Liefhebber:
Onderwerp:
Loksbergen – Loksbergen is gelegen in de Belgische provincie Limburg en is een deelgemeente van de stad Halen op de grens met Vlaams-Brabant. Samen maken ze deel uit van het Hageland.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond in de Slag der Zilveren Helmen de Belgische artillerie opgesteld op de Mettenberg binnen de grenzen van Loksbergen. In de gemeenteschool van Loksbergen was het geïmproviseerde veldhospitaal van het Belgische leger ingericht.
Van meer recente datum is Roger Buvens... een duivenmelker die het daar de laatste jaren nogal bont maakt op de wedstrijden en in de kampioenschappen. Hij won in 2010 de 1e nationaal Bourges voor jaarlingen en in 2013 grossierde hij in vermeldingen in de nationale kampioenschappen. Hij werd 1e Nationaal Kampioen Grote Halve Fond oude duiven KBDB... 2e Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond jaarduiven KBDB... 6e Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond oude duiven KBDB... had de 2e, 6e, 11e Nationale Asduif Grote Halve Fond oude duiven KBDB... en de 10e Nationale Asduif Kleine Halve Fond jaarduiven KBDB ! Dus geen klein bier daar op de grens tussen Vlaams-Brabant en Limburg !
Vader en nonkel Jef
Vader Theofiel en nonkel Jef waren twee duivenmelkers die aan de Oude Leuvense Baan het beste van hun kunnen lieten zien. Vader was een goede melker maar nonkel Jef was een hele goeie. Vader stopte met duiven in 1959 en Roger heeft toen hok en duiven overgenomen van vader en verder gespeeld op de snelheidswedstrijden. Na zijn huwelijk is hij in 1963 in Waanrode opnieuw van start gegaan op de vitesse tot hij in 1993 op zijn huidig adres begon. Daar moest hij zich aan het Limburgse systeem van “opgaande wedstrijden” aanpassen maar meteen won hij de wedstrijd uit Orleans met jonge duiven. Sindsdien heeft hij 8 of 9 provinciaals... één zonale overwinning... en één nationale overwinning op zijn actief.
De basis van zijn kolonie wordt gevormd met duiven van vader en nonkel Jef... Berre Van Leest, Nijlen...Louis Keirsmakers, Nijlen... Jos Hasendonckx, Grobbendonk... en Romain Schots, Halen.
01.6 Chateauroux Nat. | 22.254 d. | 25 (1e get.) | 67 (2e get.) |
15.6 Montlucon Nat. | 18.568 d. | 11 (1e get.) | 19 (2e get.) |
29.6 Argenton Nat. | 16.325 d. | 126 (1e get.) | 4 (2e get.) |
27.7 Bourges Zo C1 | 2671 d. | 141 (1e get.) | 33 (2e get.) |
10.8 Argenton Nat. | 5941 d. | 77 (1e get.) | 78 (2e get.) |
Het spel met duivinnen
Roger pakte het seizoen 2013 aan met een ploeg van 18 duivinnen... 10 weduwnaars... 60 jonge duiven... en 24 koppels kwekers. Hierbij dient vermeld dat het spel met duivinnen het merendeel van de aandacht opeist en al de rest een beetje in het teken staat van dat spel met het zwakke geslacht.
De duivinnen verblijven tijdens de winter overdag achteraan in een volière... een volière zonder dak of enige andere afscherming. ‘s Avonds gaan ze binnen op het hok. Eind maart begin april worden de duivinnen tussen de jonge duiven gezet. En de duivinnen worden met de jongen mee verduisterd. Het is zo dat de duivinnen voor het vliegseizoen nooit met eieren of met jongen komen. Het kan gebeuren dat na afloop van het vliegseizoen er nog eens gebroed wordt maar de beste duivinnen gaan meteen naar de volière.
Wanneer de jonge doffers paarlust beginnen te vertonen... en het ploegje duivinnen van 18 tot 12 gereduceerd is... gaan ze naar een hok met 12 woonbakken.
En dan wordt er een roulatiesysteem gehanteerd... de duivinnen komen los uit de woonbakken... trainen mee met de jonge duivinnen... worden na het binnenlopen opnieuw in de woonbakken gezet... trainen ‘s avonds opnieuw met de jonge duivinnen... en worden dan opnieuw in de woonbakken gezet.
