Onderwerp:
Alle medaillewinnaars (top 3) van de nationale kampioenschappen en asduiven KBDB 2023.
BEKIJK HIER DE VOLLEDIGE FOTOREPORTAGE
Tekst: Mike | Fotografie: Ronny Van Casteren.
Afgelopen weekend mochten we voor de tweede maal dit jaar afzakken naar Mechelen, de stad van kersvers burgervader Bart Somers. In de Nekkerhal vonden de Nationale Dagen van de KBDB plaats.
Vrijdag om 17u werden de deuren geopend. Men kon de te koop aangeboden duiven gaan bekijken, de standjes bezoeken en natuurlijk vooral wat verbroederen op het middenplein. Rond de klok van 18u werd dan begonnen met de eerste prijsuitreikingen: enkele ereprijzen, de prijzen van buitenlandse federaties (Duitsland, Frankrijk, Polen en Roemenië) de winnaars van de nationale wedvluchten en tot slot de huldigingen van de top 3 in de zes categorieën van World Best Pigeon.
De huldigingen werden besloten met de uitreiking van de gouden, zilveren en bronzen medailles aan de nationale KBDB-kampioenen en de viering van telkens de eerste drie in de verschillende categorieën Asduiven 2023.
Speciale vermelding die eerste avond verdient toch wel Erik Volkaerts, die de Sportiviteitsprijs 2023 kreeg uitgereikt. Op 30 juli van dit jaar meldde Erik doodeerlijk dat hij een duifje van Bourges thuis had nog voor ze gelost waren. Iedereen weet hoe Erik het spel perfect anders had kunnen spelen, maar eerlijkheid duurt het langst moet hij gedacht hebben. Erik, dit weekend zijn vele grote kampioenen de revue gepasseerd, jij bent misschien wel de grootste mijnheer van allemaal. Diepe buiging!
De avond werd afgesloten met een receptie gevolgd door een “walking diner”. Natuurlijk is zo’n samenzijn altijd gezellig. Hapjes en buffet gingen er vlot in en de drank vloeide bij momenten rijkelijk. Klein puntje van kritiek, tijdens het diner waren vele aanwezigen niet op de hoogte van het feit dat de drank inclusief was. Velen hebben dan ook hun portefeuille bovengehaald voor niets. Beetje beter communiceren dus volgende keer.
De avond werd afgesloten door twee dames die trance-achtige techno combineerden met vioolspel. Het klonk zeker niet onaardig, maar was niet echt geschikt om een zaal duivenmelkers aan het dansen te krijgen.
Dag twee, zaterdag dus, werd om 10.30 u afgetrapt. De hele dag was traditiegetrouw gevuld met prijsuitreikingen allerhande. Twee hoogtepunten waren, ook traditiegetrouw, de jeugdreeksen waarbij meer foto’s genomen werden dan bij eender welke andere prijzen. Wanneer de jeugd het podium bestijgt is er immers geen ouder of grootouder die dit niet vereeuwigd wil zien.
Wat ons ook opviel was de viering van de Nationale kampioenen. Zo midden op de dag mist deze uitreiking de grandeur die ze verdient en de grootste kampioenen van het jaar worden zo toch een beetje gevierd onder hun waardigheid. Ze moesten het doen met een beleefd, enigszins flauw applaus.
Koken kost geld en dus werden er om 18u zeventien duiven, geschonken door (bijna) alle 1e nationale kampioenen/asduiven, geveild door veilingmeester Dirk Leekens. Uitschieters hier waren de schenking van Kris Cleirbaut waarop maar liefst € 7.500 geboden werd en die van Tom en Marnick Van Gaver die op € 6.000 werd afgeklopt. Nog een puntje van (opbouwende) kritiek, volgende maal duidelijker aangeven dat er nog 15% commissie bij het geboden bedrag komt, dit was nergens gepubliceerd of gecommuniceerd. Ga er als organisator nooit van uit dat “men dit wel weet”, duidelijkheid voorkomt misverstanden.
Ook de laatste avond werd afgesloten met een muzikale omlijsting, ditmaal door een party-dj. Ontbrak het de eerste avond aan de juiste sfeer door een beetje en verkeerde muziekkeuze, de tweede avond miste ambiance omdat hij helemaal op het einde viel en velen reeds weg waren. Volgens ons hadden ze beter de twee muzikale optredens omgewisseld. Met de dj van zaterdagvond was volgens ons de eerste avond een knalfeest geworden. Wij hebben de zaal zaterdag alleszins verlaten in polonaise.Vergis u niet. Deze kleine opmerkingen wekken misschien de indruk dat de organisatie niet goed was, maar dit was zeker niet het geval. Pascal Bodengien en zijn ploeg hebben duidelijk hun stinkende best gedaan. Naar kritiek uit het verleden is zeker geluisterd, maar er is altijd ruimte voor verbetering.
De locatie was prima, Mechelen is trouwens een heel fijne stad (maar wel een bron van verkeersellende). De catering was dik in orde deze keer. Een ruim aanbod met voor ieder wat wils en zoals het hoort een lekker ouderwets frietkot voor de deur, democratischer kan voedsel in België niet zijn. De presentatie was natuurlijk weer in de bekwame handen van Ann Knaepen, altijd weer het zonnetje in de zaal, zelfs tijdens een druilerig novemberweekend.
De jobstudenten van de catering waren zeer vriendelijk, wat ze misten aan ervaring compenseerden ze met hun inzet en een glimlach. De parking was ruim en de toiletten kraaknet. Kleine details, maar wel belangrijke details die, wanneer niet in orde, je hele dag kunnen verpesten.
Eén opmerking nog. Wij blijven ervoor pleiten om alles in één dag te proppen. Eén dag prijsuitreikingen, dat anderhalve uurtje van vrijdag had er zaterdag nog best bijgepast. Voor vele mensen betekent deze formule twee nachten hotel in plaats van één. Reuzeleuk twee nachtjes hotel en eventueel twee avonden hotelbar, maar er zijn natuurlijk ook mensen die dit verblijf uit eigen zak moeten betalen, en dan wordt het toch al snel een dure grap. Ook voor de KBDB, en dus de liefhebbers, zou dit vermoedelijk een serieuze kostenbesparing betekenen...
Maar laten we vooral met een positieve noot eindigen. Het was weer supergezellig. We hebben weer vele leuke mensen ontmoet, gezellige babbeltjes geslagen, genoten van een natje en een droogje en vanop de eerste rij mogen meemaken dat de duivensport nog steeds niet dood en begraven is. De sport is misschien over zijn absolute hoogtepunt heen hier te lande, de gloriejaren liggen misschien in het verleden, maar we zijn nog steeds alive and kicking. Een gevoel dat ook veel duivenmelkers niet vreemd zal zijn.
Een precieze datum is nog niet bekend, maar volgend jaar november zullen de volgende KBDB-dagen plaatsvinden in Mons (Bergen), een van de opkomende steden in Wallonië, stad ook van oud-premier Elio Di Rupo. Elio, doe je beste vlinderdasje alvast aan, het wordt feest want de duivenmelkers komen eraan.
Auteur: