PATRICK LOGGHE - 1e Nationale Asduif Grote fond jaarse 2021

Liefhebber: 

Zelzate – Zelzate in het noorden van Oost-Vlaanderen heeft de tegenhanger van het Brussels Manneken Pis. Aan het gemeentehuis staat een beeldje van een plassend meisje dat als Mietje Stroel bekend staat.

Bekende duivenmelkers aldaar waren ex-nationale doelwachter Mance Seghers, Dees Acke en Gilbert Alderweireld. Maar ook daar gaat de duivensport met rasse schreden achteruit en men telt er nog amper 10 duivenmelkers.
Wij waren te gast bij Patrick Logghe (54) en zijn kleinzoon van 7 jaar voetbalt bij K.V.V. Zelzate waarvan de eerste ploeg in 2e afdeling A speelt. En dat is ook een belangrijk item voor grootvader Patrick die daarnaast zijn hart aan de duivensport verpand heeft. Noël Peiren is zijn grote voorbeeld in de duivensport en Patrick zou hem graag evenaren wat uiteraard een aartsmoeilijke opgave zal zijn.
Patrick bekroonde een knap seizoen 2021 met de titel van 1e Nat. Asduif KBDB Grote Fond Jaarse.

Patrick Logghe.Mance Seghers

Patrick had een duif opgevangen op school en had een klein hokje gemaakt voor dat duifje. Maar vader had dat duifje los gelaten en onze jonge duivenliefhebber was ontroostbaar. Maar de neef van vader had eveneens duiven en Patrick mocht daar twee jongen uitkiezen en die gingen terug op dat klein hokje.
Maar Vic, die iedere dag een kop koffie kwam drinken, bouwde voor hem het eerste echte hok van 1,5 x 1,5 m en dat was het begin van alles. Na het hokje werd er dan ook een volière voor gebouwd.
Mance Seghers zegde tegen de vader van Patrick uw zoon is enorm met de duiven bezig. Maar als hij echt met de duiven gaat spelen zet hem dan toch een groot hok. En er kwam een hok van 8 meter met alles erop en eraan en als jongeling van 8 jaar begon hij met de duiven te spelen.
Vader was douanier en diens collega’s, waaronder vele duivenmelkers, zorgden voor jonge duiven en Patrick speelde goed zijn prijzen. De wedstrijd uit Rethel zal hij nooit vergeten. De winnaar kreeg een reuzengrote beker en Patrick, die de 2e prijs speelde tegen 1660 duiven, kreeg niks. Achteraf hebben ze dan toch ook een beker gekocht. Dat was de grote start en “Sproetje” was het topperke van zijn kolonie.
Patrick moest dan ook “naar den troep” en vader speelde verder met de duiven. Maar het ging heel wat minder goed en er werd gestopt met duiven. 
Na zijn legerdienst leerde Patrick zijn vrouw Nancy kennen en dan werd er gestart op het huidig adres.
Patrick was toen 22 jaar oud en heeft dan een hok in steen gemetst terwijl hij nog nooit twee stenen op elkaar gelegd had. Dat eerste hok is ondertussen uitgegroeid tot 38 lopende meter duivenhok.

