ROGER VOLKAERTS - 1e Nat. Asduif Kleine halve fond Oude

Liefhebber: 

Duffel – Duffel is een gemeente in de provincie Antwerpen en gelegen aan de Nete. De duffelcoats, de jassen met de houten sluiting en een touwtje, ontleenden hun naam aan de gemeente Duffel. Ze waren gemaakt uit de zware, ruwe stof die daar vervaardigd werd. De economie in Duffel is vandaag voornamelijk gebaseerd op de aluminiumindustrie en de papierverwerking.

Maar Duffel is onder de duivenmelkers nog beter gekend als de lossingsplaats van Nederlandse en Kempense duiven. Voor de melkers in de buurt is het opletten geblazen wanneer deze groepen duiven tijdens het vliegseizoen regelmatig over trekken. Ze moeten de lossingsuren goed kennen want heel wat duiven gingen al verloren toen ze in deze massa’s duiven terechtkwamen.
Maar onze aandacht ging vooral naar Roger Volkaerts (71) die een knap seizoen 2017 afsloot met de titels van 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Oude en de 10e Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond oude en jaarlingen naast nog topvermeldingen in de provinciale en regionale kampioenschappen.

Gestart met kerkduiven

Vader was boogschutter en geen duivenmelker en is overleden toen Roger amper 14 jaar oud was. Roger ging naar de vakschool in Lier en stopte met zijn opleiding toen hij 16 jaar oud was en moest gaan werken. Hij ging werken op leercontract als schrijnwerker in een bedrijf dat kerkorgels maakte. 
De orgels moesten in de kerktoren geïnstalleerd worden en een verdiep hoger zaten de kerkduiven. Tijdens de middagpauze gingen ze regelmatig eens kijken naar deze duiven. Roger die thuis een hokje had van 1,5 x 1,2 m met enkele sierduifjes nam daar eieren mee die hij bij deze sierduiven onder schoof. Dat waren zijn eerste stappen in de duivensport !
In 1964 ging hij 6 jonge duiven kopen op de markt in Mechelen en er zat meteen een duif tussen die 2 of 3 eerste prijzen vloog. Een betere stimulans kon onze neofiet niet krijgen. Er werd op zolder een klein hokje getimmerd met een “hollepan” (dakpan met een opening) waarlangs de duiven moesten binnenlopen.
Nadat hij afgezwaaid was van het leger werd er een hok gebouwd van 4 m x 1,2 m en er werd gekweekt uit dat goede “marktduifje”. Er werd verder gespeeld met 25 à 30 duiven op Quiévrain en Noyon.
Roger heeft ook nog 15 jaar een volkscafé open gehouden aan het station van Duffel en dat heeft hij altijd graag gedaan. De cafégangers konden zich uitleven op de biljart, tafelvoetbal, topbiljart, carambolbiljart, kaarten, pietjesbak en chapeau en dat was steeds een gezellige bedoening. Maar hij miste zijn duiven...
Recht tegenover zijn café stond een huis leeg en Roger kreeg het voor mekaar dat hij zijn duivenhok mocht overbrengen naar dit onbewoond pand. Daar heeft hij 15 jaar met de duiven goed gespeeld op Quiévrain en Noyon.

Roger VolkaertsToen hij stopte met zijn café is Roger 9 jaar gaan werken op BASF en daar leerde hij verschillende duivenmelkers kennen. Hij hoorde die mannen veel vertellen over Ludo Claessens uit Putte (Nl) die bij momenten de sterren van de hemel speelde. Op de publieke verkoping van Ludo Claessens kocht hij zich 3 duiven waaronder een “Vos”. Met deze duif NL95-6123020 is hij heel goed geweest en zijn kolonie werd op een hoger niveau getild.
Ook op een verkoping van Berre Van Leest, Nijlen schafte hij zich 3 duiven aan (2000). Op de verkoping van Louis Van Thielen, Herenthout kocht hij één duif. Deze jaarling B00-6244428 was uit het kampioenenhout gesneden en betekende eveneens een injectie van klasse voor deze kolonie in expansie. Een Duitse melker die daar eveneens aan tafel zat zegde tegen Roger dat hij goed zou varen met deze duif... en zo gebeurde.
Zo'n 22 jaar geleden ging Roger terug naar zijn ouderlijk huis waar hij nog steeds woont en hij maakte in 2002 de overstap naar de halve fond. In het verbond "Tussen Vaart-Zenne-Nete" werd er duchtig Dourdan gespeeld en Roger speelde er met veel succes.
Hij haalde ook een duif (B03-6243758) bij Louis Haverhals, Nijlen en die werd vader van zijn 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Oude 2017.
Via een collega en via Jos Vertommen, St. Katelijne-Waver kwamen er twee duiven van Adelin De Dobbeleer, Roosdaal naar Roger Volkaerts waaronder de B13-2144167. Hieruit werden duiven gefokt die goed hun prijs konden vliegen.
In zijn carrière heeft Roger eigenlijk nooit veel duiven bijgehaald. Hij kweekte voornamelijk uit zijn eigen beste duiven en dat bracht hem meer dan behoorlijk succes.

