dan van de partij zijn. De duivin wordt nooit getoond bij de inkorving. Een goede duivin is “alles” voor een doffer maar het zijn natuurlijk niet allemaal goede duivinnen ! De weduwnaars zitten altijd halfbak en bij de inkorving komt alleen de nestschotel in het nestvak. Er wordt niet gezocht naar extra motivatie want het is de bedoeling om de doffers rustig in te korven.
De weduwnaars worden individueel in hun woonbak gevoederd met de soeplepel. Zondag na thuiskomst worden de doffers wel 6 à 7 keer kleine porties gevoederd. Telkens na het eten gaan ze water met elektrolyten drinken en dat zorgt voor een snelle recuperatie. Vergeten we niet dat de doffers zo’n 45 wedstrijden per jaar vliegen.
Doffers en duivinnen blijven samen tot 18 u. Wanneer de duivinnen terug naar de volière zijn worden de hokken tot in de puntjes gereinigd. Daarna wordt er “volle bak” gevoederd en na een kwartier wordt de dis afgeruimd. Maandagmorgen heeft de weduwnaarsploeg reeds heel wat lust tot trainen.
Op maandag, dinsdag en woensdag krijgen de weduwnaars twee voederbeurten per dag met de lepel. Op donderdag wordt er “volle bak” gevoederd in kleine porties. Op vrijdagmorgen wordt er bijna geen eten verstrekt om de eetlust naar vrijdagavond aan te wakkeren. Vrijdagavond wordt er overvloedig gegeten (3 grote lepels). Op zaterdag is het voederen afhankelijk van de voorspellingen. Wordt er hard weer voorspeld dan krijgen de duiven een volle portie in hun eetbakje... wordt er licht weer voorspeld dan wordt er geen eten meer verstrekt. De regel is dat er ‘s morgens normaal gevoederd wordt... ‘s avonds wordt er met kleine porties gevoederd tot verzadiging.
Dirk probeert het trainen van de duiven steeds in de gaten te houden maar het is de computer, op basis van de behaalde resultaten, die de volgorde op de poulebrief bepaalt. Maar duiven die hard trainen beloven succes voor zondag. Heeft de vliegploeg af te rekenen met een dipje in de conditie dan wordt er al eens een duif van hok gewisseld en een nieuwe duif op het hok zorgt voor meer animo.
Duiven die 7 à 8 zondagen na elkaar “knallen” en die daarna met een dipje af te rekenen krijgen blijven enkele weken thuis. Zij worden aan het einde van het seizoen op een nestje gespeeld en zo’n duiven zijn tot superprestaties in staat.

 

10 geboden van Dirk Donckers
1. Durf de confrontatie aangaan met de “groten”, selecteer hierop en maak je eigen
   stam sterker.
2. Heb respect voor je medeliefhebbers, want iedereen heeft “zijn beste”. Maar weet
   wel... voor wat, hoort wat... en ook in de duivensport moet er hard gewerkt worden
   om goede resultaten te behalen. En meestal doen de grote kampioenen er net dat
   beetje meer voor dan de gewone liefhebber
3. Als kampioen heb je een voorbeeldfunctie, andere liefhebbers kijken naar je op,
   volgen je en proberen uit wat je vertelt. Verkoop dan ook geen onzin.
4. Tandems zijn de toekomst. Je kan de taken verdelen, maar denk eraan dat je eigen
   wil niet altijd de beste is, overleg en sluit compromissen.
5. Geniet van elk mooi moment in onze sport, want weet dat een tegenslag steeds om
   de hoek loert. Iedereen maakt fouten, alleen moet je leren uit deze fouten om ze
   in de toekomst te kunnen vermijden.
6. Zoek je eigen systeem en blijf hier trouw aan. Zoek iets wat past binnen jouw
   mogelijkheden en kunnen. Denk er aan... vele wegen leiden naar Rome.
7. Stiptheid is niet het belangrijkste, wel een goede verzorging. Vandaag zien wat
   er morgen kan gebeuren en bijsturen waar nodig.
8. Slechte duiven eet je op, met goede duiven help je anderen verder en de supers
   hou je om je eigen stam te verbeteren.
9. Het is leuker om tamme duiven op je hok te hebben dan bange. Je hebt er meer
   plezier aan en de band tussen liefhebber en duif is beter.
10. Een lege apotheekkast is goud waard... hoe minder medicijnen hoe beter.