Het hok van de oude duiven voor de grote fond.Een solide basis

In 2006 werd met een nieuwe basis gestart. De vrouw van de toenmalige baas van Top Pigeons, Frans van Peperstraten, had een goede relatie met Patrick. Zij drukte hem op het hart dat hij de eerste zes duiven van Antoon en Jan van Haaren, die te koop aangeboden werden, moest aankopen. Patrick volgde deze goede raad en hij heeft het zich nooit beklaagd. Daarbij werden nog twee duivinnen aangeschaft van Hugo Batenburg en ook dat was een schot in de roos. Hij bouwde een stam op met van Haaren x Batenburg duiven.
In 2017 leerde Patrick Jef Van den Berghe, Landegem kennen en ging er 3 jaar jongen kopen en kruiste die met zijn eigen stam.
Op de totale verkoop van Remi Speltdoorn kocht Patrick er “Zoon Primus 393”,  “Zuster Mister Montélimar” en “Blue Eyes 47”. “Zoon Primus 393” werd de grootvader van Asduif “Wonderen Thiago” en “Zuster Mister Montélimar” werd de grootmoeder van “Wonderen Thiago”. 
“Zoon Primus 393”, ook “Primus Junior 93” genoemd, werd ook vader van 2 prima zonen de “Rode 484” en de “Rode 485”.
Dan hadden we nog “De 129” of de “Narbonne” B15/4260129 met 1e reg. met 1,5 u vooruit en 4e prov. 754 d, 16e nat. 3173 d, en 50e internat. Narbonne 7811 d. Hij is nooit uit de eerste tien regionaal geweest.
Ook de “155 Duivin” of “Nancy” B15/4260155 met 2e reg. Narbonne 81 d. Met 1,25 u vooruit op hokgenoot (3e reg.) en 6e prov. 754 d, 23e nat. 3173 d, 102e internat. Narbonne 4799 dv. Zij is moeder van de B17/084 met 10e reg. Bourges 451 d, 7e reg. Agen 96 d, 2e reg. Narbonne 81 d en de B18/040 met 4e Noyon, 2e reg. Etampes, 3e reg. Orleans, 28e reg. Argenton, 9e reg. Chateauroux.
De twee zusters B08/818 en B08/819 kwamen nooit op de uitslag als jonge duif. Als jaarling deden ze het al iets beter en als tweejaarse gingen ze de mand in voor Barcelona. De B08/819 won 1e reg. Barcelona in 2010. In 2011 won de B08/819 de 1e reg. duivinnen, 8e prov. duivinnen, 8e nat. duivinnen, 25e internat. duivinnen, 46e nat. Barcelona 11.590 d. En ook nog de 6e reg. Perpignan.
De B08/818 won de 2e reg. Barcelona en ging naar het kweekhok. Zij werd moeder van “De 129” en moeder van de “Late” die als tweejaarse naar Barcelona ging en 14e reg. won.
De B15/4260148 “De Montauban” met 176e nat. Narbonne ‘16 3173 d, 19e reg. Agen ‘17  86 d, 8e reg. Agen ’18 76 d, 3e reg. Montauban ’19  91 d, 8e reg. St-Vincent ’19  42 d was eveneens een uitblinker.
De B19/375 vloog vorig jaar ook top met 2e nationale asduif jaarse en 6e nationale asduif oude en jaarse samen. Omdat er toen geen kampioenschap voor de jaarse was moest hij tegen de oude vliegen en werd zo 6e nationale asduif en 2e provinciale asduif.
In 2019 leerde Patrick Peter van Dongen, Arnemuiden kennen. Dit is een melker die zeer goed speelt met in 2016 de 1e nat. Asduif Fond Nederland en die vroeg om samen te kweken. Zo is er een vriendschap ontstaan en er is een gezamenlijk kweekhok “P. en P. Loft” opgericht. Beide melkers spelen afzonderlijk maar hebben een gezamenlijk kweekhok. De kwekers zitten in Zelzate waaronder 6 kinderen van “Vladimir Klitschko” (1e nat. Asduif Fond Nederland 2016).
Via Peter kwam Patrick in contact met Noël Peiren, Zedelgem en nu hebben ze zich ondertussen al 100-Peirenduiven aangeschaft. Peter had in 2020 met “Prins Bergerac” de 4e nat. Asduif Fond Nederland met een 100% duif van Noël Peiren. Nu zal er verder gekweekt worden met de Peirenduiven en zal de eigen stam ook verder uitgebouwd worden.

Algemeen zicht op de hokken in Zelzate.Rust op het hok

De 32 weduwnaars worden gespeeld op het klassiek weduwschap. In maart/april worden ze gekoppeld, broeden vijf dagen en vertrekken daarna op het weduwschap. Twee tot drie keren wegvoeren van 10 tot 100 km en de weduwnaars zijn opgeleerd.
De doffers trainen tweemaal daags. De vrije training is de barometer van de conditie samen met het gedrag op het hok. De duiven laten het zien als ze goed zitten. Bij het inkorven krijgen de doffers hun duivin niet te zien want het is de bedoeling om de weduwnaars zo rustig mogelijk in te korven. Patrick houdt van rust op het hok en stressduiven zijn zeker niet aan hem besteed. Bij het inkorven liggen de duiven te slapen in de mand. Het zijn tamme, rustige duiven die naar huis komen voor hun baas.
Na aankomst van een wedstrijd komen doffer en duivin in het begin maar eventjes samen. Naarmate het seizoen vordert wordt ook het samenzijn langer en na de laatste wedstrijden overnachten ze samen. Tussen twee fondklassiekers zijn er normaal twee weken rust.

