NIELS BROECKX - Olympiadeduif Fond Roemenie

Liefhebber: 

Onderwerp: 

Oud-Turnhout – Oud-Turnhout kende meerdere beroemde inwoners zoals daar waren zangeres Micha Marah, politicus Karel Van Miert, wielrenner Leo Proost en nog vele anderen. Maar bovenal is Oud-Turnhout bekend als een gemeente waar de duivensport hoogtij vierde. Er waren en er zijn veel en grote duivenmelkers en momenteel telt men er nog 40 hoklijsten.

We gingen op de koffie bij Niels Broeckx, een naam die staat voor Jan (54) en Marleen Broeckx en hun zoon Niels. Jan en Marleen waren warme bakker in Baarle-Hertog en ze zijn er in 1994 gestart met duiven. Warme bakker was niet zo maar een beroep en het betekende arbeidsdagen die startten ’s nachts om 12 u tot ‘s middags, zegge en schrijve een dagtaak van 12 u op de meest onmogelijke uren. 
In 2006 zijn ze met duiven begonnen in Oud-Turnhout en dan ze hebben van 2006 tot 2012 gependeld tussen Baarle-Hertog en hun nieuwe locatie. Maar geen nood, ze deden het met graagte tot ze de bakkerskiel in 2012 aan de haak hingen en voluit gingen in de duivensport. Nu zijn ze nog altijd goed ingeburgerd in de gemoedelijke club van de Turnhoutse Fondvrienden, een club waar veel helpende handen van vrijwilligers het aangenaam maken.
Afgelopen seizoen 2021 was een van de beste jaren uit hun carrière, zeggen Jan en Marleen in koor. Ze zijn de uitblinkers in heel wat kampioenschappen want de formefee was op de afspraak. Ze hadden ook de 2e Olympiadeduif Cat. C Roemenië 2022. Stof genoeg voor een leuke babbel op een gezellige lentedag met veel zon.

TIEN GEBODEN VAN EEN SUCCESMELKER
1) Alles op uur en tijd zodat de duiven een schema gewoon raken.
2) Waar de vrouw de duiven streelt, wordt er doorgaans hard gespeeld. Vrouwlief is 10 u per dag met de duiven bezig.
3) Een vast systeem hebben is belangrijk. Eentje dat past voor melker en duiven.
4) Hou de zaken simpel
5) In iedere pedigree moet een duif zitten die een 1e prijs gevlogen heeft. Een duif moet uit een goede familie komen. Dus afstamming is wel belangrijk.
6) Toch maar alleen op de prestaties selecteren.
7) Vrienden in de duivensport zijn belangrijk
8) De gezondheid van de duiven met zo weinig mogelijk medicijnen behouden.
9) De training van de duiven is heel belangrijk. Het is de graadmeter van de conditie.
10) Er moet een echte passie voor duiven zijn.

“Olympic 306ke” 

Jan Broeckx is de zoon van het duivenduo Leo en Maria Broeckx, eveneens twee melkers die hun strepen verdiend hebben in de duivensport. Jan heeft ongetwijfeld de duivenmicrobe bij vader en moeder opgedaan en heeft daar de job geleerd.
Jan en Marleen trouwden in 1990 en zijn in 1994 in eerste instantie gestart met duiven van vader. Later kwamen daar duiven bij van Bart en Nance Van Oeckel, Oud-Turnhout waar zeer goed mee gelukt is. De B10/6031825 van Gaston Van De Wouwer werd vader van “Olympic 306’ke” B14/6031306 of de 1e Olympiade Duif Fond Brussel 2017. De B11/6125831 “Runner” van Paul Voeten werd de moeder van “Olympic 306’ke”.
Van de tandem Van den Abbeel-Van Paesschen, Lebbeke bekwamen ze via Herbots de nestzuster van 1e Nat. Chateauroux jonge duiven en die werd de “Sagans Queen” genoemd. Van Marc De Keyzer, die stopte met de duiven, bekwamen ze meerdere duiven waarmee ze goed gelukt zijn. In 2004 haalden ze meerdere duiven bij Bart Geerinckx, Wommelgem. Later werd de “Gladi Kaasboer” de moeder van de topper “Wout Runner” die o.a. 14e Nationale Asduif Snelheid jaarlingen KBDB 2020 werd. Van Sylvain Verhestraeten bekwamen ze met het “Jubileke”, een echte topper. In 2019 werden nog duiven aangeschaft bij Carl, Cyriel en Bert Lambrechts. Albert Derwa deed ook zijn duit in het zakje en jaarlijks zorgen bonnen van bevriende melkers nog voor versterking.