 

Duivinnen op weduwschap

De vliegduivinnen worden een eerste keer gekoppeld op 25 november... en zij worden meestal gepaard met de weduwnaars. De duivinnen gaan naar het hok van de weduwnaars wanneer ze gekoppeld worden en trekken daar een koppel jongen groot.
Van bij het opleren krijgen ze echter een andere partner waarmee ze gans het vliegseizoen gespeeld worden. De duivinnen (verblijven in de volière) en hun nieuwe partner hebben geen vast nestvak en worden op zondag (thuiskomst) met eten en drinken opgesloten in een nestbak. Op zondagavond gaan de dametjes voor de rest van de week naar de volière. De duivinnen verblijven dag en nacht in de volière waarvan alleen de voorzijde open is. Ze zitten op schabjes met een tussenschot zodat ze elkaar niet kunnen zien. De duivinnen trainen 1x daags minstens een vol uur.
Op maandag, dinsdag en woensdag spannen de duivinnen niet met elkaar aan want de doffer zit nog fris in hun geheugen. Maar duivinnen die aanspannen met elkaar op donderdag en vrijdag zijn de favorieten voor het weekend want ze geven blijk van veel paarlust en drift.
De mindere duivinnen vliegen tijdens de week de kermisvluchtjes en op zondag niet. Zij houden tijdens de training de duiven in de lucht die tijdens het weekend wel gevlogen hebben. En omgekeerd... de duiven die tijdens het weekend wel gevlogen hebben houden op donderdag en vrijdag de duiven in de lucht die de midweekse kermisvlucht afgehaspeld hebben. Ook de thuisblijvers (na 7 à 8 weken knallen) houden eveneens de lust tot trainen onder de vliegploeg. Het voedersysteem van de duivinnen is nagenoeg hetzelfde als dat van de weduwnaars.

Jonge duiven

De 150 jonge duiven krijgen onderdak op 6 hokken... 4 hokken met volière... 2 volières zonder binnenhok. Raar maar waar de beste duiven zitten meestal in de volières zonder binnenhok.
De jonge duiven worden gefokt uit de kwekers en enkele toppers onder de weduwnaars die hun eigen jongen mogen groot brengen. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen en meteen worden ook de geslachten gescheiden. Maar dit nooit meer zegt Dirk Donckers. “Dit systeem is ons helemaal niet goed bevallen. Wij zijn nestspelers met de jonge duiven en we kenden zoveel verliezen dat we de jongen niet meer op een nestje kregen.
In 2014 gaan we het geweer van schouder veranderen. De woonbakken die vorig seizoen met een houten plaat afgeschermd werden gaan nu meteen open met de bedoeling om snel koppeltjes te vormen om er vanaf de eerste vluchten te staan.
Vorig jaar wilden de jongen niet vliegen noch trainen. We verspeelden heel wat jongen op de korte afstandjes en we kwamen met slechts 50 jongen aan de start op Quiévrain. Slechts één hok heeft voortreffelijk gepresteerd. Eigenlijk waren we heel voorzichtig met de jongen want we wilden het volgende jaar ook nog met jaarlingen spelen. De meeste jongen hebben veel trainingsvluchtjes gevlogen maar slechts 5 à 6 echte wedstrijden... behalve dan dat ene hokje waarop “Jackpot”... “Kleine Blauwe”... en de “170” goed presteerden.
De jonge duiven nestelen in de woonbakken maar slechts zelden op de bodem van het hok. We hebben liever dat ze geen nestjes bouwen op de vloer want dan maken ze zich baas van de voederbak of de drinkpot en dat proberen we te vermijden.
Wij “rijden” veel met de jonge duiven... om niet te zeggen dagelijks... maar in 2013 moest er gewerkt worden en mijn vrije tijd was beperkt. De beste uitslagen met de jongen werden behaald in september... en we kunnen ons de vraag stellen of het wel nodig is om veel met de jongen te “rijden”.
De jongen worden tweemaal daags gevoederd in een gezamenlijke voederbak... steeds iets minder dan genoeg... en dan met kleine porties bijvoederen.
Samengevat kunnen we stellen dat het seizoen 2013 goed was met de oude duiven... met de jaarlingen super op Quiévrain... Noyon... en halve fond... maar met de jonge duiven was het duidelijk minder. Maar de vooruitzichten voor 2014 zijn fantastisch.”