Een duif die niet traint presteert niet

Roger Volkaerts kwam aan de start van het seizoen 2017 met een ploeg van 13 weduwnaars voor Quiévrain en Noyon, 11 weduwnaars voor de halve fond, 8 weduwnaars voor de provinciale en nationale vluchten, 12 duivinnen op weduwschap (5 op Chevrainvilliers + 7 op provinciale en nationale vluchten), 50 jongen voor Quiévrain en Noyon en 50 voor de halve fond. Daarnaast heeft hij nog drie koppels kwekers.
De weduwnaars worden gekoppeld op 26 november. De eieren van de betere koppels worden verlegd onder de mindere koppels. Uit de jaarlingen wordt er praktisch niet gekweekt. De betere weduwnaars leggen opnieuw 14 dagen later.
Rond 20 maart wordt er gestart met opleren en na een 4-tal opleervluchten zitten de weduwnaars reeds in Quiévrain. Wanneer het weer niet goed is blijven de hafoduiven 14 dagen langer thuis. Voor de eerste en tweede wedstrijd komen doffers en duivinnen zo’n 10 tot 15 minuten samen. Dit wordt vooral gedaan om de jaarlingen het weduwschap te leren kennen. Vanaf de derde wedstrijd krijgen de doffers alleen nog de nestschotel in hun woonbak want weduwnaars moet je niet te zot maken zegt Roger. Bij aankomst van een wedstrijd blijven doffers en duivinnen samen tot hij terug is van het duivenlokaal en dat kan soms lang duren. Het gebeurt meer dan eens dat ze (hafoduiven) pas ‘s anderendaags gescheiden worden.
Er wordt tweemaal daags getraind. Eerst komen de weduwnaars van de halve fond los en die moeten 40 minuten trainen. Daarna komen de weduwnaars voor Quiévrain en Noyon los. Een duif die niet traint presteert niet en je loopt het risico dat je je centen kwijt bent. Er moet wel “echt” getraind worden en niet in een “bolleke” rond het hok draaien.
Op de hokken staat de radio constant aan. Enerzijds omdat de duiven elkaar niet zouden storen maar ook omdat Roger zelf graag naar muziek luistert. Ook komen zijn twee dochters zoveel mogelijk de duiven “letten” en dat vindt Roger wel leuk.

KAMPIOENSCHAPPEN 2017
* 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Oude.
* 10e Nat. Kampioen Kleine Halve Fond oude & jaarlingen.
* Union West
   - 1e Kampioen oude duiven met eerste 4 get.
   - 1e Kampioen jaarlingen met eerste 4 get.
   - 4e Asduif Kleine Halve Fond
* 1e Prov. Asduif Kleine Halve Fond oude & jaarse
* 1e Prov. Kampioen Kleine Halve Fond met 1e +2e get.
* Won 15 eerste prijzen

De “As 36” B15-6271936

De 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond Oude 2017 is de “As 36” B15-6271936. Het is een goed gebouwde blauwe doffer van iets boven de middelmaat. Bij de handkeuring is het een echte meevaller. Het heeft een goede vleugel en een zachte pluim. Het is een goed gespierde witoger die goed gesloten is.
Het is een baasmaker op het hok en een rondje vuist vechten met Roger ligt hem wel. Daarna krijgt hij een boontje en dat zwengelt de band tussen melker en duif aan. Het is echt een plezante duif en dat is de reden waarom hij niet verkocht wordt zegt Roger. Het is bovendien een duif die goed luistert en hij is een voorbeeld op het hok. 
Bovendien heeft hij een schitterend palmares en excelleerde met 8e Chevrainvilliers 2461 d... 1e Chevrainvilliers 1008 d... 1e Melun 297 d... 1e Chevrainvilliers 863 d. en 3e Chevrainvilliers 573 d. Hiermee totaliseerde hij een coëfficiënt van 1,4005%.

