NORBERT & STEFAN ALLY - 1e Nationaal Kampioen Grote halve fond jonge 2022

Liefhebber: 

Aarsele – Aarsele is een dorp in West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Tielt. Op 2 oktober 1971 vond er een vliegtuigongeval plaats en bij die ramp kwamen alle 63 inzittenden om het leven. 37 slachtoffers van deze ramp werden begraven op de begraafplaats van Aarsele. Stukken van het ontplofte vliegtuig kwamen in de buurt van de woning van Norbert Ally terecht.

In Aarsele zijn er nog zo’n 5 duivenmelkers op de snelheidsvluchten en zo’n 5 duivenmelkers op de grote halve fond en de fond actief. Gebrek aan “vedetten” in de duivensport is er daar in de regio nooit geweest met Gaby Vandenabeele, Dentergem (3 km); Rik Cools, Ruiselede (5 km) en Rudy De Saer, Ruiselede (7 km) en uiteraard Norbert en Stefan Ally. Recent kwamen er twee duivenliefhebbers bij in Aarsele die zich in het verleden reeds bewezen hebben: Frederik Everaert en Geert Vanrenterghem.
In 2022 ging echter de meeste aandacht naar Norbert en Stefan Ally. Ze speelden een knap seizoen en werden 1e Nationaal Kampioen grote halve fond jonge duiven.

Norbert Ally dierenarts

Vader Gerard Ally was landbouwer en duivenmelker. In de jaren zestig waren er nog veel duivenmelkers en vader speelde vooral Clermont en Dourdan. Norbert was de jongste van zeven maar het was vooral de dertien jaar oudere broer Andre die vader Gerard bijstond op het duivenhok. Norbert studeerde in 1974 af als dierenarts en hield zich vooral bezig met grote landbouwhuisdieren zoals koeien en varkens en was verder ook als veterinair keurder actief in het slachthuis. De eerste tien jaar van zijn carrière had hij relatief weinig contact met duivenmelkers.
Gilbert Van Parijs woonde op 500 meter van Norbert Ally en kwam begin jaren ’80 meermaals met luciferdoosjes met duivenmest om te onderzoeken. Gilbert Van Parijs en Gaby Vandenabeele waren goede vrienden. Norbert Ally zocht een boekhouder (Gaby Vandenabeele) en Gaby Vandenabeele zocht een dierenarts (Norbert Ally). Toen Gilbert Van Parijs in 1984 hokverzorger werd bij Norbert en Filip Norman werd deze laatste ook een vaste klant van Norbert Ally. En zo kwam Norbert Ally meer en meer in contact met duivenmelkers.
Als kleine knaap vond zoon Stefan het leuk om samen met vader de duiven te gaan inkorven en de resultaten op te volgen. Vanaf 12-jarige leeftijd (1992) zat hij al mee op de hokken. De volledige verzorging van de duiven op de hokken is in handen van vader. Stefan staat in voor de administratie, stelt ook de kweekkoppels samen en is de rechterhand van vader Norbert.

Topklasse aan de basis

Norbert Ally is in 1984 gestart met een hokje van 20 jonge duiven met als voornaamste doelstelling om wat meer ervaring op te doen in de duivenliehebberij in functie van zijn dierenartsenpraktijk. De eerste duiven kwamen van Gaby Vandenabeele, Gilbert Van Parijs en Norbert en Filip Norman.
In 1990 werd er een groot duivenhok bijgebouwd. Het waren vooral duiven van Gaby Vandenabeele die de dienst uitmaakten zoals een zoon van de “Kleinen”. Deze duif snotterde een beetje en Gaby wilde afstand doen van deze duif. Hij werd echter een gewaardeerde kweker bij Norbert Ally. In 1992 werd een zoon van de “Wittenbuik” tegen de halve prijs van 10.000 BF aangekocht omdat hij een schotwonde had. 
Zo kwamen er in de beginjaren regelmatig duiven bij van de grootmeester uit Dentergem alsook van Norbert en Filip Norman. In de recente stamopbouw dient de naam Gaston Van de Wouwer met stip vermeld te worden. Anno 2023 is er bij Ally moeilijk een pedigree te vinden waar de naam “Gaston 39” of “Gouda” niet op staat. 
De “Dochter Provinciaal Poitiers”, afkomstig van Marc Pollin, werd een superkweekduivin in Aarsele. Ze is o.a. moeder van de 1e Nationaal Montauban 2015 (“Neymar”). 
Bij Erik Limbourg, Brussegem werd o.a. een duif gehaald uit “Blue Ace” en een halfzus van “Gilbert Junior” die moeder werd van de 1e Nationaal Cahors 2021.
Bij Willem de Bruijn, Reeuwijk werd een zoon van “Zidane” aangekocht en die werd vader van 1e Nationaal Angoulème 2018 met 17 minuten vooruit in extreem moeilijke omstandigheden bij 35 graden en 4 beaufort noordoostenwind.
Van 200 tot 750 km de kop vliegen bij echt duivenweer, dat zien ze graag in Aarsele!