Medisch Mariën

De volledige vliegploeg werd eind oktober 2012 ingeënt tegen paramixo en na een algemene controle door de dierenarts moest er niet behandeld worden. In 2013 werd er helemaal niet behandeld tegen trichomonas... luchtwegeninfecties... of paratyfus. Maar de tandem Stickers-Donckers heeft het volste vertrouwen in de producten van dierenarts Fernand Mariën. Er worden mineralen verstrekt de dag na de thuiskomst. Het voeder wordt wat vochtig gemaakt met appelazijn en de mineralen gaan over het voeder. De dag van de thuiskomst zelf wordt er conditiepoeder verstrekt. Vliegen de duiven 3 wedstrijden per week dan wordt er drie dagen conditiepoeder verstrekt. Eenmaal per maand... er wordt gestart op 15 februari... wordt er conditiesiroop verstrekt gedurende het vliegseizoen.
Verder gaat er heel veel Naturaline... appelazijn... en look (365 dagen per jaar) in het drinkwater. Ook wordt er veel verse grit en snoepzaad onder het eten gemengd. De duiven krijgen geen kraantjeswater maar putwater te drinken. Het putwater staat een dag op voorhand met 9 à 10 teentjes look te “trekken” en wordt daarna aan de duiven verstrekt. Look in het drinkwater moet vervangen worden wanneer je hem niet meer ruikt.

Hok

Veel licht, veel lucht op droge hokken zijn de goede kenmerken van de hokaccommodatie in Lille. Bij regenachtige dagen was het minder droog op de hokken. Het installeren van houten roosters met vloerdek korrel op de bodem was een gouden ingreep.
Op de hokken is er een verluchtingspleet van 1 m breed vooraan in het plafond boven de duiven. Deze verluchting is regelbaar met schuiven maar deze staan altijd open. Op het hok van de jonge duiven is er zelfs nog verluchting in de voorzijde van het hok. Voor deze luchtinlaat werd er een schuine plank geplaatst om het rechtstreeks contact van de koude lucht met de duiven te vermijden.
De volières zijn het beste onderkomen dat je een duif kunt geven ! Veel zuurstof voor melker en duif. Verwarmingelementen op de hokken werden nog nooit gebruikt.

Goeie duif

Dirk Donckers : “Een goeie duif is een duif met een goed palmares... dat staat als een paal boven water. Er zijn zowel goede duiven onder de korte als onder de lange duiven. Belangrijk is dat ik een goed gevoel heb wanneer ik een duif in mijn handen neem. Ik hou niet van grote duiven maar verder ken ik niets van de perfecte vleugel... en ken ik evenmin iets van spieren. Ik heb een voorkeur voor een oog met vuur... maar zeker geen oog met fletse kleuren.
Bij ons wordt vooral geselecteerd op de uitslagen. Van de 40 weduwnaars bleven er aan het einde van de rit 12 over... van de 40 duivinnen wisten er 14 de valbijl te ontwijken... en van de 150 jonge duiven (veel verloren) blijven er slechts 45 over. De norm is hier 70 % prijs vliegen met 3x top tien en minimaal 7 à 8 keer per 10-tal. Omdat 2013 zo’n moeilijk jaar was met de jonge duiven hebben we ook een aantal jongen geselecteerd via de handkeuring.”
Melkers in het buitenland winnen met duiven van Stickers-Donckers op wedstrijden van 500 à 600 km. Dus hebben Gust en ik het enkele jaren geleden ook maar geprobeerd op de halve fond... en met succes ! Het seizoen 2013 was een superjaar op de halve fond.”

Kweekhok

Het kweekhok wordt geschraagd door een aantal uitzonderlijke kweekparen en hun nakweek.
* “Stampaar” of B05/6107719 (5 x 1e) x B03/6341887 (7 x 1e). Beide duiven waren super vliegers en alle asduiven van de laatste 5 jaar zijn aan hen verwant. Ze hebben een fantastische nakweek tot in de vierde en vijfde generatie.
* “Wonderkoppel” of B07/6272714 x B02/6088194. Ze gaven 4 jongen in 2009 waarvan 3 super duiven. In 2010 werden ze de ouders van B10/640932 “Wonderboy” (1e Nat. Asduif Snelheid 2011). Ze werden ook de ouders van B09/6121296 “Aske” (6e Nat. Asduif Snelheid 2010 + 3e Olympiadeduif Poznan jaarlingen 2011 + 2e Europacup Dortmund Snelheid 2010). B02/6088194 is moeder van de doffer van het “Stampaar”.
* “Oud Koppel” B03/6341826 x B03/6341928. Werden in 2006 de ouders van 3 jonge duiven (“Superman”, “Hot Lady”, “562”) die op 1 jaar tijd 10 x 1e prijs wonnen.
De nakweek van deze drie basiskoppels zijn de basiskwekers van de huidige generatie. Ook drie kinderen van “Dream Team” of B08/6026528 x B08/6027869 zijn actuele topkwekers.