Een kijkje in de hokken bij Niels, Jan en Marleen Broeckx.18 weduwnaars voor Quiévrain

De 18 weduwnaars, met thuisblijvende partners, worden alleen op Quiévrain (136 km) gespeeld. Zij werden in maart gekoppeld en mochten 1 jong groot brengen. Bij het opleren werden ze 3x weggevoerd en gingen dan de mand in voor Quiévrain. Ze vlogen hun eerste wedstrijden op een nestje. Deze weduwnaars trainen 1x per dag ’s morgens. Bij de inkorving komen ze samen met hun partner.
Deze vitessers zitten zaterdagmorgen al tussen 9 en 10 u in de mand omdat de duivinnen op de fond, met een andere doffer, op dit hok thuiskomen en zij eventjes de plaats moeten ruimen. Dit langere verblijf in de manden is zeker geen nadeel want dan kunnen de doffers op een rustige manier ingekorfd worden. Na aankomst van een wedstrijd blijven ze 1 u samen met hun partner. Van de beste drie doffers worden er late jongen gekweekt.

16 koppels op totaal weduwschap voor Noyon

De 16 koppels op totaal weduwschap worden alleen op Noyon (239 km) gespeeld. Ze worden in maart gekoppeld en trekken 1 jong groot en beginnen het seizoen op een nestje. Ook deze duiven worden 3x weggevoerd. De doffers trainen samen met de doffers die alleen Quiévrain vliegen. De duivinnen trainen samen met de fondduivinnen en zitten ook samen op hetzelfde hok. 
Bij de inkorving lopen de duivinnen eventjes in de gang voor de hokken van de doffers om de motivatie aan te zwengelen. Ook deze duiven zitten zaterdagmorgen tussen 9 en 10 u in de mand want het hok moet klaar zijn voor de aankomst van de fondduivinnen. Na aankomst van een wedstrijd blijven de partners 2 uur samen.
Er is weinig last van onderling paren want op het hok van de duivinnen is er een draadwerk boven de vloer van het hok gespannen. Tijdens de week zitten de duivinnen op schabjes van 16 cm breed en dat is slechts ruimte voor één duif.

REFERENTIES
  • André Devroye, Mechelen: 15e en 16e nat. Asduif Kleine Halve Fond uit zus “Olympic 306’ke”.
  • Bart en Nance Van Oeckel, Oud-Turnhout : 4e en 5e Nat. Asduif Fond. Grootmoeder is zuster van “Olympic 306’ke”.
  • Kris Van Massenhoven, Retie: 1e nat. Asduif Snelheid. Grootmoeder is zus van “Olympic 306KE”.
  • Sylvain Verhestraeten, Herentals: 2e Nat. Asduif Snelheid. Grootmoeder kreeg de naam “Broeckxhen” en is ook moeder van o.a. 12e Nat. Asduif Snelheid.
  • Karel Roden, Deurne -Diest: “Diva” vliegt 15e en 94e nationaal en deze duivin is moeder van een kind bij Peter v.d. Merwe met 6e tegen 2436 duiven.
  • Bart Verbeek, Poppel: De 581/20 vliegt 36e nat. Argenton, 114e nat. La Souterraine, 60e nat. Issoudun. Uit een broer van “Olympic 306’ke”.
  • Johan en Nadia Demon, Knokke- Heist zijn goed geslaagd met de Broeckx-duiven.

Verder werd er bericht gekregen van Bart Verdeyen, Steenokkerzeel; Danny Van Avondt, Wespelaar; Buvens-Sleven, Loksbergen; Danny Dockx, Oud-Turnhout; Gaston Van de Wouwer, Berlaar en Siddharta Meix, Mexico dat ze met Broeckx-duiven mooie prijzen behalen.

67 fondduivinnen op klassiek weduwschap

Deze duivinnen worden op het klassiek weduwschap gespeeld en vliegen de wedstrijden van 500 tot 650 km. Deze duivinnen worden niet in het vroeg gekoppeld en komen pas in mei 1 week samen met hun partner en mogen niet leggen. Bij het opleren worden ze een 5-tal keren weggevoerd en gaan dan de mand in voor Quiévrain. Bij de inkorving komen ze nooit samen met hun partner. Bij thuiskomst komen ze pas na 1 uur bij hun partner in hun woonbak (recuperatie). Na 2 à 3 uur krijgen ze “volle bak” te eten en dan gaan ze terug samen met hun doffer tot de volgende morgen.
Tijdens de week zitten de duivinnen op twee hokken samen met de Noyonduivinnen met draad boven de vloer gespannen. Ook hier zijn er weinig problemen met het onderling paren. Waarom het fondspel met duivinnen? De doffers zijn niet sterk genoeg om elke week fond te vliegen. De duivinnen moeten wel wekelijks vliegen.

Jan en Marleen Broeckx.300 jonge duiven

Er worden 300 jonge duiven gekweekt uit de kwekers en uit de beste vliegers, de Quievrain-en Noyonduiven. De jongen worden gespeend aan de ouderdom van 28 à 29 dagen. De jongen worden verduisterd van begin maart tot eind juni van 17 u tot 8 u. Er wordt bijgelicht van eind juni tot einde seizoen van ’s morgens bij daglicht tot 23 u ’s avonds.
Bij het opleren worden de jongen 20 x weggevoerd van 3 km tot 40 km. Wanneer de jongen niet vlot haar huis komen dan worden de jongen de volgende keer op dezelfde plaats gelost.
De schuifdeur wordt ingevoerd ongeveer vanaf begin juli. Dan komen de kartonnen dozen, wegkruipbakjes en nestschotels in groten getale op het hok. Bij de inkorving komen doffers en duivinnen 2 uur samen. Na aankomst van een wedstrijd blijven de jongen samen tot de volgende morgen. Eens opgeleerd worden de jongen 1 x per week gelost op 60 km. Doffers en duivinnen komen samen thuis en dan zien ze hun partner voor 15 minuten.
De jonge duivinnen mogen allemaal blijven in functie van het fondspel met de duivinnen. Er overleven 22 doffers en die worden geselecteerd op basis van hun prestaties. Alle jonge duiven moeten minstens 1 nationale wedstrijd gevlogen hebben.

Voeding

Het jaar rond worden de granen van de firma Beyers gevoederd.
De Noyondoffers + Quiévraindoffers worden iedere week gespeeld. Op zondag bij thuiskomst van een wedstrijd wordt het vliegmengeling. Van maandag tot donderdag wordt het Vandenabeele-mengeling. Op vrijdag wordt het ook Vandenabeele-mengeling aangevuld met snoepzaad en kempzaad. Op zaterdag wordt er niet meer gevoederd.
De fondduivinnen krijgen op zaterdag en zondag en de Noyonduivinnen op zondag “volle bak” energiemengeling. Van maandag tot woensdag wordt het voor beide ’s morgens Vandenabeele-mengeling en ’s avonds energiemengeling. Op donderdag voor beide 2x energiemengeling. Op vrijdag krijgen de Noyonduivinnen Vandenabeele-mengeling met kempzaad en snoepzaad. Op zaterdag wordt er niet meer gevoederd. Verder worden er Herbots-producten o.a.“4-in-1-olie”, Optimix, eiwitten en bier- en melkgist verstrekt.