Per dag moet Roger zo zijn duivinnen vier keer in handen nemen. De enkele duivinnen die niet binnenlopen bij de jonge duiven worden dan binnen gelaten op het weduwnaarshok... daar bij hun nekvel gepakt en op het hok met 12 woonbakken in een woonbak gezet.
“Een verklaring voor mijn manier van spelen kan ik moeilijk geven. Ik speel al zestig jaar met duiven en al jaren speel ik dikwijls de zaak op een hoopje met duivinnen. Ik heb heel goede duivinnen en van de 80 duiven op mijn hok zijn er ei zo na 70 van ver of dicht familie van elkaar. Ik heb dit jaar 22 eerste prijzen gespeeld zonder dubbelingen. Mijn systeem is heel moeilijk uit te leggen... maar ook ik maak nog dikwijls fouten. Maar het is een systeem waarbij melker en duiven elkaar aanvoelen.
Ik heb een soort duivinnen dat beter wordt met ouder worden. Het gebeurt meer dan eens dat ze als jonge duif geen drie prijzen winnen maar als jaarling toch een uitblinker worden. Mijn duivinnen vliegen hier tot ze 5 jaar oud zijn.
Bij de inkorving komen de lesbische duivinnen... ja die zijn er ook... zo’n 10 minuten bij elkaar. De andere duivinnen komen zo’n 10 minuten bij de weduwnaarsdoffers vooraleer ze in de mand gezet worden. De duivinnen die thuiskomen van een wedstrijd lopen voor 90 procent binnen op het hok van de jonge duivinnen... enkele lopen binnen op het hok van de weduwnaars. De weduwnaars zelf werden afgelopen seizoen zo’n 7 of 8 keer gespeeld. Ze worden bij voorkeur gespeeld op een andere wedstrijd dan de duivinnen. Maar het is zo dat de weduwnaars in dienst van de duivinnen staan.”
Jonge duiven
Er werden 60 jonge duiven geringd maar al vrij vlug werden die tot 30 eenheden herleid door verliezen en dergelijke. De eerste koppeling vond plaats begin december. Er werden 2 rondes jongen gefokt uit de kwekers die wegens plaatsgebrek op hetzelfde hok gezet werden. De jongen werden gespeend aan de ouderdom van 25 dagen. De geslachten bleven samen tot na de eerste Momignies en daarna werd er op de schuifdeur gespeeld.
De jongen werden verduisterd vanaf begin maart tot begin juni. Daarna werd er niet meer bijgelicht. Het is bij Roger Buvens een vaste stelregel dat er niet vroeg begonnen wordt met de jonge duiven. Maar zoals bij de oude duiven worden ook de jongen slechts één keer weggebracht tot 15 km en dan wordt het meteen Momignies... Soissons... en Laon. Op de eerste wedstrijden krijgen ze dan slagen van de echte specialisten maar dat is vlug voorbij. Eens de jongen hun eerste Momignies achter de kiezen hebben worden ze tussendoor niet meer opgeleerd.
Er wordt gespeeld op de schuifdeur maar naar extra motivatie met wegkruipbakjes of kartonnen dozen wordt er niet gezocht. Gewoon de klassieke bakken voor jonge duiven en dat volstaat. Kortom het is de bedoeling dat de jonge duiven niet als citroenen uitgeperst worden in het vooruitzicht van hun carrière als jaarse en oude duif. De jongen worden voornamelijk gespeeld op de kleine halve fond maar enkele worden ook ingekorfd voor nationaal Bourges.
Medisch
Roger gaat één maal per jaar naar de dierenarts... en dat is voor de klassieke en verplichte inentingen. In de winterperiode wordt er gedurende 10 dagen Baytril gegeven. Voor de aanvang van het vliegseizoen wordt er niet behandeld om de duiven zuiver te zetten. In de loop van het seizoen wordt er bij koud weer om de drie weken een paar dagen behandeld tegen trichomonas met ronidazole... bij warm weer gebeurt dat om de twee weken. Er werd nog nooit behandeld tegen luchtwegeninfecties maar daar schijnen de duiven geen last van te hebben.