Zo werden zij Gouden Duif-winnaar België
S 21-4 Quievrain  1.336 d. 8, 3, 59
S 02-6 Noyon    621 d. 12, 11, 8
S  21-7 Quievrain  2.121 d. 5, 43, 16
S 15-9 Quievrain   179 d. 1, 18, 4
HF 18-5 Angerville  1.078 d. 13, 21, 16
HF 17-8 Angerville  238 d. 20, 7, 11

Gouden Duif-winnaar

“De waarde van deze prestatie zal pas echt tot ons doordringen wanneer we op het podium zullen staan. De Gouden Duif-competitie is een zeer moeilijke competitie en het was mijn zoon Seppe zijn droom om ooit Gouden Duif-winnaar te worden,” aldus Dirk Donckers.
Voor Gust, Dirk en Seppe dus een dikke proficiat als de Gouden Duif-winnaar België 2013 !

Kampioenschappen

Nationale Kampioenschappen
1e Nationaal Kampioen Jonge snelheid KBDB 2011
1e & 4e Nationale Asduif snelheid KBDB 2011
3e Nationaal Kampioen Oude snelheid KBDB 2011
4e Nationale Asduif Jonge snelheid KBDB 2013
5e Nationaal Kampioen Jaarse kleine halve fond KBDB 2013
6e & 11e Nationale Asduif snelheid KBDB 2011
6e Nationaal Asduif snelheid KBDB 2010
7e Nationaal Kampioen snelheid KBDB 2013
9e Nationaal Kampioen Jonge snelheid KBDB 2013
9e Nationaal Kampioen Jaarse KBDB 2011
9e Nationaal Kampioen Jonge snelheid KBDB 2008
9e & 20e Nationale Asduif snelheid KBDB 2013
10e Nationaal Kampioen snelheid KBDB 2009
10e Nationaal Kampioen Jonge snelheid KBDB 2006
11e Nationaal Kampioen Jonge snelheid KBDB 2012
15e Nationale Asduif Jaarse kleine halve fond KBDB 2013

Internationale Kampioenschappen
1e Belgische inzending Europacup snelheid 2009
1e & 3e BRNO European Exhibition Tsjechië ‘14 cat. F
2e Belgische inzending Europacup snelheid 2010
3e Olympiade duif Jonge Nitra 2013
3e Olympiade duif Jaarse Poznan 2011
3e BRNO European Exhibition Tsjechië 2014 Cat. A

Provinciale Kampioenschappen
1e Kampioen Oude snelheid KBDB Antwerpen 2011
1e Kampioen Oude snelheid KBDB Antwerpen 2010
1e Kampioen Jonge snelheid KBDB Antwerpen 2011
2e Kampioen Oude snelheid KBDB Antwerpen 2009 & 2013
2e Algemeen Kampioen KBDB Antwerpen 2013
2e Kampioen Jonge snelheid KBDB Antwerpen 2009
3e Algemeen Kampioen KBDB Antwerpen 2011
3e Asduif Jonge snelheid KBDB Antwerpen 2013
3e Kampioen kleine halve fond KBDB Antwerpen 2013
3e Kampioen Jonge snelheid KBDB Antwerpen 2013
5e Kampioen Oude halve fond KBDB Antwerpen 2011
5e Asduif Oude & Jaarse snelheid KBDB Antwerpen 2013

Tienverbond
1e Algemeen Kampioen Quievrain 2006-2009-2010-2011-2013
1e Algemeen Kampioen Noyon 2009-2011
Keizer Tienverbond Quievrain 2009-2010-2011
1e Asduif Oude & 1e Asduif Jaarse & 1e Asduif Jonge 2013 Q+N
1e Asduif Oude & 1e Asduif Jaarse 2011 Quievrain + Noyon

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.