Medische begeleiding

De dierenarts van dienst is Raf Herbots. Voor aanvang van het vliegseizoen wordt er vijf dagen behandeld tegen trichomonas. De snelheidsduiven krijgen dan de gele druppels op het voeder. Tegen luchtweginfecties werd er in 2021 niet behandeld.
De fondduivinnen krijgen 1 x per maand 1 pilletje van “4 in 1” van dierenarts Raf Herbots. Gedurende de laatste twee jaar waren er geen problemen met adeno.
Bij het spenen worden de jongen ingeënt tegen het herpesvirus. Na vijf weken volgt een inenting tegen paramyxo en pokken in één inspuiting. De oude en de jaarse duiven worden jaarlijks ingeënt tegen paratyfus. Eerst is er tien dagen medicijnbehandeling gevolgd door de inenting.
Verder gaat er dagelijks appelazijn in het drinken en in de winter wordt het dan knoflook.

Een kijkje in de hokken bij Niels, Jan en Marleen Broeckx.Beperkte verluchting

Er wordt gespeeld op 32 m vlieghokken of 3 m voor de Quiévrainduiven, 3 m voor de Noyonduiven, 6 m voor de fondduivinnen en 20 m voor de jonge duiven. De ventilatie op de hokken wordt heel beperkt gehouden. Er staat één schouwtje van 12 cm doorsnede in ieder compartiment en dat is het. Bij de jonge duiven staan er volières voor de hokken. Het zijn niet-geïsoleerde hokken.
Alle hokken hebben mesttransportbanden in de woonbakken. De duiven zitten op houten roosters en daaronder is er nog een mesttransportband die de rest van het hok netjes houdt. Er is tweemaal per jaar grote kuis en er zit veel glas in de hokken.
Bij deze mogen we zeker de inzet van vrouwtje Marleen in de bloemetjes zetten. Ze wuift de lofbetuigingen met Kempische bescheidenheid weg, maar Jan houdt voet bij stuk wanneer hij zegt dan Marleen dagelijks 10 uren met de duiven bezig is.

Het kweekhok

Op het kweekhok krijgen er 48 koppels (3 x 16) onderdak waaronder 20 broers en zusters van “Olympic 306’ke”, 6 zonen en dochters van “Olympic 306’ke”, 8 broers en zussen van “Elfje” die 11e nat. Asduif Grote Halve Fond werd en dat alles jaarlijks nog aangevuld ter versterking met bonnen van bevriende liefhebbers.
Ieder jaar worden veel duiven herkoppeld want er wordt aan vrije koppeling gedaan. Er worden bv. 16 doffers en 16 duivinnen op het hok gezet en de deur gaat dicht. In 2021 zijn er maar drie vaste koppels samen gebleven. Er wordt aan verwijderde familiekweek gedaan.
Bij de selectie van de kwekers is de afstamming belangrijk. De laatste tijd worden er nog maar weinig duiven bijgehaald, enkele via de aankoop van bonnen (20 per jaar). Per jaar worden er 5 duiven gewisseld met Bart en Nance Van Oeckel.
Hier is het de vrije liefde en aan compensatiekoppelen wordt er niet gedaan. Er wordt dus ook niet aan voorkoppelen gedaan maar er wordt bijgelicht op het kweekhok.

Kweekkoppel

Een goed kweekkoppel is ongetwijfeld “De Jean” B13/4277367 x “Athletic Runner” B15/6287387(volle zus “Olympic 306’ke”). Zij werden de ouders van:

  • B18/6056409 met o.a. 1e Chevrain 706 d, 6e Quiévrain 556 d.
  • B18/6056608 met 1e Bourges 405 d, 6e Argenton 198 d, 50e Vierzon 8008 d, 31e Melun 354 d, 32e Noyon 555 d, 38e Melun 596 d, 51e Melun 2237 d, 107e Vierzon 6377 d, 129e Noyon 2481 d, 160e nat. Bourges 17818 d, 196e nat. Chateauroux 20800 d, 282e nat. La Souterraine 9496 d, 711e nat Chateauroux 24617 d.
  • B19/6066056 met 1e Noyon 1828 d, 9e Noyon 3639 d, 25e Pont 1322 d, 33e Quiévrain 460 d, 67e Chevrain 858 d, 77e Quiévrain 1303 d, 92e Quiévrain 1490 d, 203e Bourges 8410 d.