Nestspel geen succes

De ploeg duivinnen (30) werd op een nestje gespeeld maar deze spelmethode is niet voor honderd procent geslaagd. Daarna werd er op het weduwschap overgeschakeld en dan zijn de duivinnen ook beter beginnen vliegen.
Ook zij werden in maart/april gekoppeld. In het begin trainden de duivinnen goed maar eens met een nestje ging dat beduidend minder. Ze werden gespeeld op verschillende nestposities maar met weinig succes. Maar voor Patrick die van rust op het hok houdt krijgen de duiven te weinig rust met het nestspel. Er is altijd rumoer op het hok door de andere duiven. Nestspel is niet Patrick zijn ding en het duivinnenspel met duiven op nest wordt niet herhaald. De duivinnen werden einde dit seizoen gekoppeld aan de goede weduwnaars voor het kweken van een late ronde jongen.

Een nestje of een schabje

De 150 jongen kwamen alleen uit de kwekers en werden gespeend als de vleugels onderaan dichtgegroeid waren. Ze werden verduisterd van begin april tot 21 juni. Daarna werd er bijgelicht tot einde van het seizoen.
Van het opleren van de jonge duiven werd er degelijk werk gemaakt. Ze werden 10 à 20 keer weggevoerd en werden uit alle windstreken gelost. Er werd niet gespeeld op de schuifdeur en de jongen mochten doen wat ze wilden. Sommige kwamen met een nestje en andere vlogen voor hun schabje. Patrick was tevreden over de prestaties van de jonge duiven.

De “Wonderen Thiago”

De “Wonderen Thiago” B20/4103108 werd zo genoemd naar de kleinzoon van Patrick. Het is een zeer mooie doffer die een 9,5/10 kreeg op de Pipa-keuring. Het is een gespierde atleet die nooit moe is en je zag niet dat hij gevlogen had. Op het hok is het een rustige doffer die niet opvalt door zijn gedrag. Hij traint enorm goed en vliegt veel alleen.
Het is een duif met een enorme drang naar zijn woonbak. Het is een duif die wil thuis zijn zegt Patrick.
De “Wonderen Thiago” was de 2e duif thuis op Vierzon. Op de moeilijke Bourges was hij als 1e duif thuis maar de duiven kwamen slecht naar huis en waren volledig de conditie kwijt. Patrick heeft 10 dagen moeten werken om de vliegploeg terug in conditie te krijgen. Hij heeft de duiven ook veel weggevoerd om ze opnieuw vertrouwen te geven.

Eén mengeling

“Voeding is niet zo belangrijk voor het fondspel. Ik heb één mengeling gekocht en dat was ruimengeling. Van bij de thuiskomst van een wedstrijd tot aan de inkorving van de volgende wedstrijd wordt er ruimengeling gevoederd. De laatste dagen wordt er een vetrijke mengeling aan toegevoegd. De hoeveelheid vetrijke mengeling die toegevoegd wordt is in functie van de lastigheidsgraad van de komende wedstrijd.
Als voedingssupplement wordt er “Ocean Gold” van Matador verstrekt. Hierin zitten veel bouwstoffen die de duiven nodig hebben. De laatste twee dagen worden er ook pinda’s gevoederd. Maar er gaan hier weinig producten in de drinkpot”.

Het lettershoekje.Wekelijks controle

“De duiven gaan wekelijks op controle bij de dierenarts. Ik heb een vaste afspraak op dag en uur met dierenarts Domien Van Acker uit Sinaai. Het is een dierenarts waarvan ik zeer tevreden ben en die een grote inbreng heeft in mijn huidige successen. Ik heb 1x gedurende 5 dagen behandeld tegen trichomonas. Op advies van de dierenarts heb ik afgelopen seizoen 2x vijf dagen behandeld met B.S. (tricho-cocci).   
Tegen luchtweginfecties werd er nog niks ondernomen. Wanneer de duivinnen van de hokken zijn zitten mijn duiven heel de dag buiten, ook in de winter. Op die manier probeer ik de natuurlijke weerstand op te krikken. Verder komen er dan de verplichte inentingen. Bij de jonge duiven heb ik altijd problemen met adeno.
Wat ik nog doe is de mest van 5 dagen goed mengen en hiervan een staal naar de dierenarts brengen en op alle plagen laten onderzoeken”.