Voeding en training
“Voeding is in mijn ogen niet zo’n belangrijk item... met dien verstande dat we het hebben over gezonde granen. Maar ik voeder alle soorten merken... Mariman... Paloma... Houbrechts... voor mij maakt het geen verschil uit. Wanneer de duiven thuiskomen van een wedstrijd krijgen ze sportmengeling en dat blijft zo tot ze terug ingekorfd worden. Er ligt altijd te veel voeder op mijn hokken en de kippen krijgen de overschot. Wel krijgt de vliegploeg iedere dag enkele pinda’s en wat snoep toegestoken. Andere voedingsupplementen worden niet gegeven.
Trainen daarentegen is wel zeer belangrijk. Je kunt stellen dat wanneer er niet getraind wordt tijdens de week op zondag de resultaten meestal heel pover zijn. Hetzelfde kun je verwachten wanneer de duiven niet gewillig in het bad gaan. Wanneer dat gebeurt dan ga ik niet met en gerust gemoed naar de infkorftafel.
Duivinnen en doffers trainen hier tweemaal daags... ze trekken weg... een vol uur zonder problemen. Ik hou niet van verplichte trainingen met vlag of voetbal. Probleem met de duivinnen is dat ik niet eens rustig kan staan kijken wanneer ze trainen want van zodra ze mij zien denken ze dat ze binnen mogen en strijken ze neer. Wanneer ze er de pees op leggen boven de bomen van de “holle straat”, zoals wij dat noemen, dan zijn er doorgaans geen problemen.
Maar van zodra de dametjes op het hok neerstrijken worden ze meteen binnen geroepen. Wanneer je ze op het dak laat rondslenteren gaat het fout. Daar zitten van die slimmeriken tussen die meteen naar het hok van de weduwnaars vliegen en daar zitten ze dan te wachten tot ze binnengelaten worden.”
Hij is Mozes niet met zijn stenen tafelen maar na enig aandringen lukte het toch ! 1. Goede duiven... de wens van iedereen ! Ze vinden is de eerste opgave... ze behouden is misschien nog een moeilijker opdracht. 2. Een goed hok... mooi is niet het synoniem van goed. Een droog hok met een goede verluchting is een grote stap in de goede richting. 3. Een goede melker... 1 en 2 kunnen niet zonder 3 ! Ik ben een gevoelsmelker... aanvoelen in de duivensport is zeer belangrijk. 4. Waar de duiven goed trainen zijn er geen problemen. 5. Hou het medisch binnen de perken. Trichomonas is de moeder van alle plagen... dus aanpakken ! 6. Natuurlijke weerstand is een vereiste. De duiven worden hier gehard in de winter. 7. Hou vast aan je eigen systeem. Het geweer niet om de haverklap van schouder veranderen ! 8. Ik hou van duiven die goed eten. Straffer nog... ik heb schrik wanneer mijn duiven niet genoeg eten. 9. De jongen niet uitpersen als citroenen ! Er is nog leven na het eerste jaar ! 10. Observatie op het hok is belangrijk ! Het zien vooraleer het gebeurt... en gepast ingrijpen. |
Zoals de wijn...
“Hoe ouder mijn duivinnen worden... hoe beter ze worden. Ik hoor collega’s zegen dat hun duivinnen op hun best zijn als jaarling maar hier speel ik duivinnen tot ze vijf jaar oud zijn.
Ik heb een superkoppel B08/501526 “Doffer Superkoppel” x B06/5194570 “Zwartje”. Uit dit kweekpaar komen er wonderduiven... kinderen... kleinkinderen... en zelfs achterkleinkinderen winnen eerste prijzen.
Soms moet je er eventjes op wachten. De nestzuster van “B11/811” presteerde slechts matig toen ze als jaarduif tussen de jonge duiven zat. Maar het jaar nadien (2013) won ze veertien prijzen. De B10/5092002 “Esther”... genoemd naar de kleindochter... is de vedette van het hok. Ze deed het schitterend afgelopen seizoen en ze werd niet alleen de 2e nat. asduif Grote Halve Fond maar staat ook eerste in de Pipa Ranking. Het is een duivin die je beter kunt “lezen” of m.a.w. je kunt het op voorhand zien wanneer ze een stunt in petto heeft.”