B12/6298895 x B15/6287387 “Athletic Runner” werden de ouders van B17/6056354 met 16e Chevrain 625 d, 35e Quiévrain 1404 d, 35e Quiévrain 1213 d, 36e Quiévrain 978 d, 96e Chevrain 1623 d

Twee toppers

  • “Friesje” B18/6055484 met 30e nat. Chateauroux 24617 d, 8e zone Argenton 5043 d, 1e Quiévrain 606 d, 1e Vierzon 380 d, 1e Argenton 224 d, 5e Melun 740 d, 13e Noyon 1238 d, 115e nat. La Souterraine 9469 d, 18e Sermaises 1088 d, 9e Vierzon 502 d, 51e Noyon 1923 d, 73e prov. Argenton 2579 d, 283e interprov. Vierzon 8008 d, 29e Chevrainvilliers 742 d, 8e Argenton 198 d, 44e Quiévrain 875 d, 13e Montlucon 237 d, 86e Noyon 1507 d, 261e Melun 4055 d, 781e nat. Issoudun 10603 d, 532e nat. Guéret 7175 d, 155e Noyon 1648 d, 47e prov. Vierzon 470 d. Zij werd 1°reserve Olympiade Cat.C Roemenie 2022.
  • B21/6083704 met 3e La Souterraine 271 d, 12e Quiévrain 1121 d, 15e Quiévrain 563 d, 46e Quiévrain 971 d, 60e Noyon 1441 d, 65e Quiévrain 1909 d.

Selectie

Van de oude duiven wordt er verwacht dat ze 5 x per 10-tal vliegen. Bij de beoordeling heeft het model geen belang.

Hoe was 2021

“Een van de beste jaren uit de carrière en dat wil toch wat zeggen. We hebben successen in de breedte en met 2e Olympiadeduif Cat. C. “Olympic New Elfje” maakt dat het hart van een duivenmelker blij!”

KAMPIOENSCHAPPEN

2021
2e Olympiadeduif Cat. C (20-21) 2022 Roemenië (Olympic New Elfje)
6e Olympiadeduif Cat. C (19-20) 2022 Roemenië
2e Nat. Argenton oude
1e Algemeen kampioen De Prijsvlucht Quievrain
1e Algemeen kampioen De Prijsvlucht Noyon
1e Algemeen kampioen Samenspel Turnhout Quievrain
1e Algemeen kampioen Samenspel Turnhout Noyon
1e Algemeen kampioen Samenspel Turnhout en Omstreken Quievrain
1e, 3e, 4e Asduif oude Quievrain Samenspel Turnhout
1e, 5e, 6e, 7e Asduif oude kleine fond Turnhoutse Fondvrienden
2e Algemeen kampioen kleine fond Turnhoutse Fondvrienden
2e Kampioen jaarse kleine fond Turnhoutse Fondvrienden
2e Kampioen oude Quievrain Samenspel Turnhout en Omstreken
2e Kampioen jonge Quievrain De Prijsvlucht
2e Kampioen jaarse Noyon De Prijsvlucht
2e Kampioen jonge Noyon De Prijsvlucht
2e Kampioen jaarse Samenspel Turnhout
3e Kampioen oude 1e get. kleine fond Turnhoutse Fondvrienden
3e Prov. Asduif grote halve fond oude & jaarse
3e Kampioen jaarse Quievrain De Prijsvlucht
3e Kampioen oude Noyon De Prijsvlucht
3e Kampioen jonge Noyon Samenspel Turnhout
3e, 4e, 8e Asduif oude Quievrain Samenspel Turnhout en Omstreken

1e Olympiadeduif cat. C Brussel 2017 (Olympic 306’ke)
Gouden Duif: Superstar van het Jaar Fond 2015
Gouden Duif: Superstar van de Maand Fond juli 2014

Nationale Asduiven
9e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond jaarse 2015
10e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond jonge 2015
11e Nat. Asduif KBDB Grote Halve Fond jaarse 2013
14e Nat. Asduif KBDB Snelheid jaarse 2020
17e Nat. Asduif KBDB Snelheid jaarse 2020

 

Auteur: 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.