CARRIÈRE-OVERZICHT

Uitsluitend nationaal niveau
1e Nationaal Cahors 3651 oude 2021
1e Nationaal Angoulême 5030 jaarse 2018
1e Nationaal Montauban 3990 oude 2015
1e, 2e, 4e Nationaal Souillac 7039 oude 2010

1e Algemeen Kampioen KBDB 2010
2e Algemeen Kampioen KBDB 2016
2e Nat. Kampioen grote halve fond jongen KBDB 2015

2e Nationale Asduif grote halve fond jongen KBDB 2015
3e Nationale Asduif fond oude KBDB 2020
3e Nationale Asduif kleine halve fond jongen KBDB 2017

Kampioenschappen 2022
1e Nat. Kampioen grote halve fond Jongen KBDB
2e Algemeen Provinciaal Kampioen West-Vlaanderen (5 vermeldingen)
2e Algemeen kampioen Inter-Westvlaamse Vereniging
1e Algemeen kampioen fond Ruiselede-Wingene
1e Kampioen zware halve fond jongen Ruiselede-Wingene

De weduwnaars 

Norbert en Stefan brengen jaarlijks een ploeg van 60 weduwnaars op de been. De oude duiven worden gekoppeld eind november en brengen een ronde jongen groot, de jaarlingen worden gekoppeld eind januari en trekken geen jongen groot.
Van september tot eind februari blijven de duiven opgesloten op het hok. Ze beginnen te trainen eind februari. In maart en april trainen ze maar 1 x daags een vol uur. Vanaf mei wordt het dan 2 x daags een vol uur. Bij het opleren worden de duiven 3 x weggevoerd tot 30 km en gaan daarna mee met de vereniging. Ze vliegen hun eerste wedstrijd op 1 april op Arras, in mei vliegen ze Fontenay, Orléans en provinciale zware halve fond. Vanaf juni worden het dan nationale vluchten op de grote halve fond en fond. In de regel worden de weduwnaars om de twee weken gespeeld. De fondvluchten tussen 600 km en 750 km genieten de voorkeur.
Bij de inkorving krijgen de weduwnaars alleen maar hun schotel en geen duivin. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze in het begin een half uur tot een uur samen. Later op de grote halve fond wordt het 1,5 u tot 2 u. Bij aankomst van een fond-wedstrijd blijven ze samen tot ’s avonds of de volgende morgen.
De tweede helft van het seizoen wordt er wel gezorgd voor extra motivatie in de vorm van een lege woonbak of wat extra schabjes. 
Na het seizoen brengen de vliegers elk een jong groot.

De jongen 

Er worden 200 jongen gekweekt uit de kwekers (90%) en enkele uit de beste vliegers. Ze worden gespeend aan de leeftijd van 25 dagen.
De jongen worden verduisterd van eind februari tot 20 juni maar worden dan niet meer bijgelicht. Er wordt verduisterd van 18.30 u tot 8 u ’s morgens. Bij het opleren worden de jongen 10 à 12 keer weggevoerd tot 30 km en worden altijd in groep gelost.
De schuifdeur wordt op half mei ingevoerd. Er komen geen kartonnen dozen op de hokken maar wel schuine plankjes waar achter de duiven kunnen stoeien. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen een 2-tal uren samen. Wanneer ze thuiskomen van een wedstrijd blijven ze samen tot zondagmiddag. 
Norbert en Stefan laten zich geen jonge duivenspecialist noemen maar toch vliegen hun jongen goed. Op de nationale vluchten voor jonge duiven wordt voornamelijk met duivinnen gespeeld. Bij gunstig weer en goede windvoorspellingen gaan ook de doffers de mand in. In 2022 was dat maar op één wedstrijd het geval. Voor de doffers is de carrière als weduwnaar het belangrijkst. 

Voorkeur voor “Plus”-mengelingen

Bij de voeding wordt er gekozen voor de “Plusmengeling” van Versele-Laga. Het zijn granen met geëxtrudeerde korrels (mineralen + aminozuren) of een compleet menu.
Bij de oude duiven die om de twee weken gespeeld worden, wordt bij thuiskomst op zaterdag en ook op zondag en maandag een licht verteerbare mengeling gevoederd met dierlijk eiwit (yoghurt) en korrels (eiproducten, P40, Nutripower).
Op dinsdag wordt het dan superdieet (lichtere kost). Van woensdag tot zondag van de eerste week wordt er 50% superdieet + 50% sportmengeling verstrekt. Op maandag, dinsdag en woensdag van de tweede week wordt het dan energierijke voeding.
Soms gaat er wat olie over het voeder + “All in one”-poeder of Variamix (Gerard Koopman).
De jonge duiven die afwisselend iedere week op snelheid en grote halve fond gespeeld worden krijgen dezelfde voeding op zaterdag en zondag als de oude duiven. Op maandag wordt het een eiwitarme voeding (Gerry Plus). Op dinsdag wordt het 50% Gerry Plus + 50% Superdieet. Op woensdag is het dan energierijke mengeling afhankelijk van het programma en de weervoorspelling. Op donderdag, inkorvingsdag, wordt het dan 100% energierijke mengeling.