De morgenstond...
“Het is een cliché maar de morgenstond heeft goud in de mond ! Ik ga vroeg slapen (22 u) maar om 4.30 u à 5 u ‘s morgens kraait hier bij ons de haan. Waarom zo vroeg uit de veren ? Ik zou zeggen dat de lucht ‘s morgens beter is... er is ook minder lawaai... kortom het is aangenamer dan tijdens de dag. En de duivinnen trainen vooraleer de weduwnaars in de buurt wakker zijn. Wij zijn van een andere generatie maar veel jonge melkers zitten meer met de muis (computer) in de hand dan met hun duiven. Een duif in de hand nemen is belangrijk voor een melker... vooral wanneer de topconditie groeiende is. Wanneer de duiven keihard trainen en vliegen dan is er geen vuiltje aan de lucht.”
Mijn hok...
“Ik heb in de eerste plaats droge hokken met dubbel glas in de ramen. Een droog hok is wel een vereiste om goed te spelen. Daarbij komt een goede verluchting... een verluchtingspleet van 70 cm voor de woonbakken en spiekes (schuine houten blokjes) onder pannen. De verluchting voor de duiven is regelbaar met schuiven maar die staan altijd open.
Volgens mijn vrouw kan de hygiëne op de hokken stukken beter maar tijdens het stil seizoen wordt er maar één maal daags gekrabd. De drinkpotten worden wel eens met javel (bleekwater) uitgeschrobd wanneer de wanden te groen worden. Maar er is veel bijgeloof in de verzorging van de duiven. Het is natuurlijk heel simpel wanneer de duiven goed komen.
Je speelt een slechte zondag... op maandag zijn de duiven al terug mooi... op dinsdag nog mooier... op donderdag zijn ze al super... en op zondag krijg je opnieuw op je donder. Het is de fout die veel beginnelingen maken. Maak jezelf niks wijs in de duivensport want het moet gebeuren met kwaliteit en niks anders.
Ik hou van een duif met een grote natuurlijke gezondheid... een duif die graag thuis is en er ook alles voor doet. Ik hou van een goed gesloten duif... met veel pluimen... en een goede vleugel. Een goede duif wordt makkelijk schoon... maar goed is voornamer dan schoon !”
1/6 Chateauroux | 3/3 oude duiven | |
Lokaal | 49 d. | 1-3-11 |
Provinciaal | 2.665 d. | 5-19-177 |
Zone C1 | 4.304 d. | 17-41 |
Nationaal | 22.254 d. | 25-67 |
1/6 Chateauroux | 2 /3 jaarduiven | |
Lokaal | 103 d. | 3-6 |
Provinciaal | 1.569 d. | 13-25 |
Zone C1 | 2.968 d. | 30-52 |
Nationaal | 19.691 d. | 63-117 |
15/6 Montlucon | 3/3 oude duiven | |
Lokaal | 64 d. | 1-3 |
Provinciaal | 2.216 d. | 8-15-439 |
Zone C1 | 4.243 d. | 9-16-763 |
Nationaal | 18.568 d. | 11-19-1.342 |
15/6 Montlucon | 2/3 jaarduiven | |
Lokaal | 53 d. | 2-3 |
Provinciaal | 1.976 d. | 18-68 |
Zone C1 | 3.996 d. | 18-103 |
Nationaal | 21.827 d. | 25-139 |
30/6 Argenton | 4/4 oude duiven | |
Lokaal | 97 d. | 1- 5-10-25 |
Provinciaal | 1.822 d. | 2-34-86-222 |
Zone C1 | 3.823 d. | 2-72-180-588 |
Nat ionaal | 16.325 d. | 4-126-354-1.131 |
10/8 Argenton | 3/4 oude duiven | |
Lokaal | 29 d. | 1-2-3 |
Provinciaal | 792 d. | 4-23-24 |
Zone C1 | 1.829 d. | 3-46-47 |
Nationaal | 5.941 d. | 5-77-78-1.281 |
Auteur: