PIERRE BEYL - 1e Nationale Asduif Snelheid jonge duiven 2021

Liefhebber: 

Wambeek – Wambeek is een dorp in de provincie Vlaams-Brabant en is samen met Sint-Katherina-Lombeek een deelgemeente van Ternat gelegen in het Pajottenland. Wambeek is de dunst bevolkte en de meest landelijke deelgemeente van de drie deelgemeenten.

In Wambeek zijn er nog een tiental duivenmelkers en de meesten van hen zijn vitessespelers. Er wordt ingekorfd in het lokaal “Overdorp” en de grootste concurrentie komt van de gemeente Liedekerke.
Een van de vitessespelers die daar het mooie weer maakt is ongetwijfeld Pierre Beyl (68). Afgelopen seizoen was hij de blikvanger met o.a. 1e Nationale Asduif Snelheid Jonge Duiven, 1e Provinciale Asduif Snelheid Jonge Duiven en 2e World Best Pigeon naast nog een plejade van andere vermeldingen in diverse kampioenschappen.

Nonkel Willy Servranckx

Pierre Beyl was amper 12 jaar toen hij een start nam in de duivensport. Hij speelt nu ondertussen al 55 jaar samen met nonkel Willy Servranckx (77) bij wie aanvankelijk ook de duiven zaten. Ondertussen zitten de duiven al 40 jaar bij Pierre Beyl thuis. Er wordt netjes aan taakverdeling gedaan. Pierre is de man op het hok en Willy is de man die de duiven gaat inkorven, de “bakjes” naar het lokaal brengt en die de jongen gaat opleren.
De basis van de kolonie wordt in de eerste plaats gevormd met duiven van Dirk Van den Bulck, Grobbendonk. De stamvader van de kolonie is de B14/6091785 “Vale” en 65 procent van de totale kolonie is aan deze supervererver verwant. Een zoon van hem B15/2009666 kan een fantastische erelijst voorleggen en er zijn meerdere dergelijke vedetten die er de dienst uitmaken.
Andere belangrijke inbreng komt van het hok van Marcel Wellemans, Schepdaal. De B11/2059838 en de B11/2059831 zijn de overgrootouders van de “Blizzard King 
Kittel” of de 1e Nationale Asduif Snelheid Jonge Duiven.
Een goede inbreng kwam er ook nog van 
Robert Braem, Outer. Een duivin, gekocht als bon, werd 2e provinciaal kampioen Snelheid.
Ook Daniël Beelen, Kumtich deed zijn duit in het zakje met een duivin die moeder werd van de B15/2009666 en zoals hoger gezegd een duif met een uitstekend palmares.
Andere inbreng kwam er nog van Marcel Put, Beerzel; Willy Evrard, Asse en Van Loock-De Laet, Vilvoorde.

De mooie hokken in Wambeek.25 Koppels op totaal weduwschap

Pierre en Willy spelen met een ploeg van 25 koppels op het totaal weduwschap. De eerste koppeling heeft plaats op 25 november en zij trekken allemaal twee jongen groot. In maart is er nog een korte koppeling van 3 dagen bij het opleren van de duiven. Daarna begint het totaal weduwschap. Deze ploeg wordt voornamelijk op Noyon gespeeld en in het begin ook enkele keren op Quiévrain.
De oude duiven en jaarlingen trainen maar eenmaal daags. Pierre houdt het trainen van de vliegploeg nauwlettend in de gaten want het is de graadmeter van de conditie. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen maar 
5 minuten samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze 1 uur samen. Het opleren van de oude duiven is een snelle klus en in vier etappes gaan ze tot 25 km en vertrekken dan met de maatschappij.
In het begin worden alle doffers en duivinnen gespeeld maar na vijf wedstrijden wordt een eerste selectie gemaakt en blijft de doffer of de duivin thuis naargelang wie best presteert. Na afloop van het vliegseizoen worden er geen late jongen gekweekt.
De duivinnen zitten dag en nacht buiten in een volière waarvan de voorzijde open is. Ze zitten op schapjes en de bodem bestaat uit rollen die verhinderen dat de dametjes met elkaar gaan aanspannen. Er zijn dus weinig problemen met het onderling paren.
Pierre speelt nog maar 5 jaar met duivinnen en hij moet toegeven dat de duivinnen beter presteren dan de doffers.

“Blizzard King Kittel”

B21/2011289 “Blizzard King Kittel” is de 1e Nationale Asduif Snelheid Jonge duiven 2021. Het is een mooie, goed gespierde doffer. Het is ook een tamme duif die op de melker kwam toegelopen wanneer Pierre op het hok kwam. Het is een duif uit de middelmaat, goed gesloten, met een zachte pluim en die op de schuifdeur gespeeld werd. Het was wel een baasmaker op het hok.
De eerste drie keren dat hij gespeeld werd vloog hij zonder duivin. Daarna leerde hij een oude duivin kennen. Hij miste de eerste twee keer maar daarna ging het terug volle kracht vooruit. Het was een slechte binnenloper en heeft op die manier enkele eerste prijzen gemist. Maar voor Pierre en Willy was het toch wel de beste jonge duif die ze ooit op de kooi gehad hebben.
Hij werd 8 keer gespeeld met 3e Noyon 2170 d, 3e Noyon 2062 d, 4e Noyon 3564 d, 4e Noyon 3266 d, 5e Noyon 3765 d, 10e Noyon 3452 d, 89e Noyon 4746 d. Hij werd de 1e Nationale Asduif Snelheid Jonge Duiven en werd ook 1e Asduif Noyon Pajot-Dender van ca. 400 hokken en tenslotte 2e Olympiadeduif cat. F jonge duiven 2020-2021. 

KAMPIOENSCHAPPEN

1e Nationale Asduif Snelheid jonge duiven
9e Nat. Kampioen snelheid oude/jaarse
1e Prov. Asduif grote snelheid jonge duiven
1e Provinciale Asduif kleine snelheid oude 
3e Provinciale Asduif grote snelheid oude
4e Provinciale Asduif grote snelheid jaarse
2e Belgische Asduif World Best Pigeon FCI jonge duiven 2021
2e Olympiadeduif cat. F jonge duiven 2020-2021

Kampioenschappen Pajot-Dender
1e Algemeen Kampioen snelheid
2e Kampioen oude duiven Snelheid
1e Kampioen jaarlingen Snelheid
1e Kampioen jonge duiven Snelheid
4e en 5e Asduif Snelheid oude duiven
1e Asduif Snelheid jaarlingen
1e, 2e, 3e Asduif Snelheid jonge duiven

100 jonge duiven

Pierre en Willy komen aan de start met zo’n 100 jonge duiven uit kwekers en vliegers. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 26 dagen. De jongen worden verduisterd van einde maart tot 21 juni van 18.30 u tot 8 u. Nadien worden de jongen niet meer bijgelicht.
Einde maart wordt er gestart met opleren en de jonge bende wordt 10 keren weggevoerd tot 25 km. Eens opgeleerd worden de jongen niet meer tussendoor weggevoerd.
De schuifdeur wordt ingevoerd vanaf einde mei. Bij de inkorving gaat de schuifdeur open en jongen krijgen alleen een nestschotel. Kartonnen dozen, wegkruipbakjes en schuine plankjes komen niet op de hokken. Bij de inkorving komen de jongen 1 u samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze 4 u samen. Het kan gebeuren dat er ook eens oude partners op de hokken komen om wat meer ambiance op het hok te krijgen.
Maar zegt Pierre, wij houden de duivenliefhebberij zo eenvoudig mogelijk want het is zo al ingewikkeld genoeg.

Eenvoudig voederschema

Bij aankomst van een wedstrijd wordt er dieet gevoederd en van tijd tot tijd is er Belgasol in het drinken. Vanaf donderdag tot aan de inkorving wordt het 60% dieet + 40% sportmengeling. Bij het binnenlopen krijgen oude en jonge duiven snoepzaad gevoederd. Maar verdere voedingssupplementen zijn er niet.

Dierenarts

Viermaal per seizoen gaat Pierre met zijn duiven op consultatie bij de dierenarts. Tegen trichomonas werd er afgelopen seizoen 2 x behandeld (met Flagyl). Tegen de luchtweginfecties werd er 2 x behandeld met Soludox.
Met Adeno zijn er jaarlijks problemen. Dan wordt er een product van de dierenarts toegediend en krijgen de duiven minder eten en komen ze niet meer los. Er wordt 1x ingeënt tegen paramyxo met het paramyxo-herpes vaccin. Tegen de pokken wordt er nog ingeënt met het borsteltje.
Eind september werden vliegers en kwekers 10 dagen behandeld met Parastop tegen paratyfus en een week later ingeënt.
One eye Cold wordt aangepakt met oogdruppels. Er worden geen gele druppels toegediend.

Binnenzicht van het weduwnaarshok van de doffers.Op houten roosters

Er wordt gespeeld op 18 m vlieghokken met 4 m volières waar de kweekduiven onderdak vinden.
Er is een ventilatiestrook van 80 cm in het plafond bij de doffers en de jonge duiven. De duivinnen zitten dag en nacht in de volière. Het zijn geïsoleerde hokken. Er zit weinig glas in de hokken.
Wat de hygiëne betreft zitten de duiven allemaal op houten roosters. De woonbakken worden tweemaal daags gereinigd. De bakken onder de roosters worden driemaal per jaar gereinigd. Er is één keer per jaar een grote kuis voorzien.

8 beste vliegers naar kweekhok

De kwekers worden op 25 november gekoppeld en er wordt aan herkoppelen gedaan. Er wordt ook veel aan familiekweek gedaan. De selectie van de kwekers gebeurt op de prestaties van de nakweek. In 2022 gaan de 8 beste vliegers naar het kweekhok en zij moeten zorg dragen voor het nageslacht.
Een kweker krijgt twee jaar de tijd om zijn kwaliteiten te bewijzen. Er worden maar sporadisch duiven bijgehaald. Pierre en Willy gaan bij voorkeur terug naar de oude basis en dat is Dirk Van den Bulck. Maar ook bij Marcel Wellemans zijn ze aan het goede adres.
In Wambeek wordt er goed x goed gekoppeld en de stam van de kolonie wordt gevormd met de duiven van Dirk Van den Bulck x Marcel Wellemans. Er wordt niet voorgekoppeld maar eind 2021 wordt er bijgelicht.

Selectie

De vereiste om te overleven in de vliegploeg is een minimum van 8 x per 10-tal en kopprijzen worden bijzonder gewaardeerd. De jonge duiven moeten zich eens in de spits laten zien en een keer missen is geen probleem.
“Ik hou van een duif uit de middelmaat en ik zie graag een witoger. Ik hou van een duif met een zachte pluim en die achteraan goed gesloten is. Een vleugel zegt me niet veel.”

Een goed seizoen

“Wij speelden een heel goed seizoen met veel prijzen en klasseerden ons voortreffelijk in de kampioenschappen. We hadden de 1e Nationale Asduif Snelheid Jonge Duiven en de 1e en 2e Provinciale Asduif Snelheid Oude Duiven.
Een goede raad voor een jonge duivenmelker is veel bij je duiven zijn. Het reilen en zeilen in het oog houden op je hok en gepast ingrijpen. Medicamenten zijn niet belangrijk en liefst zo weinig mogelijk. Vitesseduiven zijn goed gespierde en rappe duiven en die zoeken we toch allemaal!”

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.