ROGER VOLKAERTS - 1e Nat. Asduif Kleine halve fond jaarse 2019

Liefhebber: 

Duffel – Duffel is een gemeente in de provincie Antwerpen gelegen aan de Nete en onder de duivenmelkers nog beter gekend als de lossingplaats van Nederlandse duiven. Blikvanger in Duffel en omstreken is ongetwijfeld Roger Volkaerts (73) en afgelopen seizoen was er voor hem opnieuw een uitblinkersrol weggelegd. In 2017 had hij met B15/6271936 “As 36” de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond KBDB Oude Duiven op de kooi. In 2019 deed hij dit huzarenstukje nog eens over en had met B18/6242365 de 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond KBDB Jaarlingen onder de pannen. Een knappe prestatie en de bekroning van een mooi seizoen.

Basis van de kolonie

Roger Volkaerts koopt weinig duiven maar diegene die hij koopt zijn meestal het neusje van de zalm. Zo kocht hij de B03/6243758 bij Louis Haverhals, Nijlen en die werd grootvader van de 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond Oude 2017.
Bij Louis Van Thielen, Herenthout werd een super duivin gehaald. Uit deze fantastische bloedlijn sproot de overgrootvader van 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond Oude 2017.
Via een collega en via Jos Vertommen, Sint-Katelijne Waver kwamen er twee duiven van Adelin De Dobbeleer, Roosdaal naar Duffel waaronder de B13/2144167 en die is grootvader van de 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond KBDB Jaarse 2019.
De laatste drie jaar heeft hij zelfs geen enkele duif bijgehaald. Roger kweekte voornamelijk uit zijn eigen beste duiven en dat bracht hem meer dan behoorlijk succes. 

KAMPIOENSCHAPPEN 2019
1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond KBDB Jaarse 
1e Prov. Asduif Kleine Halve Fond KBDB Jaarse
7e Nat. Kampioen Grote Halve Fond Jonge
2e Prov. Kampioen Grote Halve Fond Jonge
1e Kampioen oude met eerste 4 get. in Union West

Weduwnaars in conditie

Roger kwam aan de start van het seizoen met een ploeg van 10 weduwnaars (+ 8 weduwnaars om Quiévrain te spelen), 12 duivinnen op weduwschap, 70 jonge duiven en 8 koppels kwekers.
De weduwnaars worden op 15 december gekoppeld en trekken een koppel jongen groot. Na het spenen van de jongen worden de duiven gescheiden en er komt geen tweede koppeling meer. De 8 doffers die voor het Quiévrainspel bestemd zijn worden op 10 januari gekoppeld. Deze duiven worden meer als amusement gehouden maar als er een super tussen zit dan krijgt hij uiteraard van Roger ook alle aandacht.
De weduwnaars trainen om 6.30 u en om 17 u. Van duiven die in een “bolletje” rond het hok vliegen houdt Roger niet. Volgens hem zoeven weduwnaars in conditie als enkelingen door de lucht. De weduwnaars worden in versneld tempo opgeleerd. In drie stappen zitten ze in Vilvoorde (20 km). Daarna gaan ze rechtstreeks naar Quiévrain, dan volgt er nog 2 x Noyon en we zijn vertrokken tot einde seizoen zegt Roger.
De 10 weduwnaars vliegen de kleine halve fond maar ook enkele nationaals. Bij de inkorving krijgen de oude doffers alleen de nestschotel in het nestvak. De jaarlingen krijgen een paar keer hun duivin te zien want die moeten de stiel nog leren. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze samen tot de volgende dag.
Er wordt in de loop van het seizoen niet naar extra motivatie gezocht maar de woonbak als territorium is zeer belangrijk.

Hok van de vliegduivinnen en de 1e ronde jonge duiven.12 duivinnen op weduwschap

De duivinnen worden gespeeld met een partner die thuis blijft. De meeste jaarse duivinnen worden niet vroeg gekoppeld omdat ze op dat moment nog niet uitgeruid zijn. Eind februari wordt het laatste ei gelegd want Roger schuwt de overbevolking.
De eerste 4 à 5 weken zitten de duivinnen los op het hok en daarna worden ze opgesloten in hun woonbak om het onderling paren te vermijden. Ze krijgen ook eten en drinken in hun nestvak. Ze trainen een eerste keer om 7.30 u en een tweede keer om 19 u en ze maken telkens een uur vol. De dametjes worden afzonderlijk opgeleerd en na 3 etappes tot Vilvoorde zijn ze klaar voor de grote mand.
Ze gaan dan direct de mand in voor Noyon (2 x) en ook zij worden ingezet op de nationale wedstrijden.
Bij de inkorving voor de eerste twee wedstrijden komen de duivinnen 15 minuten samen met hun partner en krijgen ook een nestschotel in hun nestvak. Daarna komen de partners niet meer samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven doffer en duivin samen tot de volgende dag.
Na de training en het voederen ‘s avonds komen de duivinnen een half uur los op het hok om wat mineralen, grit en “allerlei” te pikken. In 2019 waren er 2 koppels die onderling paarden. Maar Roger zit op zijn stoeltje en met zijn stokje houdt hij de paarlustige duivinnen uit elkaar.
Daarna worden alle duivinnen opnieuw in hun woonbak opgesloten.