Geen fan van een volière

Er wordt voor de grote fond gespeeld op twee hokken van 8 m waarvan een hok met volière en een zonder volière. Daarbij komen nog 8 m hok voor de jongen, 5 m voor late jongen en duivinnen en 15 m kweekhok. Wind in de volière is miserie zoeken is het oordeel van Patrick.
De verluchting op de hokken gebeurt via een “inlaat” van 15 cm vooraan onder de pannen en een “uitlaat” van 15 cm achteraan onder de pannen. De nokpannen zijn dicht gemetst. Het zijn geen geïsoleerde hokken met een verluchting van 1 m draad in het plafond en een dicht plafond boven de woonbakken.
De hokken worden iedere dag gereinigd en een grote kuis staat gepland. Er zit weinig glas in de hokken maar in voorzijde van het dak zitten er plastiek platen. 

Drie kweekparen

  • B18/4108509 x B17/4083113 “Dochter Primus Junior”. Zij werden de ouders van  “Wonderen Thiago” B20/4103108 en die werd 1e nat. Asduif KBDB Grote Fond 2021,  1e  Internationale Asduif en 1e Provinciale Asduif. Hij won 10e nat. Agen 7360 d, 9e nat. Narbonne 5972 d.
  • B14/2324393 “Primus Junior” x B16/4005112 “Kleindochter Boeiing”. Zij werden de ouders van:
    • B19/4060485 “Rode 485” met 303e nat. Agen ’20  6058 d, 85e nat. Narbonne ’20  4108 d, 80e nat. Agen ‘ 21  6938 d, 657e nat. Narbonne ’21 5805 d.   
    • B19/4060484 “Rode 484” met 564e nat. Agen ’20  6058 d, 282e nat. Narbonne ’20  4108 d, 27e nat. Perpignan ’21  3901 d.
  • B15/4260149 “Blauw Gestekt” x B16/4005272 “Kras Witpen”. Zij werden de ouders van:  
    • B19/4060375 “Blauw Witpen 375” met 209e nat. Agen ’20 6058 d, 78e nat. Narbonne ’20  4120 d.

Bewezen kwekers herkoppeld

De kweekduiven worden gekoppeld eind november. Met 12 bewezen kwekers wordt er regelmatig herkoppeld. Voor familiekweek zegt Patrick “ja” want zijn topduivin “Nancy” kwam uit een koppeling van broer x zuster.
De kwekers worden geselecteerd op hun jongen die als tweejaarse er staan … en liefst nog als jaarling. Er worden momenteel geen nieuwe duiven meer aangeschaft want de huidige basis is voldoende. Bij het koppelen worden er bvb. geen twee grote duiven met elkaar gekoppeld. Naar de ogen wordt niet gekeken bij het koppelen.
Er wordt 10 dagen licht gegeven voor het koppelen en er wordt goed x goed gekoppeld. Na het koppelen wordt er wel bijgelicht.

Gestroomlijnde atleten

Van de vliegduiven wordt verwacht dat ze minstens twee wedstrijden per 10-tal winnen en liefst nog kopprijzen. Het model van de duif moet een peervorm zijn. Dus gestroomlijnde duiven die goed gespierd zijn. De duiven moeten een goed geventileerde vleugel hebben en een duif met een korte vleugel gaat er meteen uit.

Hoe was 2021?

“Ik heb zeer goed gespeeld in 2021. En bij deze een woord van dank voor mijn schoonzoon Kevin Meire die mijn duiven verzorgd heeft tijdens mijn vakantie. Ook wil ik Geert De Weweire bedanken die na mijn operatieve ingreep is komen helpen bij de verzorging van mijn duiven. Mijn jongste kleinzoon Thiago, die 5 jaar oud is, is niet van de hokken weg te slaan en is zeker een toekomstige duivenmelker.
Bij deze wil ik ook mijn vrouw Nancy bedanken voor de vele hulp zowel administratief als bij verzorging van de duiven. Ook een woord van dank voor Johan Schrijvers voor al het werk dat hij achter de schermen doet.
In 2021 had Patrick in het verbond Eksaarde-Lokeren 4e, 5e, 12e, 28e, 30e, 35e Asduif in de reeks Asduif Oude Grote Fond. In de reeks Asduif Jaarlingen Gewone Fond klasseerde hij zich als 1e, 9e. 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.