Duivinnen gaan meteen naar Noyon

De duivinnen worden gekoppeld met de beste weduwnaars. De eerste eieren worden verlegd onder andere koppels en de 2e leg wordt zelf groot getrokken. De duivinnen worden afzonderlijk opgeleerd en gaan 3 tot 4 keer naar Vilvoorde (25 km). Vervolgens gaan ze niet naar Quiévrain maar meteen naar Noyon... omdat doffers en duivinnen best niet samen thuis komen. Op de eerste twee wedstrijden zijn de resultaten niet goed maar de dametjes moeten in het vliegritme komen en hun 3e wedstrijd is al Melun.
De duivinnen trainen tweemaal daags zo’n 20 minuten maar moeten langer buiten blijven. De eerste weken wordt er met de vlag getraind tot ze het ritme te pakken hebben. De duivinnen trainen minder goed dan de doffers maar in een groep van twaalf gaat het toch al een stuk beter.
De eerste weken komen de duivinnen bij het inkorven zo’n 10 minuten samen met hun doffer. Daarna krijgen ze alleen nog hun nestschotel in hun nestvak. Wanneer Roger tijd heeft worden ze na aankomst van een wedstrijd na 2 u al gescheiden. Maar het gebeurt ook dat ze tot ‘s anderendaags samen blijven.
De duivinnen zitten tijdens de week los op het vlieghok. De meest paarlustige duivinnen zitten in hun woonbak opgesloten. Toch had Roger dit seizoen problemen met een tweetal koppels. Onderling gepaarde duivinnen presteren minder goed.

Vroege jongen niet verduisterd

Met de 1e en 2e leg (14 dagen later) samen met de 2e ronde komt Roger aan zo’n 100 jongen. Aan de ouderdom van 24 tot 26 dagen worden de jongen gespeend. De 1e en 2e leg wordt niet verduisterd. De 2e ronde gaat op een ander hok en wordt verduisterd van half mei tot en met 21 juni en daarna wordt er bijgelicht tot einde seizoen.
Rond half mei wordt er gestart met het opleren van de jonge duiven. In een 5-tal etappes gaat het tot Vilvoorde en daarna wordt het Quiévrain. Na twee keer Quiévrain wordt het 2x Noyon... en vervolgens Melun. Vanaf eind juni wordt er op de schuifdeur gespeeld en doffers en duivinnen komen dan 2 tot 3 u samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze soms tot zondagmiddag of tot ‘s anderendaags bij elkaar.

Een handvol maïs van eigen kweek

De weduwnaars die Quiévrain en Noyon vliegen krijgen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag een lichte mengeling met veel klein zaad van Van Camp, Boechout. Op vrijdag krijgen ze dan “Super 4” (sportmengeling).
De weduwnaars die de halve fond vliegen krijgen op maandag, dinsdag en woensdag een lichte mengeling. Op donderdag worden ze opgevoederd met “Super 4” + Energy Boost + een handvol eigen gekweekte maïs.
De duiven voor de provinciale vluchten krijgen de eerste week de lichte mengeling en vanaf
dinsdag van de tweede week “Super 4” + Energy Boost + een handvol eigen maïs. De duiven worden allemaal in hun woonbak gevoederd en ze worden ingekorfd met een volle krop.
De duivinnen krijgen dezelfde mengeling maar eten minder en er wordt een maaltijd met “Super 4” weggelaten. De jongen krijgen ongeveer hetzelfde voederschema als de duivinnen maar Energy Boost en maïs van eigen kweek worden weggelaten.

Beperkt medisch

Voor aanvang van het seizoen staat een 8-daagse kuur gepland met Baytril tegen paratyfus. Veertien dagen voor het koppelen wordt er 5 à 6 dagen behandeld tegen trichomonas. Voor het opleren krijgen alle vliegduiven 1/4 Flagyl opgestoken en verder in de loop van het seizoen wordt er niet meer behandeld. Tegen de luchtweginfecties wordt er niets ondernomen. Bij de oude duiven is dat geen probleem, bij de jonge duiven kan dat een probleem worden. Roger is van plan om in de toekomst de jongen wel te behandelen tegen kopziekten en trichomonas. Wel gaat er regelmatig appelazijn in het drinkwater.

Verluchting aanpassen

De weduwnaars die halve fond en deze die de provinciale vluchten vliegen zitten ieder op een hok van 2m x 1,8 m. De duivinnen zitten op een hok van 2,10 m. De jongen zitten op twee hokken van 1,10 m met in het midden de schuifdeur. De 2e ronde zit op een hok van 1,8 m 1,8 m.
De luchttoevoer gebeurt vooraan en achteraan via een opening van 20 cm. In het plafond van de hokken is een verluchtingsstrook van 1 m voorzien die regelbaar is met schuiven. In het begin van het seizoen (4 weken) is de verluchtingsstrook slechts 20 cm open geschoven.
‘s Morgens en ‘s avonds worden de woonbakken gereinigd. De bodem wordt slechts eenmaal daags gekrabd. In de drinkpot wordt er dagelijks water bijgegoten en in de winter ligt er steeds een teentje look in.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.