Asduif B18/6242365

Bij Roger Volkaerts krijgen de duiven meestal geen namen... zelfs de nationale asduiven niet. De B18/6242365 werd de 1e Nat. Asduif Kleine Halve Fond KBDB Jaarse 2019. Het is een klein blauw duivinnetje. Het is een mooi “blokske” en is achteraan goed gesloten. Zij werd op het weduwschap gespeeld. 
Het is een rustige duif op het hok maar ze stond steeds op de eerst rij wanneer de prijzen verdeeld werden. Dit super duivinnetje heeft slechts 1 x gemist van 35 wedstrijden op twee jaar tijd.
Zij werd 1e Nationale Asduif Kleine Halve Fond KBDB Jaarse 2019 met 3e Melun 2273 d, 1e Chevrainvilliers 3500 d, 3e Toury 2358 d, 5e Melun 1687 d, 1e Chevrainvilliers 381 d. Zij totaliseerde een coëfficiënt van 0,8465.

Jongen op de schuifdeur

Er werden 70 jonge duiven gefokt en nog eens 20 die uitsluitend op Quiévrain gespeeld worden. De jongen werden gespeend aan 24 dagen. Ze werden verduisterd van half maart tot 21 juni. Daarna werden ze bijgelicht tot einde seizoen.
In 4 à 5 keer worden de jongen opgeleerd tot Vilvoorde en gaan dan de mand in voor Quiévrain. De jongen vliegen ook midweeks nog eens Quiévrain.
De schuifdeur wordt ingevoerd na de 2e Noyon en een nestschotel met een plankje voor kan nog wel maar Roger haalt geen kartonnen dozen en wegkruipbakjes op het hok.
Voor de kleine halve fond komen doffers en duivinnen een half uur samen en dan komen er ook enkele nestschotels op het hok. Bij de jonge duiven speelt Roger het best met de duivinnen want die recupereren veel sneller dan de doffers.

De jongen van de eerste ronde zien met vertrouwen de toekomst tegemoet.Eenvoudige voedermethode

Roger houdt het bij een eenvoudige voedermethode en hij haalt zijn mengelingen bij granen Van Camp in Boechout. Na aankomst van een wedstrijd wordt er dieet gevoederd. De duiven moeten eerst voldoende zuiver water gedronken hebben vooraleer er elektrolyten in het drinken gaan. Wanneer ze teveel water met elektrolyten drinken produceren ze minder goede mest.
Op zondag, maandag, dinsdag en woensdag wordt er “dieet” gevoederd. Deze dieetmengeling bevat 24 soorten granen en ook nog een maïskorrel, een erwt en een boon. Op donderdag wordt het dan 50% Super 4 (sportmengeling) + 50% dieet. Vrijdag schaft de pot 100% sportmengeling. Worden de duiven op donderdag ingekorfd dan wordt het 100% sport op donderdag.
Verder gaat er biergist over het voeder en een teentje look in de drinkpot. Er gaat Belgasol in het drinken op de inkorvingsdag.

Beperkt medisch

Roger houdt de medische begeleiding beperkt en hij heeft alleen de dierenarts nodig bij de inenting tegen paramyxo.
Veertien dagen voor aanvang van het opleren wordt er 4 dagen behandeld met B.S. tegen trichomonas. Indien de resultaten na 4 weken niet het normale niveau halen dan wordt er nog eens drie dagen behandeld tegen tricho. Voor de provinciale en nationale wedstrijden worden er 1x per week gele druppels toegediend via de bek.
Voor luchtweginfecties heeft Roger medisch nog nooit iets ondernomen.
De problemen met adeno zijn de laatste jaren sterk verminderd. Er wordt niet behandeld en het wordt uitzieken en een dag zonder eten.
Tegen paratyfus werd er 10 dagen behandeld met Parastop maar er werd niet ingeënt.

Kweekhok en selectie

De jongen krijgen onderdak op een hok van 2,4 m x 1,8 m, de duivinnen zitten eveneens op een hok van 2,4 x 1,8 m en de weduwnaars op een hok van 1,8 m x 1,8m. Het zijn allemaal tuinhokken die op 30 cm boven de grond gebouwd zijn. Er is een verluchtingstrook van 80 cm boven en voor de duiven. Vooral in het begin van het jaar wordt de verluchtingstrook dichtgeschoven tot 20 cm. De nestvakken worden tweemaal daags gereinigd en de bodem wordt één maal gekrabd.
De kwekers worden op 26 november gekoppeld en het herkoppelen van sommige kweekparen gebeurt in augustus en september. Aan familiekweek wordt er in principe niet gedaan ofschoon Roger deze winter toch per toeval vader x dochter koppelde. Er worden weinig duiven bijgehaald voor het kweekhok. Er wordt niet aan compensatiekweek gedaan en doorgaans wordt er goed x goed gekoppeld.
Bij de selectie zijn de resultaten zeer belangrijk. Een twijfelaar mag nog een jaar blijven indien hij goede broers of zusters heeft. Bij de selectie speelt het model slechts een beperkte rol. De komende jaren zal Roger zich meer toeleggen op het provinciaal en het nationaal spel.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.