Binnenzicht van het hok van de weduwnaars.Medische begeleiding

Tegen trichomonas gebeurt er een controle voor het seizoen. Wanneer die positief is wordt er vijf dagen behandeld met een tweede controle een paar weken later. De oude duiven krijgen tijdens het seizoen bij een positieve controle individueel een pilletje en na twee dagen nog een pilletje. Bij de jonge duiven tijdens het seizoen gebeurt eveneens een controle en hier worden de duiven in groep behandeld met Tricho Plus (dubbel doseren!).
Bij luchtweginfecties is er globaal geen probleem. De “uitslapers” worden behandeld met drie pilletjes antibiotica drie dagen na elkaar.
Adeno bracht weinig problemen sinds er goed gevaccineerd wordt. De jonge duiven worden met paramyxo-rota gevaccineerd wanneer ze vier weken oud zijn met een rappel drie weken nadien. Wanneer de jongen drie maanden oud zijn is er nog een vaccinatie met paramyxo-pokken. Tegen paratyfus werd er de laatste drie jaar gevaccineerd zonder medicijnbehandeling. 

Volières voor de hokken

Er wordt gespeeld op een hok met een lengte van 13 m op 4 m breed met een verdieping. Boven worden de vroege jongen en de weduwnaars gespeeld, beneden zitten de kwekers en de jongen van de derde ronde. De ventilatie gebeurt door een opening van een halve meter in het plafond met schuiven.
Er zijn volières voor de hokken. In de zomermaanden zijn de volières een zegen. De jongen kunnen zich beginnen oriënteren en er kan een bad genomen worden.
De hokken zijn dubbelwandig met een spouwmuur en zijn geïsoleerd met Ytongstenen. Dit komt de stabiliteit van de temperatuur op de hokken ten goede.
Er ligt bonenstro op de hokken en de duiven vinden dat veel gezelliger dan bijvoorbeeld houten of metalen roosters. Na zes weken wordt het stro ververst en dan wordt ook het hok grondig gereinigd. Alle vliegduiven zitten op stro.
Het hok staat zuidoost georiënteerd.

Drie categorieën op het kweekhok

De kwekers worden gekoppeld eind november. Deze kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën. Categorie A zijn de beste kwekers en van deze reeks worden de eieren tijdens de winterkweek verlegd onder voedsterkoppels. Categorie B mogen twee rondes kweken waarbij ze hun jongen zelf moeten groot brengen. Categorie C zijn voornamelijk voedsterkoppels. Familiekweek kan, maar geen al te dichte inteelt.
Goede prestatieduiven worden kwekers. Na de grote verkoop in 2021 werden er weinig of geen duiven meer bijgehaald. Bij het koppelen wordt er weinig naar de pedigree gekeken. Aan compensatiekoppelen wordt er wel gedaan. Er wordt goed x goed gekoppeld. Koppels die reeds goede kweekresultaten hebben gegeven, worden weer bij elkaar gestoken. Er wordt niet aan voorkoppelen gedaan. Er wordt bijgelicht op het kweekhok voor en tijdens de kweek.

Selectie

Na de carrière als jonge duif volgt de eerste selectie. De jongen moeten per 10-tal vliegen en zich eens tonen bij echt duivenweer. Op het weduwnaarshok worden er prijzen per 10-tal verwacht maar uiteraard worden kopprijzen het meest gewaardeerd. 
Door de consequente selectie op basis van prestaties worden duiven met een lagere natuurlijke weerstand automatisch uitgeselecteerd.

Een paar toppers

  • “Lucas Junior” B19-3100661 uit “Nestpender Lucas” (uit “Lucas” x “moeder Neymar”) x “De 521 Duivin” (uit “Nestpender Ronaldo” x “Arabelle”). Hij won o.a. 17e prov. Argenton 4299 d., 21e nat. Limoges 9756 d., 34e nat. Brive 8807 d., 66e nat. Brive 4238 d., 109e nat. Bourges 34.311 d., 116 nat. Limoges 17.356 d., 245e nat. Souillac 7514 d.
  • “Lucas Junior Bis” B21-3106187. Hij is een volle broer van “Lucas Junior” uit “Nestpender Lucas” x “De 521 Duivin”. Hij won als jaarling 1e Fontenay 668 d., 1e Arras 188 d., 8e prov. La Souterraine 1429 d., 24e Prov. Orléans 14.198 d., 28e Prov. Bourges 3696 d., 68e Prov. Chateauroux 4726 d., 218e Nat. Argenton 12938 d.

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.